Blog
Ultieme Temperaturen Kweken Cannabis
4 min

De Ultieme Temperaturen Voor Het Kweken Van Cannabis

4 min

De optimale temperaturen zijn essentieel voor het produceren van een product van topkwaliteit. Laten we in de details duiken van de ideale temperaturen voor cannabisplanten en hoe je precies te werk moet gaan.

Wij mensen houden van een comfortabele temperatuur, zodat we van ons dagelijks leven kunnen genieten. Dit is met cannabis niet anders. Optimale temperatuurniveaus moeten tijdens de groei worden behouden om uitmuntende resultaten te behalen, zodat je echt van de opbrengst kan genieten.

Tijdens de vegetatieve fase zullen cannabisplanten zich het prettigst voelen bij een temperatuur van 21-29°C. Tijdens de bloeiperiode bedraagt deze marge 18-26°C.

De temperatuur moet ongeveer 6°C schommelen tussen de dag en de nacht. Als je dus in de vegetatieve fase een nachttemperatuur (licht uit) hebt van 21°C, houd je 27°C aan overdag (lichten aan). In de bloeiperiode ligt de ideale temperatuur op ongeveer 18°C tijdens de nachten en 24°C overdag.

Zodra je hebt besloten op welke locatie je gaat kweken, kan de door jou gekozen soort je gewenste uitkomst maken of breken, vanwege de klimaatomstandigheden.

Als je planten ondraagbare Sahara temperaturen ervaren of doodvriezen, zoals Leo in de Titanic, zijn hier wat oplossingen voor je problemen met de temperatuur:

TE WARM

cannabis hogere temperaturen

Als het te warm is tijdens de bloeiperiode, dus boven de 26°C, zullen toppen hun kracht en geur verliezen vanwege de verdamping van terpenen. Terpenen zijn verantwoordelijk voor de geur en smaak van je toppen, maar ook voor het afkoelen van je planten en het afweren van ongedierte en plagen. Het is met name belangrijk de temperatuur op het juiste niveau te houden rond week 6-7 van je bloeiperiode, want dat is het moment waarop de productie van terpenen begint.

Bij hogere temperaturen is de plant gevoeliger voor spint, meeldauw, verbranding door voedingsstoffen, rotten van de wortels, stretchen en verwelking. Als het heet is en vochtig, boven 70RH, kan je schimmel verwachten.

Over het algemeen zal de cannabisplant te maken krijgen met een groeiachterstand bij een heel hoge temperatuur en in het ergste geval zal de plant afsterven, wat natuurlijk onacceptabel is.

Maar gelukkig zijn er oplossingen!

1. BINNENPLANTEN

Airconditioning

Dit is een geweldig apparaat om de lucht te koelen en die ideale temperatuur te bereiken. Een airco blaast koele lucht in de ruimte en blaast hete lucht uit aan de achterkant, dus je moet verzekeren niet uit te blazen in de kweekruimte, omdat je hiermee de werking van een airco ondermijnt.

Swamp Cooler

Een Swamp Cooler blaast koele lucht, net als een airco, maar verhoogt ook de luchtvochtigheid in de ruimte. Dit is een perfecte oplossingen voor warme en droge ruimten.

CFL

Kies Het Juiste Licht Voor Jouw Kweek

Het licht, afkomstig van CFL lampen, zorgt ervoor dat je cannabis groeit. Deze lampen genereren niet veel hitte, dus je kan je planten een paar centimeter onder je CFL lamp zetten en alles zal goed komen. Deze oplossing is geweldig als je te maken hebt met een kleine ruimte en een discrete operatie nodig hebt. Ik raad deze oplossing aan voor max. 3 planten.

Lamp koeling

Luchtgekoelde lampen functioneren geweldig, want de gegenereerde hitte wordt direct afgezogen. Watergekoelde lampen werken op dezelfde manier, hoewel water in dit geval aan de buitenkant van het glazen frame stroomt, waarmee tot 93% van de hitte van de lamp wordt weggenomen. Als je problemen met warmte hebt, is dit waarschijnlijk de goedkoopste en meest effectieve manier om de temperatuur aanzienlijk te verlagen.

Lichtcyclus

Als het overdag te warm is, zou het verstandig zijn over te schakelen op de nachtcyclus tijdens het warmste moment. De lampen schakelen in de bloeiperiode bijvoorbeeld 12 uur in tijdens de nacht en 12 uur uit overdag.

CO2 verrijking

Met hogere temperaturen, dus 30-35°C, kan je overwegen extra CO2 toe te voegen aan de lucht, wat de groei zal stimuleren. Zo kan je de opbrengst met wel 20% verhogen! Houd er echter wel rekening mee dat deze techniek duur is en niet geschikt voor beginners. Complete controle over het milieu in de kweekruimte is hier essentieel.

Gerelateerd artikel

De Effecten Van CO₂ Op Cannabisplanten

Luchtcirculatie

In je tent moet je een goede luchtcirculatie hebben. Binnen moet je ventilatoren hebben die de lucht circuleren, zodat je planten worden voorzien van frisse lucht en een lekker briesje. De afzuiger moet succesvol hete lucht verwijderen uit je ruimte en er moet frisse lucht van onderaf worden aangezogen.

2. BUITENPLANTEN

Als je buiten kweekt, in een warm klimaat, met een optimale luchtvochtigheid, zullen soorten die langer bloeien een betere optie zijn. Als de hitte echter niet te beheersen is, zijn sneller bloeiende soorten een betere optie.

Het is natuurlijk veel lastiger de temperatuur te beheersen als je buiten kweekt, maar het is niet onmogelijk de omstandigheden voor de temperatuur te verbeteren.

In de grond!

De ultieme oplossing is de hele plant in de graven in de grond, hoewel je wel moet verzekeren dat deze grond geschikt is voor cannabis. De hitte zal de grond niet penetreren, zoals bij potten wel gebeurt, zodat de plant onder de juiste omstandigheden een temperatuur kan hebben van wel 40°C! Als het echt heet is, houd je de wortels lekker koel.

Planten in potten

Het Selecteren Van De Juiste Potmaat Voor Je Planten

Als je planten in potten hebt staan, in een warm klimaat, kan de pot gigantisch heet worden, waardoor de wortels ook heet worden, wat natuurlijk desastreuze gevolgen kan hebben voor je plant. Een oplossing is de potten te verven met speciale verf die ontworpen is om hitte te reflecteren.

Mulch kan ook op de aarde worden gestrooid om isolatie te creëren voor enorm koude en warme temperaturen.

Je kan de pot geheel of gedeeltelijk ingraven in de bodem of simpelweg proberen de pot zoveel mogelijk in de schaduw te houden, zonder de plant zelf in de schaduw te zetten. Er zijn veel manieren om de potten te koelen en te beschaduwen, dus rook een joint en zet je denkpet op!

Micro-sprayers

Voor buitenplanten is dit een ultieme oplossing om de planten aanzienlijk af te koelen. Deze sprayers spuiten kleine waterdruppels die de plant kunnen afkoelen. Het is wel belangrijk niet te veel te sprayen, zeker als de relatieve luchtvochtigheid (RH) al aan de hoge kant is.

TE KOUD

cannabis te koud

Als duimregel kan je aanhouden dat temperaturen onder 15°C te koud zijn voor een cannabisplant. De plant stagneert in de groei en loopt meer risico op het creëren van hangende en verkleurde bladeren, waardoor er minder fotosynthese plaatsvindt. Als het koud en vochtig is, kan je schimmel verwachten. Als het te koud is, kan de plant gedurende de nacht overlijden, net als Leo. Door wat hitte toe te voegen, kan je nieuw leven in de plant blazen, maar ze zal haar volledige potentieel nooit meer bereiken.

Maar er zijn oplossingen!

1. BINNENPLANTEN

Kachels

Je kan een kachel kopen die hete lucht blaast, maar met deze apparaten moet je wel verzekeren dat je niet direct op je planten blaast. Met olie gevulde radiatoren zijn een goede optie, omdat ze hitte genereren rondom het oppervlak, zonder luchtdruk.

MH/HPS lampen

In plaats van CFL lampen kan je upgraden naar MH of HPS lampen, die meer hitte zullen genereren.

Gerelateerd artikel

Kies Het Juiste Licht Voor Jouw Kweek

Hitte van lampen

Je kan ook de glazen plaat van luchtgekoelde lampen verwijderen, zodat de lampen meer hitte genereren. Wees echter wel voorzichtig, want de temperatuur kan zomaar 6°C stijgen.

Hittematten

Je kan hittematten onder de planten plaatsen om de wortels van extra warmte te voorzien. Deze worden meestal gebruikt in kleinere tuinen.

cannabis hittematbekijk product

Hittekabels

Deze kabels worden ook gebruikt om de bodem te verwarmen. Je wil dat de hitte gelijkmatig in de pot verdeeld wordt, dus wellicht moet je de kabels eerst onder materiaal plaatsen dat warmte verdeelt en daarna pas contact maken met de pot. Deze techniek is ook meer geschikt voor kleinere projecten.

Isolatie

Je kan isolatiesystemen gebruiken om de hitte in de tent vast te houden en de kou erbuiten.

2. BUITENPLANTEN

Korte levensduur

Als je kweekt in een kouder klimaat, zoals Canada of Noord-Europa, waar de lente laat arriveert en de winter vroeg, kan je het beste kiezen voor een cannabis soort met een kortere bloeiperiode. Hiermee verkort je de periode waarin de plant kan worden blootgesteld aan heel koude temperaturen.

Polyethyleen plastic

Je kan de planten bedekken met polyethyleen plastic. Hiermee houd je de planten tijdens de nachten warm, maar zorg ervoor dat je planten wel kunnen ademen! Dus verwijder het plastic zoveel mogelijk overdag.

Terrasverwarmers

Je kan terrasverwarmers gebruiken voor je buitenplanten, om de temperatuur te verhogen tijdens koude, winderige nachten.

Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Ordoñez bezit een AB Mass Media and Communications-diploma. Deze ervaren schrijver draait al 13 jaar mee en voorziet de lezer sinds 2017 van cannabisgerelateerde content. Hij heeft zijn diepgaande kennis over het onderwerp opgebouwd door persoonlijke ervaringen en nauwgezet onderzoek.
Kweken Seedshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken