Blog
Recirculatie of Restwater Afvoeren?
4 min

Recirculatie of Restwater Afvoeren?

4 min

Ondanks de vele verschillende kweektechnieken voor cannabis, zijn er eigenlijk maar twee hoofdzakelijke vormen van het bewateren van je planten: recirculatie en het afvoeren van restwater. Lees hier over beide methodes en ontdek welke ideaal is voor je volgende kweek.

Er zijn tientallen verschillende cannabis kweekprincipes, honderden unieke technieken en misschien wel duizenden diverse kweeksystemen. Ieder daarvan is ontworpen met de bedoeling een probleem op te lossen, het leven eenvoudiger te maken of gewoonweg je meer waar voor je geld te bieden.

Als het aankomt op het bewateren van je planten, kunnen we alle bestaande combinaties en variaties herleiden naar twee principes. Elk heeft zijn voordelen en nadelen. En wat voor de ene kweker een voordeel is, kan voor de ander weer nadelig blijken, afhankelijk van de omstandigheden.

Er zijn maar twee manieren om je planten water te geven. Ofwel je gebruikt een recirculerend systeem, of een aanpak gebaseerd op het afvoeren van restwater.

WAT HOUDEN DEZE METHODES IN?

Recirculatie of Restwater Afvoeren: WAT HOUDEN DEZE METHODES IN?

Simpel gezegd is er sprake van het afvoeren van restwater als je je planten water geeft tot een punt waarop een aanbevolen 15-20% van het volume begint weg te lopen uit het kweekmedium. Dit afvloeiwater wordt volledig weggevoerd.

Bij een recirculerende omgeving, wordt het overtollige water opgevangen en gebruikt om andere planten te voeden. Het lijkt vrij eenvoudig, maar laten we niet vergeten dat planten voedingsstoffen opnemen als ze gevoed worden en tevens ongewenste mineralen en organisch materiaal afscheiden.

Er zitten diverse voordelen en nadelen aan beide methoden. Alleen jouw ervaring en stijl bepalen welke het beste is. Praat met willekeurige ervaren telers en je hoort vast en zeker over de vele verschillende systemen en methoden waarmee ze geëxperimenteerd hebben.

Recirculerende voeding is geen synoniem voor hydrocultuur. Evenzo is het afvoeren van afvalwater niet per definitie organisch. In feite is een aquaponic systeem de belichaming van een organisch, recirculerend hydrosysteem. Sommige van de meest gewasintensieve, technologisch geavanceerde hydroponische kweekoperaties draaien vandaag de dag uitsluitend op de afvoer van restwater. Denk aan snelgroeiende groenten, microgroenten of intensieve veevoerproductie.

De belangrijkste factoren om rekening mee te houden bij elk van de methoden zijn de kweekomgeving en hoezeer de plantsoort in staat is met de voor- en nadelen om te gaan.

Gerelateerd artikel

De Beste Cannabis Strains Voor Ervaren Stoners

WELKE IS BETER?

De beste manier om deze vraag te beantwoorden, is door ons te wenden tot Moeder Natuur. Heb je ooit een vijver gezien zonder stroming van water, maar vol leven? Dan is dat technisch gezien een natuurlijke recirculerende opstelling.

Er is geen beste optie. Er zijn slechts verschillende methoden die aansluiten op de behoefte van de variëteit, de locatie en op de doelstelling en bekwaamheid van de kweker.

Cannabis is een wonderlijke plant. Een van de wonderen ervan is dat het zich snel kan aanpassen aan extreme omgevingen en omstandigheden. Het is vrij resistent tegen zowel droogte als wateroverlast en weerbaar tegen insecten en ziekteverwekkers. Dit maakt wiet de perfecte kandidaat voor welk bewateringssysteem dan ook.

WAT ZIJN DE VOORDELEN?

Recirculatie of Restwater Afvoeren: WAT ZIJN DE VOORDELEN?

De traditionele wijze is het afvoeren van restwater. Dit is wat de meeste mensen zich voorstellen als ze het hebben over het bewateren van planten of akkerbouw. Maar het heeft ook een plek in de high-tech glastuinbouw.

Je bewatert je planten totdat het overtollige water eruit komt, wat garandeert dat je bodem volledig doordrenkt is en zo een gelijkmatige voeding aan de wortels biedt. De voedingsoplossing wordt vers bereid voordat het wordt toegediend. En bij gebruik van chemische kunstmest, zorgt het afvoeren van restwater ervoor dat er geen zoutophoping in het medium ontstaat. Elke bewatering dient als een soort kleinschalige spoeling.

Bij deze techniek zijn de voedingsstoffen vers en is het water zuurstofrijk. Je kunt gemakkelijk organische meststoffen gebruiken. Je bereidt namelijk over het algemeen geen voedingsreservoir voor waar ze een week of twee stil in zouden zitten. Het is mogelijk om voeding voor al je planten te bereiden, of indien nodig, de NPK verhouding en het profiel van micronutriënten aan te passen aan individuele planten. Of je het nu als experiment of voor het herstellen van een tekort doet.

In recirculerende systemen kun je geen organische voedingsstoffen gebruiken voor de teelt van wiet. Dat is gewoonweg het recept voor een ramp. Theoretisch is het mogelijk, maar het is een pathogenische nachtmerrie. Helaas presteert een aquaponic systeem onvoldoende om de toppen te verdikken.

Bij recirculerende systemen, bereid je één voedingsoplossing voor de gehele teelt voor in een reservoir. Het grotere watervolume verzekert een stabielere pH en chemische samenstelling. Hiermee kun je een groot aantal planten tegelijkertijd voorzien. Je bespaart 15-20% aan water en voedingskosten als alles soepeltjes verloopt. Deze systemen vereisen gewoonlijk veel minder arbeidsintensief, dagelijks onderhoud. Sterker nog, zijn er geen signalen van problemen en is het reservoir stabiel? Dan kan de operatie in feite automatisch draaien met minimaal onderhoud.

WAT ZIJN DE NADELEN?

Recirculatie of Restwater Afvoeren: WAT ZIJN DE NADELEN?

Bij het afvoeren van restwater voed je ofwel met de hand, of maak je gebruik van een geautomatiseerd voedingssysteem. In het laatste geval ben je beperkt in het aantal planten dat je kunt telen met één reservoir. De reden hiervan is dat iedere plant haar eigen voeding vereist en dat, naarmate de voedingstoffen een langere afstand moeten overbruggen, de efficiëntie afneemt. Hierdoor kun je te maken krijgen met ongelijke bewatering.

Dit betekent 15-20% extra kosten als de opbrengsten daar niet tegen opwegen. In bepaalde regio’s is het illegaal om water met meststoffen te lozen in het rioolsysteem. Hierbij is een speciale unit voor waterverwerking vereist of een contract voor afvalverwerking. Bij het gebruik van organische voedingsstoffen, dienen dagelijks grondige controles te worden uitgevoerd om te verzekeren dat er geen opstoppingen in de leidingen ontstaan. Slechts een paar ophopingen kunnen al een serieus probleem vormen.

Bij recirculerende voeding, ben je niet in staat de voeding voor een specifieke plant op maat te geven; de enige oplossing hiervoor is om de plant van de rest te scheiden. Een ander groot risico is dat als één plant ziek wordt, de ziekte zich snel over de gehele groep verspreidt voordat de eerste signalen de kop opsteken.

Terwijl planten zich voeden, raken de voedingswaarden uit balans, waarbij speciale laboratoriumuitrusting en deskundigheid is vereist om de toestand en benodigde dosis voor herstel te bepalen. Deze dosis kan worden toegevoegd om de NPK verhouding en waarden van de micronutriënten te herstellen. Op de lange termijn is recirculatie kosten-efficiënter dan het genoemde verlies van 15-20% bij het andere systeem. Maar de investeringen in laboratoriumapparatuur kan veel kwekers afschrikken.

MOET IK VOOR RECIRCULATIE OF AFVOER VAN RESTWATER KIEZEN?

De kans is groot dat je beter af bent met het afvoeren van restwater. Recirculerende opstellingen vereisen een bepaalde deskundigheid op een aantal gebieden. Dit, terwijl het afvoeren van afvalwater een perfecte leermeester is.

Je leert planten begrijpen en tekorten herkennen, maar ook het op peil krijgen van optimale voedingsniveaus voor een bepaalde variëteit en het kweken van meerdere planten tegelijkertijd. Daarom luidt ons advies: ga voor de optie waarbij je veel kunt leren en streef er daarbij naar om een meesterkweker te worden.

Heb je het niveau bereikt waarop je een specifieke soort van binnen en buiten kent, een goede lijn klonen hebt gecreëerd en een kweek hebt die feilloos draait? Dan adviseren we je om je systeem naar een hoger niveau te tillen met recirculatie.

TOT SLOT

Recirculatie of Restwater Afvoeren: Conclusie

Als je het goed doet, kun je genieten van de extra vrije tijd en de bijkomende 15-20% aan besparing die recirculerende bewatering biedt. Als er echter iets verkeerd gaat, dan gaat het ook goed fout. In dat opzicht is het afvoeren van restwater meer vergevingsgezind.

Moderne hydrocultuur heeft uitgewezen dat vegetatieve planten die vaak zeer korte levenscycli hebben, enorm goed presteren in recirculerende systemen. De snelheid van de oogstcyclus en het operationele gemak van recirculatie zijn zeker pluspunten.

Vruchtdragende gewassen, zoals tomaten en cannabis, doen het ook buitengewoon goed in recirculerende situaties. Maar de extra besparingen worden in eerste instantie teniet gedaan door de apparatuur en het personeel voor analyse. Feit is echter dat op de lange termijn (en op papier) recirculatie de beste optie lijkt te zijn.

Praktisch gezien kunnen de risico’s de mogelijke voordelen overschaduwen. Tegelijkertijd zorgt een cannabiskweek van middelgroot formaat met een RDWC systeem (recirculerende diep water cultuur) voor een optimale balans tussen werkdruk, risico en profijt. Dus om af te sluiten – is het de moeite waard? Alleen jij kunt die vraag beantwoorden.

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
Kweken Seedshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken