Wat Zijn Cannabis Zaailingen?

Wat Zijn Cannabis Zaailingen?

Luke Sholl
Luke Sholl

Zaailingen zijn hele kleine cannabisplantjes die net kennismaken met de wereld. Als de cannabis zaadjes zich openen, wurmt de hoofdwortel, ook wel bekend als de penwortel, zich eruit. Wanneer deze in aarde, of in een ander groeimedium, wordt geplant, verschijnt uiteindelijk een groene zaailing aan het oppervlak. Elke kweker kan je vertellen dat het opkomen van een zaailing een speciale en vreugdevolle gebeurtenis is.

Alle zaailingen zien er ongeveer hetzelfde uit; het is in deze fase onmogelijk om wietsoorten te onderscheiden op basis van het uiterlijk. Om ervoor te zorgen dat de wietzaden goed splitsen bij het ontkiemen, moeten ze worden blootgesteld aan vochtige omstandigheden. Zodra de penwortel lang genoeg is, verschijnen de zaailingen. Deze bestaan uit twee kleine setjes van druppelvormige bladeren op een dun steeltje. Als de zaadjes opkomen, komt het schilletje vanzelf los. Soms is echter een kleine ingreep nodig om het te verwijderen. Deze kleine "sucker leaves" van de zaailing spiegelen elkaar en fungeren als een soort panelen die licht omzetten in energie.

Hierna ontwikkelen zich vanuit het midden nog twee bladeren. Deze hebben de vorm van een cannabis blad. De zaailing fase is vrij kort; na een week of twee zijn je zaailingen uitgegroeid tot kleine planten. Het stadium is technisch gezien onderdeel van de vegetatieve fase. Maar het wordt vaak beschouwd als een aparte fase vanwege de unieke vereisten.

Zaailingen hebben extra aandacht nodig omdat ze klein en fragiel zijn. In deze fase fouten maken, kan nadelige gevolgen hebben voor de toekomstige groei van de plant. Hier zijn wat tips en trucs om jouw zaailingen de ultieme verzorging te bieden.

De correcte pot voor een cannabis zaailing

DE CORRECTE POT VOOR EEN CANNABIS ZAAILING

Nadat de zaden zijn gesplitst, kunnen ze worden geplant. De pot voor je zaailingen moet relatief klein zijn. Ze kunnen zelfs in plastic wegwerpbekers worden geplant. Zodra de plantjes zijn opgekomen en ongeveer een week aan het groeien zijn, moeten ze worden verplaatst naar een groter potje. Als zaailingen te lang in kleine potjes staan, breiden de wortels zich uit rond de zijkanten van de pot, wat leidt tot gebonden wortels. Als dit gebeurt, kunnen de wortels problemen ervaren bij het opnemen van voedingsstoffen. Ook kan het water mogelijk niet goed weglopen.

Gerelateerd artikel

De Juiste Pot Voor Je Wietplanten Kiezen

Onthoud ook dat zaailingen een verrassend lange penwortel ontwikkelen. Als je ze genoeg ruimte geeft, worden ze stabieler en sterker. De pot moet ook een solide drainagesysteem hebben. Dit kun je doen door gaatjes te prikken in de plastic bekers of door simpelweg potjes met gaatjes in de bodem aan te schaffen. Hierdoor kan de penwortel zich lekker nestelen. Zaailingen die buiten staan, moeten natuurlijk worden beschermd tegen vervelend ongedierte.

Deze bescherming bied je door bijvoorbeeld een plastic fles doormidden te snijden en wat gaten erin te maken. Plaats deze helft over de zaailing. Zonlicht doordringt het plastic en ook geniet de plant van frisse lucht, terwijl ze goed beschermd is tegen vijanden. Veel kwekers geven er trouwens de voorkeur aan om fotoperiode zaailingen direct in hun uiteindelijke pot te planten. Hiermee wordt stress door het verpotten vermeden. Dit is natuurlijk helemaal aan de kweker zelf. Het is met beide methoden mogelijk om geweldige resultaten te behalen. Eén ding is echter zeker: autoflowering planten moeten niet worden verpot. Zet deze direct in de pot waarin ze hun levenscyclus voltooien.

Het groeimedium voor cannabis zaailingen

HET GROEIMEDIUM VOOR CANNABIS ZAAILINGEN

De kwaliteit van het groeimedium is ontzettend belangrijk. Op klei gebaseerde aarde moet worden vermeden omdat deze grond te veel water vasthoudt voor zaailingen, wat tot allerlei problemen kan leiden. Wanneer ze echter worden geplant in een medium dat nauwelijks water vasthoudt, kunnen ze uitdrogen. Het is daarom het beste om te kiezen voor aarde met een losse textuur, die donker en rijk is en water vasthoudt. Bovendien moet het niet modderig aanvoelen als het nat wordt.

Het is cruciaal om te kiezen voor een bodem die niet te rijkelijk bemest is. Dit wordt ook wel "te rijke aarde" genoemd. De zaden kunnen dan namelijk te maken krijgen met een giftige hoeveelheid voedingsstoffen. Hoewel een groeimedium met meststoffen geweldig werkt voor zaailingen, moet het aantal meststoffen aan de lage kant blijven.

Het bewateren van je zaailingen

4 Watering Your Seedlings

Om goed te kunnen floreren, moeten de zaailingen worden blootgesteld aan een ontzettend vochtige omgeving. Tijdens de eerste twee weken, moet de bodem rondom de steel en de penwortel constant nat zijn. De aarde moet echter ook niet te veel verzadigd zijn, anders lijden de zaailingen hieronder. Zie het zo: wanneer de bodem er doorweekt uitziet, is deze te nat. Als de aarde loskomt van de zijkanten van de pot en korzelig aanvoelt, is deze te droog.

Gerelateerd artikel

Hoe Geef Je Wietplanten Water?

Als de pot groter is dan wat de zaailing nodig heeft, kun je langzaam water geven, direct bij de steel, zodat het geleidelijk langs de penwortel kan vloeien. Uiteraard moet ook de pH van het water worden gecontroleerd. Houd een pH-waarde aan van 6,0-6,5. Giet het water ook niet direct op de zaailing, omdat de waterdruppels werken als een vergrootglas in de zon en dus hitteschade kunnen veroorzaken.

Cannabis zaailingen en verlichting

CANNABIS ZAAILINGEN EN VERLICHTING

Wanneer zaailingen buiten worden gekweekt, kunnen ze probleemloos direct in het zonnetje worden gezet. Binnenkwekers kunnen echter te maken krijgen met wat uitdagingen. Wanneer zaailingen onder sterke lampen worden geplaatst, kunnen ze overweldigd raken. Dit kan leiden tot een gestagneerde groei. Als de lampen echter te ver weg hangen, stretchen de planten zich om dichterbij de lichtbron te komen. Dit leidt tot lange, zwakke stelen. Dit kan trouwens ook voorkomen als de pot niet volledig gevuld is.

Sommige binnenkwekers kiezen ervoor om zaailingen onder CFL-verlichting te plaatsen, omdat deze lampen niet veel hitte produceren. Normale LED- of HPS-lampen voldoen ook, zolang de zaailingen maar een lagere dosis licht ontvangen dan ze in de vegetatieve fase nodig hebben. Zaailingen zijn net baby's: ze kunnen nog geen volwassenen hoeveelheden van iets behappen.

De uitgestraalde hitte van de lampen kan veel te heet blijken. De ideale temperatuur voor zaailingen ligt tussen 20-25°C. Achttien uur licht en zes uur duisternis is prima. Wanneer zaailingen te weinig licht ontvangen, verliezen ze hun kleur en worden ze zwak. Krijgen ze te veel licht, dan kunnen ze oververhit raken en het risico lopen op "licht verzadiging". Dit betekent dat ze te veel energie ontvangen en het niet nodig vinden om nog verder te groeien.

Luke Sholl
Luke Sholl
Luke Sholl schrijft al meer dan tien jaar over cannabis, het gezondheidspotentieel van cannabinoïden en de positieve invloed van de natuur. Hij werkt voor diverse op cannabinoïden gerichte websites en publiceert gevarieerde digitale content, ondersteund door gedegen technische kennis en grondig onderzoek.