Blog
Je Eerste Cannabis Plant Kweken
7 min

Je Eerste Cannabis Plant Kweken In 10 Stappen

7 min

Voor sommige mensen is de verbouw van cannabis een hobby. Veel kwekers willen op het gebied van marihuana zelfvoorzienend worden. Anderen willen een pro worden. Wat de reden ook is, het begint allemaal met een zaadje. In deze stap-voor-stap gids helpen we je op weg naar je eerste succesvolle cannabisgewas.

MARIHUANA KWEKEN IS MAKKELIJK

Cannabis wordt overal ter wereld verbouwd door allerlei mensen. Het is makkelijk om je eigen wiet te verbouwen. Je hebt geen ervaring nodig om een succesvol cannabisgewas te kweken. Alles wat je nodig hebt, zijn kennis en toewijding om je plan te volbrengen. Met tien eenvoudige stappen nemen we je mee in de ontwikkeling van zaad tot voorraad. Maak je klaar om deel uit te maken van de kweek gemeenschap.

STAP 1: BESLIS OF JE BINNEN OF BUITEN VERBOUWT

Beslis Of Je Binnen Of Buiten Verbouwt

De eerste beslissing die iedere kweker moet maken, is welke kweekstijl hij gaat volgen. Je kunt buiten verbouwen, mits het klimaat warm genoeg is en er minimaal acht uur per dag zonlicht is. Verbouw binnenshuis kan 365 dagen per jaar, aan één stuk door. Het buitenkweekseizoen in een heet, zuidelijk klimaat kan van de lente tot de herfst duren. In koelere, noordelijke klimaten, beslaat de verbouwperiode slechts acht tot tien weken in de zomer.

Voor kwekers die buiten verbouwen, is timing essentieel. Als je de zaadjes te laat zaait, kan winters weer het gewas vlak voor de oogst vernielen. Als je het echter te vroeg doet, blijven fotoperiode strains lange tijd in de vegetatieve fase. Totdat de natuurlijke dag / nacht cyclus in de buurt komt van het ideale 12/12 schema en de bloei wordt ingezet. Cannabis verbouw die binnen plaatsvindt, geeft de kweker echter de mogelijkheid om de lichtcyclus zelf te reguleren.

Gerelateerd artikel

Top 10 Beste Feminized Soorten Wiet

STAP 2: ZORG DAT JE LICHTVOORZIENING VOOR ELKAAR IS

Zonlicht En Cannabis

ZONLICHT

Kwekers die buiten verbouwen, moeten de zaadjes op het juiste moment zaaien. Om te weten wanneer het de goede tijd is, moet je onderzoek doen naar de weer- en klimaatomstandigheden van jouw locatie. Een andere belangrijke factor is of je een bak gebruikt of rechtstreeks in de grond zaait. Cannabis planten hebben sterk zonlicht nodig. Als je in een pot plant, dan kun je die naar een zonniger plek verplaatsen als de oorspronkelijke plaats later in het seizoen in de schaduw komt te liggen. En als het weer omslaat, kun je je planten binnen zetten om ze te beschermen.

OUDERWETSE GROEILAMPEN

Kwekers die binnen verbouwen, moeten investeren in een verlichting set en timer om hun planten te laten groeien. HID-verlichting is een betaalbare en betrouwbare lichtbron. Dimbare, digitale ballasten met 400W en 600W zijn een goede keuze als je een plantage opzet met een beperkt budget. Je kunt de hoeveelheid licht verminderen door de reflector dichter bij de planten te hangen. Daarmee kun je de warmteafgifte inperken en de energierekening laag houden. Micro-kwekers die gebruik maken van een aangepaste (kleding)kast moeten zich beperken tot een 250W systeem.

Zowel MH-lampen voor vegetatieve groei als HPS lampen voor de bloei worden heet. Ventilatoren voor de in- en uitlaat moeten krachtig genoeg zijn om de optimale omstandigheden van de ruimte in stand te houden. Als je meerdere lampen gebruikt, is airconditioning vaak noodzakelijk. De ouderwetse driedelige verlichting set van ballast, gloeilamp en reflector wordt tegenwoordig nog steeds gebruikt door professionele kwekers.

GEAVANCEERDE VERLICHTINGSTECHNOLOGIE

Geavanceerde Verlichtingstechnologie

CFL kan het beste worden gebruikt als aanvullend licht tijdens de bloeiperiode, of als op zich staande verlichting tijdens de vegetatieve fase, als alternatief voor een MH-lamp. Ze geven bijna geen warmte af, maar het licht is minder krachtig in vergelijking met HID of LED. Je kunt ze dichtbij het bladerdak hangen om het energieverbruik zo laag mogelijk te houden.

LED is de verlichtingstechnologie van de toekomst voor kwekers die binnen verbouwen. Helaas zijn de best presterende led setups prijzig. Systemen die het volledige spectrum bedienen, kunnen worden gebruikt voor de gehele levenscyclus van cannabis. Ze zijn direct klaar voor gebruik als je ze uit de verpakking haalt. Ballasten, reflectoren en de jaarlijkse vervanging van lampen zijn niet meer nodig met deze nieuwe generatie verlichting.

Het primaire voordeel van LED-verlichting is dat het koel blijft en, in vergelijking met HID, veel meer licht dan hitte afgeeft. Als je van plan bent om langdurig cannabis te gaan verbouwen, dan is een investering in hoogwaardige LED-lampen absoluut de moeite waard, als je de centen ervoor hebt. De nieuwe generatie LED-verlichting gaat circa tien jaar mee en verbruikt 50-75% minder stroom dan HID-lampen. Ben je van plan om langdurig te gaan kweken? Dan betaalt led zichzelf terug in de besparing die je doet op je elektriciteitsrekening.

STAP 3: GROEIMEDIUM?

Groeimedium Voor Cannabis

Cannabis planten kunnen floreren in meerdere substraten. De drie meest gebruikte groeimediums zijn grond, kokosvezel en hydrocultuur substraten, zoals kleikorrels. Bij aarde kan er minder fout gaan en het dient als buffer voor het wortelgebied. Kokosvezel en hydrocultuur vereisen meer precisie ten aanzien van voedingsstoffen. Daarom neigen beginnende kwekers vaak naar grond.

Het is echter niet veel moeilijker om met kokosvezel of hydrocultuur te werken. Iedereen moet ergens beginnen. Het grootste verschil is dat grond voldoende voedingsstoffen bevat om in de eerste paar weken de ontwikkeling van de plant te ondersteunen. Kokosvezel en hydrocultuur hebben echter vanaf het begin bemesting nodig.

Koop altijd speciaal voor cannabis ontwikkelde substraten bij een growshop. Bemeste grond van het tuincentrum, waarbij voedingsstoffen geleidelijk worden afgegeven, is niet geschikt voor de verbouw van wiet. Om supergrond te ontwikkelen, zijn veel ervaring en oefening nodig. Koop gewoon substraten bij de growshop totdat je gaandeweg routine hebt met het kweken. Het is niet duur en je voorkomt onaangename verrassingen.

Gerelateerd artikel

Kweek Je Wiet Het Best In Aarde, Kokos Of Hydrocultuur?

STAP 4: KOOP VOEDINGSSTOFFEN

Koop Voedingsstoffen

Cannabis specifieke voedingsstoffen zijn essentieel. De meeste growshops verkopen complete starterspakketten met bemesting van bekende merken. De meeste populaire merken voor meststoffen hebben productlijnen ontwikkeld die zijn toegesneden op het door jou gekozen groeimedium. Sommige basisvoedingsstoffen zijn verfijnd met de perfecte pH-waarde. Als beginnende kweker moet je ook niet vergeten om de pH aan te passen voordat je water geeft.

Als je gebruik maakt van een lijn met voedingsstoffen die niet pH-perfect is, dan moet je de pH eerst controleren. Daarna stel je het bij naar boven of naar onder, totdat je de geschikte waarde hebt voor je substraat. Om dat te bereiken, heb je een pH teststrip nodig en een fles met een pH-plus- of pH-minoplossing. Kwekers die in grond verbouwen, moeten streven naar een pH van 6,0-6,5, terwijl telers met hydrocultuur en kokosvezel een pH-waarde van 5,5-6,0 nodig hebben voor een optimale opname van voedingsstoffen.

Over het algemeen zijn chemische meststoffen beter voor hydrocultuur. Daarmee blijven minder zouten achter die het irrigatiesysteem kunnen blokkeren. Organische voedingsstoffen en grond gaan hand in hand. Bij kokosvezel is vaak een aanvulling met Calcium-Magnesium nodig.

Beginnende kwekers moeten zich niet gek laten maken en daardoor te veel supplementen gebruiken naast de basisvoedingsstoffen. Complexe brouwsels en wonder-elixirs voor wiet zijn geldverspilling in deze fase van je kweek carrière. We raden aan om een regelmatig schema aan te houden waarbij je de toediening van macro- en micronutriënten afwisselt met water geven. Silicium wordt vaak over het hoofd gezien, maar is een essentiële wekelijkse toevoeging voor alle substraten.

STAP 5: KIES GOEDE ZADEN UIT

STAP 5: KIES GOEDE ZADEN UIT

Uiteindelijk is genetica de beslissende factor voor elke kwekerij, of die nu buiten is of binnen. De juiste strain is voor jou natuurlijk de marihuana die jij het lekkerst vindt. Maar de soort moet ook goed in je tuin passen, letterlijk. Om een idee te krijgen van mogelijke strains, kun je online bronnen raadplegen, zoals onze top tien met feminized en autoflowering cannabiszaden.

Je kunt ook een overzicht van geschikte strains vinden als je onze Seedfinder gebruikt. Voer de kenmerken en karakteristieken in waar je naar op zoek bent. Laat onze Seedfinder daarna zoeken naar de beste match op basis van je specificaties.

SeedfinderKlik hier

Indica-dominante hybriden en autoflowering strains zijn over het algemeen het makkelijkst te verbouwen voor beginnende kwekers. Ze hebben niet veel onderhoud nodig, stretchen minder en groeien redelijk snel, zeker in vergelijking met grote, laatbloeiende sativa-dominante variëteiten. Trainen en snoeien zijn vaardigheden die je onder de knie krijgt door veel te oefenen. Houd het voor je eerste gewas simpel en verbouw lage planten in plaats van stretchende wijnrank-achtige soorten. Probeer niet meteen te veel te willen.

STAP 6: ZADEN LATEN ONTKIEMEN

Zaden Laten Ontkiemen

Er zijn veel manieren om zaden te laten ontkiemen. Maar omdat je net begint met kweken, heb je een eenvoudige methode nodig met een hoge slagingskans. De Smart Start kit is een eenvoudige manier voor de onervaren kweker om zaden te ontkiemen. Binnen één tot acht dagen ontspruiten je zaden. Je kunt de Smart Start kit het best in een kweekbak plaatsen om een hoge relatieve luchtvochtigheid (RH) te handhaven. Cannabis houdt van een hoge RH van tussen de 50-70% vanaf het allereerste begin tot en met de bloeifase.

Zelfs als je van plan bent om buiten te verbouwen, raden we aan om je zaden binnen te laten ontkiemen. Veel kwekers leggen de zaden op een zonnige vensterbank tijdens de hele zaailing fase. Daarna worden de plantjes naar "het grote buiten" overgeplaatst. De meeste cannabis planten prefereren overdag een temperatuur van tussen de 20-30°C en ’s nachts een temperatuur van niet lager dan 15°C.

STAP 7: VEGETATIE

De Vegetatieve Fase, Ofwel Groeifase, Van Cannabis

Vanaf het moment dat zaailingen opkomen uit het groeimedium hebben ze licht nodig. Verpot je Smart Start zaailingen direct naar de uiteindelijke bakken zodra ze 2-3cm zijn. Fotoperiode cannabissoorten kunnen in de vegetatieve fase blijven als de lichtcyclus 18/6 blijft, al is vier tot acht weken gebruikelijk. Kwekers die buiten verbouwen, moeten beginnen tijdens de lente/zomer periode als de dagen het langst zijn.

Autoflowering strains hebben over het algemeen een vegetatieve groeifase van slechts drie tot zes weken. Ze floreren ongeacht de lichtcyclus. Deze zaden kunnen buiten het seizoen buiten worden gezaaid en doen het dan nog steeds goed. Maar ruderalis hybriden hebben meer dan achttien uren licht nodig tijdens de gehele acht tot twaalf weken durende levenscyclus. Kleine cannabis plantjes hebben minimale hoeveelheden voedingsstoffen en supplementen nodig. Vaak zijn bemesting met stikstof en enzymen voor de wortelzone genoeg.

Verder hebben cannabis planten een scherp aroma. Als je binnen verbouwt, is het wijs om te investeren in geurbeheersing. Je kunt een koolstoffilter installeren in je uitlaatventilator met leidingen en/of geurabsorberende apparaten in je kweekruimte zetten.

Gerelateerd artikel

Hoe Verberg Of Voorkom Je De Geur Van Cannabis?

STAP 8: BLOEI

Cannabis Tijdens De Bloeiperiode

Fotoperiode cannabis strains gaan de bloeifase in als je de lichtcyclus verandert naar 12/12. De bloeiperiode duurt tussen de acht en twaalf weken. De licht-donker cyclus moet consistent zijn en ononderbroken. Buiten bloeit cannabis natuurlijker en meer geleidelijk aangezien de dagen in de late zomer en herfst korter worden. Zoals we hierboven benoemden, gaat autoflowering cannabis onafhankelijk van de lichtcyclus tot de overgang over.

Wat betreft voedingsstoffen verandert de behoefte aan stikstof naar een behoefte aan fosfor en kalium. De plant heeft minder stikstof nodig en de kweker moet overstappen op nutriënten met een hoger gehalte fosfor en kalium. Veel kwekers voegen ook bloeiversterkers toe. Cannabis strains worden tijdens de bloeifase twee tot drie keer zo groot. Binnen moeten de groeilampen meerdere keren worden versteld om te voorkomen dat de bloeiende toppen verbranden.

STAP 9: OOGSTEN

Wanneer En Hoe Oogst En Droog Je Cannabis

Tijdens de laatste paar weken van de bloei, is het raadzaam om het groeimedium door te spoelen met puur water of een lichte spoeloplossing. Als je deze laatste stap overslaat, bederven meststoffen de smaak van je marihuana. Zelfs biologische meststoffen moeten worden weggespoeld.

Je weet wanneer je planten klaar zijn voor de oogst door goed te kijken naar de haren op de toppen. Als 50-75% een rode, oranje, roze of bruine kleur heeft gekregen, zijn de toppen rijp. Als je het preciezer wilt weten, dan kun je met een vergrootglas de harskoppen van dichtbij bekijken. In het ideale geval zijn de meeste koppen melkachtig en een paar amberkleurig. Daarmee weet je dat het tijd is om te gaan knippen. Als het merendeel van de koppen nog helder is, moet je nog even wachten.

Je kunt een plant oogsten door tak voor tak af te knippen of door kleinere planten vanaf de basis van de hoofdstengel af te snijden. Het gaat erom dat je zoveel mogelijk bladmateriaal van de toppen verwijdert. Suikerblaadjes kun je bewaren om er later hasj van te maken. Draag latex handschoenen en gebruik een snoeischaar om het blad voorzichtig weg te knippen van de toppen.

STAP 10: DROGEN EN CUREN

Cannabis Drogen En Curen

Vers geoogste en geknipte toppen moeten tien tot veertien dagen kunnen drogen in het donker. Om schimmel te voorkomen, moet de ruimte op kamertemperatuur worden gehouden met een RH van 50%. Er zijn kwekers die een kledingkast gebruiken waarin ze de toppen aan een lijntje hangen om te drogen. Andere telers verwijderen zoveel mogelijk stelen en drogen de toppen op rekken. Hierbij worden de toppen om de dag omgedraaid om ervoor te zorgen dat ze gelijkmatig drogen. Popcorn toppen kunnen in circa één week worden gedroogd in bruine papieren zakken.

Je kunt je marihuana roken zodra het droog is. Maar als je van de maximale potentie en de volle smaak en geur wilt genieten, is het de moeite waard om je cannabis te curen. Door de toppen simpelweg nog twee tot drie weken in het donker in glazen potten te bewaren, hardt de wiet uit.

De ruimte waarin je het curen doet, moet op kamertemperatuur worden gehouden met een RH van 60%. Het helpt ook om de potten elke dag tien minuten open te zetten. Hiermee voorkom je dat het verdampte vocht zich ophoopt. Door geduld te hebben, geniet je van het volledige cannabinoïde profiel en het complete smaakspectrum van de strain.

Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Ordoñez bezit een AB Mass Media and Communications-diploma. Deze ervaren schrijver draait al 13 jaar mee en voorziet de lezer sinds 2017 van cannabisgerelateerde content. Hij heeft zijn diepgaande kennis over het onderwerp opgebouwd door persoonlijke ervaringen en nauwgezet onderzoek.
Kweken Seedshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken