Hoe laat je wietzaadjes kiemen?
Wietzaadjes kiemen hoeft niet ingewikkeld te zijn. Hier is een geweldige handleiding met een aantal verschillende methoden, zodat je zelf kunt ontdekken welke het beste bij jou past. Daarnaast leggen we uit hoe je nieuw leven blaast in oude zaden om alsnog gezonde planten te kweken.
Er zijn duizenden soorten wiet op de markt die je op verschillende manieren kunt kweken. Hoe meer je kweekt en hoe meer ervaring je opdoet, hoe meer systemen, principes en technieken je zult ontdekken. Daarbij zul je merken dat er verschillende benaderingen zijn voor alle stadia van de groeicyclus, inclusief het ontkiemen van zaden.
Kiemen klinkt misschien simpel. Het enige wat je hoeft te doen, is een zaadje in de grond stoppen en wachten tot het tevoorschijn komt, toch? In principe klopt dat, maar hieronder ontdek je dat er veel meer achter zit dan je denkt. Zodra je dit artikel hebt gelezen, ben je helemaal op de hoogte van de verschillende technieken om wietzaadjes te kiemen. Laten we hier snel eens induiken!
Het belang van het kiemproces voor wiet
Zonder te kiemen, komt de groei niet op gang. Zo simpel is het. Deze essentiële stap lanceert het hele proces dat uiteindelijk tot een grote oogst met kleverige toppen leidt. Dit zijn de belangrijkste fasen van het kiemproces:
- Wateropname: Zaden nemen water op wanneer ze aan vocht worden blootgesteld.
- Metabole activatie: Terwijl water het zaadje binnendringt, activeert het enzymen en andere belangrijke cellulaire componenten. De enzymen beginnen de opgeslagen voedingsstoffen af te breken.
- Imbibitie: Naarmate het zaad water opneemt, zwelt het op, waardoor uiteindelijk de buitenste laag scheurt.
- Het ontstaan van de kiemwortel: Na een tijdje komt er een embryonale wortel uit het gescheurde zaad tevoorschijn. Dit wordt uiteindelijk de penwortel.
- Groei van het hypocotyl, cotyl en epicotyl: Uit het gescheurde zaadvliesje verschijnen het hypocotyl (embryonale stengel onder het cotyl), het cotyl (zaadlob) en het epicotyl (embryonale stengel boven het cotyl).
Zoals je kunt zien, is kieming duidelijk een van de belangrijkste stappen in de hele groeicyclus. Zaden hebben gunstige omstandigheden nodig om goed te kiemen. Denk hierbij aan warmte en een constante vochtigheid. Als je dit niet voor elkaar krijgt, duurt het ontkiemen langer dan nodig of komt het helemaal niet op gang.
Hoelang duurt het om wietzaden te kiemen?
Onder ideale omstandigheden duurt het slechts 24 uur voordat wietzaden kiemen. Hieronder laten we zien hoe je dit doet.
In principe zorgen voldoende vocht en warmte, in combinatie met verse zaden met gezonde, levensvatbare genen, voor een succesvolle ontkieming. Tegelijkertijd kunnen schommelende omstandigheden en slechte genen het proces vertragen. In sommige gevallen kan het kiemen wel vijf dagen duren.
Ideale omstandigheden voor het kiemen van wietzaadjes
Laten we eens kijkje nemen naar de ideale omstandigheden voor het kiemen van wietzaden, zodat je ze de best mogelijke start geeft.
Er zijn twee belangrijke omgevingsfactoren die bepalen hoe goed een zaadje zal kiemen: temperatuur en vochtigheid.
- De ideale temperatuur moet rond de 22–25ºC liggen.
- De ideale luchtvochtigheid moet hoog zijn, rond de 70-90%.
Dit zijn verreweg de meest invloedrijke factoren. Maar je kunt meer doen om een goede kieming te bevorderen:
- Houd het substraat goed vochtig, maar nooit doorweekt.
- Laat de zaden zoveel mogelijk met rust als ze eenmaal aan vocht zijn blootgesteld.
- Als je een inert kweekmedium gebruikt, ligt de ideale pH tussen 5,8 en 6,2.
De beste manieren om wietzaadjes te kiemen
Er zijn veel manieren om wietzaden te laten kiemen. Welke het meest aantrekkelijk is, hangt vooral van je setup af. Hier bespreken we de meest beproefde en gangbare methoden.
1. Wietzaden kiemen met een starter kit
Starter kits zijn bijzonder populair voor het opkweken van zaden en een uitstekende keuze voor beginnende kwekers. Toch kunnen ervaren telers er ook van profiteren. De zaden kiemen snel en het proces is ongelooflijk simpel.
Voor meer informatie kun je terecht in ons speciale blog over het kiemen met een starter kit.
Benodigdheden
- starter kit
- ½ kopje lauw water
- propagator/kweekkasje
Instructies
- Giet lauw water in een kweekbak.
- Stop de kiempluggen in de tray en laat ze het water maximaal opzuigen.
- Doe een zaadje in elke plug.
- Plaats de pluggen in een propagator om de juiste luchtvochtigheid te behouden. Wacht nu geduldig tot de scheuten tevoorschijn komen.
2. Wietzaden in aarde kiemen
Er zijn veel verschillende methoden om wietzaden in aarde te laten kiemen. Sommige kwekers zaaien liever in zaaitrays en verplanten hun zaailingen in een later stadium. Anderen zaaien liever direct in de uiteindelijke pot. Deze laatste techniek werkt goed als je een beginner bent en/of een kleine thuiskweek hebt.
Benodigdheden
- kweekpot van de gewenste grootte
- potgrond van goede kwaliteit
- mycorrhizaschimmels
- plantenspuit
Instructies
- Vul de pot bijna helemaal met aarde, tot zo'n 5cm van de rand.
- Geef je aarde water tot het punt van verzadiging.
- Maak een klein gat van ongeveer 2 cm diep in het midden van de aarde.
- Stop je zaad in het gat en voeg een snufje mycorrhizaschimmels toe voor extra vitaliteit.
- Dek het gat lichtjes af met wat aarde en besproei met water.
- Blijf de aarde de dagen erna regelmatig besproeien met de plantenspuit om het vochtig te houden.
3. Wietzaadjes in turfpluggen kiemen
Turfpluggen, beter bekend als 'Jiffy Pellets', zijn ideaal voor het ontkiemen van je zaden. Ze houden namelijk goed water vast en je kunt ze gemakkelijk in aarde verplanten. Maar net als steenwol zijn ze uit milieuoverwegingen tegenwoordig wat minder gewild onder sommige kwekers.
Benodigdheden
- turfpluggen
- kom
- water
- vochtkoepel, propagator of diepe tray met cellofaan
Instructies
- Plaats de droge pluggen in een kom met water, zodat ze alles kunnen absorberen en uitzetten.
- Prik in elke plug een klein gaatje.
- Plaats in elke plug een zaadje.
- Besproei de pluggen met flink wat water.
- Zet de pluggen onder een vochtigheidskoepel, in een propagator of in een diepe tray afgedekt met cellofaan.
4. Wietzaadjes op keukenrol kiemen
Deze klassieke methode omvat het kiemen van je zaden op velletjes vochtige keukenrol. De techniek is echter niet zo betrouwbaar, dus we hebben het enigszins aangepast. Tenzij je gaat verplanten naar een passief groeimedium, is dit niet je allerbeste optie. Toch kan het in sommige gevallen nuttig zijn.
Benodigdheden
- twee vellen keukenrol
- water
- twee borden of schotels
Instructies
- Maak twee velletjes keukenrol vochtig en leg ze op een bord.
- Leg een wietzaadje op elk velletje keukenrol.
- Bedek nu met het andere bord en zet het op een veilige plek.
Wietzaadjes kiemen: FAQ
Hieronder vind je antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen over het kiemen van wietzaden.
Moet je wietzaden weken om ze te kiemen?
Om te ontkiemen, moeten wietzaden worden blootgesteld aan vocht. Dit kan zowel met als zonder substraat. Je kunt bijvoorbeeld direct in vochtige aarde kiemen, of op velletjes vochtige keukenrol onder een bord om ze na ontkieming te verplanten.
Kun je wietzaadjes rechtstreeks in aarde stoppen?
Absoluut, wietzaadjes direct in aarde stoppen, is een veilige en effectieve methode om ze te kiemen. Het is vooral geschikt voor beginners.
Kiemen wietzaden beter in licht of duisternis?
Zaden hebben geen licht nodig om te kiemen. Ze hebben pas licht nodig zodra de eerste bladeren verschijnen.
Hebben wietzaden voedingsstoffen nodig?
Nee, wietzaden bevatten alle voedingsstoffen die ze nodig hebben voor de kieming en de eerste dagen van hun leven.
Maakt het uit hoe je de wietzaadjes plant?
Hoewel hier enige discussie over bestaat, zijn veel kwekers het erover eens dat wietzaadjes met elke gewenste kant naar boven geplant kunnen worden.
Seedshop
Klik hier voor reguliere, feminized en autoflower wietzaadjes van de beste zadenbanken ter wereld.
Hoe kun je oude wietzaadjes kiemen?
Oude wietzaden hebben wat meer moeite met kiemen. Je kunt oude zaden echter nog steeds nieuw leven inblazen met behulp van een paar effectieve technieken. Hoewel je wat geduld moet hebben, zorgt dit er wel voor dat je bijvoorbeeld een gewild fenotype in stand kunt houden.
Benodigdheden
- schuurpapier met korrel 120
- luciferdoosje of klein blokje hout
- drinkglas of kopje
- aarde en pot
- trichoderma- en mycorrhizaschimmels
- plantenspuit
Instructies
- Scarificeren: Om je zaden een voorsprong te geven, moet je voorzichtig de coating beschadigen, zonder de kwetsbare componenten erin te beschadigen. Doe een klein stukje schuurpapier met korrel 120 om een luciferdoosje of een klein houten blokje. Gebruik dit om het oppervlak van het zaad heel voorzichtig mee te schuren. Het is niet de bedoeling dat er hele stukken loskomen, maar om kleine krasjes aan te brengen. Dit maakt het voor de inwendige onderdelen makkelijker om uit het zaad te komen.
- Verzadigen: Vul een drinkglas of kopje met water (bij voorkeur zonder chloor). Laat de zaden er 24 uur in weken, zodat ze voldoende vocht kunnen opnemen.
- Zaaien: Zaai je oude zaden direct in hun uiteindelijke potten. Zo voorkom je eventuele transplantatiestress op verouderde genen. Stop elk zaadje ongeveer 2 cm diep in het midden van een vochtig groeimedium.
- Inoculeren: Geef het zaadje nuttige microben voordat je het bedekt. Voeg wat Trichoderma poeder toe om de kieming te versnellen en het zaadje tegen gevaarlijke schimmels te beschermen. Voeg ook een snufje mycorrhizaschimmels toe voor een optimale ontwikkeling van het wortelstelsel.
- Regelmatig besproeien: Bedek je zaden met een beetje aarde en besproei ze met water. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft (maar niet doorweekt) totdat er scheuten verschijnen.
Met deze simpele strategie geef je zelfs de oudste zaden nog een goede kans om uit te groeien tot rijpe, productieve planten. Als ook dit niet lukt, dan is er waarschijnlijk weinig hoop meer voor je wietzaadjes.
Wanneer moet je zaailingen verplanten?
Wanneer je je wietzaadjes niet direct in hun uiteindelijke medium zaait, is het belangrijk dat je de zaailingen op het juiste moment transplantatiestress . Als je je zaden in een glas water, op vochtige keukenrol of in een koffiefilter hebt gekiemd, kun je de zaailingen met een pincet in een pot plaatsen zodra hun kiemwortel ongeveer 2cm lang is. Zaadjes die je in zaaitrays, steenwol of turfpluggen opkweekt, moet je verplanten als de eerste set echte bladeren is verschenen om te voorkomen dat de wortels verstrengeld raken.