Blog
De Optimale Afstand Tussen Lampen En Planten
2 min

De Optimale Afstand Tussen Lampen En Planten

2 min
Growing Seedshop

Simpelweg je kweeklampen ophangen is niet genoeg als je het meeste uit je cannabis wil halen. Om de grenzen echt te verleggen, zal je uit moeten vinden wat de meest effectieve hoogte moet zijn van je lampen en we leggen ook uit waarom.

Cannabis kweken is eenvoudig, maar het echt onder de knie krijgen is lastig. De afstand tussen je lampen en je cannabis is een van die simpele, vaak vergeten factoren, die beginners scheiden van de professionals. Dit goed doen kan een enorm verschil maken voor je gewas.

Dus hoe zit dat dan? Als je planten maar goed belicht worden, moet alles toch goed komen? Nou, uiteindelijk gaat het erom dat, hoe dichter je lampen op je cannabis hangen, hoe beter de ontvangen lichtkwaliteit is. Maar je moet er wel voor zorgen dat ze niet zo dichtbij hangen dat ze je gewas verbranden en tegelijkertijd niet zo ver weg dat de lichtkwaliteit is afgenomen.

Kunstmatige verlichting heeft te maken met de kwadratenwet. Dit is het principe dat licht in exponentieel in energie vermindert als de afstand die het aflegt toeneemt. Voor het kweken van planten komt het er dus op neer dat, hoe verder het licht moet reizen, hoe minder energie het zal kunnen geven aan je cannabis, onafhankelijk van hoe goed je het kan zien of hoe helder het kan lijken.

Je hebt bijvoorbeeld een lamp die een PAR rating van 1000 produceert op 10 centimeter afstand, maar 250 op 20 centimeter afstand. PAR staat voor Photosynthetically Active Radiation (fotosynthetisch actieve straling) en dit is een goede meting van beschikbare energie die aan je planten wordt gegeven. Dit maakt het extreem belangrijk om de optimale afstand van je lampen te behalen als je binnen kweekt.

Hoewel het simpel te berekenen is, als je weet waar je mee bezig bent, is er geen standaard voor de afstand van je lampen tot je cannabis. Om dit te bepalen, moet je de individuele factoren meetellen.

Het meetellen van je factoren

De eerste voorwaarde waaraan moet worden voldaan is het lichtbereik. Je moet ervoor zorgen dat het hele bladerdak van je gewas licht ontvangt en dit moet je hoe dan ook volhouden.

Zodra deze parameter in je hoofd zit, kan je beginnen te werken aan een optimale hoogte van het licht. Je moet je lampen zo dichtbij mogelijk hangen zonder af te doen aan de bovenstaande voorwaarde. Hoe je dit doet, hangt af van je set up. Gebruik je HPS lampen die veel hitte afgeven? Hebben je lampen een uitlaatsysteem om warmte te verminderen? Gebruik je LED?

HPS Lampen

HPS lampen correct ophangen is vrij eenvoudig. Je kan de hand test als richtlijn gebruiken. Hou je hand ongeveer 2 centimeter boven de toppen van je cannabis. Verlaag nu de lampen tot je de hitte van de lampen voelt. Als het zo warm begint te worden dat het onprettig voelt, heb je je startpunt gevonden. Houd je planten in de gaten en kijk naar tekenen van hittestress of bleke plekken. Is dit het geval, til je de lampen iets hoger op. Zie je geen tekenen en je hebt een goede dekking, dan heb je de optimale afstand gevonden. Meet dit af en houd de afstand constant, naarmate je planten groeien. Je zou deze richtlijn ook in de toekomst kunnen gebruiken met andere planten, als je er maar voor zorgt je planten goed te controleren op tekenen van stress.

CFL en TL-verlichting

Dit is nog veel gemakkelijker. Als je CFL- en TL-buizen gebruikt om je lampen te verlichten, is het bijna onmogelijk ze de verbranden of te bleken. Echter moet wel opgemerkt worden dat dit type verlichting als inferieur wordt gezien, vergeleken met HPS. In deze situatie is 5-8 centimeter vanaf je gewas meestal de optimale afstand. Zorg er echter wel voor dat je volledige dekking hebt.

LED

LED-verlichting is iets lastiger. Het zal grotendeels afhangen van het wattage van de diodes die je gebruikt. Hoe lager het wattage van je diode, hoe dichterbij je kan komen, omdat een lager wattage ook minder licht uitstoot. Over het algemeen wil je, vanwege de kwaliteit, diodes hebben met een redelijk sterk wattage. En omdat LED verlichting ook niet veel warmte afgeeft, kan je ze vrij dichtbij hangen, met maar weinig risico op verbranding. Houd wel het bleek worden in de gaten.

De beste manier om aan de slag te gaan met LED lampen is je lampen op 60 centimeter vanaf de toppen van je cannabis te hangen en ze de volgende dagen langzaam te verlagen. Wanneer je tekenen ziet van verkleuring, verhoog je de lampen met 5 centimeter. Verkleuren je planten niet meer, dan heb je de optimale afstand die je met deze lampen kan aanhouden.

Zodra je de optimale afstand onder de knie hebt, is het super eenvoudig toe te passen, nu en in de toekomst. Het klinkt misschien als veel werk, maar het is eigenlijk simpel en zal de kwaliteit van je teelt dramatisch verbeteren, waardoor het de moeite absoluut waard is.

Gerelateerd verhaal

Kies Het Juiste Licht Voor Jouw Kweek


Read more about
Growing Seedshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken