Hoe Kweek Je Binnen Cannabis?

Hoe Kweek Je Binnen Cannabis?

Luke Sumpter
Luke Sumpter

Binnenteelt stelt je in staat het hele jaar door te kweken, maar je hebt ook veel verantwoordelijkheden. Hier lees je hoe je een succesvolle binnenkweek opzet.

Binnenteelt van cannabis maakt het mogelijk om wiet op ieder moment van het jaar te kweken, ongeacht het weer. De overstap naar binnen heeft cannabisteelt niet alleen toegankelijker en meer haalbaar gemaakt. Want belangrijker nog, voor de gemiddelde stoner neemt het het criminele element van het aankoopproces weg. Als je je eigen spul kweekt, heb je immers geen dealer meer nodig. Jezelf voorzien van cannabis is het hoofddoel ervan en kan bereikt worden als je er echt voor gaat.

Uiteraard maakt binnenteelt met behulp van kunstmatige lichten de kweker verantwoordelijk voor het creëren en behouden van de kweekomgeving. De teler, in plaats van moeder natuur, moet voor de cannabis zorgen en de omstandigheden aansturen. Indien je je eigen kweek wilt kunnen roken, moet je bereid zijn om zo’n drie maanden voor vrouwelijke cannabisplanten te zorgen.

Hoe Kweek Je Binnen Cannabis?

Wiet telen is een toegewijde onderneming en vereist specialistisch materieel. Verlichtingssets, ventilatoren en koolstoffilters, potten, voeding, kweekmedia en een kweektent kosten allemaal geld. Elke kweek brengt opstartkosten en vaste kosten, zoals elektriciteit, met zich mee. Echter, na een oogst of twee hebben de meeste kweekoperaties zichzelf ruimschoots terugbetaald met wiet.

DE JUISTE SOORT KIEZEN

De Juiste Soort Kiezen

Tegenwoordig is het overgrote deel van de indoor wietsoorten specifiek aangepast aan teelt onder kunstlicht. Cannabissoorten voor buiten kunnen ook binnen gekweekt worden. Echter, buitenvariëteiten zijn minder goed aangepast en doen het over het algemeen beter buitenshuis in vol zonlicht.

Microkwekers en kast telers met beperkte verticale kweekruimte wordt aangeraden om het te houden bij gefeminiseerde, indica-dominante, fotoperiodieke hybrides en/of autoflowering soorten. Korte, bossige planten die snel hun levenscyclus voltooien, zijn ook een goede keuze voor de beginnende kweker.

Tentkwekers of degenen die een complete kamer ombouwen tot een cannabis kweekruimte hebben meer opties bij het kiezen van soorten. Compacte indica’s of auto’s kunnen in grote aantallen geteeld worden door gebruik van de SOG - oftewel "sea of green" - methode.

Gerelateerd artikel

De Beste Wietsoorten Voor 2024

Anderzijds, als er rond de 2m aan verticale ruimte beschikbaar is, dan zijn langere, overheersend sativa variëteiten een reële optie. Laat bloeiende sativa soorten kunnen zich aanzienlijk uitstrekken tijdens de bloeiperiode, waarbij het vaak nodig is om bij te snoeien en planten te trainen om hun grootte te beperken.

De soort die het meest geschikt is voor de omstandigheden van jouw specifieke kweekruimte is de beste om te kiezen. Meer gevorderde kwekers, bekend met snoei- en trainingstechnieken, zoals LST, fimmentoppen en de ScrOG methode, kunnen potentieel een fantastische dertien weken bloeiende Haze telen in een kast. Wel moet je, tenzij je eerder met een soort hebt gewerkt, zoveel mogelijk data verzamelen van diverse bronnen. Zo kun je namelijk het beste bepalen of een variëteit, letterlijk, al dan niet past in je kweekruimte.

ZADEN OF STEKKEN

Zaden Of Stekken

Waarschijnlijk kun je het beste met zaden beginnen. En dat zo houden. Beginnen vanuit zaad pakt niet per se in je nadeel uit als tijd een issue vormt. Autoflowering zaden verslaan fotoperiodieke klonen negen van de tien keer qua oogsttijd. Bovendien verzekert het starten met gefeminiseerde zaden dat je geen mannelijke planten uit de weg hoeft te ruimen. Ook neem je zo geen enkele ongewenste plaag of ziekteverwekker over van een partij stekken van een andere kweker. Daarnaast worden er continu nieuwe variëteiten van cannabis uitgebracht. Tevens kan het een lokale cannabiscoöperatie ergens tussen maanden tot jaren kosten om krachtige stekken van Cannabis Cup winnaars te ontwikkelen die aan de vraag voldoen.

Gerelateerd artikel

Cannabis Seedfinder: Vind De Beste Wietzaadjes

DE KWEEKRUIMTE INRICHTEN

Een volledige kweekomgeving met alle benodigde teelt accessoires kan online verkregen worden als totaalpakket. Over het algemeen zijn de kweekkits onderverdeeld in grofweg drie teeltvormen: organische aarde, kokos en hydrocultuur. Wat ze in overeenkomst hebben, is een kweektent. Planten huisvesten in een dergelijke tent in een extra slaapkamer is voor thuiskwekers overal de standaard werkwijze geworden.

Kweektenten zijn er tegenwoordig in allerlei vormen en maten. Eventueel kun je ook een kastje of volledige kamer ombouwen. Als je kiest voor een DIY tuin, dan kun je de ruimte voor niets anders gebruiken. De binnenkweekruimte moet onder quarantaine blijven en je moet het zelf bekleden met reflecterende folie. Ook dient de ruimte lichtdicht te zijn om verstoringen in de donkere periode te voorkomen. Je moet hierbij dus aardig veel zelf doen.

KWEEKVARIABELEN

Kweekvariabelen

Er zijn veel manieren om geweldige wiet binnen te kweken. Ongeacht de soort of specifieke kweekstijl die je voorkeur heeft, moet iedere binnenkweker de belangrijkste factoren van cannabisteelt in orde hebben. We hebben het hier over het licht, water, de voedingsstoffen, het substraat en de klimaatregeling. Dit laatste betreft de luchtstroming, temperatuur en relatieve luchtvochtigheid.

Vanzelfsprekend moet je deze factoren constant in de gaten houden. Vandaar dat iedere kweker moet investeren in minstens één onmisbaar stuk gereedschap. Zo is de thermo-hygrometer essentieel voor de kweekruimte. Het is namelijk de enige manier om temperatuurschommelingen en de relatieve luchtvochtigheid te controleren. Een pH testkit of pH pen is zo mogelijk een andere vereiste, tenzij je voeding gebruikt die zichzelf automatisch bijstelt naar optimale waarden.

DE CANNABIS LEVENSCYCLUS

De Cannabis Levenscyclus

Binnenkwekers hebben het voordeel dat ze kunnen besluiten wanneer fotoperiodieke planten overgaan tot bloei, omdat zij de lichtcyclus bepalen. Als er iets mis gaat, kan de vegetatieve fase verlengd worden door het aanhouden van een 18-6 cyclus om alles weer op peil te krijgen en planten de tijd te geven om te herstellen. Of wellicht ben je van plan wat snoeiwerk en training te gaan verrichten. Hoe dan ook, de vegetatieve groei hoeft niet beperkt te blijven tot de gebruikelijke drie tot zes weken.

Bovendien kan de vegetatieve fase versneld worden, wat vooral handig is voor sativa kwekers, door over te schakelen op 12-12 na één tot twee weken van vegetatieve groei. Verder kunnen auto-kwekers het maximale uit planten halen en versneld oogsten door te experimenteren met 18-6, 20-4, 22-2, of zelfs 24 uur lichtcycli.

De bloeifase kan slechts vijf weken duren met de snelst bloeiende auto’s, hoewel de transitie begint na ongeveer dertig dagen vanaf het ontkiemen, ondanks het lichtschema. Indica soorten zijn meestal na zo’n acht weken klaar met bloeien. Indica-sativa hybrides kunnen acht tot tien weken nodig hebben, terwijl twaalf weken of meer voor ongelofelijke topvarianten, zoals Amnesia Haze, niet ongewoon zijn.

Een glinsterende laag hars en witte stampers die rood/oranje beginnen te worden, maken je duidelijk dat de oogst nabij is. Bevestig het door van dichtbij te kijken naar de trichomen met een zakloepje. Kijk uit naar melkachtige kopjes van trichomen met sporadische amberkleurige koppen. Als je die ziet, kun je het wietbos kappen.

Gerelateerd artikel

De Levenscyclus Van De Cannabis Plant

Je bezoekt onze Nederlandse website.