Blog
Stadia Bij Het Kweken Van Cannabis
3 min

Het Belang Van De Verschillende Groeifases Van Cannabis

3 min

De transformatie van de cannabisplant van zaad tot oogst is een vreugdevol en soms zwaar proces. Net als andere levende organismen, maken ook cannabisplanten bepaalde groeifases door. We bespreken elke fase tot in de puntjes.

De transformatie van de cannabisplant van zaad tot oogst is een proces en wat een prachtig proces is het toch! Net als alle levende organismen, maakt ook de cannabisplant diverse groeifases door en in elke fase is specifieke aandacht en verzorging nodig. Voor bepaalde stadia is bijvoorbeeld een precieze hoeveelheid licht nodig, terwijl in andere fases water en specifieke voedingsstoffen meer centraal staan. Het is belangrijk dat je de details van elke stap kent. Of je nu interesse hebt om zelf te kweken of gewoon meer wilt weten over het kweken van cannabis in het algemeen. Er zijn vier cruciale stadia: de ontkiemings-, zaailing-, vegetatieve- en bloeifase. En dan volgt natuurlijk ook nog de oogstfase, die niet direct onderdeel uitmaakt van de levenscyclus van de plant, maar toch heel belangrijk is. Laten we eens in de details duiken.

SeedfinderKlik hier

ONTKIEMING

Germinating Stage Cannabis Seeds

De eerste stap van het kweken van cannabis is de ontkiemingsfase (één tot twee weken), waarbij je begint met het zaadje. In deze periode is de cannabisplant slapend en heeft ze water nodig om te floreren. Voor wat betreft de kwaliteit van het zaadje, draait het allemaal om de kleur en textuur. Het liefst heb je een droog, hard zaadje, met een lichte tot donkerbruine kleur. Blijf uit de buurt van zachte, witte of groene zaden. Deze ontkiemen namelijk negen van de tien keer niet.

De ontkieming zelf duurt 24 uur tot zeven dagen. Zodra je ziet dat het zaadje gescheurd is, weet je dat de plant klaar is om te groeien. De penwortel zal naar beneden groeien en de zaailing zelf richting de hemel. Uit het steeltje verschijnen twee ronde zaadlobben als de plant zich uit haar beschermende schil wurmt. Deze blaadjes nemen zonlicht op, waardoor de plant zich gezond kan ontwikkelen. Zodra de wortels zich beginnen te vormen, zie je dat er waaierbladeren verschijnen. Op dat moment is je plant officieel uitgegroeid tot zaailing.

ZAAILINGFASE

Zaailingfase

Tijdens de zaailingfase (twee tot drie weken, 18-24 uur zonlicht) ontwikkelt je plant meer cannabis-achtige bladeren. In het begin zie je slechts één geribbelde vinger, maar er verschijnen er nog veel meer. Een volwassen plant heeft ongeveer vijf tot zeven vingers per blad. Maar het is bekend dat sommige planten er meer produceren.

De zaailingfase is pas voorbij als de cannabisplant bladeren ontwikkelt met de juiste hoeveelheid vingers. Een goede zaailing is klein met veel bladgroei. De bladeren zijn heldergroen. Als het lijkt alsof de plant de hemel probeert te bereiken, kan dat wijzen op een probleem.

Het is belangrijk om te weten dat schimmels en ziektes vaak de kop opsteken in deze fase. Zorg voor een schone omgeving en houd de luchtvochtigheid in de gaten.

Gerelateerd artikel

De Levenscyclus Van De Cannabis Plant

VEGETATIEVE FASE

Vegetatieve Fase

Nu heb je de vegetatieve fase bereikt (twee tot acht weken, 13-24 uur zonlicht). Dit is ook het stadium waarin we de sterkste groei zien. Je plant is overgeplaatst naar een grotere pot zodat ze ruimte heeft voor deze snelle ontwikkeling. Het juiste moment is aangebroken om je plant te toppen en te trainen.

Als je plant zich verder ontwikkelt, moet je ook de hoeveelheid water verhogen. Als de plant nog jong is, moet je vooral water gegeven bij de steel. Als de plant echter groter wordt, verspreiden de wortels zich verder en moet je dus meer water geven uit de buurt van de steel. Zo kan het water ook daadwerkelijk de wortelpunten bereiken.

Mocht je het nog niet weten: vegetatieve planten zijn dol op voedingsstoffen uit een gezonde bodem. Geef dus goede voeding met een verhoogde hoeveelheid stikstof.

Wanneer de vegetatieve plant de bloeiperiode nadert, kun je het geslacht bepalen. Dat doe je door de pre-bloemen te controleren, die je bij de nodes vindt. Bij vrouwelijke pre-bloemen zie je twee haarachtige stampers op de toppen. Mannelijke planten ontwikkelen kleine zakjes waarin pollen wordt opgeslagen. Het bepalen van het geslacht wordt steeds gemakkelijker naarmate je verder in de vegetatieve fase bent. Onthoud dat het belangrijk is de mannelijke van de vrouwelijke planten te scheiden om bestuiving te voorkomen. De enige uitzondering op deze regel is het breeden van cannabis.

BLOEIPERIODE

Bloeiperiode

Tot slot, de bloeiperiode (zes tot acht weken, 12 uur zonlicht). Als de dagen korten en de plant minder dan 12 uur zonlicht per dag ontvangt (of als de lichtcyclus binnen wordt aangepast), begint de bloeiperiode vanzelf. En al snel verblijden de zoete, harsachtige toppen je met hun aanwezigheid.

In deze fase is er een aantal zaken waar je op moet letten. Allereerst moet de plant niet worden gesnoeid, totdat ze tenminste twee weken bloeit. Je zou anders de hormonen van de plant kunnen irriteren. Ten tweede moet je de plant altijd ondersteunen met stokken of traliewerk. Op deze manier kan je plant de toppen dragen waar ze zo hard aan werkt. Tot slot, maar zeker niet minder belangrijk, moet je nadenken over de correcte voeding voor de bloeiperiode. En doe niet te enthousiast met het water. Overbewatering komt heel vaak voor bij het kweken van cannabis.

DE OOGSTFASE

De Oogstfase

De oogst is niet direct een onderdeel van de levenscyclus van je plant. Maar het bepalen van het correcte moment van zaaien is cruciaal. Het bepaalt niet alleen de smaak van je cannabis, maar ook het aroma, gewicht en de effecten, die uiteraard allemaal belangrijk zijn.

Net als alles omtrent het kweken van marihuana, is ook het bepalen van het juiste oogstmoment soms lastig.

Het is verstandig je plant goed te observeren, zodat elke kleine verandering wordt opgemerkt. Let ook goed op de stampers. Dat zijn de witte haartjes op de toppen die bruin of rood kleuren als de wiet rijpt. Wanneer de stampers bruin kleuren, is het een goed moment om de trichomen in de gaten te houden. Om de trichomen op je toppen te zien, heb je een zak microscoop nodig. Deze vind je in onze shop.

Wanneer de trichomen veranderen van helder naar melkachtig, hebben je toppen de maximale intensiteit bereikt. Je moet nu oogsten voor het te laat is.

Een meer gedetailleerde gids vind je in ons artikel: "Kweektip: Wanneer en hoe je cannabis moet oogsten".

Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Ordoñez bezit een AB Mass Media and Communications-diploma. Deze ervaren schrijver draait al 13 jaar mee en voorziet de lezer sinds 2017 van cannabisgerelateerde content. Hij heeft zijn diepgaande kennis over het onderwerp opgebouwd door persoonlijke ervaringen en nauwgezet onderzoek.
Kweken Seedshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken