Wat Zijn Flavonoïden, Terpenen En Terpenoïden?
Wiettoppen zien er met het blote oog heel simpel uit. Maar deze plakkerige, groene toppen bevatten een geheime, complexe wereld. Er zitten niet alleen meer dan honderd cannabinoïden in, maar ook honderden terpenen, terpenoïden en flavonoïden. Elk van deze moleculen heeft unieke effecten, maar ze beïnvloeden elkaars effect ook.
De wietplant produceert honderden fascinerende fytochemicaliën. Hoewel met name cannabinoïden populair zijn — en dat is niet zomaar — maakt de plant ook vele andere moleculen aan die onze aandacht verdienen.
Naast de meer dan honderd cannabinoïden synthetiseren wiettoppen ook meer dan tweehonderd terpenen en talrijke terpenoïden en flavonoïden. Deze actieve stofjes produceren niet alleen unieke effecten op zich, maar werken ook samen met cannabinoïden. Daarmee brengen ze het holistische effect van full-spectrum wietextracten teweeg, wat ook wel bekendstaat als het entourage effect.
Laten we ons eens verdiepen in de eigenschappen van deze chemische stofjes. We bespreken hieronder de overkoepelende rol van deze moleculen in de wietplant, hoe ze bijdragen aan de effecten ervan en waarom ze zo belangrijk zijn.
Wat is de functie van flavonoïden, terpenen en terpenoïden?
De wietplant produceert flavonoïden, terpenen en terpenoïden in de vorm van secundaire metabolieten. De chemische stofjes zijn niet essentieel voor de groei, ontwikkeling of reproductie, maar spelen wel een belangrijke rol bij de afweer en zelfs bij communicatie.
De afweermechanismen van dieren en planten verschillen enorm van elkaar. Dieren hebben het voordeel dat ze kunnen bewegen en weg kunnen rennen. Veel soorten hebben scherpe klauwen en tanden om zich te weren tegen bedreigingen. Er zijn zelfs dieren die stekels kunnen opzetten of stinkende gassen kunnen laten ontsnappen uit hun achterste. Planten staan echter stil en hebben geen scherpe klauwen. Daarom hebben zij een unieke strategie ontwikkeld om zich te weren tegen vijanden: chemische oorlogsvoering.
Planten hebben dus slechts beperkte hulpmiddelen om zich af te weren. Ze hebben daarom een goede reden om chemische stofjes af te geven. Simpel gesteld, helpen deze moleculen een plant om te overleven. Straks laten we zien dat alle drie de fytochemische stoffen van hierboven een belangrijke rol spelen, van het afweren van plagen tot bescherming tegen intense uv-straling.
Hoewel de wietplant deze moleculen voor een bepaalde functie aanmaakt, zijn mensen ze voor andere doeleinden gaan gebruiken. Een aantal van deze stofjes ruikt gewoon fantastisch en andere hebben uitstekende farmacologische eigenschappen. Wij mensen zien wiet als een waardevolle bron van nuttige moleculen en hebben een voorliefde voor de plant ontwikkeld. Hieronder bekijken we in hoeverre en hoe deze fytochemicaliën invloed op ons hebben.
Het verschil tussen flavonoïden, terpenen en terpenoïden
Het merendeel van de secundaire metabolieten die de wietplant produceert, bestaat uit flavonoïden, terpenen en terpenoïden. Maar hoewel ze onder dezelfde fytochemische noemer vallen, spelen ze elk een unieke rol, zowel in de natuur als in het menselijk lichaam.
Flavonoïden
Na alkaloïden zijn flavonoïden de meest voorkomende categorie secundaire metabolieten in het plantenrijk. De belangrijkste flavonoïden behoren tot diverse subcategorieën, waaronder flavonolen en isoflavonen. Sommige flavonoïden, zoals anthocyanen, dienen als pigmenten die zorgen voor de heldere kleuren van vele soorten fruit en groente — en van wiet.
Over het algemeen geldt, hoe meer flavonoïden een eetbare plant produceert, hoe hoger de economische waarde. Deze waardestijging komt door het belang van deze moleculen voor een gezond voedingspatroon.
Waar zitten flavonoïden in?
Flavonoïden zijn overal in het plantenrijk aanwezig en komen voor in talrijke weefsels en organen. Met name in boerenkool, thee, bessen en druiven zitten er veel. In de wietplant komen hoge concentraties flavonoïden voor in de bladeren, takken, het pollen en de toppen.
Hoe werken flavonoïden?
Flavonoïden spelen een belangrijke rol in de fysiologie van de wietplant. Veel van deze moleculen hebben een geel pigment dat bij aanwezigheid op bloemblaadjes en bladeren bestuivende insecten lokt. Flavonoïden helpen ook bij het reguleren van de celcyclus en bestrijding van ziekteverwekkers. Daarnaast dragen ze bij aan de relatie tussen plantwortels en nuttige schimmels.
Flavonoïden spelen ook een belangrijke rol in ons voedingspatroon. Doordat ze antioxiderende eigenschappen hebben, helpen ze bij de bescherming tegen vrije radicalen in ons lichaam.
Waarom zijn flavonoïden belangrijk?
Naast hun antioxiderende en eigenschappen, denkt men dat flavonoïden ook het algemene welbevinden stimuleren. Zo liggen bepaalde flavonoïden onder de loep vanwege de mogelijke positieve uitwerking ervan op de stemming en het geheugen. Bij wiet zijn dat gewenste eigenschappen en het is dan ook de vraag hoe groot de rol van flavonoïden is bij de farmacologische effecten van specifieke wietsoorten.
De plant produceert diverse bekende flavonoïden, waaronder apigenine en quercetine, maar ook een aantal unieke die elders niet voorkomen. Zo bevindt cannflavine A zich in de bovengrondse delen van de wietplant, met name in de uitlopers van hennepzaad. Naarmate het onderzoek op dit gebied vordert, zal men vast nog meer flavonoïden gaan identificeren. Zo ontdekken we steeds meer hoe ze kunnen bijdragen aan full-spectrum extracten en het entourage effect.
Terpenen
Terpenen zijn aromatische moleculen die verantwoordelijk zijn voor de kenmerkende geur van wiet. Elke wietsoort heeft een iets ander terpenenprofiel en daarom ruikt en smaakt Sweet ZZ bijvoorbeeld anders dan een soort als Royal Gorilla. Ooit dacht men dat terpenen alleen verantwoordelijk waren voor de geur en smaak, maar inmiddels heeft men ontdekt dat ze de hele wietervaring beïnvloeden, tot het psychotrope effect aan toe.
Waar zitten terpenen in?
Terpenen zijn een dominante categorie secundaire metabolieten die overal in de natuur voorkomen. Meer dan veertigduizend van deze aromatische moleculen zorgen voor alle heerlijke geuren die er zijn, van dennengeuren tot de geur van je favoriete vruchten. Bijzonder genoeg produceert de wietplant alleen al meer dan tweehonderd terpenen. Deze fytochemicaliën zitten in de plakkerige hars waarmee volwassen wiettoppen zijn bedekt.
Trichomen — kleine, paddenstoelvormige klieren die zich op het oppervlak van wietbladeren en -toppen bevinden — produceren deze plakkerige substantie volop tijdens de bloei. De trichomen maken deze kristallijne structuren aan in speciale cellen die zich tussen de bovenkant van de trichomensteel en de bolvormige kop bevinden.
Hoe werken terpenen?
Wiet produceert naast flavonoïden ook terpenen om te kunnen overleven in het wild. Als je weleens een flesje essentiële olie hebt geopend en eraan hebt geroken, dan weet je hoe krachtig terpenen zijn. Deze intense geur en de bittere smaak schrikken insecten en herbivoren af. Daarmee voorkomen terpenen dat wietplanten als lunch eindigen en hun kans op een succesvolle voortplanting verspelen.
Daarnaast helpen terpenen wietplanten om zich te beschermen tegen weersomstandigheden. De plant maakt extra terpenen aan als de omgevingstemperatuur erg hoog wordt. Omdat terpenen vluchtige moleculen zijn, verdampen ze onder deze omstandigheden, wat de luchtstroming bevordert en de plant afkoelt.
Terpenen kunnen bij mensen verschillende effecten teweegbrengen. Naast het feit dat ze je smaakpapillen verwennen, dragen ze ook bij aan de high. Natuurlijk is THC daarbij fundamenteel, maar dat verklaart niet waarom verschillende wietsoorten diverse effecten hebben.
Alle psychotrope wietsoorten bevatten THC, maar ze hebben elk ook een eigen terpenenprofiel. Sommige terpenen, zoals myrceen, werken in synergie met THC en zorgen zo voor een ontspannende body high. Limoneen echter, zorgt juist voor een cerebraal en energiek effect. Wetenschappers noemen deze synergie ook wel het entourage effect.
Dit verklaart ook waarom full-spectrum wietextracten soms meer effect lijken te hebben dan geïsoleerde concentraten van cannabinoïden. Door de vele fytochemicaliën in een wietsoort te benutten, kan er op een holistische manier een sterker effect ontstaan.
Waarom zijn terpenen belangrijk?
Door vooruitgang in de wetenschap rondom wiet weet men inmiddels hoe belangrijk terpenen zijn wat betreft de fytochemie van cannabis. Deze moleculen strelen niet alleen de zintuigen, maar bepalen ook het karakter en de effecten van wietsoorten. Naast het holistische entourage effect is er echter tevens bewijs dat deze chemische stofjes afzonderlijk een grondige werking hebben. Zo heeft cannabisonderzoeker dr. Ethan Russo diverse effecten van afzonderlijke terpenen ontdekt; van de ontspannende uitwerking van linalool tot het stemmingsverbeterende potentieel van pineen.
Cali Terpenes
Terpenoïden
Terpenoïden behoren tot de categorie terpenen en de twee termen worden vaak door elkaar gebruikt. Waar terpenen een tamelijk eenvoudige moleculaire structuur hebben, zijn terpenoïden complexer. Sommige terpenoïden zitten vooral in gedroogde en oudere wiettoppen, na een periode van oxidatie. Andere terpenoïden zijn aanwezig in frisgroene planten. Deze moleculen vallen in twee hoofdcategorieën: monoterpenoïden en sesquiterpenoïden.
Waar zitten terpenoïden in?
Net zoals andere terpenen, bevinden veel terpenoïden zich in de dikke hars die wordt geproduceerd door de trichomen. Ze spelen een fundamentele rol bij de overlevingskansen van een plant. Ook weren ze plagen af en bieden ze bescherming tegen schommelende omgevingsfactoren om een staat van homeostase te behouden.
Hoe werken terpenoïden?
Terpenoïden zijn farmacologisch actief en hebben volgens wetenschappelijke literatuur veel potentieel. De sesquiterpenoïde bèta-caryofylleen bijvoorbeeld, functioneert niet alleen als terpenoïde, maar ook als nutritionele cannabinoïde. De molecule bindt aan de CB2-receptor van het endocannabinoïdesysteem en heeft zo een ontspannend effect op het lichaam.
Waarom zijn terpenoïden belangrijk?
Net als terpenen spelen terpenoïden een essentiële rol bij de effecten van bepaalde wietsoorten. Ze dragen op een unieke manier bij aan het entourage effect en voegen een compleet nieuwe mate van potentie toe aan de holistische toepassingen van wiet.
Hoe kun je profiteren van flavonoïden, terpenen en terpenoïden?
Op basis van vroeg onderzoek lijkt elk van deze fytochemische categorieën op zichzelf al indrukwekkende effecten te hebben. Door echter te kiezen voor full-spectrum wietproducten die al deze stofjes bevatten, kun je mogelijk een nog grondiger effect ervaren.
We hebben het al eerder genoemd, maar het entourage effect is een vooraanstaande theorie in de cannabiswereld, die impliceert dat er een synergistisch effect ontstaat als cannabinoïden, flavonoïden, terpenen en terpenoïden in combinatie worden gebruikt. Hoewel de moleculaire werking van elk stofje en het belang van de gecombineerde effecten nog niet helemaal vaststaat, onderschrijft steeds meer wetenschappelijke literatuur de effectiviteit van full-spectrum wiet, vergeleken met geïsoleerde cannabinoïden.
We kunnen deze theorie zowel op psychotrope extracten als op CBD-olie en andere non-psychotrope formules met cannabinoïden toepassen. Als je ook CBD wilt kopen, bekijk dan vooral het CBD-olie-assortiment van Zamnesia. Onze full-spectrum formules zijn afkomstig van natuurlijk gekweekte Europese hennep en verkregen middels geavanceerde CO₂-extractie. Daarmee garanderen we niet alleen de zuiverste CBD, maar bevatten de producten ook diverse ondersteunende terpenen, terpenoïden en flavonoïden.
Cannabis: een plant met een complexe chemische samenstelling
Zoals je nu weet, bevat cannabis veel meer dan alleen cannabinoïden. De heerlijk ruikende toppen van deze plant bevatten honderden unieke chemische stofjes, die allemaal hun eigen unieke effect hebben. De wetenschap is druk bezig met het achterhalen van de werking van deze stoffen in isolatie, maar gezien de kracht van full-spectrum extracten en het entourage effect lijkt een holistische aanpak op basis van de ‘volledige plant’ meer toekomst te hebben. Naarmate het onderzoek vordert, krijgen we vast meer zekerheid over de voordelen van alle illustere stofjes die voorkomen in de wietplant.
- (n.d.). Flavonoids: Antioxidants Help the Mind - https://www.psychologytoday.com
- Ethan B Russo. (2011, August). Taming THC: potential cannabis synergy and phytocannabinoid-terpenoid entourage effects - https://www.ncbi.nlm.nih.gov
- Flores-Sanchez, Isvett Josefina, Verpoorte, & Robert. (2008, October). Secondary metabolism in cannabis | SpringerLink - https://link.springer.com
- Kumar, Vinay, Suman, Upsana, Rubal, Yadav, & Sudesh Kumar. (2018). Flavonoid Secondary Metabolite: Biosynthesis and Role in Growth and Development in Plants | SpringerLink - https://link.springer.com
- Russo EB, & Marcu J. (2017). Cannabis Pharmacology: The Usual Suspects and a Few Promising Leads - PubMed - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
- Russo EB, & Marcu J. (2017). Cannabis Pharmacology: The Usual Suspects and a Few Promising Leads - PubMed - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
- Russo EB, & Marcu J. (2017). Cannabis Pharmacology: The Usual Suspects and a Few Promising Leads - PubMed - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
- 6 min 9 April, 2024 Wat Is Het Entourage Effect? De theorie van het entourage effect stamt uit de jaren negentig en is waarschijnlijk een van de meest besproken onderwerpen in de cannabiswereld. Klik hier om meer inzicht te krijgen in het...
- 4 min 8 August, 2023 CBD Olie - De Ultieme Gids Het aanbod van CBD olie is enorm. Hier bespreken we alles wat je moet weten als je het online wilt kopen.
- 5 min 19 January, 2021 Top 3 Wietsoorten Op Basis Van Terpenen Heb je weleens gehoord van pineen of linalool? Of van myrceen of limoneen? Dit zijn terpenen die niet alleen verantwoordelijk zijn voor de smaak en geur van wiet, maar ook van invloed zijn op de...
- 3 min 22 May, 2020 Wat Is Linalool En Hoe Heeft Het Interactie Met Cannabis? De chemische stofjes in cannabis betreffen niet alleen cannabinoïden. Terpenen vormen een andere chemische categorie met een verrassend potentieel. Linalool is zo'n terpeen.
- 2 min 13 June, 2019 Wat Zijn Flavonoïden? Flavonoïden spelen veel rollen in de plantontwikkeling; kleur in bloemen om insecten aan te trekken voor bestuiving, UV-filtratie, zuurstofopname, en plaag- en schimmelpreventie. In het geval van...
- 4 min 30 May, 2018 Alles Wat Je Zou Moeten Weten Over Terpenen Als terpenen en terpenoïden hetzelfde klinken voor je, dan is dat omdat ze dat grotendeels ook zijn. Maar er zit een klein verschil tussen de twee bestanddelen; terpenen zijn pure koolwaterstoffen....