Blog
Kweeklampen: LED Vs. HPS
3 min

Kweeklampen: LED Vs. HPS

3 min
Kweken Seedshop

Er wordt al jaren gediscussieerd over LED en HPS lampen, dus laten we eens dieper ingaan op de voor- en nadelen van beiden.

Als het gaat om het kweken van cannabis, is HPS verlichting altijd het stabiele werkpaard geweest voor kwekers over de hele wereld. Er is echter een nieuwe trend in LED-verlichting en de LED industrie voor kweeklampen ontwikkelt zich snel, zowel in formaat als kwaliteit. Laten we dus eens dieper ingaan op de twee en de voor- en nadelen van beiden.

VERGEET JE VOOROORDELEN

VERGEET JE VOOROORDELEN

Bezoek elk willekeurig forum over de kweek van cannabis en al snel vind je een verhit debat over wat beter is: HPS- of LED-verlichting. Als je een paar jaar teruggaat in de tijd, was HPS de duidelijke winnaar. Natuurlijk kon je resultaten behalen met LED, maar vanwege de hoge aanschafkosten, waren ze gewoon niet goed genoeg om de HPS lamp van haar troon te stoten. Nu er wat jaren verstreken zijn, is ook de technologie en kwaliteit aangaande LED-kweeklampen met sprongen vooruitgegaan, terwijl de prijs aanzienlijk is gedaald. Hierdoor zijn de argumenten tegen LEDs zwakker en zwakker. Het debat is echter nog steeds gaande, omdat de kwekers met HPS in hun bloedbaan maar al te graag vasthouden aan hun oude vertrouwde methode, terwijl meer experimentele kwekers de lofzang zingen van hun chique LED setups.

Om een goede vergelijking te kunnen maken, willen we de vastgeroeste gewoonten achter ons laten en met een frisse blik naar beide opties kijken, waarbij we hopelijk een fatsoenlijke en onbevooroordeelde vergelijking kunnen maken.

HPS LAMPEN

HPS LAMPEN

High Pressure Sodium Lights, oftewel HPS Lampen, worden traditioneel beschouwd als de beste als het gaat om verlichting in een kweekruimte. Het wattage van deze verlichtingssystemen varieert tussen 75-4000 watt, hebben ideale CCT niveaus voor cannabis en produceren en een behoorlijke hoeveelheid lumen. Ze zijn er ook nog eens in alle vormen en maten, waardoor ze erg veelzijdig zijn.

De voordelen van HPS lampen:

- Over het algemeen lijken HPS lampen een meer uitbundige groei aan te moedigen, wat een grotere oogst tot gevolg heeft.
- HPS verlichtingssystemen zijn veel goedkoper in aanschaf dan LED systemen.
- HPS lampen zijn gestandaardiseerd. Het is dus eenvoudig te begrijpen wat je koopt.
- Ze zijn krachtig en je hoeft niet te twijfelen of je planten wel een goede kwaliteit licht ontvangen.

De nadelen van HPS lampen:

- Hoewel ze in aanschaf goedkoper zijn dan LED, zijn HPS lampen energieslurpers, wat ze duur maakt, zeker als je meerdere lampen van meer dan 1000 watt hebt hangen.
- HPS lampen genereren veel hitte, waardoor een fatsoenlijk ventilatiesysteem verplicht is. Deze hitte kan ook onpraktisch zijn voor kleine of microkweken.
- Ze hebben vaak een aparte ballast en reflector nodig om te werken.
- De levensduur is korter, vergeleken met LED.

LED LAMPEN

LED LAMPEN

LED lampen zijn redelijk nieuw in de wereld van de cannabisteelt en ze hebben een grillige start gehad. Ze verschenen op de markt, met beloftes van grotere oogsten, betere groei en meer kracht, maar waren volgens veel kwekers niet in staat deze beloftes waar te maken. Dit gold met name voor de goedkopere LEDs. Daarom blijven zoveel HPS kwekers sceptisch als het gaat om LED kweeklampen, want als iets te mooi klinkt om waar te zijn, is dat vaak het geval. Sinds hun intrede op de markt, is er veel gesleuteld aan LED lampen, waardoor ze nu wel in staat zijn te concurreren met HPS. Het echte aanhoudende probleem is de gigantische keuze in beschikbare LED lampen. Ze zijn niet op dezelfde manier gestandaardiseerd als HPS, waardoor de kwaliteit per merk enorm varieert. Wederom: Als een bepaalde LED lamp goedkoop is en veel belooft, zal dit waarschijnlijk een loze belofte zijn. Het zijn de merken die zichzelf hebben bewezen, waar ook een hoger prijskaartje aan hangt, die echt wonderen kunnen verrichten.

De voordelen van LED verlichting:

- Hoogwaardige LED lampen zijn nu in staat dezelfde lichtkwaliteit en -intensiteit te produceren als HPS verlichting.
- LED verlichting produceert minimale warmte, tot het punt waarop je er geen rekening mee hoeft te houden met je ventilatie.
- Ze zijn enorm energiezuinig en je elektriciteitsrekening zal hiervan genieten, wat ook direct minder verdacht is.
- LED verlichting heeft een langere levensduur, die meestal varieert van 50.000-100.000 uur.
- Veel kwekers geloven dat LED lampen een betere kwaliteit toppen produceren in de bloeiperiode, wat de kracht verbetert.
- Een LED verlichtingssysteem is meestal kleiner en heeft geen ballast of reflector nodig, waardoor er ruimte wordt bespaard.

De nadelen van LED verlichting:

- De eerste aanschaf kan extreem duur zijn, zeker vergeleken met haar HPS tegenhangers.
- Er is geen standaardisatie op de LED kweeklampen markt.
- Goedkopere lampen zijn daarom vaak van slechtere kwaliteit, leveren slechtere resultaten en geven LED lampen een slechte naam.
- Het feit dat LED lampen minimale hitte produceren kan ook een nadeel zijn in de koudere gebieden op de wereld, waar op verlichting wordt vertrouwd om een stabiele temperatuur te behouden.
- Hoewel de kwaliteit van de toppen wellicht beter is, produceren LED lampen minder als het gaat om de hoeveelheid.

CONCLUSIE

CONCLUSIE

Zoals je hebt kunnen lezen, hebben beide typen verlichting zo hun eigen voor- en nadelen. Het debat over kwaliteit wordt steeds minder relevant, dus het komt er op neer wat je zelf van je verlichting verlangt. Over het algemeen zullen HPS lampen, vanwege de initiële kosten, beter geschikt zijn voor de hobbykweker met slechts een aantal planten. Als geld niet het probleem is, en je op zoek bent naar efficiëntie op de lange termijn, kunnen LED lampen de juiste weg zijn. Als je kweekt in een besloten ruimte, waar hitte een probleem is, zullen LED lampen zorgen over brandgevaar elimineren.

Als je echt het meeste uit je cannabis wil halen, en ook de ruimte hebt dit te doen, zijn er een groeiend aantal kwekers die zowel HPS als LED gebruiken, waarbij ze de voordelen van beiden combineren en de nadelen van het selecteren van slechts een type verlichting grotendeels uitschakelen. Natuurlijk wordt dit een veel duurder grapje en het is waarschijnlijk niet praktisch voor veel kleinere kweekruimtes, maar de optie is er.

Hoe dan ook, hoewel HPS nog niet van haar troon gestoten is, moet dit systeem waarschijnlijk wel een beetje plaats maken, want er is geen duidelijke winnaar. Op dit moment vinden wij dat zowel hoogwaardige HPS en hoogwaardige LEDs net zoveel voor- en nadelen hebben. HPS lampen hebben echter hun piek bereikt, als het gaat om nieuwe ontwikkelingen, terwijl LED pas net begint. Wie weet wat de toekomst brengt!


Read more about
Kweken Seedshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken