Alles Over Cannabis Zaailingen

Alles Over Cannabis Zaailingen

Max Sargent
Max Sargent
Bijgewerkt op:

Als je wietzaadjes zijn ontkiemd, heb je wiet-zaailingen in handen. Het zaailing-stadium is het vroegste stadium van de plantengroei en omvat de eerste wortel-, stengel- en bladontwikkeling. Veel kwekers zeggen dat hun leven voorgoed is veranderd toen ze voor het eerst die groene scheutjes boven de aarde uit zagen komen.

Of dit voor jou nou ook geldt of niet, een goede verzorging van cannabis zaailingen is essentieel voor gezonde planten en een grote oogst. Hieronder lees je wat je moet weten om de gezondheid en ontwikkeling van jouw zaailingen te optimaliseren.

Wat zijn cannabis zaailingen eigenlijk precies?

Wat zijn cannabis zaailingen eigenlijk precies?

Cannabis zaailingen zijn superjonge cannabisplanten. Ze zijn het equivalent van een pasgeboren baby tot een peuter. En ze zijn net zo kwetsbaar en hebben bijna net zoveel verzorging nodig!

Als een zaadje opensplijt en het eerste paar bladeren (zaadlobben) zich laat zien, is het een cannabiszaailing. Binnenkort zal het zijn zaadomhulsel opzij duwen en zijn penwortel in de aarde (of een ander groeimedium) drijven. Vanuit deze penwortel ontwikkelt zich een uitgekiend en uitgebreid wortelstelsel, waardoor de plant water en voedingsstoffen opneemt.

Als een zaailing een goede start krijgt, is de kans dat hij zich ontwikkelt tot een productieve en sterke wietplant veel groter dan als hij moet vechten om te overleven. Daarom is het cruciaal om voor een goede oogst de zaailingfase van cannabisplanten goed te begrijpen.

Wat zijn de criteria voor gezonde zaailingen?

Dus, hoe kweek je een gezonde cannabiszaailing? Gelukkig is het niet zo ingewikkeld. Ondanks de eerdere vergelijking met baby's, zijn cannabis zaailingen in feite veel beter in staat om voor zichzelf te zorgen. Wel hebben ze een geschikte omgeving nodig om dit te kunnen doen.

Het juiste potje

criteria voor gezonde zaailingen: Het juiste potje

Zaailingen opkweken in een geschikte pot is een gemakkelijke manier om ze een goede start te geven. Potjes voor zaailingen moeten:

  • klein zijn, zodat ze geen overtollig water vasthouden;

  • als het kan een afdekking hebben, zoals een propagator, om een hoge luchtvochtigheid te bereiken (dit is ook geweldig voor de ontkieming);

  • gaten hebben in de bodem voor de afwatering.

Let op: als je autoflowering cannabiszaden plant, is het de moeite waard om ze in hun definitieve pot te laten ontkiemen, omdat eventuele schade aan de wortels tijdens het verplanten later moeilijk ongedaan kan worden gemaakt.

Gerelateerd artikel

De Juiste Pot Voor Je Wietplanten Kiezen

Het juiste substraat

criteria voor gezonde zaailingen: Het juiste substraat

Het wortelsysteem van zaailingen is fragiel en daarom hebben de plantjes een geschikt substraat nodig om in te gedijen. In de meeste gevallen is hoogwaardige potgrond perfect. Dit zou voldoende voedingsstoffen moeten bevatten om minimaal een paar weken groei te ondersteunen, dus je hoeft je planten dan pas te voeden als ze tot de vegetatieve fase zijn overgegaan, of misschien zelfs nog later.

Welk substraat je ook kiest, hier zijn enkele belangrijke zaken om op te letten:

  • Het mag niet te compact zijn, omdat jonge wortels de ruimte nodig hebben om te groeien.

  • Het moet voldoende water vasthouden zodat het vochtig blijft, maar niet zo goed dat de wortels verdrinken.

  • Als je een inert groeimedium gebruikt, moet je er voedingsstoffen aan toevoegen. Wees wel heel voorzichtig, want zaailingen zijn bijzonder gevoelig voor overvoeding!

Het juiste bewateringsregime

criteria voor gezonde zaailingen: Het juiste bewateringsregime

Zaailingen houden er niet van om doorweekt te raken, maar ook niet om volledig droog te staan. Cannabis zaailingen water geven is best lastig en het is verstandig om terughoudend te zijn. Het kan zelfs zo zijn dat ze helemaal geen water nodig hebben, afhankelijk van hoe je ze kweekt.

Als je voorzichtig een vinger in de grond steekt, is die dan kurkdroog? Of als je de potten optilt, zijn deze dan verrassend licht? Als dit het geval is, dan is de grond helemaal uitgedroogd, en moet je water toevoegen. Gebruik hiervoor een plantenspuit of een hulpstuk als een sproeikop om te voorkomen dat je je zaailingen omstoot of de wortelgroei verstoort. Geef ze minimaal water - ze hebben niet veel nodig.

Andere overwegingen zijn:

  • pH-waarde: goede grond zou al de juiste pH-waarde moeten hebben, dus het kan zijn dat je het water niet hoeft aan te passen. Houd er echter rekening mee dat kraanwater meestal een pH van 7 of hoger heeft, terwijl wiet in aarde liever een pH-waarde van 6–7 heeft. Dus als het water hoger is dan 7, overweeg dan om de pH wat te verlagen met een pH-verlagende oplossing. Je kunt hiervoor speciale producten gebruiken die online of in tuincentra verkrijgbaar zijn, of een oplossing maken met bijvoorbeeld het natuurlijke zuur van citroenen.

  • Voeg geen meststoffen toe!

  • Geef geen water als je zeer binnenkort van plan bent te verplanten.

Kwaliteitsverlichting

criteria voor gezonde zaailingen: Kwaliteitsverlichting

Het grootste deel van haar leven zal een cannabisplant waarschijnlijk onder HPS of LED lampen staan (als je kunstlicht gebruikt). Zaailingen gedijen echter het best onder spaarlampen. Deze stralen licht uit dat zich aan het blauwe uiteinde van het lichtspectrum bevindt, wat het beste is voor jonge planten, omdat het hun wortelontwikkeling stimuleert en het licht van de lente nabootst. Zaailingen blootstellen aan achttien uur licht per dag kan, maar zorg dat het licht niet te sterk is. Ze houden er namelijk niet van om verbrand te worden!

Als je buiten kweekt, bepalen het klimaat en de locatie waar je je zaden gaat ontkiemen en je zaailingen plant. Wanneer je ze later in het voorjaar ontkiemt of in een warmer, Zuid-Europees land woont, dan kun je ze direct buiten planten. Hier in Nederland (of als je vroeg in het jaar ontkiemt) kun je proberen je zaailingen eerst op een vensterbank te zetten of spaarlampen te gebruiken. Houd er wel rekening mee dat ze zich op een vensterbank kunnen gaan uitstrekken in de zoektocht naar meer licht.

Cannabis zaailingen: veelgestelde vragen

🐌 Waarom groeien mijn cannabis zaailingen zo langzaam?
Er kunnen veel redenen zijn waarom een plant langzaam groeit, waaronder: onvoldoende licht, te veel water, te veel voeding, zaden van slechte kwaliteit, onjuiste pH-waarde en stress door ziekteverwekkers.
💡 Hoe voorkom ik dat mijn zaailingen omvallen?
Zaailingen vallen om twee redenen vaak om. De eerste reden is dat als ze niet genoeg licht krijgen, ze zich naar boven zullen uitstrekken, waardoor ze mogelijk omvallen. De tweede is dat de stelen zwak worden als ze niet worden blootgesteld aan luchtcirculatie, waardoor ze niet in staat zijn om zich goed te ontwikkelen. Om te voorkomen dat zaailingen omvallen, moet je ze dus voldoende licht geven en een ventilator zachtjes op de steeltjes laten blazen.
🚿 Moet ik cannabis zaailingen meststoffen geven?
Niet als je aarde van goede kwaliteit gebruikt. Als je een inert groeimedium gebruikt, zoals bij een hydrocultuur, dan moet je voeding aan het water toevoegen, maar in kleine hoeveelheden.
🌱 Hoe diep moet ik mijn cannabis zaailingen planten?
Maak een gat van ongeveer een vingerkootje diep en plaats je zaailing in het gat. Bedek het gat voorzichtig met aarde, druk de grond aan en voeg een beetje water toe (niet teveel!) zodat je zaailing kan wennen aan haar nieuwe omgeving.

Wanneer cannabis zaailingen verplanten

Wanneer cannabis zaailingen verplanten

Bij fotoperiode planten verplanten mensen zaailingen vaak na ongeveer tien dagen. Tegen die tijd moet de plant ten minste drie echte sets bladeren hebben.

Zoals gezegd, houdt autoflowering cannabis er niet van om verpot te worden. Dit komt omdat autoflowers snel automatisch overschakelen naar de bloeifase, wat betekent dat de wortels geen tijd hebben om te herstellen van eventuele schade die is opgetreden tijdens het verplanten. Het is het beste om autoflowering zaden in hun uiteindelijke pot te laten ontkiemen.

Gerelateerd artikel

Wanneer En Hoe Verplant Je Cannabisplanten Voor Een Grotere Opbrengst?

Zorgen voor cannabis zaailingen: een eenvoudig genoegen

Het verzorgen van cannabis zaailingen is niet al te ingewikkeld, maar wel van groot belang. Voor planten die een goede start krijgen, is het veel makkelijker om zich goed te ontwikkelen, wat uiteindelijk weer leidt tot een betere oogst!

Je bezoekt onze Nederlandse website.