Blog
Hydrosysteem Van Een Fles
2 min

Hoe Maak Je Van Een Petfles Een Hydroponisch Systeem?

2 min

Wil je wel eens hydroponisch kweken, maar heb je geen geld voor een dure installatie? Geen paniek! Een petfles als hydrosysteem is eenvoudig te maken en cannabis doet het er goed op. Lees hier hoe je het zelf fabriceert en kom meer te weten over de talloze voordelen van hydroponie!

Er zijn verschillende kweeksystemen waarbij petflessen met groot succes gebruikt kunnen worden. De beste daarvan is misschien wel hydrocultuur. Dit is een kweeksysteem waarbij de planten gekweekt worden in water met de benodigde voedingsstoffen. Het grote verschil is dat er geen aarde gebruikt wordt voor de kweek. Bij hydroponie gebruik je een inert medium, zoals steenwol, perliet, kokosvezel of kleikorrels. Om de planten te laten groeien, moeten de wortels hiermee in aanraking komen.

De voordelen van hydrocultuur zijn:

 • Je hebt minder ruimte nodig. Planten die in een hydrosysteem gekweekt worden, vereisen geen groot wortelstelsel omdat de voedingsstoffen makkelijk te bereiken zijn. Ze kunnen daarom dichter opeen gekweekt worden en nemen minder ruimte in beslag. Dat vinden binnenkwekers een groot voordeel.

 • Je hebt geen aarde nodig. Deze unieke eigenschap is een fantastische manier om je kweekruimte schoon en eenvoudig draaiende te houden.

 • Je planten groeien sneller. Volgens deskundigen groeit cannabis in een hydrocultuur 20% sneller dan in aarde.

 • Verhoogde opbrengsten. Als je hydroponisch kweekt, is het oogstgewicht 25% hoger dan wanneer je met aarde kweekt.

 • Waterbesparend. Hydroponie maakt gebruik van waterreservoirs die dicht en afgesloten zijn. Daardoor kan er geen vocht verdampen of weglopen. De planten absorberen alleen wat ze nodig hebben en de rest blijft in het reservoir. In feite bespaart een hydroponisch systeem 90% water ten opzichte van kweek met aarde.

 • Geen onkruid. Een van de meest vervelende klusjes van tuinieren is onkruid verwijderen. Als je hydroponisch kweekt, heb je hier geen last van.

 • Minder ziekte en schadelijke beestjes. Aarde is vatbaarder voor ziekteverwekkers en bevat meer micro-organismen. De laatste kunnen gunstig, maar ook ongunstig zijn.

WAT JE NODIG HEBT VOOR EEN PETFLES ALS HYDROPONIC SYSTEEM

Wat Je Nodig Hebt Voor Een Petfles Als Hydroponic Systeem

Een petfles als hydrosysteem is een eenvoudige manier om met hydroponie te experimenteren. Dat komt omdat je de meeste spullen die je nodig hebt wel ergens in huis hebt rondslingeren.

Ga op zoek naar:

 • Een lege petfles (2 liter)

 • Een oude sok (of een ander stevig stuk katoen)

 • Een schaar

 • Huishoudfolie

 • Een zwarte markeerstift

 • Een kleine mengschaal

 • Cannabiszaden naar keuze

 • Perliet

 • Veenmos

HOE MAAK JE EEN HYDROSYSTEEM VAN EEN FLES? STAP-VOOR-STAP INSTRUCTIES

Hoe Maak Je Een Hydrosysteem Van Een Fles? Stap-voor-stap Instructies

Nadat je alle bovenstaande spullen bij elkaar gescharreld hebt, ga je verder met de volgende stappen:

1. Prepareer De Petfles

Spoel de petfles goed om. Markeer halverwege de fles een zwarte lijn. Knip met een scherp schaartje

2. Maak Een Lont

Duw de sok door de hals van de fles. Als je grote voeten hebt, knip je een stuk van de sok af. Zorg er in ieder geval voor dat het groot genoeg is om de halsopening te blokkeren zodat de substraten niet in het waterreservoir kunnen vallen.

3. Prepareer De Inerte Substraten

Je kweekmedium bestaat uit een mengsel van veenmos en perliet. Meng deze producten in een verhouding van 1 op 1. Om de fles te vullen, heb je van elk ongeveer een kopje nodig.

4. Vul Het Reservoir

De onderste helft van de petfles dient als reservoir. Doe er water in.

5. Koppel De Kweektray Aan het Waterreservoir

De bovenste helft van je petfles fungeert als kweektray. Houd deze ondersteboven en laat hem langzaam in het waterreservoir zakken. Belangrijk: ten minste 2cm van de lont (sok) moet in het water hangen.

6. Doe De Substraten In De Tray

Vul de kweektray op met het inerte medium dat je bij stap 3 geprepareerd hebt. Het mag niet in het waterreservoir terechtkomen. Als het er toch invalt, haal je het eruit en begin je opnieuw.

7. Bevochtig Je Kweekmedium

Giet langzaam een kopje water over je kweekmedium om het te bevochtigen.

8. Plant Je Zaadje

Plaats een zaadje in het kweekmedium. Een diepte van 2cm is voldoende.

Cannabis Zaden KopenCannabis Zaden Kopen

9. Verpak De Installatie Om Een "Kas" Te Creëren

Voor het ontkiemen zijn bepaalde omstandigheden vereist, net als in een kas. Voor het creëren van een mini-kas verpak je de hele installatie in huishoudfolie. Zet je nieuwe hydroponic systeem op een warme plek.

10. Plaats Het In Natuurlijk Licht

Planten hebben licht nodig om te groeien. Nadat het zaadje is ontkiemd en het plantje een paar centimeter gegroeid is, zet je het tuintje op een plek met goed natuurlijk licht.

MEER OVER PETFLESSEN ALS HYDROSYSTEEM

Een fles als hydrosysteem is goedkoop, onderhoudsvriendelijk en eenvoudig te maken. Het is perfect voor beginners die eerst even de kat uit de boom willen kijken, zonder eerst dure apparatuur te moeten kopen. Een fles als hydrosysteem kan goede resultaten opleveren en zelfs ingezet worden door broodkwekers. Het komt voor dat hele kweekruimtes volgestopt zijn met flessen als hydrosysteem. Bovendien, waar een wil is (en een beetje fantasie) is een weg. Kortom, het is een fantastische manier om excellente wiet te kweken.

Luke Sumpter
Luke Sumpter
Luke Sumpter heeft een diploma in de Klinische Gezondheidswetenschappen en een passie voor het kweken van planten. Inmiddels werkt hij al zeven jaar als professioneel journalist en schrijver op het gebied van cannabis en de wetenschap.
Kweken Seedshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken