Hoe Ontkiem Je Wietzaden?
Het moment dat het zaadje weet dat het open moet gaan, is wanneer het vochtig wordt. Het gebruik van schoon water voor die allereerste momenten is van cruciaal belang, omdat de zaailing erg kwetsbaar en gevoelig is.
Wietzaden zijn op diverse manieren te ontkiemen. Een aantal van deze methoden is echter wat riskant. In deze gids bespreken we onze favoriete manier om zaden te ontkiemen. Vervolgens gaan we in op een aantal minder betrouwbare methoden. We onthullen ook hoe je net ontkiemde zaden verpot.
Onze aanbeveling: ontkiem wietzaden direct in het groeimedium
Om de een of andere reden maken cannabiskwekers het ontkiemen van zaden soms onnodig ingewikkeld. Daar kleven bovendien ook risico's aan. Wellicht heb je al gehoord van het ontkiemen van zaden in een natte keukenrol. Of dat je ze kunt weken in een glas water. Op deze methoden gaan we later dieper in. Wij geloven echter dat er een gemakkelijkere en betere manier bestaat om je zaden te ontkiemen; plant ze gewoon direct in je groeimedium.
Plaats het zaadje simpelweg ongeveer 0,5cm diep in de bodem en bedek het zaadje lichtjes. Let op je omgeving en hou die warm en vochtig - 20C is de ideale temperatuur. Hou de bodem vochtig, maar niet verzadigd – een doordrenkte bodem doet meer kwaad dan goed. Je kunt een lamp boven de zaden plaatsen om de juiste ontkiemingstemperatuur te bieden. Je kostbare wietzaden zullen binnen een paar dagen vrolijk ontspruiten!
Let op: je zaden hebben geen voedingsstoffen nodig, in elk geval niet tijdens de eerste twee weken van de groei. Nieuwe growers maken vaak de fout om te denken dat ze helpen door in dit vroege groeistadium voedingsstoffen toe te voegen. NIET DOEN! Het zaadje bevat alles wat het nodig heeft om een paar weken te groeien. Als je extra voeding toevoegt, loop je het risico dat de zaailing al opgebrand is voordat het maar de kans heeft gehad om te groeien. Door je zaailingen gewoon water te voeden, weet je zeker dat ze sterke wortels zullen groeien. Als je echt wil, dan kan je een wortelstimulator gebruiken, maar dat is absoluut niet noodzakelijk.
Wij hebben niet alleen ontdekt dat het direct ontkiemen in het medium de gemakkelijkste en betrouwbaarste manier is; het is ook de veiligste methode. Bij andere technieken moet je de net ontkiemde zaadjes naar een potje verplaatsen. Je loopt dan het risico de gevoelige penwortel te beschadigen. Bij andere methoden ligt ook zaadrot op de loer. Daarnaast hebben wij vrijwel geen voordelen ervaren bij deze methodes in vergelijking met het direct ontkiemen in het groeimedium.
Gebruik kweeksets en gun je zaden een voorsprong
Om het ontkiemen nog meer te vergemakkelijken, raden we aan een kweekset te gebruiken. Denk aan de Smart Start van Zamnesia of de Plagron Seedbox. Deze kits bevatten alles wat je nodig hebt om je zaden de best mogelijke start te bieden.
De Smart Start van Zamnesia bevat 20 kleine potjes. Deze zijn al gevuld met compost. Daarnaast is een speciale Stimulator Mix inbegrepen. Deze activeert het microbiële leven in de bodem, wat de kiemkracht verbetert. Maak simpelweg de Smart Start-potten vochtig met water waar je de Stimulator Mix in oplost. Plaats in elk potje een zaadje en bedek ze met aarde. Zet de tray in een ruimte op kamertemperatuur en zorg dat de aarde vochtig blijft (maar geef niet teveel water). Je zaden ontkiemen binnen een aantal dagen. Het is verstandig de Smart Start-kit te combineren met een propagator om de ideale omgeving te creëren voor je ontluikende zaailingen.
Smart Start
De Plagron Seedbox Starter Kit bestaat uit een kweekbakje met 12 kiempluggen en een goed passend, transparant deksel. Het is eigenlijk een miniatuur-kasje en dit is natuurlijk de ideale omgeving voor je zaden! De Plagron Seedbox bevat ook een flesje Plagron Seedbooster. Zo geef je je cannabisplanten in wording een geweldige voorsprong. Maak de kiempluggen nat met water en de Seedbooster. Wacht vervolgens 5 minuten tot het vocht opgenomen is. Plant je zaden in de gaatjes en doe het deksel op het kweekbakje. Zet je kweekset in een ruimte met een temperatuur van 20–24°C en je zaadjes ontkiemen binnen 1-5 dagen.
Andere, minder betrouwbare methoden
Je wietzaden zijn, naast het direct ontkiemen in het groeimedium, ook op andere manieren te kiemen.
Keukenrol
De eerste methode op onze lijst met minder betrouwbare methoden is de populaire "keukenrolmethode". Je stopt hierbij je zaden tussen velletjes vochtige keukenrol. Vervolgens bedek je het geheel met twee borden (of iets vergelijkbaars, zoals een lunchtrommel). Zo voorkom je ongewenste blootstelling aan licht. Het geheel zet je daarbij op een warme, donkere plek. Controleer je zaden regelmatig. Als de keukenrol is uitgedroogd, maak je deze weer vochtig. Je zaden zouden binnen een aantal dagen moeten ontkiemen.
Waarom we deze methode niet aanbevelen: Je komt overmatig in contact met je ontkiemde zaden. Je moet ze namelijk van de keukenrol naar hun eerste potje verplaatsen. Dit is allesbehalve optimaal voor de gevoelige penwortels. Problemen liggen al snel op de loer (zoals wortels die vastkleven aan de keukenrol), waardoor je zaden beschadigen. Daarnaast is het papier soms te vochtig, waardoor je zaadjes verstikken of verrotten.
Glas water
Een andere populaire methode is je zaden in een glas water doen. Dit lijkt makkelijk: je geeft ze gewoon zwemles en wacht tot de penwortels verschijnen.
Net als de keukenrolmethode, is het grootste probleem met deze aanpak dat het gewoon onnodig is. Je stelt je zaden bloot aan een plons water en vervolgens moet je ze verplaatsen. Daarbij loop je wederom het risico op verstikking of beschadiging van je zaadjes. Toch gebruiken kwekers deze methode soms om te zien of hun zaden levensvatbaar zijn. Als je echter zeker weet dat je zaadjes van hoge kwaliteit zijn en je ze hebt gekocht bij een betrouwbare zadenbank, dan zijn deze kunstgrepen niet nodig.
Steenwol
Ontkiemen in steenwol is in principe een goede manier om je zaden op te starten. Het is echter wel arbeidsintensiever. Je plant je zaden hierbij in steenwolblokjes, zet de vochtige blokjes in een kweekbakje of propagator en wacht tot ze ontkiemen.
In tegenstelling tot andere methoden, beschermt de steenwol de jonge zaailingen, zodat je ze veilig in grotere potten kunt zetten. Dit is prettig. Je moet steenwol echter wel weken in water met een lage pH voordat je de zaden erin kunt planten. Daarnaast droogt steenwol snel uit. Deze methode is naar onze mening dan ook alleen zinvol voor ervaren kwekers.
Veenmos (veenpellets)
Ontkiemen in veenmospellets (Jiffy Pots) is best een fatsoenlijke methode om je zaden op te starten. Deze pellets zien eruit als een grote pil. Je maakt ze nat en ze nemen in omvang toe. Een oplosbaar netje houdt de boel bijeen. Maak bovenin een gaatje en plant je zaadje erin.
Direct ontkiemen in het groeimedium heeft nog steeds onze voorkeur. Veenmospellets zijn echter een goede tweede.
Wat we niet zo prettig vinden aan de pellets: Het netje lost niet altijd op als je ze verpot. Als dit gebeurt, zijn de wortels van je planten niet in staat zich uit te breiden. Daarom raden we aan het netje te verwijderen bij het verpotten. Weet echter wel dat je dan de gevoelige wortels van je zaailingen mogelijk beschadigt.
Koffiefilter
Ontkiemen met koffiefilters verschilt eigenlijk niet zoveel van de keukenrolmethode. Je plaatst hierbij je zaden tussen twee of meer koffiefilters. De filters maak je nat en doe je in een afgesloten zakje of bakje.
Dit is, net als de keukenrolmethode, een onnodig gecompliceerde manier om je zaden te ontkiemen. Je loopt het risico op verrotting of beschadiging van je zaadjes als je ze hanteert met een pincet. Het is gewoon de moeite niet.
Het ontkiemen van oude wietzaden
Niets is meer frustrerend dan te ontdekken dat de cannabis zaden, die je probeert te laten ontkiemen, te oud zijn. Gelukkig is nog niet alles verloren en je zaden kunnen nog te redden zijn. Met behulp van de volgende technieken, kan de grote meerderheid van je zaden worden gered.
Het probleem met oude zaden is niet direct de leeftijd, maar dat het afgenomen vermogen om vocht door de schil heen op te nemen, omdat deze mettertijd is verhard. De zaden hebben moeilijkheden om zich te openen. Om het probleem van niet ontkiemende zaden te overwinnen, moet je dus het probleem van de slechte absorptie oplossen. Er zit namelijk nog steeds leven in de zaden! Het proces dat we uit gaan leggen heet scarificatie.
Het scarificeren van je zaden
Zoals de naam al suggereert, is scarificeren het proces van het verslijten van de schil, dus je moet beginnen met het schuren van je zaden. Je start met het bekleden van een klein luciferdoosje met schuurpapier. Doe je zaadjes erin en schud het doosje gedurende 30-60 seconden. Dit zorgt voor kleine slijtageplekken op het zaadje, waardoor het absorberen van water eenvoudiger gaat.
Hopelijk is dit alles wat je moet doen als het om het scarificeren gaat, maar in noodgevallen kan je nog wat extra handelingen verrichten. De eerste omvat het verwijderen van het randje van je zaad. Kijk goed naar je zaadje en ook hoe het naadje helemaal rondom de schil loopt, terwijl een kant meer uitgesproken is dan de ander. Het zaadje kan zich moeilijker openen door deze uitgesproken naad, maar deze kan eenvoudig worden verwijderd:
Pak je zaadje tussen duim en wijsvinger, pak een scherp mes en druk dit voorzichtig, in een hoek van 90 graden, langs de naad. Het randje moet er nu af komen, waarbij het zaadje eronder te zien is. Keer het zaadje om en herhaal het proces aan de andere kant van het zaadje, zodat de naad er volledig af valt. Nu dat dit gedaan is, kan je je zaadjes laten ontkiemen zoals je gewend bent.
Als je zaden nu nog niet ontkiemen, kan je het waarschijnlijk wel vergeten. Als laatste redmiddel, kan je een scalpel langs een kant van het zaadje halen om het een beetje te openen. Hierdoor kan water veel eenvoudiger worden opgenomen, maar het zaadje kan ook veel eenvoudiger worden beschadigd. Het is een laatste redmiddel om een zaadje te redden die je anders weg zou gooien. Normaal gesproken moet je dit nooit doen.
Ook moet opgemerkt worden dat het lastig is om deze scarificatie technieken correct uit te voeren. Je moet het ook niet proberen, tenzij je zeker bent dat de zaden niet zullen ontkiemen. Elk gezond, levensvatbaar zaadje zou probleemloos moeten ontkiemen zonder deze maatregelen.
Het ontkiemen van je geschuurde, gescarificeerde zaden
Nu de zaden zijn voorbereid, kan je aan het ontkiemen beginnen. Er zijn een aantal manieren om oude cannabis zaden te ontkiemen, die allemaal op hun eigen manier effectief zijn. Voordat we hier dieper op ingaan, kan je nog een ding uitvoeren om de kans op ontkieming te stimuleren en dat doe je door je water voor te bereiden.
-
Water voorbereiding (optioneel)
Er zijn twee manieren om je water te verbeteren voor de ontkieming van oude zaden. Allereerst kan je licht koolzuurhoudend water gebruiken. De CO2 in het water zal de taaie, geschuurde zaden helpen het water op te nemen. Ten tweede kan je ook een beetje fulvinezuur toevoegen aan je water, ongeveer 10ml per liter water. Fulvinezuur helpt planten bij de absorptie en kan leiden tot een gezonde groei. Als alternatief kan je een vloeistof proberen die de ontkieming stimuleert. In feite is dit een mix met voedingsstoffen, die speciaal is samengesteld voor de ontkieming. Hoewel het grootste obstakel bij oude zaden de opname van water is, kan een goed gebalanceerde hoeveelheid voedingsstoffen nooit kwaad om ze te helpen starten.
-
Ontkieming in de aarde
Onze favoriete methode! Bij het ontkiemen in aarde worden de krachten van Moeder Natuur benut en zullen de zaadjes starten, zoals zij het heeft bedoeld.
Allereerst plaats je je zaden in een kom met water op kamertemperatuur. Leg een stukje karton over de kom en plaats de kom een nacht in een donkere kast (12 uur). Zodra dit gedaan is, vul je per zaadje een kleine pot met aarde. Speciale aarde voor het ontkiemen is het beste, omdat dit de juiste hoeveelheid voeding bevat om je schatjes aan het werk te krijgen. Maak de aarde vochtig en maak een klein, rond deukje in het midden. Deze deuk moet 3-5mm diep zijn. Plaats elk zaadje in het deukje, met de punt naar beneden en bedek het zaadje voorzichtig met wat aarde. Plaats de potten 6 uur in een donkere, warme kamer. Plaats ze daarna onder je lampen en houd deze aan. Binnen enkele dagen moet je een scheut gaan zien.
Opmerking: Het 12 uur weken van zaden wordt meestal alleen gedaan met oude, taaie zaden. Met de meeste normale zaden kan je deze stap overslaan.
Ontkiemde wietzaden verpotten
Ook als je onze aanbeveling volgt (direct in het medium), moet je uiteindelijk je zaailingen verpotten. Je stimuleert hiermee een gezonde ontwikkeling van de planten. Ook gaat het bewateren en bemesten hierdoor gemakkelijker en verbeter je de eindopbrengst. Is je zaailing te fragiel om te verpotten of te ver uitgeschoten? Dan is het mogelijk het plantje dieper te planten om haar te laten stabiliseren in de nieuwe pot.
Wil je meer weten over het verpotten van je zaailingen? Lees dan ons blog Wanneer En Hoe Verplant Je Cannabisplanten Voor Een Grotere Opbrengst?
Je weet nu hoe je moet ontkiemen. Tijd om je te richten op de zaailingfase en de tijd daarna!