De Levenscyclus Van De Cannabis Plant

The life cycle of the cannabis plant

Steven Voser
Steven Voser

Het is werkelijk spectaculair om een plantje te zien verschijnen uit een zaadje. En enkele weken later zie je een prachtig bladerdak! Elke groeifase is enerverend en belangrijk. Het is daarom essentieel dat je de basisprincipes kent als het gaat om de levenscyclus van je plant. Gebruik onderstaande gids en verwerf een diepgaand inzicht in de groeistadia die cannabisplanten doormaken en de tijdlijnen.

Wanneer je cannabis kweekt, is het belangrijk te begrijpen welke fases de plant doormaakt in haar leven. Het is de fundering, waardoor je beter zal begrijpen wat je kleine schatjes op het moment uitspoken, maar ook wat hun eisen vermoedelijk zijn.

Cannabis is een eenjarige plant. Dit houdt in dat ze haar hele levenscyclus, van zaadje tot zaadje, doormaakt in een jaar tijd. In het geval van cannabis, varieert deze cyclus van 4-10 maanden. De eerste levensfase is de ontkieming.

Ontkieming

Ontkieming Van Cannabis Zaden

Ontkieming heeft alles te maken met het starten van de groei binnen je cannabis zaden. Wanneer een zaadje ontkiemt, zal de embryo van het zaadje door de schil van het zaadje heen breken en een wortel vormen. Deze wortel bevestigt zichzelf aan je groeimedium, waardoor ze zich een weg omhoog kan banen. Zodra de embryo groter wordt, zullen twee embryonale blaadjes ontwikkelen, om licht te ontvangen. Dit hele proces kan 12 uur tot 2 weken duren. Zodra de ontkieming compleet is, zal de cannabis plant overgaan in de zaailing fase van haar leven. Koop een Smart Start en een Propagator Pro voor de perfecte start.

 

Zaailing fase

Zaailing Fase Van Cannabis

Nu de cannabis plant licht ontvangt via haar embryonale blaadjes, zal ze haar energie richten op het produceren van een meer substantieel bladerdek. Ze zal beginnen met het produceren van drievingerige bladeren, waardoor ze al meer op een cannabis plant gaat lijken. Naarmate de zaailing zich verder ontwikkelt, zullen meer en meer van deze bladeren verschijnen.

Afhankelijk van de soort, kan je merken dat sommige zaailingen een behoorlijk zwakke stengel hebben en maar moeilijk hun gewicht kunnen ondersteunen. Als dit het geval is, kan je een handje helpen door een dun houten stokje te gebruiken en een beetje touw, tot ze een sterkere structuur hebben. De fase van de zaailing duurt vaak 1 tot 3 weken. Je zal weten dat deze fase is afgerond als je cannabis plant 4 tot 8 nieuwe bladeren heeft ontwikkeld in deze periode.

Vegetatieve groeifase

Vegetatieve Groeifase Van Cannabis

De vegetatieve fase is een van de belangrijkste fases van de cannabis teelt. Dit is het stadium waarin de plant echt gaat uitdijen en de nadruk legt op het behalen van de maximale groei voor de bloeifase. Tijdens dit stadium van haar leven, heeft de plant veel energie nodig en ook veel licht en voeding om die energie op te wekken.

Tijdens deze fase zal de plant echt de stereotypische vorm van een cannabis plant krijgen en snel groter en breder worden. Ze produceert ook een dikkere steel met veel meer takken en volledig gevingerde bladeren. Deze groei zal het vermogen van de plant, om bloemen te produceren, maximaliseren, dankzij het vergrote oppervlaktegebied voor de blootstelling aan licht en de structurele volledigheid, die uiteindelijk de reden is voor het kweken van cannabis.

Het geslacht van de cannabis zal tegen het einde van deze fase ook te onderscheiden zijn, waardoor de mannetjes uit de kweekruimte kunnen worden verwijderd voordat ze de kans hebben hun stuifmeel los te laten. Indien je de mannen bij de vrouwtjes laat staan, zal je zaad oogsten in plaats van toppen! De gehele vegetatieve fase kan 1 tot 5 maanden in beslag nemen.

Gerelateerd artikel

Hoe Herken Je Mannelijke En Hermafrodiete Wietplanten

De pre-bloeiperiode

Dit stadium is een beetje een substadium, die plaatsvindt, zoals de naam al suggereert, net voordat de cannabis plant de energie steekt in de bloei. Tijdens deze periode zal de plant nog steeds uitdijen, waarbij de aandacht wordt gericht in de ontwikkeling van takken en knooppunten, om de hoogst mogelijke oogst op te brengen. Je kunt dit moment herkennen als er bloemkelken ontwikkelen op deze knooppunten (waar de takken de steel ontmoeten). Deze fase in de levenscyclus duurt 1 dag tot 2 weken.

De bloei

Cannabis Bloeifase

Dit is de fase waarop je hebt gewacht en het is de laatste belangrijke stap in de levenscyclus van je cannabis plant. Het is tijd dat je groene godinnen hun toppen gaan produceren! Tijdens deze fase is het geslacht van je cannabis duidelijk zichtbaar en als je nu mannetjes ontdekt, moet je ervoor zorgen dat je deze zo snel en voorzichtig mogelijk verwijdert, voor ze de kans hebben hun stuifmeel te verspreiden.

Een mannetjesplant zal kleine clusters ballen produceren, gevuld met stuifmeel. De vrouwtjes steken hun energie in de productie van bloemen met kleine stampers. Deze hele fase kan 1 tot 4 maanden duren, afhankelijk van de soort cannabis die je kweekt.

Je bezoekt onze Nederlandse website.