Blog
Koolstoffilters
3 min

Een Blik Op Koolstoffilters En Hoe Je Er Zelf Een Kunt Maken

3 min
Seedshop Wiet Kweken

Een van de meest charmante dingen aan cannabis is het unieke aroma, maar die heerlijke geur zorgt voor voor- en nadelen. Koolstoffilters zijn een fantastisch hulpmiddel om geurtjes te bestrijden. Leer alles over koolstoffilters en hoe je er zelf eentje bouwt bij Zamnesia.

Er bestaan verschillende types koolstoffilters; ontdek welke het beste werkt voor jou.

GEURTJES IN JE KWEEKRUIMTE BESTRIJDEN MET EEN KOOLSTOFFILTER

De geur waar we allemaal zo dol op zijn, is onmiskenbaar en je kan dus in de problemen komen als de verkeerde persoon hier lucht van krijgt. Er zijn veel manieren om van geuren in de kweekruimte af te komen en in dit artikel gaan we dieper in op koolstoffilters, ook wel bekend als scrubbers. Een koolstoffilter is een van de beste hulpmiddelen om geuren te bestrijden, ongeacht het formaat van je tuin.

Koolstoffilters worden geïnstalleerd in het uitlaatsysteem van de kweekruimte en ze neutraliseren alle geurtjes in de lucht die erdoorheen passeert. Ze zijn een echte aanrader als je van die sterke geur af wil komen.

DE WERKING VAN KOOLSTOFFILTERS

De werking van koolstoffilters?

Een koolstoffilter is eigenlijk een gigantische buis, gevuld met geactiveerde koolstof. Wanneer lucht door de buis passeert, zal de koolstof eventueel aanwezige geurtjes neutraliseren, waardoor schone lucht de filter kan verlaten.

Het is noodzakelijk te verzekeren dat het uitlaatsysteem correct wordt gebouwd wanneer je gebruikmaakt van koolstoffilters. Je hebt een sterke, inline ventilator nodig om de lucht door het filter te duwen, anders zullen geurtjes zowel binnen als buiten de ruimte lekken. Als je dit detail negeert, is het gehele systeem eigenlijk nutteloos.

DE VERSCHILLENDE TYPES KOOLSTOFFILTERS

Er zijn twee verschillende types koolstoffilters: Granulaire- en blokfilters. Granulaire filters worden meestel gebruikt voor kleinere ruimten, terwijl blokfilters groter zijn en dus in staat de filterbehoeften te behappen van een grotere kweekruimte.

Selecteer jouw koolstoffilter gebaseerd op de hoeveelheid lucht die je moet zuiveren. Dit wordt gemeten in kubieke feet per minuut (CFM) en je afzuiger zou ook ergens een CFM label moeten hebben. Je filter moet een CFM waardering hebben die gelijk is of lager dan de ventilator. Hiermee verzeker je dat de ventilator sterk genoeg is om zijn werk te doen en lucht door het koolstoffilter te trekken.

EEN KLEIN BUDGET? MAAK JE EIGEN KOOLSTOFFILTER

Als je een doe-het-zelver bent, zal je het interessant vinden om te weten dat je je eigen koolstoffilter kan maken tegen een fractie van de kosten van een filter uit de winkel.

BENODIGDHEDEN

  • 1 Rol aluminium-gaas of kippengaas
  • 1 PVC Adapter (met een diameter van 10-15cm) 
  • 1 PVC Dop (Dop en PVC Adapter moeten ongeveer dezelfde diameter hebben) 
  • 1 Rol duct tape
  • 1 Rol quilt tussenvulling 
  • 1 Afvoerslang voor een droger (die past op de PVC Adapter)
  • 1 Ronde wasmand, bijvoorkeur van plastic, met een deksel 
  • Geactiveerde koolstof (bij voorkeur activated carbon korrels)

WAT INFORMATIE OVER GEACTIVEERDE KOOLSTOF

Koolstof

Je kan geactiveerde koolstof aanschaffen bij je lokale aquarium- of dierenwinkel. Korrels activated carbon zijn meestal betrouwbaarder dan gemalen koolstoffen. Gemalen koolstoffen hebben een kleiner oppervlaktegebied waardoor ze het filter vaak verstoppen en rommel produceren. Geactiveerde carbon korrels bestaan in feite uit gemalen koolstof die tot pellets zijn geperst en gewassen in een zuurmengsel. Een 20l emmer met geactiveerde carbon korrels gaat meestal ongeveer een jaar mee.

WERKWIJZE

Maak een buis of cilindervorm (met een diameter die past bij je dop) van je aluminium gaas en maak een uiteinde dicht met de dop. Zet het geheel vast met duct tape.

Plaats nu de door jou gemaakte gazen buis rechtop in de wasmand en kort de buis af op de hoogte van de wasmand. Precisie is hier niet heel belangrijk; het is geen enkel probleem als je buis 2-3cm korter is.

Stop de adapter in het open einde van je buis en maak ook dit vast met duct tape.

Rol de tussenvulling uit en vouw het over de lengte in tweeën. Zorg ervoor dat de breedte van je dubbelgevouwen vulling overeenkomt met je buis. Waarschijnlijk moet je het een en ander op maat knippen.

Tape een eind van de vulling aan de buis. Gebruik slechts een klein stukje duct tape om de vulling op zijn plaats te houden tijdens het rollen, zoals je een stukje plakband zou gebruiken om inpakpapier op zijn plaats te houden bij het inpakken van een cadeautje.

Rol de buis in de vulling, totdat de buis helemaal bedekt is en de vulling iets overlapt. Gebruik duct tape op het overlappende stuk op zijn plek te houden, en trim beide uiteinden bij.

Gebruik nu dezelfde lengte dubbelgevouwen tussenvulling om de binnenkant van je wasmand te voeren. Gebruik tape op de rand om de boel op zijn plek te houden.

Gerelateerd artikel

Wat Is Een Smart Pot En Hoe Maak Je Er Zelf Een?

Plaats de buis in het midden van de wasmand (rechtop, met de dop op de bodem) en vul de ruimte tussen de buis en de wasmand met de geactiveerde carbon korreels. Als je van mening bent dat je teveel korrels gebruikt om de ruimte op te vullen, kan je de buitenkant van de buis opvullen met meer vulling. Houd er rekening mee dat een laag koolstof van 26mm dik als optimaal wordt beschouwd.

Bedek de bovenkant met de quiltvulling om de koolstof af te dekken.

Snijd nu een stuk uit het midden van de deksel van de wasmand, zodat de PVC adapter naar boven uit kan steken door het gat. Tape het deksel vast als je dat wenst.

Maak de drogerslang vast aan de PVC adapter en maak het andere einde vast aan de uitgang van een afzuiger en tadaa! Een zeer goedkope en functionele koolstoffilter, klaar voor gebruik!

Koolstoffilters kunnen lang meegaan als je ze een beetje onderhoudt en zullen alle geurtjes uit je kweekruimte elimineren. Ze zijn gemakkelijk te onderhouden en extreem betrouwbaar, wat natuurlijk ook de reden is waarom ze zo vreselijk populair zijn bij doorgewinterde kwekers.

Zamnesia

Geschreven door: Zamnesia
Zamnesia verbetert continu haar psychedelische producten, assortiment en kennis. Gedreven door de geest van Zammi, streeft Zamnesia ernaar om jou nauwkeurige, feitelijke en informatieve content te bieden.

Ontdek onze schrijvers

Read more about
Seedshop Wiet Kweken
Zoeken in categorieën
of
Zoeken