Temperatuur In de Cannabis Kweekruimte

Temperatuur In de Cannabis Kweekruimte

Luke Sholl
Luke Sholl

Als je met succes wiet wilt kweken, dan moet je goed op diverse omgevingsfactoren letten. Onder andere de temperatuur in je kweekruimte is belangrijk. Je cannabis doet het goed als ze in elke fase van de groeicyclus de optimale temperatuur heeft. Dat niet alleen, je moet ook aan de luchtvochtigheid denken en aan CO₂, en andere factoren. We leggen hieronder alles uit, zodat je na het lezen van dit artikel, weet welke temperatuur je planten in elke fase nodig hebben.

WAAROM KLIMAATBEHEERSING ESSENTIEEL IS

Wiet van productieve cannabisplanten kan alleen uit een kweekruimte binnen worden geoogst als de omstandigheden daar optimaal zijn. Dat betekent dat de kweker een microklimaat moet creëren. Om het volledig te kunnen beheersen, heeft de teler vanaf het begin de juiste apparaten en materialen nodig. Allereerst moet de groeiruimte zijn afgestemd op maximale prestaties. Dat is nodig vanaf dag 1. Marihuana heeft terecht de reputatie van een plantensoort die altijd overleeft. Maar als je de omgeving kunt beheersen, floreert ze pas echt.

WAT IS DE OPTIMALE TEMPERATUUR VOOR HET VERBOUWEN VAN MARIHUANA?

Optimale Temperatuur Voor Het Verbouwen Van Cannabis

De optimale temperatuur voor de binnenverbouw van cannabis kan in tweeën worden verdeeld. We houden het simpel. Daarom vatten we de zaailing/ kloon wortelfase en vegetatieve groei samen in de categorie vegetatieve fase. Ontkieming moet bij kamertemperatuur plaatsvinden. We raden de methode met een Smart Start aan.

  • VEGETATIEVE GROEI

Het maakt niet uit welke cannabissoort je verbouwt, de planten groeien vanaf de ontkieming tot de eerste dag van de bloeifase het best als je de temperatuur beheerst. Dat betekent tussen de 20-28°C als de lichten aan zijn en tussen de 15-20°C als ze uit zijn. Dit zijn de ideale omstandigheden voor de licht- en donker cycli.

Planten die de volle 24 uur per dag licht krijgen, groeien doorgaans minder compact. Dat komt doordat de afstand tussen de nodes minder groot is dan bij een schema van 18/6 of 20/4. Maar voortdurende belichting doet de vraag naar luchtverversing toenemen. De ventilatoren voor luchtinlaat en -uitlaat moeten voortdurend draaien om te voorkomen dat overmatige hitte zich ophoopt in de ruimte.

  • BLOEI

Zodra je de verandering maakt naar 12/12 voor fotoperiode soorten, of als de eerste witte haren verschijnen op autoflowering strains, moet de temperatuur worden aangepast. Cannabisplanten die bloeien bij iets koelere temperaturen doen het beter. Lagere temperaturen dan tijdens de vegetatieve periode helpen bij de ontwikkeling van meer diversiteit in de profielen van cannabinoïden en terpenen. Houd je de temperatuur tijdens de bloei tussen de 20-26°C? Dan voorkom je dat kostbare, chemische bestanddelen door overmatige hitte in de toppen verbranden. Nogmaals, als de lichten uit zijn, moet de temperatuur tussen de 15-20°C worden gehouden.

WAT IS RELATIEVE LUCHTVOCHTIGHEID?

Wat Is Relatieve Luchtvochtigheid?

Het is handig dat we nu kort uitleggen wat relatieve luchtvochtigheid is en wat de relatie is tussen dit aspect en de temperatuur. De term op zichzelf kan eenvoudig worden uitgelegd als het percentage vocht in de lucht bij een bepaalde temperatuur. Een digitaal apparaat met een thermometer en hygrometer is daarbij essentieel. Dit helpt je om beide variabelen in de gaten te houden. Tijdens de vegetatieve fase hebben cannabisplanten een voorkeur voor een hoge relatieve luchtvochtigheid, ergens tussen de 50-75%. Tijdens de bloeifase is echter een lage relatieve luchtvochtigheid van tussen de 40-60% ideaal. Daarmee verminder je het risico op schimmels. Om het bondig te zeggen; hoe hoger de temperatuur, hoe lager de luchtvochtigheid.

HOE JE OPSTELLING VAN INVLOED IS OP DE TEMPERATUUR

Hoe Je Opstelling Van Invloed Is Op De Temperatuur

  • LICHT EN HITTE

Natuurlijk zijn de lampen die je kiest van grote invloed op de temperatuur in de kweekruimte. Verlichting is het belangrijkste onderdeel van elke kweekopstelling. HID lampen geven veel warmte af. 250-1000W HPS en MH lampen worden nog steeds het vaakst gebruikt door thuiskwekers. Welke verlichting je ook kiest, zorg voor een systeem waarbij ventilatoren de luchtverversing regelen en voor controllers om de extra warmte te reguleren.

Gerelateerd artikel

Kies Het Juiste Licht Voor Jouw Kweek

CFL en LED lampen geven veel minder warmte af. Bijgevolg zorgen ze ook voor een lagere stroomrekening. Maar ze hebben ook nadelen. Koel wit CFL is een economische lichtbron die perfect is tijdens de vegetatieve fase. Maar helaas hebben CFL bloei spectrum lampen al te veel kwekers teleurgesteld met lage opbrengsten ten tijde van de oogst. Hoogwaardige LED’s zijn een kostbare investering, hoewel er systemen zijn die beter presteren dan HID met veel minder afgifte van hitte.

  • LUCHTCIRCULATIE

Luchtcirculatie is cruciaal om je cannabisplanten gezond te houden. Een draaiende ventilator die zorgt voor een lichte bries kan wonderen doen. Als de toppen dichter naar het licht kruipen en langwerpig worden, zijn de temperaturen bij de toppen hierdoor namelijk maar iets hoger.

Luchtverversing is een belangrijk aspect, onafhankelijk van het formaat van de kweekruimte binnen. Je moet verse lucht aanzuigen en de hete, muffe lucht afvoeren. De enige manier om daarvoor te zorgen, is door gebruik te maken van inlaat- en afzuigventilators. Hoe krachtig ze moeten zijn, is afhankelijk van de omvang van de kweekruimte en van de warmte die de lichtbron afgeeft.

TIPS VOOR HETE KLIMATEN

Tips Voor Hete Klimaten

  • NACHTKWEEK

Een simpele, effectieve oplossing, zeker als je fotoperiode marihuana verbouwt, is nachtkweek. Zorg je ervoor dat de lampen met behulp van timers aangaan tijdens de koelere nachttemperaturen? Dan kun je een paar graden bezuinigen in de plantage. Ook als je werkt met autoflowering soorten, kun je kiezen voor een 18/6 of 20/4 schema en een donkere cyclus instellen voor de warmste periode van de dag.

  • AIRCONDITIONING

De beste oplossing voor hoge temperaturen is airconditioning. Als je het kunt veroorloven om airco’s te plaatsen in de kweekruimte, gebruik die dan altijd zodat je de temperatuur precies kunt afstellen.

  • CO₂

Het toevoegen van CO₂ aan de plantage verdient meer discussie dan we hier kunnen inpassen. Het is voor nu voldoende om te zeggen dat als je CO₂ toevoegt, de optimale variatie in temperatuur hoger mag zijn. Namelijk tussen de 30-35°C. Als je binnen verbouwt tijdens een hete zomer, dan kan dit een alternatief zijn voor airco.

TIPS VOOR KOELERE KLIMATEN

Tips Voor Koelere Klimaten

  • VERWARMING

Als het buiten koud is, zet je de verwarming aan. Datzelfde geldt voor de kweekruimte. Als het te koud wordt en je geen verlichting kunt toevoegen, dan heb je verwarming nodig. Zet geen kachels in de kweektent; het is veiliger om de hele kamer te verwarmen. Ventilatorkachels kunnen gevaarlijk zijn. Gebruik centrale verwarming als die in je huis aanwezig is.

  • VOEG VERLICHTING TOE

Een voor de hand liggende oplossing voor een te koude plantage is het toevoegen van verlichting. Kun je je de extra kosten die nodig zijn voor de benodigde voorzieningen veroorloven? Dan is het toevoegen van lampen een geweldige manier om de temperatuur omhoog te krijgen en de productie te verhogen.

Je bezoekt onze Nederlandse website.