Alles Wat Je Moet Weten Over Trichomen

Cannabis Trichomen

Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Antonio Ordoñez
Bijgewerkt op:

Je hebt vast weleens gehoord van trichomen, maar de meeste mensen weten niet wat die eigenlijk doen. Trichomen zijn niet echt zichtbaar, maar bevatten wel belangrijke stofjes. Hier vind je een volledig overzicht van de trichomen die voorkomen op wiet.

 

Als je je weleens hebt verdiept in de samenstelling van wiet, dan ben je de term "trichomen" vast ook tegengekomen. Het klinkt misschien alsof we hier te maken hebben met chemische stofjes uit cannabis, zoals cannabinoïden, flavonoïden en terpenen, maar trichomen zijn juist de bron van al deze stoffen!

Trichomen hebben een belangrijke taak in het leven van de wietplant. Ze spelen echter ook een vitale rol bij de kwaliteit van wietsoorten. Maar voordat je op zoek gaat naar de soort met de "beste trichomen" moet je eerst wat weten over de soorten trichomen en over hun rol. Laten we er snel in duiken!

Wat Zijn Trichomen?

Wat Zijn Trichomen?

Als je kijkt naar een volwassen wietplant, dan zijn trichomen de kleine, witte haartjes die uit de toppen en suikerblaadjes steken. Het interessante is dat het concept is afgeleid van de Griekse term “tríchōma”. Dat betekent "haargroei". Van een afstandje zien trichomen er echter uit als een laagje ijs op de toppen. Heb je weleens iemand horen zeggen dat wiet vooral stevig inslaat als het veel THC-kristallen of hars bevat? Daarmee bedoelt hij of zij dat er veel trichomen in zitten. Deze kleine haartjes zijn subtiel, maar bevatten een veel hogere concentratie cannabinoïden, flavonoïden en terpenen dan welk ander deel van de plant dan ook.

We hebben het nu alleen nog maar gehad over wiet. Trichomen komen echter ook bij veel andere planten voor. Ze zien er misschien anders uit en hebben een ander doeleinde, maar het zijn allemaal trichomen. Om verwarring te voorkomen, gaan we het hier alleen hebben over trichomen die voorkomen op cannabis.

Waarvoor Zijn Trichomen?

Waarvoor Zijn Trichomen?

Zoals voor zoveel delen van een plant geldt, hebben trichomen meer dan één doel. Ze bevatten veel nuttige stofjes, vaak in de vorm van plakkerige hars, maar ze spelen ook een belangrijke rol bij het afweersysteem van planten.

Trichomen Als Bescherming tegen Niet Levende Elementen

Tijdens de bloei zijn vrouwelijke wietplanten kwetsbaar voor de elementen. Factoren als hitte, uv-licht en wind vormen allemaal een bedreiging voor een onbeschermde plant. Dankzij de trichomen zijn de planten hier echter tegen beschermd. Zo bedekken ze genoeg oppervlak van de plant, zodat deze koel blijft. Bovendien bieden ze een vorm van afweer tegen uv-straling en vormen ze een beschermende laag tegen harde wind.

Trichomen Als Bescherming tegen Insecten en Plagen

Naast de bescherming tegen de elementen, beschermen trichomen de plant ook tegen het dierenrijk. Net zoals veel andere bloeiende planten, is wiet gevoelig voor insectenplagen en andere dieren die graag toehappen. Insecten en andere dieren hebben echter een hekel aan de stofjes in trichomen. Deze stoffen zorgen voor een bittere smaak en een sterk aroma. Daardoor is de plant minder lekker.

Soorten Trichomen

Soorten Trichomen

We hebben tot dusver geen onderscheid gemaakt, maar er zijn verschillende soorten trichomen. Ze komen niet allemaal evenveel voor op wietplanten, maar ze spelen allemaal een belangrijke rol. Allereerst is er een onderscheid tussen glandulaire en non-glandulaire trichomen.

Glandulaire Trichomen

In het kort zijn glandulaire trichomen de trichomen die stofjes afgeven in hun "kopje", ofwel de klier. Hiervan zijn drie belangrijke soorten aanwezig bij wietplanten:

  • Capitate-stalked trichomen

Capitate-stalked trichomen zijn ongeveer 50–100 micrometer groot. Daarmee zijn deze de grootste van de drie. In feite zijn dit de trichomen die je ziet als je hoogwaardige toppen van dichtbij bekijkt. Zoals de naam al doet vermoeden, hebben deze allemaal een redelijk grote "steel", waarop zich een aanzienlijke klier met veel cannabinoïden en terpenen bevindt.

  • Capitate-sessile trichomen

Deze zijn kleiner dan de andere capitate trichomen, maar wel belangrijk. Ze worden ongeveer 20–30 micrometer groot en net als de eerder genoemde trichomen hebben ze een "steeltje". Deze steel is echter kleiner en de klieren bevatten minder cannabinoïden en terpenen.

  • Bolvormige trichomen

Ook zijn er bolvormige trichomen. Ondanks de naam zijn deze microscopisch klein, met een doorsnee van 10–15 micrometer. Deze hebben geen steel, maar bedekken het gehele oppervlak van de plant. Omdat ze zo klein zijn, hebben ze minimaal effect, ondanks dat ze dezelfde stofjes bevatten als de andere trichomen.

Non-glandulaire Trichomen

Deze trichomen hebben, zoals je misschien al vermoedde, geen klieren. Dat betekent dat ze niet de cannabinoïden en andere stofjes bevatten die trichomen zo geliefd maken. Ze hebben desondanks diverse toepassingen en je moet ze dan ook niet onderschatten.

  • Unicellulaire trichomen

Unicellulaire trichomen zijn er om de plant te beschermen tegen extreme temperaturen en waterverlies. Ze bedekken in eerste instantie de zaailing en verschijnen later aan de onderzijde van de bladeren. Zoals blijkt uit de naam, bestaan ze uit één cel en kun je ze niet zien zonder microscoop. Als je ze echter van dichtbij bekijkt, zie je dat ze op kleine haartjes lijken.

  • Cytolytische trichomen

Cytolytische trichomen verschijnen ook in een prille fase op de wietplant. Deze zien er net zo uit als hun unicellulaire collega’s, maar zijn groter en hebben een speciale uitstulping aan de celwanden. Daardoor voelen ze ruw aan. Men denkt dan ook dat ze de jonge plant beschermen tegen roofdieren.

  • Anterale sessiele trichomen

Tot slot vinden we anterale sessiele trichomen alleen op de helmknoppen en de daaromheen liggende bloemkelken van de wietplant. Deze zijn ongeveer 80 micrometer in doorsnee en daarmee de grootste van de sessiele trichomen. De anterale sessiele trichomen op de bloemkelken zijn echter iets kleiner dan die op de helmknoppen.

De Levenscyclus van Trichomen

De Levenscyclus van Trichomen

Net zoals de plant waarop ze groeien, hebben trichomen hun eigen ontwikkelingsproces. Die loopt parallel aan het groeiproces van de wietplant. De eerste echte veranderingen zie je daarbij na ongeveer 3–4 weken bloei. Vanaf dan moet je goed opletten wanneer je precies kunt oogsten. We adviseren je om een vergrootglas of micro-lens te gebruiken waarmee je 120x kunt vergroten. Dan kun je ze goed observeren.

De Oogsttijd Bepalen

Naarmate de oogst dichterbij komt, zie je dat de trichomen verkleuren: van helder naar wolkig en amberkleurig.

Een heldere kleur geeft aan dat de plant nog niet klaar is voor de oogst. De wietplant maakt namelijk nog hars aan, die de klieren nog niet heeft opgevuld. Als je op dit moment gaat oogsten, dan merk je nauwelijks een effect als je de wiet rookt.

Als de trichomen echter wolkig zijn, bevatten ze de optimale hoeveelheid hars. Als je een sterke head high wilt na het roken van de toppen, moet je nu oogsten. Vooral mensen die sativa’s kweken, moeten niet veel langer wachten. Deze kleur betekent niet dat de wietsoort per definitie sterk is, maar wel dat de plant nu het krachtigst is.

De Oogsttijd Bepalen m.b.v. Trichomen

De Oogsttijd Bepalen m.b.v. Trichomen

De Oogsttijd Bepalen m.b.v. Trichomen

Die fase gaat echter ook weer voorbij en dan worden de trichomen amberkleurig. Als je een indica kweekt, dan is het nu tijd om te oogsten. Amberkleurige trichomen wijzen erop dat de high ontspannend en slaapopwekkend zal zijn, in plaats van stimulerend en energiek. Ze geven echter ook aan dat het gehalte THC aan het afnemen is. Als je een dergelijk effect wilt, wacht dan tot ongeveer 50% van de trichomen amberkleurig is.

Ook interessant: Voordat je gaat oogsten, kun je een aantal stappen doorlopen om de hoeveelheid trichomen te optimaliseren.

Het Isoleren van Trichomen

Hoe Je Trichomen Kunt Isoleren Om Concentraten Te Maken

Omdat ze alle hars bevatten waar wij zo van houden, wil je vast weten hoe je trichomen kunt isoleren van de rest van de plant. Daarmee kun je namelijk hasj of concentraten maken. Gelukkig heb je enkele opties als je deze volgende fase van high worden wilt ontdekken.

Mechanisch (met een Grinder)

Nu denk je misschien: “Wacht even, bedoel je die ene soort grinder?”. Inderdaad; als je een grinder met drie kamers hebt, dan weet je al hoe je mechanisch trichomen kunt isoleren! Doe je wiet erin, vermaal het en haal de kostbare trichomen van de bodem. "Maar dat is alleen maar kief!". Precies, beste lezer! Kief is gewoonweg een opeenhoping van trichomen in poedervorm. Je krijgt niet 100% van wat er op de toppen zit, maar het is nog steeds behoorlijk veel.

Oplosmiddel

Als je nog meer trichomen wilt verzamelen, dan kun je extractie op basis van oplosmiddel proberen. Daarvoor gebruik je Butaan olie onder druk om het plantmateriaal te scheiden van de trichomen. Omdat deze olie echter nogal explosief is, kun je dit niet veilig thuis doen. Gelukkig zijn ook veel concentraten op de legale marihuanamarkt op deze manier gemaakt. Ondanks de mogelijke veiligheidsrisico’s, is dit de goedkoopste effectieve methode. Het is daarbij alleen gevaarlijk als een amateur het gaat doen. Als je geen butaan wilt gebruiken, dan kun je het ook voor elkaar krijgen met Everclear. We hebben tevens praktische apparaten in onze online store waarmee het makkelijker gaat. 

Extractie Zonder Oplosmiddel

Tot slot is extractie zonder oplosmiddel de veiligste en effectiefste manier. Je kunt dit gewoon thuis doen. Doe wat wiet in ijswater en schud de vloeistof, zodat de trichomen zich afscheiden. De stappen die je moet volgen, zijn wel vrij gedetailleerd, dus als je dit wilt proberen, lees dan eerst onze handleiding. Uiteindelijk heb je krachtige, schone bubble hash. Gebruik wel hoogwaardige filterzakken en een betrouwbare rosin-pers.