Blog
Problemen Bloeiperiode Van Cannabis
5 min

5 Problemen Die Kunnen Ontstaan In De Bloeiperiode Van De Cannabis Levenscyclus

5 min
Growing Seedshop

De bloeiperiode van de levenscyclus van de cannabisplant is cruciaal om een oogst van uitmuntende kwaliteit te kunnen behalen. Om veelvoorkomende problemen te vermijden, zijn speciale maatregelen nodig.

De bloeiperiode is wellicht de meest belangrijke fase van de levenscyclus van de cannabisplant. Al je harde werk heeft tot dusver geloond. Je hebt goed bewaterd. Je hebt de planten voorzien van een flinke hoeveelheid gezond licht, waarmee ze de vegetatieve fase hebben doorstaan. Ook heb je de correcte verhouding voedingsstoffen toegediend om je planten te helpen groeien en floreren.

Zodra je de met trichomen beladen toppen ziet verschijnen, krijg je misschien het idee dat je taak volbracht is. En dat de tijd gekomen is om wat gas terug te nemen, zodat je planten hun ding kunnen doen. Het punt is echter dat onderhoud in de bloeiperiode cruciaal is om enorme rampen te vermijden. Om zowel de kwaliteit als de kwantiteit van je eindproduct te waarborgen, moet je ook in de bloeiperiode je hoofd erbij houden.

Gerelateerd artikel

Het Belang Van De Verschillende Groeifases Van Cannabis

Voorkom Deze Fouten Tijdens De Bloeiperiode

Op dezelfde wijze als je in de vegetatieve groeifase hebt gedaan, moet je ook nu bepaalde zaken in de gaten houden. Denk aan de verlichting, voedingsstoffen en pH. Hiermee verzeker je dat de planten gezond blijven. Hieronder vind je 5 problemen die vaak voorkomen tijdens de bloei en tips om ze te vermijden.

1. Verkeerde Ph En Voedingsniveaus

VERKEERDE PH EN VOEDINGSNIVEAUS

Het pH niveau bij de wortels van je planten is een belangrijke factor tijdens de gehele levenscyclus, maar vooral tijdens de bloeiperiode. Dan kunnen nadelige omstandigheden de gezondheid en kwaliteit van je eindproduct namelijk sterk beïnvloeden. Problemen met de pH kunnen zich op veel manieren uiten en veel probleemgevallen in de bloeiperiode vinden hun oorsprong in de pH. Complicaties met de pH kun je zien aan het opkrullen en rimpelen van de bladeren. Vaak lijken het symptomen te zijn van een voedingsgebrek.

Vlekken op de bladeren en verbrande randen kunnen ook duiden op een probleem met de pH. Het is belangrijk de exacte oorzaak van de symptomen te achterhalen voordat je planten behandelt voor voedingstekorten. Ontvangen de planten voldoende voedingsstoffen en besluit je ze toch een extra dosis te geven? Dan kan dit ernstige gevolgen hebben voor de opbrengst. Het lijkt misschien een goed idee wat extra nutriënten te geven tijdens de bloeiperiode. Maar een teveel kan ervoor zorgen dat je toppen slecht ruiken en smaken, waarmee je de kwaliteit van het eindproduct sterk aantast.

pH kits kunnen worden gebruikt om de pH te controleren bij de wortels van je planten. Bij een hydroponic project zou de wortelzone een pH moeten hebben van 5,5-6,5. Kweek je met aarde, dan moet de pH bij de wortels tussen de 6,0-7,0 zitten. Als de pH te hoog of te laag is, kun je speciale producten aanschaffen om de planten weer in een gezonde balans te brengen.

Als je nog één of twee weken verwijderd bent van de oogst, flush je waarschijnlijk de planten en is het behandelen van de pH geen optie meer. Zorg ervoor dat je de problemen aanpakt voordat je zover bent in het proces!

Gerelateerd artikel

Hoe Pas Je De pH-waarde Aan Bij Het Kweken Van Cannabis?

2. Mannelijke Planten Die Vrouwelijke Planten Bestuiven

MANNELIJKE PLANTEN DIE VROUWELIJKE PLANTEN BESTUIVEN

Als je graag de grootste, vetste en geurigste toppen ooit wilt kweken, heb je een kweekruimte nodig met vrouwelijke planten. Als er mannelijke planten in de kweekruimte staan die pollen produceren, bestuiven ze onvermijdelijk vrouwelijke planten. Mannelijke planten produceren geen toppen en zijn nutteloos voor de meeste kwekers. Ze vormen in plaats daarvan stuifmeelzakjes die hun genetica ontwikkelen en verspreiden. Het fenomeen is geen probleem voor kwekers die graag zaden produceren, maar rampzalig voor kwekers die hoogwaardige, krachtige toppen wensen voor recreatief of medicinaal gebruik.

Wanneer een vrouwelijke plant door een mannelijke wordt bestoven, krijgt de productie van zaden voorrang. Zodra een vrouwelijke plant bestoven is, wordt de energie gestoken in de productie van zaden. Dat is natuurlijk gedrag om de genetica door te geven. Het is logisch dat kwekers die eersteklas toppen willen oogsten, hier niet op zitten te wachten.

Om te voorkomen dat bestuiving plaatsvindt, is het van het grootste belang dat je alle planten goed in de gaten houdt aan het begin van de bloeiperiode. Als je ziet dat een plant stuifmeelzakjes ontwikkelt in plaats van toppen, haal deze dan zo snel mogelijk uit de kweekruimte. Ja, het is hartverscheurend omdat er zoveel tijd en energie in de plant gestoken is. Maar het is niet de moeite waard de plant te houden en de eindopbrengst van al je vrouwelijke planten te verminderen.

Hermafrodieten

HERMAFRODIETEN

Let ook goed op hermies, of hermafrodiete planten. Deze zijn vrouwelijk, maar ontwikkelen mannelijke delen. Het fenomeen kan een direct gevolg zijn van te veel externe stress bij vrouwelijke planten tijdens eerdere fases van de levenscyclus. Het lijkt er ook op dat hermafrodieten kunnen ontstaan als een genetische vorm van zelfbehoud; zonder pollen in de buurt heeft de plant geen manier om genetica door te geven. Hermafrodiete planten ontwikkelen in de toppen mannelijke eigenschappen en dat kan zich op twee manieren uiten. Of er groeit een gehele pollenzak in de top, of er is sprake van een gele bananenstructuur, die eigenlijk een meeldraad is.

Als deze biologische structuren beginnen met de productie van pollen, bestuiven de planten zichzelf en mogelijk ook de andere vrouwelijke planten in de ruimte. Om deze reden wordt aangeraden de mannelijke delen zo snel mogelijk te verwijderen. Wil je echt op veilig spelen, verwijder dan de gehele plant uit de kweekruimte en zet de hermafrodiet in een aparte ruimte om het risico op bestuiving te minimaliseren.

3. Onjuiste Plaatsing Van Verlichting

ONJUISTE PLAATSING VAN VERLICHTING

Verlichting is absoluut een belangrijk element voor de gezondheid, vitaliteit en opbrengst van een cannabis gewas. Maar net als bij voedingsstoffen, kan een teveel van het goede verwoestende effecten hebben. Degelijke, sterke verlichting is een must als het gaat om het behalen van de best mogelijke oogst. Planten hebben licht nodig om energie te produceren. Dat proces wordt "fotosynthese" genoemd en veel licht is daarvoor onmisbaar. Tijdens de bloeiperiode moet er rekening gehouden worden met een aantal lichtfactoren. De eerste is de lichtcyclus. Tenzij je een autoflowering soort kweekt, moet je de lichtcyclus aanpassen. Een andere is de afstand tussen de lichtbron en je planten.

Verticale groei vindt plaats in de bloeiperiode, vooral als je grote sativa's kweekt die de 2 meter kunnen overschrijden. Planten groeien dus naar het licht, tot het punt waarop het gevaarlijk wordt. De lampen moeten dicht op het bladerdak hangen om de maximale opbrengst te behalen. Maar problemen ontstaan als ze te dichtbij hangen. Als planten vrij kunnen groeien en te dicht bij de lichtbron komen, kunnen ze verbranden en verbleken. De meeste soorten hebben verschillende eisen als het gaat om de juiste afstand tot de lampen. Misschien moet je wat experimenteren om de juiste afstand te bepalen, maar je kunt ook vooraf onderzoek doen naar de door jou gekweekte soort.

4. Wees Je Bewust Van De Geur

WEES JE BEWUST VAN DE GEUR

Deze factor is er beslist één die meer van toepassing is op degenen die hun plantjes kweken in een regio van de wereld waar dit niet getolereerd wordt. Het is geen geheim dat cannabisplanten een prettig aroma uitscheiden, waar het water je van in de mond loopt, maar de geur is behoorlijk opvallend. Tijdens de vegetatieve fase geuren de meeste planten nog niet zo sterk. Maar tijdens de bloeiperiode laten de planten al hun skunky glorie los en stinken ze een uur in de wind. Als je in een dichtbevolkt gebied woont, bestaat de kans dat de geur snel opvalt, zeker in een appartementencomplex. Het zou echt jammer zijn als je planten in dit stadium worden ontdekt. Daarnaast is een gevangenisstraf voor het kweken van een paar plantjes ook geen pretje. Het treffen van voorzorgsmaatregelen om deze skunky aroma's te verdoezelen, is daarom extreem belangrijk.

Koolstoffilters kunnen worden gekoppeld aan de ventilatie van kweekruimtes waarmee de overduidelijke geur van een bloeiende cannabisplant wordt onderschept. Koolstof schrobbers kunnen ook worden gebruikt met ventilatoren die de lucht door het apparaat duwen of trekken. Deze opties zijn ontzettend effectief, gemakkelijk in onderhoud en gaan lang mee.

5. Schimmel Op De Toppen

SCHIMMEL OP DE TOPPEN

Schimmelgroei is een serieus risico als de bloeiperiode van de cannabisplant is aangebroken. Fungus floreert in vochtige en donkere omstandigheden, vooral als er weinig luchtcirculatie is. Ontvochtigers en ventilatoren zijn geweldige hulpmiddelen in de strijd tegen schimmel. Toppen met fungus wil je zeker niet roken, dus het is een enorme teleurstelling als je het op je planten vindt.

Een manier om de vorming van schimmel te voorkomen, is het selecteren van een soort die er genetisch goed tegen bestand is. Mocht je in een bepaalde regio wonen waar schimmelgroei waarschijnlijk is, kan het een goede optie zijn om in deze genetica te investeren. Goede voorbeelden zijn Blue Widow, Swiss Cheese, Hollands Hope, Frisian Dew, Passion #1, White Widow en A.M.S.

Ook tijdens de oogst is schimmel een reden tot zorg. Het is begrijpelijk dat sommige kwekers hun stash zo snel mogelijk willen hebben, maar geduld loont vrijwel altijd. Je moet je toppen correct drogen en uitharden om te voorkomen dat je problemen krijgt met schimmels. Maar ook om de houdbaarheid van je stash te verlengen.

Bij het drogen van je cannabis, heeft een donkere ruimte de voorkeur. Licht kan namelijk een negatief effect hebben op je toppen. Hang de planten of takken ondersteboven aan een waslijn en houd de eerste drie dagen een kamertemperatuur aan van 20 graden Celsius. Daarna kun je een temperatuur aanhouden van 17-18 graden Celsius. Het proces duurt zo'n tien tot twintig dagen. Een luchtvochtigheid van 50% zorgt ervoor dat de toppen niet te snel uitdrogen. Wanneer de steeltjes van de takken gemakkelijk afbreken, is het droogproces voltooid.

Curing

Curing Cannabis

Nu volgt het curingproces. Door dit te doen, wordt chlorofyl afgebroken. Dit pigment kan de smaak van de toppen aantasten. Curing helpt ook om overtollig vocht te verwijderen, wat vervolgens de kans op schimmels verkleint. Voor het curingproces heb je een luchtdichte pot nodig met een rubberen verzegeling of afsluitmechanisme. Vul de pot tot ongeveer ⅔, zodat je ruimte overhoudt voor lucht. Bewaar de pot op een donkere plaats en haal de eerste twee weken dagelijks het deksel er even af. Hierdoor laat je een verse luchtvoorraad binnen en kun je het ook even op schimmel controleren.

Curing Potten Voor CannabisBekijk curing potten voor cannabis

Luke S

Geschreven door: Luke S.
Luke S. is een journalist, gevestigd in het Verenigd Koninkrijk en gespecialiseerd in gezondheid, alternatieve geneeskunde, kruiden en psychedelisch genezen. Over deze en andere onderwerpen schreef hij onder andere voor mediakanalen als Reset.me, Medical Daily en The Mind Unleashed.

Ontdek onze schrijvers

Read more about
Growing Seedshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken