Hoe Je De Ultieme Kweekruimte Voor Wiet Creëert En Onderhoudt

Hoe Je De Ultieme Kweekruimte Voor Wiet Creëert En Onderhoudt

Luke Sumpter
Luke Sumpter
Bijgewerkt op:

Begin je met je eerste wietkweek, maar weet je niet waar je moet beginnen? Het goede nieuws is je in bijna elke kweekruimte geweldige resultaten kunt behalen. Je hebt hiervoor slechts een goede planning en opstelling nodig.

Zelf wiet kweken, is een dankbaar en uitdagend proces. Als je het goed doet, is de beloning de moeite meer dan waard. Als je het niet goed doet, is het pure tijdverspilling. Daarom is het optimaliseren van je kweek essentieel voor een goed en bevredigend resultaat. Je hebt geen loods nodig om een fatsoenlijke set-up neer te zetten en je kunt enorme oogsten behalen op slechts één vierkante meter. Het is niet zozeer de ruimte die belangrijk is, maar hoe je deze gebruikt.

Gerelateerd artikel

Alles Wat Je Moet Weten Over Micro Growing Cannabis

Deze gids behandelt:

  • Hoe je de beschikbare ruimte efficiënt gebruikt
  • Hoe je een veilige omgeving handhaaft
  • Hoe je een schone omgeving creëert en onderhoudt
  • Hoe je je kweek zo milieuvriendelijk mogelijk maakt

Maximaliseer je kweekruimte

Maximaliseer je kweekruimte

De meesten van ons hebben niet de luxe van een enorme ruimte om wietplanten te kweken. Daarom moet je roeien met de riemen die je hebt. Soms is je ruimte nu eenmaal beperkt. Met de juiste opstelling en een beetje zorg en aandacht kun je ook in kleine ruimtes enorme oogsten behalen.

Gebruik de juiste lampen en optimaliseer de lichtverdeling

Traditioneel worden bij het kweken van wiet HPS-lampen met een hoog wattage gebruikt. Deze krachtige, warme lampen zijn geweldig als je er de ruimte voor hebt, anders zijn ze zo goed als onbruikbaar. Vanwege hun formaat passen ze vaak niet goed en worden snel te warm. In het gunstigste geval verbranden alleen je planten; in het ergste geval je hele ruimte.

In plaats daarvan kun je beter kiezen voor CFL- of ledlampen. Deze kleinere lampen zijn veel koeler en veelzijdiger. Daarmee passen ze in diverse ruimtes. Met ingebouwde spiegels wordt het licht in één richting geleid, waardoor het stroomverbruik veel efficiënter is. Deze lampen zijn uitermate geschikt voor kweekruimtes die kleiner zijn dan één vierkante meter.

Probeer verticaal te groeien

Is je vloeroppervlak beperkt? Probeer verticaal te kweken. De meeste compacte kweekruimtes hebben veel meer verticale ruimte dan horizontale ruimte. Het is erg voordelig elke centimeter te benutten. Veel moderne kweektenten maken verticale kweek heel goed mogelijk. Ook zijn veel lampen tegenwoordig lang en smal, met een spreiding van 360 graden om de hele ruimte te verlichten.

Als je de kosten laag wilt houden, kun je prima je eigen verticale kweekruimte bouwen. Zorg er wel voor dat je alles sterk genoeg maakt om je volwassen planten te kunnen dragen. Je wilt tenslotte niet dat gedurende de bloei het hele ding in elkaar stort!

Probeer de SOG- of ScrOG-methode

De Sea of Green (SOG)-methode is een win-winsituatie. Hierbij prop je een enorme hoeveelheid planten in een kleine ruimte. Bovendien maximaliseer je de hoeveelheid licht die elke plant bereikt. Dit leidt ertoe dat je wietplanten de hoogst mogelijke opbrengsten per vierkante meter produceren.

Bij ScrOG kweek je minder planten, maar train je ze om hun opbrengst te maximaliseren. Hierbij gebruik je een gaasscherm. Naarmate je planten groeien, snoei je ze en weef je ze door het gaas om een maximale lichtopname te garanderen. Vaak worden de onderste bladeren gesnoeid, omdat deze toch niet veel licht krijgen.

Gerelateerd artikel

ScrOG Vs. SOG: Welke Is Juist Voor Jou?

Hydrocultuur of aeroponisch kweken

Bij hydrocultuur en aerocultuur gebruik je geen potten en substraat. In plaats daarvan hangen de wortels gewoon in water of in de lucht en nemen een voedingsrijke nevel op. Bij deze methode bespaar je enorm veel ruimte.

Het nadeel is dat het opzetten erg duur kan zijn. Het is ook een meer technisch proces, wat betekent dat je veel meer betrokken moet zijn bij je kweekruimte. Als je een enorme opbrengst in een kleine ruimte je doel is, kan deze methode uitkomst bieden.

Kies potten die je ruimte efficiënt benutten

Het klinkt misschien voor de hand liggend, maar het kiezen van potten die het best bij je ruimte passen, kan een groot verschil maken. Als je ronde potten gebruikt, verspil je de ruimte tussen elke pot, wat zonde is.

Zoek uit hoe klein je potten minimaal moeten zijn en gebruik deze. Koop je ze groter, dan verspil je gewoon ruimte. Bereken ook je vloeroppervlak en kies potten die bij elkaar passen om zo het meeste uit je beschikbare ruimte te halen.

Kies een compacte soort

Deze eenvoudige, maar efficiënte oplossing is misschien wel een van de belangrijkste factoren. Binnen worden sommige soorten wel 150cm groot, terwijl andere slechts 50cm hoog worden. Als je een kleine ruimte hebt, zoek dan een compacte soort.

Als je de juiste soort kiest, betekent een klein formaat niet automatisch een kleinere oogst. Hiervoor mag je onze hardwerkende breeders bedanken. Ze weten namelijk precies hoe ze veel topontwikkeling bewerkstelligen in een kleine plant.

Gerelateerd artikel

Top 10 Compacte Cannabisplanten

Voorkom dat je wietplanten stretchen

Als je niet oppast, stretchen je planten wanneer dat niet de bedoeling is. Bij de meeste soorten kun je tijdens de vroege bloei een snelle toename in hoogte verwachten. Je wilt echter voorkomen dat je planten deze groeispurt doormaken. Als je het niet goed onder controle houdt, kan het je kweek ruïneren. Als ze tot of voorbij de lichtbron groeien, zullen hun bovenste bladeren verbranden en het licht blokkeren voor de rest. Als je het al haalt tot de oogst, zal deze mager en teleurstellend zijn.

Gelukkig zijn er een aantal eenvoudige oplossingen voor dit probleem. Zorg er allereerst voor dat je lampen altijd op de juiste afstand van je planten hangen. Als ze te ver weg hangen, zullen je planten ernaar streven om ze te bereiken. Dit leidt tot onnodig strekken. Hoewel het idee is om zoveel mogelijk planten in een kleine ruimte te plaatsen, moet je niet vergeten dat elke plant nog steeds voldoende ruimte nodig heeft. Als ze te krap staan, blokkeren ze elkaar en worden ze competitief om voldoende licht te krijgen. Geef ze dus voldoende ruimte!

Als deze stappen mislukken, kun je je planten altijd nog toppen en trimmen om hun hoogte te beperken. Probeer echter te voorkomen dat je deze fase bereikt.

Houd je kweekruimte zo veilig mogelijk

Houd je kweekruimte zo veilig mogelijk

Er gebeurt veel in kweekruimtes en dit kan een aantal veiligheidsrisico's met zich meebrengen. De grootste is brand, maar daar eindigt het niet. Sommige chemicaliën kunnen gevaarlijk zijn en de hoge stralingsniveaus zijn schadelijk voor je ogen en huid. Daarnaast zijn de perfecte omstandigheden voor het kweken van wiet ook een geweldige voedingsbodem voor schimmels, bacteriën en parasieten. Geen enkele kweek is belangrijker dan je gezondheid.

1. Brand voorkomen in de kweekruimte

Brand voorkomen in de kweekruimte

Als je bedenkt dat er een grote hoeveelheid stroom naar een kleine ruimte (met waarschijnlijk veel water) loopt en veel warmte genereert, zijn de risico's vrij duidelijk. Met de nodige zorg en aandacht kun je de kans op brand gelukkig sterk verkleinen.

Veilig bedraden (circuits niet overbelasten)

Je kweek heeft veel stroom nodig, maar laat het niet allemaal via één stopcontact lopen met meerdere stekkerdozen. Huishoudelijke stopcontacten en kabels zijn niet ontworpen voor industriële energieniveaus. Oververhitting ligt voor de hand. Investeer dus in de juiste adapters met ingebouwde zekeringen en zorg dat je ze niet overbelast.

Houd elektrische componenten van de vloer

Het loont de moeite om alle elektrische apparaten en kabels van de vloer te houden. Zo kun je beter organiseren en verminder je de kans op oververhitting. Daarnaast is het minder waarschijnlijk dat je water op deze apparatuur morst. Water kan gemakkelijk kortsluiting en brand veroorzaken en het is dus absoluut noodzakelijk dat je dit voorkomt.

Door de vloer vrij te houden, verklein je ook het risico dat je struikelt en je jezelf bezeert. Denk je dat dit jou niet overkomt? Denk je eens in dat je halverwege de bloei struikelt, alle planten verplettert en de hele tent mee trekt in je val. Voorkomen is altijd beter dan genezen!

Controleer apparatuur regelmatig op defecten of lekken

Tijdens een kweek komt de gebruikte apparatuur onder grote druk te staan. Gebreken kunnen altijd ontstaan, zelfs als je investeert in hoogwaardige kweekapparatuur. Zeker als je een aantal elementen zelf hebt gemaakt, is het de moeite waard regelmatig alle onderdelen van je kweek te bekijken en te controleren op defecten. Losse bedrading en een lekkende waterleiding zijn allesbehalve een goede combinatie.

Koop en installeer een aardlekschakelaar

Een aardlekschakelaar kan je leven redden en is daarom een waardevolle investering. Het doet maar één ding. Het detecteert lekstroom en verbreekt het circuit. Kortom, als er water in je circuit komt, zal een aardlekschakelaar de stroom uitschakelen. Dit voorkomt een mogelijk fatale elektrische schok.

Houd water en elektriciteit gescheiden

Dit lijkt misschien voor de hand liggend, maar we kunnen het niet genoeg benadrukken: houd elektriciteitsbronnen en water zo ver mogelijk uit elkaar. Een goede vuistregel: houd water lager dan het elektriciteitsnet.

Een belangrijk aandachtspunt: tijdens bepaalde stadia is een hoge luchtvochtigheid in je kweekruimte nodig. Dit kan echter ook leiden tot waterdruppels. Waterdamp condenseert namelijk op het plafond en dit kan gevaarlijk zijn. Houd daarom de luchtvochtigheid aan de lage kant van het ideale bereik en veeg het plafond indien nodig af.

Gerelateerd artikel

Luchtvochtigheid In De Cannabis Kweekruimte

Zorg voor een schone omgeving

Houd brandbare voorwerpen uit je kweekruimte. Enkel de dingen die nodig zijn, zouden zich binnen moeten bevinden. Niets meer!

Laat geen afval rondslingeren en bewaar je vuilnisbak buiten. Elke keer dat je weggaat, neem je alles mee behalve de essentiële objecten. Extra spullen betekenen extra warmte, waardoor de kans op brand groter wordt. Bovendien maakt een schone, opgeruimde ruimte je leven zoveel makkelijker als je planten beginnen te groeien.

Houd warmtebronnen en objecten uit elkaar

Houd je lampen ook zo ver mogelijk uit de buurt van andere objecten. Dit is een hele uitdaging in een kleine ruimte. Het is daarom verstandig om te kiezen voor een koeler type licht.

Je kunt je voorstellen wat er gebeurt als een elektriciteitsbron, die al hard moet werken, vervolgens blootgesteld wordt aan veel externe hitte. Gebruik je gezonde verstand en verplaats objecten in je ruimte als dit nodig is om een veilige, koele omgeving te behouden.

Installeer een branddeur om eventuele branden in te dammen

Als er toch brand uitbreekt, kan een brandwerende deur letterlijk je leven redden. Deze dingen verrichten wonderen en kunnen vlammen indrukwekkend lang beperken tot een enkele ruimte. Door in een zo'n deur te investeren, geef je jezelf en anderen in het gebouw alle tijd om te ontsnappen. Bovendien geeft het de brandweer meer tijd om de brand te blussen voordat het hele gebouw wordt verwoest.

Laat je nooit weerhouden de brandweer te bellen, ongeacht je situatie. Betrapt worden op het kweken van wiet zal nooit zo erg zijn als het niet optreden tegen brand!

Installeer een brand-/rookmelder

Dit lijkt misschien voor de hand liggend, maar het is uiterst eenvoudig en effectief. Een brandmelder detecteert een brand terwijl deze nog klein is. Als je een brandblusser bij de hand hebt (wat zou moeten!), heb je tijd om het te blussen. In het slechtste geval worden jij en anderen ruimschoots van tevoren gewaarschuwd om het gebouw te verlaten. Zorg ervoor dat je het alarm vanuit alle delen van het gebouw kunt horen, ook met de deur dicht, anders heeft het geen zin.

Gebruik geen automatische thermostaat

Een automatische thermostaat lijkt misschien een simpele oplossing om de temperatuur in je kweekruimte te regelen. Helaas kan het in geval van brand de situatie nog veel erger maken. Naarmate de hitte toeneemt, zal de thermostaat in overdrive gaan en proberen lucht uit de kamer te trekken. Het resultaat is dat er een enorme hoeveelheid zuurstof de kweekruimte in wordt gezogen. Dit wakkert het vuur sterk aan, wat de situatie verergert.

Zorg voor een plan in geval van brand

Het maken van een plan is eenvoudig, maar heel belangrijk. Maak allereerst een evacuatieplan. Als er brand uitbreekt in je kweekruimte, welke delen van het gebouw zijn dan niet meer toegankelijk? Als dit gebeurt, hoe kom je dan buiten? Dat is de belangrijkste vraag. Zorg ervoor dat je kweekruimte nooit je enige uitgang blokkeert!

Ten tweede, houd altijd een brandblusser bij de hand. Zorg ervoor dat deze niet is verlopen en in goede staat verkeert. Zorg er ook voor dat je het juiste type hebt. Aangezien een elektrische brand het meest waarschijnlijk zal zijn, is een CO₂-blusser het meest nuttig. Houd ook een zaklamp in de buurt. Als je apparatuur naar behoren werkt, valt bij brand onmiddellijk de elektriciteit uit. De ruimte is dan donker en een zaklamp komt van pas bij het bestrijden van het vuur.

2. Bescherm jezelf tegen lichamelijk letsel

Bescherm jezelf tegen lichamelijk letsel

Brand is niet het enige risico in een kweekruimte. Lichamelijk letsel is ook mogelijk. Chemicaliën, krachtige lampen en een erg volle ruimte brengen allemaal hun eigen risico's met zich mee. Het is dus belangrijk om deze te herkennen en te voorkomen.

Houd de vloer droog

Door de vloer droog te houden, voorkom je dat je uitglijdt en jezelf bezeert of je planten beschadigt. Daarnaast zijn schimmels, bacteriën en parasieten dol op een vochtige vloer in een warme, afgesloten ruimte. Sommigen zijn misschien alleen maar irritant, terwijl anderen de gezondheid van jou of je planten kunnen schaden.

Gebruik een geschikte zonnebril

Hoge niveaus van uv C-, uv A- en uv B-licht kunnen je ogen beschadigen. Onderschat dit niet. De atmosfeer om onze planeet filtert schadelijke zonnestraling. In je kweekruimte heb je die bescherming niet. Een zonnebril voor binnenshuis tuinieren kan je veel problemen besparen. Zorg er wel voor dat deze speciaal is ontworpen voor kunstmatige groeilampen. De verleiding is groot om een standaard zonnebril te dragen. Weet wel dat deze geen uv C-licht filtert en daarom onvoldoende bescherming biedt.

Draag een veiligheidsbril, handschoenen en een masker

Een veiligheidsbril, handschoenen en een masker zijn essentieel. Je werkt in een erg kleine ruimte met mogelijk giftige chemicaliën. Zonder juiste bescherming kun je deze inademen. Je kunt ze ook in je ogen en op je huid krijgen. Veel meststoffen voor planten zijn corrosief voordat ze worden verdund, net als producten om de pH aan te passen. Denk er niet te licht over; één keer het verkeerde inademen en roken is mogelijk nooit meer prettig!

Houd een zoutoplossing (of oogdouche) bij de hand

Voor als er toch iets misgaat, houd je een zoutoplossing (gezuiverd water) en een oogdouche binnen handbereik. Als je iets in je ogen krijgt, aarzel dan niet en spoel het direct uit met een zoutoplossing. Herhaal dit enkele keren. Zodra deze eerste voorzorgsmaatregel is genomen, volg je de instructies die op het product staan met betrekking tot medische hulp.

Hoewel een oogspoeling voor velen voldoende is, kan het voor sommigen nodig zijn om medische hulp te zoeken.

Gebruik handschoenen bij het hanteren van je planten

Waarschijnlijk ben je groot fan van wiet en denk je dat het geen kwaad kan. Toch kan herhaaldelijke blootstelling de huid irriteren. Draag daarom altijd handschoenen als je ermee werkt.

Zorg voor een goed gevulde EHBO-doos

Een uitgebreide EHBO-doos is erg handig. Deze komt altijd van pas, bijvoorbeeld wanneer je in je vinger knipt, jezelf verbrandt aan een groeilamp of in de kleine ruimte je hoofd stoot. Ga er niet vanuit dat het jou niet overkomt. Koop er gewoon een, voor het geval dat.

Controleer kranen voordat je vertrekt

Word niet lui. Iedere keer dat je weggaat, moet je alles controleren om ervoor te zorgen dat er niets kan gebeuren tijdens je afwezigheid. Weet je zeker dat je de kraan goed hebt dichtgedraaid? Even snel kijken, is altijd beter dan een overstroming of brand. Controleer altijd!

Zorg ervoor dat je kweekruimte schoon is

Zorg ervoor dat je kweekruimte schoon is

Een vieze kweekruimte is niet handig. Rottend plantenmateriaal, stilstaand water en donkere ruimtes zijn de perfecte broedplaats voor ongewenste plagen. Of het nu gaat om spinnen, schimmel of spint; een onzuivere ruimte betekent grote risico's voor je planten. Als je het kweken van wiet serieus neemt, ben je ook serieus over schoonmaken. Af en toe tussen je planten vegen is niet voldoende. Regelmatig onderhoud van de ruimte is noodzakelijk.

Gerelateerd artikel

Vervelende Beestjes En Insecten

Hoe maak je je kweekruimte schoon?

Het schoonmaken van je kweekruimte vergt wat werk, maar het is niet moeilijk. Het kost je wat inspanning, maar dat is niets vergeleken met de verspilde moeite wanneer je wietplanten worden vernietigd door een of ander ongedierte.

  • Steriliseer de ruimte voordat je begint

Beginnen met een schone kweekruimte is uiterst belangrijk. Als je al begint met ongedierte, is je kweek gedoemd om te mislukken. Doe jezelf een plezier en schrob die kweekruimte blinkend schoon. Gebruik een krachtig middel, zoals bleek. Behandel elk oppervlak totdat het de meest steriele omgeving op aarde is!

  • Dagelijks onderhoud

Maar één goede poetsbeurt is helaas niet genoeg. Controleer je kweekruimte elke dag. Als je kleine plasjes water vindt, dweil ze dan op. Dode bladeren en ander plantenmateriaal zijn de perfecte gastheren voor ongedierte en moet je direct verwijderen. Haal dagelijks een doek door de ruimte om deze relatief schoon te houden.

  • Periodiek grondig reinigen

Tussen projecten door is het verstandig je ruimte grondig te reinigen. Maak de hele ruimte leeg en schakel de stroom uit; je wilt tenslotte niet dat je apparatuur nat wordt. Als je een afzuigventilator gebruikt, laat deze dan aan om schadelijke dampen af te voeren. Verwijder al het draagbare materiaal (zoals potten) en maak deze zorgvuldig schoon met bleekmiddel.

Schrob ook elk oppervlak in de kweekruimte. Elk hoekje en gaatje, elk naadje in de kweektent. Geef alle onderdelen een grondige schoonmaakbeurt totdat alles er als nieuw uitziet en je de bleek kunt ruiken. Zorg ervoor dat alle schoonmaakmiddelen zijn verdampt voordat je nieuwe planten introduceert. Draag tijdens het schoonmaken de juiste beschermende kleding.

  • Reiniging na een besmetting

Hoe voorzichtig je ook bent, soms heb je pech en krijg je een plaag. Na een besmetting moet je alles extreem goed schoonmaken. Sommige dingen zijn ongelooflijk moeilijk te verwijderen zodra ze eenmaal zijn aangeslagen. Het spreekt voor zich dat alle organische stoffen zoals aarde, kokos, etc. weggegooid moeten worden.

De kweektent, lampen, potten, het ventilatiesysteem, etc., geef je het beste twee grondige schoonmaakbeurten. Besteed veel aandacht aan de kleine kieren en spleten, want dit zijn ideale plekken waar sporen zich vastklampen tot je volgende kweek. Bleekmiddel of waterstofperoxide zou voldoende moeten zijn om plagen en ziekten te verwijderen. Ventileer de ruimte na het reinigen.

Tips voor een schone kweekruimte

Tips voor een schone kweekruimte

Hieronder staan enkele eenvoudige tips voor een schone kweekruimte, van zaad tot oogst. Het is natuurlijk belangrijk om te starten met een schone ruimte. Toch is het net zo belangrijk om deze van begin tot eind ook schoon te houden. Als je eenmaal een plaag binnen hebt, kan het een nachtmerrie zijn om er vanaf te komen.

Let op je eigen hygiëne

Je kunt nog zoveel moeite doen om je kweekruimte netjes te houden, maar dat heeft weinig zin als je zelf plagen en ziekten van buiten mee naar binnen neemt. Gebruik indien mogelijk een schone en speciale set kleding als je je kweekruimte ingaat. Bedek je haar en draag steriele handschoenen wanneer je iets vastpakt.

Gebruik schoon gereedschap

Maak je gereedschap altijd goed schoon voor gebruik. Als je een plant gaat knippen met een vuile schaar, zou je weleens veel schade aan kunnen richten. En zelfs als je potten nieuw zijn, geef ze dan toch een lichte schoonmaakbeurt met verdunde bleek om er zeker van te zijn dat ze zo schoon mogelijk zijn.

Je potten organiseren

Het goed organiseren van je potten zal op de lange termijn helpen. Een optimale benutting van de ruimte verhoogt de efficiëntie van je lampen. Daarnaast zorgen goed geordende planten voor een schonere, meer georganiseerde omgeving. Door een bak onder je potten te zetten, verbeter je ook de drainage en voorkom je rommel.

Voorkom plasjes water

Laat water nooit staan. Zeker in een warme omgeving is dit een perfecte broedplaats voor ziekteverwekkers.

Snoei je planten regelmatig

Je planten regelmatig snoeien, heeft een dubbel voordeel. Het verwijderen van dood plantmateriaal maakt besmetting minder waarschijnlijk. Daarnaast verminder je met goed snoeien de strijd om licht tussen je planten en dus het strekken.

Controleer regelmatig je aarde

Een harde toplaag in je aarde kan een teken zijn van een slechte voedingsstoffenbalans. Controleer je aarde om de paar dagen op een harde toplaag. Dit belemmert namelijk voldoende beluchting, wat de gezondheid van de aarde en de plant zal beïnvloeden. Het meest kwetsbare deel van je plant (het wortelstelsel) leeft in de aarde, dus houd deze schoon en gezond!

Houd de vloer schoon en droog

Veeg en dweil regelmatig. Even snel de bezem erdoor halen, bespaart je in de toekomst veel verdriet, of je nu plagen, brand of een valpartij wilt voorkomen. Bovendien ziet je kweek er professioneler uit.

Leidingen en ventilatie reinigen

Maak alle systemen regelmatig schoon. Een verstopte leiding of pomp voorkomt dat je wietplanten voldoende water krijgen en is een geweldige broedplaats voor plagen. Ook kan stof zich in je ventilatiesysteem ophopen, wat leidt tot blokkades. Het regelmatig controleren en schoonmaken van alle componenten van je kweek is van groot belang voor een veilige, succesvolle oogst.

Hoe maak je je kweekruimte zo groen mogelijk?

Hoe maak je je kweekruimte zo groen mogelijk?

Tegenwoordig moeten we allemaal ons steentje bijdragen om het milieu te beschermen. Het kweken van wiet vergt veel energie en grondstoffen. Gelukkig kun je een aantal dingen doen om het proces groener te maken.

Gebruik ledlampen

Ledlampen verbruiken aanzienlijk minder stroom dan de alternatieven. Als je de ecologische voetafdruk van je kweek wilt verkleinen, is dit de juiste keuze. Vanwege het lagere stroomverbruik zijn ook goed voor je portemonnee. Ze geven daarnaast minder warmte af, waardoor je veiliger en discreter kweekt.

Gerelateerd artikel

Hoe Je Binnen En Buiten Goedkoop Wiet Kweekt

Overweeg het gebruik van een WKK (warmte-krachtkoppeling)

Een warmte-krachtkoppeling vangt de warmte die wordt uitgestraald door de onderdelen van je kweek op en gebruikt deze voor andere zaken, zoals het verwarmen van water. De installatie kan prijzig zijn. Toch verdien je dit binnen enkele jaren terug met de energiebesparing. Vanaf dat moment levert het je geld op.

Gebruik AI en automatisering

Een geautomatiseerd AI-systeem kan alles afstemmen, van verlichting tot luchtvochtigheid. Zo ben je er zeker van dat alleen de benodigde hoeveelheid stroom wordt gebruikt. Dit komt natuurlijk niet alleen het milieu ten goede. Door je kweekruimte tot in detail te beheren, krijgen je planten de allerbeste kweekomgeving. Dit leidt uiteindelijk tot betere en grotere oogsten.

Profiteer van natuurlijk licht

Als je het natuurlijke licht benut, help je het milieu en je bankrekening. Als je je lampen uit kunt zetten en je planten overdag een flinke dosis zonlicht geeft, profiteren zowel je wietplanten als de planeet hiervan.

Gebruik schone energie

Het gebruik van duurzame energie is veel milieuvriendelijker. Misschien is het de moeite waard om dit op je terrein te introduceren, zodat je na verloop van tijd gratis stroom hebt. Zo niet, dan is er een groeiend aantal energieleveranciers die groene stroom leveren en die zijn vaak ook nog goedkoper. Of je nu wiet kweekt of niet, overschakelen op groene stroom is sowieso een goede zet.

Profiteer van de seizoenen

Gebruik de seizoenen in je voordeel. Gebruik in de herfst en winter bijvoorbeeld geen energieverslindende airconditioning om je kweekruimte te koelen. Pomp liever verse, koele lucht van buiten naar binnen. Als je van plan bent om dit te doen, loont het de moeite om een filter te kopen. Hiermee voorkom je dat je ongewenste plagen binnenkrijgt.

Optimaliseer de luchtstroom

Door de luchtstroom in je kweekruimte te optimaliseren, maak je alles veel efficiënter. Het houdt je planten koeler, voorkomt CO₂-uitputting en reguleert de luchtvochtigheid. Dit betekent dat de andere apparatuur minder hard hoeft te werken en dus minder stroom verbruikt.

Gerelateerd artikel

De Effecten Van CO₂ Op Cannabisplanten

Water besparen en recyclen

Maak optimaal gebruik van het beschikbare water. Als je ergens een regenton kunt neerzetten, kun je zoveel mogelijk regenwater gebruiken.

Door ontzilting en omgekeerde osmose toe te passen, kun je het water uit je kweek recyclen. Het water dat in je opvangbak sijpelt, is namelijk geen verspild water. Als je het op de juiste manier beheert, kan het watergebruik in je kweek zeer efficiënt zijn.

Gebruik aarde, kokos of hennepvezel

Steenwol, turf en klei zijn niet milieuvriendelijk, ondanks dat het organische stoffen zijn. Het is moeilijk te hergebruiken en vergt veel energie om het te maken. Er zijn groenere alternatieven die het werk net zo goed, zo niet beter doen.

In plaats daarvan kun je voor hennep- of kokosvezel kiezen. Deze kun je niet alleen prima hergebruiken, maar als je ze weggooit, wordt het biologisch afgebroken en blijft er niets schadelijks achter. Trouwens, klinkt het niet veel beter om wiet te kweken in een wietsubstraat?

Voer afval op de juiste manier af

Denk bij het knippen en trimmen na over het snoeiafval. Gooi het niet zomaar in de prullenbak, maar doe al het organisch afval in een compostbak. Zo komt het uiteindelijk weer in de grond als voedsel voor iets anders.

Wat betreft ander afval, zoals plastic, kun je controleren of het te recyclen is. Als dat het geval is, neem die moeite dan ook. Je zult je er veel beter over voelen als je je eerste spliff rookt.

Kweek biologisch

Het maken of kopen van biologische meststoffen en pesticiden beperkt de impact op het milieu. Als deze wegspoelen en in de riolering en natuur terechtkomen, zal de planeet je danken voor het gebruik van milieuvriendelijke alternatieven.

Gerelateerd artikel

Hoe Kweek Je Zelf Biologische Cannabis?

Klaar om een geweldige oogst te behalen?

Klaar om een geweldige oogst te behalen?

Iedereen die beweert dat het kweken van wiet gemakkelijk is, weet niet waar hij het over heeft. Natuurlijk bestaan er veerkrachtige planten die fatsoenlijk groeien met weinig tot geen verzorging. Maar het behalen van waardevolle resultaten vereist de nodig inspanning. Laat je echter niet afschrikken; met elke druppel zweet die je tijdens het kweekproces verliest, zal die eerste hijs nog beter smaken. De voldoening die voortkomt uit een succesvolle kweek is moeilijk te verslaan!

Als je de bovenstaande richtlijnen volgt, ben je een stap dichter bij een enorme oogst. Door de beschikbare ruimte optimaal te benutten, kun je zelfs in een klein kastje een lading toppen produceren. Maar wat je ook doet, zorg ervoor dat je het veilig doet. Als er namelijk iets misgaat, kan al die moeite worden verspild en kun je je in een veel slechtere positie bevinden dan voorheen.

Maar heb vooral veel plezier. Het kweken van wiet is van begin tot eind een bevredigend proces (met mogelijk enkele frustrerende momenten).

Luke Sumpter
Luke Sumpter
Luke Sumpter heeft een diploma in de Klinische Gezondheidswetenschappen en een passie voor het kweken van planten. Inmiddels werkt hij al zeven jaar als professioneel journalist en schrijver op het gebied van cannabis en de wetenschap.
Je bezoekt onze Nederlandse website.