Blog
5 Problemen Die Kunnen Optreden Tijdens De Bloei Van Wiet
7 min

5 Problemen Die Kunnen Optreden Tijdens De Bloei Van Wiet

7 min

Als je het allerbeste wilt halen uit je toppen, moet je ze voldoende zorg en aandacht geven. Waarom zou je anders kweken? Zorg voor genoeg voedingsstoffen en de juiste verlichting, maar verzeker ook dat de geur van wiet niet teveel opvalt. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over wiet kweken in de o zo belangrijke bloeitijd.

Het kweken van wiet is geen eenvoudige taak. Maar het resultaat is lonend en de moeite waard, mits je goed voor je planten zorgt. Elke fase van de groei is anders. Als je de gehele cyclus alert blijft, heb je de beste kans op een grote oogst met prachtige toppen.

Na maanden geduldig wachten en het verzorgen van je planten, verschijnen dan eindelijk de toppen. Het is makkelijk te veronderstellen dat je taak erop zit. Maar het tegendeel is waar! In vele opzichten is de bloei de belangrijkste fase, waarin ook het meeste mis kan gaan. Je moet extra goed voor je planten zorgen om een succesvolle oogst te verzekeren. Je bent zo ver gekomen, dus houd nog even vol.

5 veelgemaakte fouten tijdens de bloei en de oplossingen

Er zijn wat simpele maar veelgemaakte fouten die veel mensen maken tijdens de bloei, zelfs ervaren kwekers. Hieronder vind je vijf van de meest voorkomende fouten, evenals de oplossingen. Bovendien bespreken we ook preventieve maatregelen om ze te voorkomen.

1. Te veel voedingsstoffen en te hoog pH-gehalte

Problemen Tijdens De Bloei Van Wiet: Te veel voedingsstoffen en te hoog pH-gehalte

Het is gemakkelijk gul te zijn bij het voeden van je wietplanten. Maar meer is niet altijd beter. Zorg dat de hoeveelheid voedingsstoffen en de pH in balans is in je substraat (meestal aarde). Dit is essentieel voor de gezondheid van je planten en voor het beste resultaat. Opbrengst, kracht en smaak worden allemaal beïnvloed door deze factoren. Doe het dus goed zodat je problemen voorkomt.

  • Voedingsstoffen

Tijdens de bloeitijd vragen je planten een andere verhouding voedingsstoffen. In de voorgaande fase gaf je wellicht een verhouding N:P:K (stikstof, fosfor en kalium) van 1:1:1. Als de bloei begint, heeft de plant veel minder behoefte aan stikstof.

Met dat gegeven moet je de hoeveelheid N halveren, waardoor een verhouding van 1:2:2 ontstaat. Het is belangrijk dat je hier goed op let, want overbemesting is heel gemakkelijk tijdens de bloei.

  • pH

Ook het behouden van een stabiele pH-waarde is tijdens de bloei essentieel. In aarde ligt de optimale pH tussen 6,0 en 7,0. In kokosvezel en hydrocultuur moet die waarde rond de 5,8 liggen.

Een van de belangrijkste redenen waardoor de pH schommelt, is dat water vaak iets alkaline is, rond de 7,5. Als je dus water geeft, stijgt het pH-gehalte. Let op dat je niet teveel compenseert en de pH te ver laat zakken. Dit remt namelijk de opname van voedingsstoffen door de wortels.

Gerelateerd artikel

De Beste pH- En EC-Waarden

Oplossing: de bodem opfrissen

Problemen Tijdens De Bloei Van Wiet: de bodem opfrissen

De beste manier om problemen te voorkomen, is door goed te letten op de omgeving van je planten. Door dat te doen, kun je snel aanpassingen maken als dat nodig is, voordat je planten eronder lijden. Maar fouten zijn menselijk en het is belangrijk dat je weet hoe je ze herstelt.

  • Spoel het substraat

Als de aarde een teveel aan voedingsstoffen bevat, kun je de grond het beste spoelen. Door de grond te doorweken met schoon water, spoel je overtollige voedingsstoffen weg. Je kunt de bodem nu opnieuw van voeding voorzien. Vergeet niet de pH te meten na het spoelen, omdat de waarde kan dalen.

  • pH-up en -down oplossingen

Gelukkig is er een erg simpele manier om de pH van je substraat te corrigeren. Door de pH van het water dat je geeft te manipuleren, kun je een ideale waarde creëren. Om de pH te verlagen, kun je veenmos of fosforzuur gebruiken. Om de waarde te verhogen, kies je voor baking soda, kalk of houtas. Als je planten eenmaal groeien, zijn dit de beste manieren om de pH-waarde te wijzigen zonder je planten te beschadigen.

Voorkomen: pH- en EC-pen

Wil je problemen voor blijven, voordat ze negatieve effecten hebben op je planten? Dan is het goed om te investeren in eenvoudige voorzorgsmaatregelen. pH- en EC-pennen zijn goedkoop en effectief. Je leest hiermee nauwkeurig de pH-waarde en het gehalte voedingsstoffen in het substraat om deze bij te stellen als dat nodig is.

2. Onjuiste verlichting

Problemen Tijdens De Bloei Van Wiet: Onjuiste verlichting

Wietplanten volgen de seizoenen die door de zon worden voorgeschreven. Dat betekent dat gewiekste kwekers het licht van de relevante seizoenen nabootsen tijdens de levenscyclus van hun planten. Daarmee krijg je immers het beste resultaat.

Net zoals de meeste planten begint de groei van wiet (vegeteren) in de lente, als de dagen helder, fris en lang worden. In deze tijd van het jaar is er een breed lichtspectrum. Maar de bloei begint pas aan het eind van de zomer, als de herfst invalt. We weten allemaal dat de dagen dan korter worden en het licht minder helder is. Het is belangrijk dat je dit licht voor je planten nabootst. Om de bloei bij fotoperiode wietplanten op te wekken, gebruikt men meestal een cyclus van 12 uur licht, 12 uur duisternis.

Gerelateerd artikel

Kies Het Juiste Licht Voor Jouw Kweek

Als je onjuiste of onvoldoende verlichting gebruikt tijdens de bloei, kan dat je planten veel schade berokkenen. Je moet tijdens de bloei een consistent 12/12 lichtschema aanhouden. Zo voorkom je een terugkeer naar de vegetatieve fase en de ontwikkeling van hermafrodiete planten.

Bovendien moet je erop letten dat je lampen niet te sterk zijn voor je planten, omdat dat ook grote problemen kan geven. Te weinig licht kan ook schadelijk zijn. Dit resulteert mogelijk in luchtige toppen die weinig fytochemische stofjes bevatten.

Oplossing: pas je verlichting aan

Problemen Tijdens De Bloei Van Wiet: pas je verlichting aan

De beste manier om een consistente 12/12 lichtcyclus te behouden, is het gebruik van een timer die het proces automatiseert. Op die manier hoef je niet bang te zijn dat je vergeet de lampen aan of uit te zetten en lopen je planten geen gevaar.

Afhankelijk van je lichtinstallatie en de relevante groeifase, is er een optimale afstand tussen je lampen en je planten. Denk niet dat de planten niet meer groeien als ze eenmaal in bloei staan. Als je een van de volgende tekenen ziet, vergroot dan de afstand tussen je lampen en de planten.

  • Bidden: als de bladeren teveel licht krijgen, richten ze zich naar boven. Dit wordt 'bidden' genoemd. Het ziet er misschien cool uit, maar het is niet goed.

  • Vergelen van bladpunten en bladranden: de buitenste delen van de bladeren verkleuren lichtgeel als de lampen ze bleken. Uiteindelijk kleurt het hele blad geel.

  • Krullen: Uitgedroogde bladeren kunnen aan de randjes gaan omkrullen.

Gerelateerd artikel

De Optimale Afstand Tussen Groeilampen En Wietplanten

Voorkomen: gebruik autoflowering zaden

De ontwikkeling van autoflowering wietzaadjes heeft de laatste jaren niet stilgestaan. Deze exemplaren kunnen inmiddels wel 30% THC bevatten en bieden zeer respectabele opbrengsten. Steeds meer kwekers geven daarom de voorkeur aan autoflowers. Ze bloeien volgens hun eigen biologische klok, wat het kweken van wiet (iets) makkelijker maakt. Toch heeft elke wietsoort speciale lichtbehoeften om maximaal te presteren. Maar als je het lastig vindt om de bloeifase op te wekken, kun je dat probleem helemaal vermijden met autoflowers.

3. Mannelijke wietplanten bevruchten vrouwelijke planten

Mannelijke wietplanten bevruchten vrouwelijke planten

Mensen die reguliere wietzaadjes kweken, lopen altijd het risico dat de mannelijke planten de vrouwelijke planten bevruchten. Wat is daar problematisch aan? Welnu, de ontwikkeling van zaden gaat ten koste van je toppen en dat wil niemand. Je hoeft mannelijke planten niet te haten, want zonder hen heb je helemaal geen wiet. Maar je wilt ze niet in je kweekruimte.

In de pre-bloei ga je het geslacht van je planten zien. Op dat punt ontwikkelen de mannelijke planten pollenzakjes tussen de bladsteeltjes en de hoofdstengel. Je hebt nog even tot deze zakjes opengaan, maar haal de mannelijke planten wel tijdig uit je ruimte. De vrouwelijke planten ontwikkelen stampers op dezelfde locatie. Hier groeien uiteindelijk die gewilde wiettoppen.

Als een wietplant zich in een vijandige omgeving waant, kan ze hermafroditisme ontwikkelen (kenmerken van beide geslachten). Planten doen dit als ze zich bedreigd voelen om te kunnen overleven. Als je kweekruimte niet vijandig is en je je planten liefdevol behandelt, zal dit niet gebeuren. Mocht het wel gebeuren, is het verstandig ook deze planten zo snel mogelijk te verwijderen.

Oplossing: trek er een zak overheen

Nou, niet helemaal. Om het geslacht van je wietplanten in een vroege fase te bepalen, kun je een lagere tak aan elke plant gedurende 12 uur bedekken. Als je het licht 12 uur blokkeert, stimuleer je de bloei, alleen voor die tak, waardoor je het geslacht van de plant kunt zien. Als je het geslacht hebt bepaald, stop je met deze methode. De tak keert dan terug naar de vegetatieve fase.

Voorkomen: gebruik feminized zaden

Als je echt geen mannelijke planten wilt, kies dan voor feminized zaden. Deze zijn speciaal samengesteld zodat ze alleen vrouwelijke planten ontwikkelen, met een succesratio van 99%. Als je niet van plan bent zelf wietsoorten te veredelen, is dat waarschijnlijk je beste optie.

SeedfinderKlik hier

4. Wietgeur buiten je tent of kweekruimte

Wietgeur buiten je tent of kweekruimte

Als de bloei begint, gaan je planten erg sterk ruiken. Afhankelijk van je situatie en geluk, kunnen de gevolgen daarvan variëren van een prettig aroma tot een gevangenisstraf of vette boete. Met dat in gedachten is het belangrijk dat je de juiste stappen neemt om de geur te maskeren.

Oplossing: investeer in geureliminatie

Door een goede voorbereiding kun je jezelf veel gedoe besparen. Er zijn meerdere opties om geur te maskeren of te elimineren. Deze variëren van vrij goedkoop tot behoorlijk geavanceerd.

  • Koolstoffilters

De populairste methode om geur te verminderen, is een koolstoffilter. Deze filters bevestig je aan het eind van het ventilatiesysteem waar de actieve koolstof in de filters geurtjes vangt en verwijdert. Het is de moeite waard om te investeren in goede apparatuur. Een goede filter gaat veel langer mee en is veel effectiever. Je hebt niets aan een exemplaar dat twee weken voor de oogst stuk gaat.

  • Negatieve ionengeneratoren

Interessante naam toch? Ondanks het sciencefiction-gehalte veranderen ze je vijanden niet in stof. Maar ze halen wel geurtjes uit de lucht. Het is beter om ze rondom de kweekruimte te plaatsen en niet in de ruimte zelf. Het is een effectieve manier om de lucht te zuiveren van ongewenste aroma's.

Voorkomen: geurarme wietsoorten

Als je maar een of twee planten wilt kweken, kun je het beste kiezen voor een wietsoort met weinig geur. Misschien ben je dol op een heftige wietgeur, maar als gemak en veiligheid belangrijker zijn, kies dan voor deze wietsoorten.

Gerelateerd artikel

Top 10 Cannabisvariëteiten Die Geen Sterke Geur Hebben

5. Schimmel op de toppen

Problemen Tijdens De Bloei Van Wiet: Schimmel op de toppen

Toprot kan maanden werk vernietigen. Schimmel ontwikkelt zich vaak op de toppen, waarna het zich razendsnel verspreidt. Dit kan rampzalige gevolgen hebben voor je oogst. Gelukkig kun je het op eenvoudige wijze voorkomen.

Oplossing: knippen en isoleren

Klimaatbeheersing is het antwoord om je risico op toprot te beperken. De schimmel kan alleen standhouden in koude, natte en stagnerende omstandigheden. Het enige wat je moet doen, is je kweek warm en geventileerd houden. Buiten is dat moeilijker, hoewel een briesje daar geen probleem is. Binnen moet je de temperatuur boven de 20°C houden en voldoende ventileren. Als de sporen dan in contact komen met je plant, kunnen ze zich niet vestigen en problemen veroorzaken.

Gerelateerd artikel

Hoe Herken En Voorkom Je Toprot Bij Het Kweken Van Cannabis?

Maar wat moet je doen als je toprot aan je planten ontdekt? Verwijder onmiddellijk de geïnfecteerde toppen en gooi ze weg. Dit is geen moment voor sentiment of gulzigheid. Als je dit niet doet, verspreidt de schimmel zich waarschijnlijk naar de rest van je plant, met alle gevolgen van dien.

Toprot is herkenbaar aan een witte waas in de prille fase en zwarte vlekken in een latere fase. Elke verdachte plant moet je afzonderen in een warme, droge omgeving. Door dat te doen, kun je verspreiding van de rot vermijden en de rest van de plant mogelijk redden. Andere planten in de kweekruimte moet je de komende dagen zeer goed controleren.

Voorkomen: Gebruik een zakformaat microscoop

Hoe vroeger je toprot ontdekt, hoe minder schade het aanricht. Door je planten te controleren met een zakformaat microscoop kun je mogelijke toprot in een vroeg stadium ontdekken. Deze extra uitgave compenseer je makkelijk met de opbrengst die je mogelijk spaart.

Probeer deze veel voorkomende problemen tijdens de bloei te voorkomen

Probeer deze veel voorkomende problemen tijdens de bloei te voorkomen

Je kunt tijdens de bloei van je wiet tegen talloze problemen aanlopen. Voorkomen is altijd beter dan genezen. Het belangrijkste wat je kunt doen voor je planten, is voorbereid zijn. Door te zorgen voor stabiele, geschikte omstandigheden, beperk je de kans op problemen en kun je ze beter herstellen als ze zich voordoen.

Maar doe niet meer dan je aankan. Als je niet wilt veredelen, koop dan feminized zaden. Als je geen zorgen wilt over verlichting, koop dan autoflowering zaden. Haal zaden met weinig geur als je de komende twee maanden alleen maar bang bent dat je wiet teveel stinkt.

De wereld van de wiet tiert welig. Er bestaan gelukkig talloze oplossingen die geschikt zijn voor allerlei kwekers en kweekruimtes. Met een beetje onderzoek vind je vast de perfecte combinatie tussen zaden en setup. Zo geniet je van een succesvolle kweek.

Steven Voser
Steven Voser
Steven Voser is een onafhankelijke cannabisjournalist met meer dan zes jaar ervaring in het schrijven over alles omtrent wiet: hoe je het kweekt, hoe je er optimaal van geniet, maar ook de groeiende industrie en het onduidelijke juridische landschap eromheen.
Kweken Seedshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken