Blog
LED Versus HPS
7 min

Kweeklampen Voor Wiet: LED Versus HPS

7 min

HPS lampen zijn lange tijd de standaard onder wietkwekers geweest. LED lampen daarentegen zijn nog vrij nieuw. Ondanks hun populariteit in het begin, hebben ze ook veel kritiek gekregen. In dit artikel vind je alles wat je moet weten over LED en HPS lampen voor het kweken van wiet!

Je kweeklampen zijn een van de belangrijkste onderdelen van je kweekruimte of -tent. Tegenwoordig heb je als wietkweker doorgaans de keuze uit twee soorten verlichtingssystemen: high-pressure sodium (HPS) en light-emitting diode (LED).

In dit artikel bespreken we de voor- en nadelen van zowel LED als HPS lampen. We vergelijken ze daarbij met elkaar om je te helpen bij het nemen van een weloverwogen beslissing over het juiste lichtsysteem voor jouw wietkweek.

Waarom verlichting bij het kweken van wiet belangrijk is

Waarom verlichting bij het kweken van wiet belangrijk is

Wietplanten groeien van nature het beste op een zonnige plek buiten. Dus als we ze binnen kweken, moeten we de zon zo goed mogelijk nabootsen en ze aan genoeg sterk en direct licht blootstellen. Op deze wijze zorg je voor een gezonde vegetatieve en bloeifase.

Wat binnenverlichting betreft, zijn HPS en LED lampen verreweg het populairst voor het behalen van oogsten van hoge kwaliteit. Beide hebben daarbij hun voor- en nadelen, waar we in dit artikel dieper op in zullen gaan.

Wat zijn LED lampen?

Wat zijn LED lampen?

Hoewel LED lampen steeds populairder zijn geworden als reguliere verlichtingsarmaturen, is LED-technologie relatief nieuw in de cannabiswereld. En de lampen hebben in deze wereld niet bepaald een geweldige start gemaakt.

LED lampen werden op de markt gebracht met de boodschap dat ze zorgden voor een betere groei van planten, grotere oogsten en sterkere toppen. En dat alles tegen lagere gebruikskosten. Voor veel kwekers waren de eerste LED lampen echter geen succes. Vooral goedkope LED lampen waren al snel berucht, omdat ze ondermaatse resultaten leverden.

Nieuwe LED lampen hebben echter een lange weg afgelegd en zijn meer dan in staat om zich te meten met HPS, wat onder wietkwekers al lang een favoriet is. LED lampen van goede kwaliteit leveren prima kweekresultaten op, oftewel indrukwekkende opbrengsten (zowel wat gewicht als kracht betreft).

Het enige echte probleem met LED lampen is dat ze niet gestandaardiseerd zijn. Dit is wel het geval met HPS lampen. Hierdoor kan de kwaliteit van LED lampen tussen merken enorm verschillen. Als kweker moet je je dus goed verdiepen in de lampen die er te koop zijn voordat je tot een aankoop overgaat. Onze ervaring is dat je het beste kunt kiezen voor merken die getest zijn, en goedkope LED lampen die veel beloven beter links kunt laten liggen.

Gerelateerd artikel

Hoe Vergroot Je Wietopbrengsten Met LED-Kweeklampen

Wat zijn HPS lampen?

Wat zijn HPS lampen?

HPS lampen worden al lang bij wietkweek binnenshuis gebruikt. Ze staan ook bekend om hun betrouwbare resultaten. Deze lampen kunnen daarbij sterk variëren als het om het wattage gaat (tussen de 75 en 4000 watt). Daarnaast produceren ze veel lumen (lichtenergie) en hebben ze de ideale CCT (gecorreleerde kleurtemperatuur) voor het kweken van wiet.

HPS-lampen zijn een type HID-verlichtingssysteem (High Intensity Discharge), naast metaalhalogeen (MH) kweeklampen. Ze zijn er daarbij in allerlei soorten en maten, waardoor je veel keus hebt. Doorgaans zijn ze ook goedkoper in de aanschaf dan LED lampen. Hierdoor zijn ze ook geschikt voor de kweker met een klein budget.

Bij wietkweek kun je in de vegetatieve fase ook van metaalhalogeenlampen gebruikmaken. HPS kun je vervolgens tijdens de bloeifase van je planten inzetten. De reden dat kwekers dit doen, is dat het lichtspectrum van HPS lampen bevorderlijker is voor de bloei dan voor de groei van wietplanten. Dit betekent overigens niet dat je geen goede resultaten kunt behalen als je uitsluitend met HPS lampen kweekt. Het is echter wel iets om over na te denken!

LED lampen versus HPS lampen

Nu we kennis hebben gemaakt met beide verlichtingssystemen, gaan we wat dieper in op de verschillen en de voor- en nadelen van de twee. Het is een feit dat je zowel met HPS als LED lampen geweldige resultaten kunt behalen. De keuze tussen beide zal daarom grotendeels afhangen van je voorkeuren en doelstellingen, maar ook van je budget, en de grootte van je kweekruimte of -tent.

Hieronder vergelijken we HPS en LED met elkaar op het gebied van kosten, energieverbruik, gebruiksgemak, opbrengst, en veiligheid.

Kosten en energieverbruik

LED Vs HPS: Kosten en energieverbruik

Een indoor wietkweek brengt uiteraard kosten met zich mee. Kweeklampen, ventilatoren, afzuiginstallaties, timers, ballasten en geautomatiseerde bewateringssystemen werken allemaal op elektriciteit. De kosten om deze systemen draaiende te houden bij een normale groeicyclus van 12-16 weken lopen hierdoor al snel op. Kweeklampen zijn doorgaans de grootste energieverbruikers bij een binnentuin. Je keuze op het gebied van verlichting heeft dan ook veel impact op de gebruikskosten.

LED lampen zijn op veel vlakken beter dan HPS lampen als het om gebruikskosten en energieverbruik gaat. Ze hebben namelijk niet alleen minder elektriciteit nodig om evenveel licht te produceren, maar ze zijn ook koeler dan HPS. Hierdoor kun je op de ventilatie besparen. Daarnaast hebben LED lampen een lange levensduur, in tegenstelling tot HPS lampen. Bovendien bieden ze continu dezelfde lichtsterkte.

Gerelateerd artikel

Ventilatie In Je Cannabis Kweekruimte

Hoewel LED lampen van hoge kwaliteit duur zijn in de aanschaf, leiden ze wel tot energiebesparing, waardoor ze zich uiteindelijk terugbetalen. Hierdoor zijn ze onder wietkwekers ook steeds populairder geworden.

LED
HPS
Voordelen
✔️ Hoogwaardige LED lampen gebruiken ongeveer 70% minder elektriciteit voor het produceren van evenveel licht als HPS lampen. ✔️ Veel goedkoper dan LED lampen.
✔️ LED lampen hebben een lange levensduur, tot wel 100.000 uur. ✔️ Onderdelen van HPS lampen zijn vaak goedkoper en gemakkelijker te vinden dan LED onderdelen.
✔️ De lampen produceren nauwelijks warmte, waardoor je ze buiten beschouwing kunt laten bij het opzetten van een ventilatie- of afzuigsysteem. ✔️ HPS lampen zijn gestandaardiseerd, waardoor er minder verschil in kwaliteit tussen merken is.
Nadelen
❌ Doorgaans duurder dan HPS lampen. ❌ Veel minder efficiënt dan LED lampen.
❌ LED lampen zijn in tegenstelling tot HPS lampen niet gestandaardiseerd. Hierdoor kan de kwaliteit tussen merken aanzienlijk verschillen. ❌ HPS lampen bereiken extreem hoge temperaturen (tot 3000°C). Het grootste deel van deze warmte wordt in infraroodstraling omgezet. Het gevolg is dat je goed moet ventileren om schade aan planten te voorkomen.
❌ Goedkope LED lampen zijn vaak van slechte kwaliteit. Hierdoor vallen je opbrengsten lager uit, die bovendien niet opwegen tegen de lagere gebruikskosten.
❌ Het feit dat LED lampen nauwelijks warmte produceren, kan problemen opleveren als je in een koud gebied woont of in de winter kweekt.

Gebruiksgemak

LED Vs HPS: Gebruiksgemak

Zowel HPS als LED lampen zijn eenvoudig in gebruik. Veel moderne LED-lampen van hoge kwaliteit bieden fullspectrum licht. Dit houdt in dat ze de zon goed na kunnen bootsen en voor de juiste lichtfrequenties zorgen. Er zijn ook LED armaturen met een schakelaar voor het vegetatieve stadium en de bloeifase om de kleurtemperatuur op de juiste fase af te stemmen. Dit is met name voor beginnende kwekers ideaal. Het installeren van LED lampen is ook vrij eenvoudig. Je hoeft ze namelijk vaak niet op een ballast aan te sluiten. Bovendien hoef je bij LED lampen niet veel te ventileren.

Gerelateerd artikel

Hoe Beïnvloedt Het Lichtspectrum Wiet?

Hoewel HPS lampen ook niet heel moeilijk zijn om te gebruiken, kan het installeren van deze lampen wel lastiger zijn. Je moet ze namelijk aansluiten op een timer om de lichtcyclus in je tent of kweekruimte te automatiseren en daarnaast ook op een ballast. Zo'n apparaat zorgt ervoor dat de lampen de juiste hoeveelheid stroom krijgen. Hoewel het opzetten van een dergelijk systeem geen rocket sience is, kan het voor beginnende kwekers wel ingewikkeld zijn. En het feit dat je je kweekruimte bij HPS lampen van goede ventilatie moet voorzien, maakt het nog complexer.

Daarnaast kan het berekenen van de juiste maat kweeklamp voor je kweekruimte soms lastig zijn. Gelukkig zijn er wel genoeg online hulpmiddelen en bronnen die je hierbij kunt gebruiken. Houd er in ieder geval rekening mee dat HPS-lampen meestal niet geschikt zijn voor kleine kweektenten of -kamers vanwege de hitte die ze produceren. Hierdoor kunnen ze je planten beschadigen als ze te dicht in de buurt van het bladerdak hangen. Aan de andere kant zijn HPS-lampen soms handiger, omdat ze een groter oppervlak kunnen bereiken. Bij LED lampen kunnen de stralingshoeken erg variëren.

LED
HPS
Voordelen
✔️ Hoeft niet op een ballast te worden aangesloten. ✔️ Goedkoper.
✔️ Beschikt vaak over fullspectrum licht of een schakelaar waarmee je de kleurtemperatuur gemakkelijk op de vegetatieve fase of bloeifase af kunt stemmen. ✔️ Gemakkelijker te vervangen of te repareren als er onderdelen kapot gaan.
✔️ Een afzuigventilator is niet per se nodig om je kweektent of -ruimte koel te houden. ✔️ Handiger in grotere kweekruimtes dankzij hun brede stralingshoek.
Nadelen
❌ Duurder. ❌ Ballasten, timers en afzuigventilatoren zijn noodzakelijk. Het investeren in en installeren van deze apparaten kan voor beginners lastig zijn.
❌ Kwekers met een grote tent of kamer die meerdere kweeklampen nodig hebben, kunnen het zich misschien niet veroorloven of verantwoorden om in een LED opstelling te investeren. ❌ Kan ongeschikt zijn voor kleine kweekruimtes vanwege de hitte die het produceert.

Opbrengsten

LED Vs HPS: Opbrengsten

Dit is misschien wel het belangrijkste als het gaat om HPS en LED, waar tevens ook de meeste misverstanden over zijn.

Toen LED lampen voor het eerst op de markt kwamen, ging dat gepaard met veel kritiek, omdat de opbrengsten onder de maat waren. De geoogste toppen hadden namelijk minder kracht, aroma en smaak en waren lichter in vergelijking met wiet gekweekt onder HPS lampen. Maar zoals we eerder al zeiden, hebben LED lampen een lange weg afgelegd vanaf het moment dat ze voor het eerst op de markt werden gebracht. Toch hebben ze vanwege die begindagen nog steeds een wat slechte reputatie.

Vandaag de dag zou een hoogwaardige LED lamp echter dezelfde (zo niet betere) kwaliteit qua opbrengsten moeten opleveren als een HPS-lamp. Wat het oogstgewicht betreft, is voor HPS 0,5 gram per wattage al lange tijd de standaard. Dit betekent dat een HPS lamp van 1000W tot zo'n 500g aan toppen oplevert.

Bij LED lampen is daarentegen aangetoond dat ze tot 1,16 gram per watt opleveren. Bovendien beweert onderzoek dat LED de ontwikkeling van nodes (meer toppen), en van cannabinoïden en terpenen stimuleert.

Ga er echter niet van uit dat je deze resultaten ook daadwerkelijk behaalt. De realiteit is namelijk dat de kwaliteit van de toppen grotendeels afhangt van je vaardigheden en middelen als kweker, dus niet alleen van de verlichting die je gebruikt. Houd desalniettemin bovengenoemd onderzoek zeker in gedachten, vooral wanneer iemand je ervan probeert te overtuigen dat LED lampen minder goed zijn.

LED
HPS
Voordelen
✔️ Kan meer dan 1 gram aan toppen per watt opleveren. ✔️ Goedkoper in de aanschaf.
✔️ Studies suggereren dat LED lampen de productie van nodes en cannabinoïden en terpenen bevordert. ✔️ Lang beschouwd als 'de standaard' onder wietkwekers.
  ✔️ Levert tot 0,5g per watt op.
Nadelen
❌ Goedkope modellen leiden tot lagere opbrengsten en toppen van slechtere kwaliteit. ❌ Mogelijk lagere gehaltes cannabinoïden en terpenen, en minder nodes.
❌ Hoogwaardige LED-lampen zijn bij de aanschaf relatief duur. ❌ Mogelijk lagere opbrengsten per watt.

Veiligheid

LED Vs HPS: Veiligheid

Veiligheid is een belangrijk punt van zorg als je serieus wiet wilt kweken. Het telen van cannabis is niet per definitie gevaarlijk. Desondanks is het altijd belangrijk om bepaalde veiligheidsmaatregelen te nemen wanneer je elektrische apparatuur met veel vermogen meerdere uren per dag en gedurende langere perioden gebruikt. Hier is sprake van als je binnenshuis kweekt!

Het belangrijkste veiligheidsrisico bij HPS-lampen is de hoeveelheid warmte die ze produceren. Kwekers vergelijken ze voor de grap weleens met een elektrische kachel, en daar zit een kern van waarheid in.

Vanwege die warmteproductie moeten kwekers die HPS lampen gebruiken diverse maatregelen nemen om de temperatuur in de kweekruimte of -tent stabiel te houden. Zo beschermen ze niet alleen de planten tegen hitteschade, maar voorkomen ze mogelijk ook brand. Ballasten zijn daarom ook in elke kweekruimte met HPS noodzakelijk om ervoor te zorgen dat de lampen niet overbelast raken en ontploffen. En, zoals we eerder al zeiden, zijn HPS lampen ingewikkelder om te installeren, waardoor er meer kans is op menselijke fouten, wat weer tot veiligheidsproblemen kan leiden.

Gerelateerd artikel

Hoe Je De Ultieme Kweekruimte Voor Wiet Creëert En Onderhoudt

Desalniettemin kunnen LED lampen ook gepaard gaan met veiligheidsproblemen. Hoewel ledlampen niet zoveel warmte produceren en geen ballast nodig hebben, kunnen goedkopere installaties wel degelijk voor problemen zorgen. Zoals genoemd: doordat LED lampen niet gestandaardiseerd zijn, is de kans groot dat er best veel kwekers zijn die leds van slechte kwaliteit in hun kweekruimte of tent gebruiken. Deze lampen kunnen snel defect raken en allerlei veiligheidsproblemen veroorzaken, waaronder brand, stroomstoringen, enzovoort.

LED
HPS
Voordelen
✔️ Hoogwaardige LED lampen zijn veilig, eenvoudig te installeren en betrouwbaar. ✔️ Is gestandaardiseerd, waardoor de kwaliteit over het algemeen stabieler is in vergelijking met LED lampen.
✔️ Geeft nauwelijks warmte af en functioneert goed zonder ballast. ✔️ Indien goed geïnstalleerd, zijn HPS lampen volkomen veilig te gebruiken.
Nadelen
❌ Goedkope LED lampen kunnen defect raken, wat tot allerlei veiligheidsproblemen kan leiden. ❌ Moeilijker te installeren, waardoor er meer kans op fouten is. Dit geldt met name voor beginnende kwekers.
  ❌ Produceert veel warmte, wat gecompenseerd moet worden met een goed ventilatiesysteem om de kans op brand te beperken.

Wat is beter: HPS of LED?

Wat is beter: HPS of LED?

De keuze tussen HPS en LED lampen is een belangrijke beslissing die binnenkwekers moeten nemen bij het opzetten van hun kweek. Beide soorten verlichting hebben hun eigen voor- en nadelen, waardoor je uiteindelijk voor jezelf moet afwegen welk type het meest geschikt is. Desondanks hopen we dat je met bovenstaande informatie een weloverwogen beslissing kunt nemen die bij jouw behoeften en budget past!

Steven Voser
Steven Voser
Steven Voser is een onafhankelijke cannabisjournalist met meer dan zes jaar ervaring in het schrijven over alles omtrent wiet: hoe je het kweekt, hoe je er optimaal van geniet, maar ook de groeiende industrie en het onduidelijke juridische landschap eromheen.
Bronnen
  • (n.d.). LED vs HPS. Mammoth Lighting. https://mammothlighting.com/pages/led-vs-hps Accessed 25.11.2021 - https://mammothlighting.com
  • Gianmaria Magagnini, Gianpaolo Grassi, & Stiina Kotiranta. (2018). Magagnini, G et al. The Effect of Light Spectrum on the Morphology and Cannabinoid Content of Cannabis sativa L. Medical Cannabis and Cannabinoids 2018;1:19–27. https://www.karger.com/Article/Fulltext/489030 Accessed 26.11.2021. - https://www.karger.com
Kweken Seedshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken