Blog
Koolstoffilters Om Wietgeur Te Verbergen
5 min

Hoe Gebruik Je Een Koolstoffilter Om Wietgeur Te Verbergen?

5 min

Een koolstoffilter lijkt op het eerste gezicht misschien geen waardevolle investering. Toch is het belangrijk er eentje te hebben als je discreet wilt kweken, ongeacht je setup of kweekervaring. Lees dit artikel en ontdek wat een koolstoffilter doet en hoe je er zelf eentje bouwt.

Lees een willekeurige beginnersgids over het kweken van wiet en je ontdekt dat één belangrijk aspect vaak wordt vergeten. Een koolstoffilter lijkt misschien niet essentieel voor het telen van cannabisplanten, maar je kunt veel ongewenste aandacht trekken als je er geen hebt.

Waarom zou je bij het kweken van wiet een koolstoffilter gebruiken?

Waarom zou je bij het kweken van wiet een koolstoffilter gebruiken?

Als kweker of liefhebber van wiet vind je de plant misschien fantastisch ruiken. Toch is het aroma al snel overweldigend in een kleine ruimte. Als je geen actie onderneemt, kunnen 2-3 planten genoeg geur produceren om je buren van je hobby op de hoogte te brengen. Wil je dit soort situaties vermijden? Dan is het verstandig om in een koolstoffilter te investeren.

Een koolstoffilter verwijdert de aromatische stoffen die de wiettoppen uitscheiden. Door deze moleculen te 'wrijven' met actieve kool, blijft de geur van je geliefde cannabisplanten beperkt tot je kweektent of -ruimte. Een koolstoffilter is een goedkoop, simpel en effectief hulpmiddel om je buren (en anderen) in het ongewisse te laten.

Gerelateerd artikel

Hoe Verberg Of Voorkom Je De Geur Van Cannabis?

Hoe werkt een koolstoffilter?

Hoe werkt een koolstoffilter?

Een koolstoffilter is eigenlijk een grote buis, gevuld met actieve kool. Wanneer er lucht door de buis gaat, neutraliseert de koolstof de aanwezige geurtjes, waarna er zuivere lucht uit komt. Je moet je koolstoffilter wel aan een afzuigventilator verbinden. Ook heb je een plek nodig waar je de lucht naartoe kunt blazen. Als je dit voor elkaar hebt, kun je hiermee de geur van wiet supergoed verdoezelen.

Actieve kool

Je vraagt je misschien af waarom je actieve kool moet gebruiken om de geur van wiet te filteren? Het grote voordeel hiervan is dat koolstof een enorm oppervlak heeft. Eén gram actieve kool heeft al een oppervlakte van maar liefst 3000m². Voor de wietkweker is één filter dan ook al een geweldig hulpmiddel om de geur van bloeiende wietplanten te zuiveren.

Als aromatische verbindingen, zoals terpenen, door de actieve kool gaan, komen ze niet in de omgeving terecht, maar binden ze zich aan deze stof. Actieve kool is echter niet alleen geweldig materiaal voor het opnemen van terpenen, maar ook als je je zorgen maakt over schimmels, stof, pollen of verontreinigende stoffen.

Welke verschillende soorten koolstoffilters bestaan er?

Welke verschillende soorten koolstoffilters bestaan er?

Er zijn twee soorten koolstoffilters: granulaire- en blokfilters. Granulaire filters worden veel in kweektenten gebruikt. Blokfilters zijn groter en geschikter voor het filteren van grotere kweekruimtes.

De meeste granulaire koolstoffilters zien er hetzelfde uit en bestaan uit een cilindrisch ontwerp met een inlaat met een diameter van enkele centimeters, afgewerkt met gaas van aluminium. Sommige zijn voor eenmalig gebruik (de actieve kool is van binnen afgedicht), maar bij andere filters (meestal duurdere) kun je het filterelement vervangen. Een koolstoffilter gaat vaak wel meerdere oogsten mee, al is dat natuurlijk afhankelijk van hoe vaak je kweekt en hoeveel planten je hebt.

Welke maat koolstoffilter heb je nodig?

Welke maat koolstoffilter heb je nodig?

Zoals vermeld, filtert één gram actieve kool al een ongelooflijke hoeveelheid terpenen. Je moet echter niet alleen rekening houden met de maat van het filter, maar met je gehele afzuigsysteem. Je koolstoffilter moet groot genoeg zijn om lucht te laten passeren, terwijl je ook een licht vacuüm in je kweektent of -ruimte moet behouden.

Je moet je koolstoffilter kiezen op basis van het volume lucht dat je wilt zuiveren. Het luchtvolume wordt gemeten in kubieke meter per uur (m³/h) en op de afzuiger staat vaak de m³/h-waarde vermeld. Het is belangrijk dat je koolstoffilter een m³/h-waarde heeft die gelijk is aan of lager is dan die van de afzuigventilator. Zo weet je zeker dat de ventilator sterk genoeg is om zijn werk te doen en de lucht efficiënt door het koolstoffilter te laten gaan.

Maak je echter geen zorgen, één koolstoffilter en één afzuiger zijn meer dan genoeg om korte metten te maken met eventuele wietgeurtjes.

Gerelateerd artikel

Ventilatie In Je Cannabis Kweekruimte

Waar plaats je een koolstoffilter in je kweekruimte?

Waar plaats je een koolstoffilter in je kweekruimte?

Het plaatsen van een koolstoffilter in je kweekruimte is soms een hele uitdaging, vooral omdat je meerdere opties hebt. Voor de meeste kwekers zal het afzuigsysteem er echter uitzien als in het onderstaande voorbeeld.

  1. De afzuigventilator bevindt zich in de kweektent en het koolstoffilter erbuiten. De twee worden met een buis aan elkaar verbonden. Deze buis moet niet te lang zijn, omdat dit de m³/h-waarde beïnvloedt. Probeer het koolstoffilter dus niet te ver buiten de tent te plaatsen.

    Om lucht naar buiten te laten stromen, kun je je koolstoffilter bij een raam zetten. Houd hierbij echter wel rekening met de locatie van je kweektent. Je kunt de gezuiverde lucht ook direct laten uitblazen in de ruimte waar de tent staat, maar verzeker wel dat er ook een aanvoer van frisse lucht is voor je planten (via een luchtopening).

  2. Je koolstoffilter in de kweektent plaatsen is ook een optie. Sluit de buis aan op de afzuigventilator en laat zo de gezuiverde lucht uit een raam ontsnappen. Je keuze hangt uiteindelijk af van je setup en welke optie het haalbaarst is.

Hoe maak je zelf een koolstoffilter?

Hoe maak je zelf een koolstoffilter?

Het goede nieuws is dat je van een koolstoffilter kunt profiteren zonder een gat in je bankrekening te slaan. Het is namelijk ook mogelijk om er zelf eentje te bouwen. Hieronder bespreken we wat je nodig hebt en hoe dit in zijn werk gaat.

Materiaal voor het maken van je eigen koolstoffilter

  • Rol gaas van aluminium of kippengaas
  • PVC-adapter (met een diameter van 10-15 cm)
  • PVC-eindkap (de eindkap en PVC-adapter moeten ongeveer dezelfde diameter hebben)
  • Rol ducttape
  • Wattenrol
  • Drogerslang (geschikt voor montage op de PVC-adapter)
  • Ronde mand / wasmand, bij voorkeur van plastic met een deksel
  • Actieve kool (bij voorkeur actieve kool-pellets)

Handleiding voor het maken van je eigen koolstoffilter

Handleiding voor het maken van je eigen koolstoffilter

  1. Maak van het gaas een buis of cilinder met een diameter die bij de PVC-eindkap past. Bevestig de PVC-eindkap aan één uiteinde en maak alles met ducttape vast.

  2. Plaats de gazen buis rechtop in de wasmand. Zorg dat de buis even hoog is als de mand. Maak de adapter met ducttape aan het andere uiteinde van de buis vast.

  3. Rol de wattenrol uit en vouw deze in de lengte dubbel. Verzeker dat dit even breed is als de buis. Mogelijk moet je het wat op maat knippen.

  4. Bevestig één uiteinde van de wattenrol aan de buis. Gebruik één stukje ducttape om het op zijn plaats te houden terwijl je rolt. Eigenlijk op dezelfde manier als het gebruik van plakband bij het inpakken van een cadeautje.

  5. Rol de buis in de watten totdat deze helemaal bedekt is en de wattenrol iets overlapt. Knip eventuele resten af en maak beide kanten met ducttape vast.

  6. Gebruik nu wederom dezelfde hoeveelheid dubbelgevouwen wattenrol om de binnenkant van de wasmand te bekleden. Plak de bovenkant vast om het geheel op zijn plaats te houden.

  7. Plaats de beklede buis in het midden van de wasmand (rechtop, met de PVC-eindkap aan de onderkant). Vul de ruimte tussen de randen van de wasmand en de buis met actieve kool op. Heb je veel koolstof nodig om de ruimte te vullen? Maak de buitenkant van de buis dan dikker met meer wattenrol. Een laagje koolstof van 26mm is optimaal.

  8. Bedek de bovenkant met meer wattenrol om de koolstof te bedekken. Knip vervolgens een gat in het deksel van de wasmand, zodat de PVC-adapter erdoorheen kan steken. Je kunt het deksel vastmaken met ducttape als je dat wilt.

  9. Bevestig de drogerslang aan de PVC-adapter en maak het andere uiteinde vast aan de afzuigventilator. Voilà! Je hebt nu een goedkoop, goed functionerend koolstoffilter, direct klaar voor gebruik!

Hoe onderhoud je een koolstoffilter?

Hoe onderhoud je een koolstoffilter?

Het onderhoud van een koolstoffilter is heel gemakkelijk, want je hoeft eigenlijk niets te doen! Heb je er zelf eentje gebouwd en is het filter goed afgedicht? Dan kun je het koolstoffilter gewoon zijn werk laten doen. Het filter gaat meerdere kweekprojecten mee.

Zodra je geurtjes gaat bemerken bij het kweken, is het tijd om na te denken over een nieuw filter of kun je het filterelement vervangen.

Is een koolstoffilter echt nodig om wiet te kweken?

Is een koolstoffilter echt nodig om wiet te kweken?

Nee, een koolstoffilter draagt niet bij aan de bloei van je wietplant en heeft ook geen invloed op de kwaliteit of opbrengst. Maar vanuit een praktisch oogpunt zullen anderen hiermee de geur van je wiet in je huis, appartement of kamer niet opmerken.

Gerelateerd artikel

Top 10 Cannabisvariëteiten Die Geen Sterke Geur Hebben

In bijna alle situaties is het slim om in je kweekruimte of -tent een koolstoffilter te gebruiken. Actieve koolfilters zijn goedkoop, vragen nauwelijks onderhoud en gaan lang mee. Het kost je bovendien slechts vijf minuten om er eentje in je kweekruimte te plaatsen. Misschien iets langer als je er zelf eentje knutselt, maar je krijgt er veel voor terug, omdat je kweek nu echt verborgen blijft.

Luke Sumpter
Luke Sumpter
Luke Sumpter heeft een diploma in de Klinische Gezondheidswetenschappen en een passie voor het kweken van planten. Inmiddels werkt hij al zeven jaar als professioneel journalist en schrijver op het gebied van cannabis en de wetenschap.
Kweken Seedshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken