Blog
Wat Is Linalool
3 min

Wat Is Linalool En Hoe Heeft Het Interactie Met Cannabis?

3 min

De chemische stofjes in cannabis betreffen niet alleen cannabinoïden. Terpenen vormen een andere chemische categorie met een verrassend potentieel. Linalool is zo'n terpeen.

Terpenen zijn aromatische moleculen die volop aanwezig zijn in de planten- (en dieren-)wereld. De prettige en krachtige aroma's tijdens een wandeling door een dennenbos of als je in een sappig stukje grapefruit bijt, zijn grotendeels te danken aan deze vluchtige stofjes. Ze zorgen ook voor de bijzondere en kenmerkende geur van cannabis. De verschillende strains ruiken daarbij allemaal anders, omdat de hoeveelheid van deze moleculen verschilt per "chemovar" (cultivars met unieke chemische stofjes). Bovendien smaken ze anders en hebben ze zelfs diverse fysiologische effecten. Linalool is een van die terpenen, door sommigen meteen herkend en volop aanwezig in bepaalde cannabisstrains.

We gaan ons in dit artikel verdiepen in het unieke potentieel en de kenmerken van linalool. Eerst onderzoeken we echter de relatie tussen cannabis en terpenen in het algemeen.

HOE HEBBEN TERPENEN INVLOED OP DE HIGH VAN CANNABIS?

We weten allang dat de cannabinoïde THC (tetrahydrocannabinol) verantwoordelijk is voor de psychoactieve high als je cannabis rookt. Andere cannabinoïden, zoals CBD (cannabidiol) en CBN (cannabinol), lijken ook in verband te staan met effecten die je stemming beïnvloeden. Ze zorgen bijvoorbeeld voor helderheid, ontspanning of een gevoel van kalmte en zijn daarbij niet bedwelmend. Door vooruitgang in wetenschappelijk onderzoek blijken er echter nog meer nuances te zijn die het psychoactieve aspect van cannabis nog complexer maken. En terpenen spelen daarbij een grote rol.

Terpenen werken met elkaar samen en zorgen daardoor voor een verbeterde stemming. Het concept ‘[2]baden in het bos’ (door een bos lopen waarbij het doel ontspanning is) schijnt zelfs gunstig te zijn voor je gezondheid. Je krijgt daarbij namelijk veel terpenen binnen, terwijl je geniet van de natuurlijke aroma’s.

Men denkt dat terpenen een grote rol spelen bij zowel de psychoactieve als lichamelijke effecten van cannabis. Naast de unieke werking van deze terpenen, blijkt uit onderzoek dat ze in synergie werken met cannabinoïden. En dat versterkt de eigenschappen van beide. Dit fenomeen noemen we ook wel het entourage-effect.

Terpenen spelen een belangrijke rol in cannabisplanten. Dezelfde glandulaire trichomen die cannabinoïden voortbrengen, maken ook deze stofjes aan als secundaire metabolieten. De trichomen proberen daarbij roofdieren af te weren en bestuivers aan te trekken. Daarom geven ze hars af die rijk is aan geurende terpenen.

We kunnen de terpenen van cannabis onderverdelen in twee primaire groepen. Zo zijn er mono-terpenen met twee isoprenen die een hoge biologische beschikbaarheid hebben bij inhalering. De effecten van deze terpenen ervaar je dan ook vooral als je rookt. Voorbeelden van mono-terpenen zijn myrceen, ocimeen en limoneen. Sesquiterpenen zijn de tweede klasse terpenen. Deze bestaan uit drie isoprenen. Voorbeelden van sesquiterpenen zijn caryofylleen en humuleen.

HOE KUN JE PROFITEREN VAN LINALOOL?

Hoe Kun Je Profiteren Van Cannabis & Linalool?

De mono-terpeen linalool is een molecule met intrigerend potentieel. Het is zeer aromatisch en geeft lavendel, basilicum en rozen hun kenmerkende geur.

Linalool blijkt een synergetische relatie te hebben met bepaalde cannabinoïden. Het versterkt daarbij mogelijk de voordelige effecten van deze stofjes. Onderzoek toont bijvoorbeeld aan dat linalool het spierontspannende effect van THC stimuleert. 

Linalool speelt dus een sleutelrol bij het entourage-effect. Daarnaast blijkt uit onderzoek naar geïsoleerd linalool, dat het zelf ook indrukwekkende kwaliteiten heeft. Laten we eens kijken naar de verschillende manieren waarop linalool heilzaam kan zijn voor lichaam en geest.

KAN LINALOOL SPANNING VERMINDEREN?

Cannabis & Linalool: Kan Het Spanning Verminderen?

Heb je weleens een paar druppels lavendelolie in bad gedaan, waarna je merkte dat alle spanning en zorgen wegebden? Of heb je weleens een specifieke cannabis strain gerookt die je stemming verbeterde? Dat kan weleens komen doordat er linalool in zat.

Essentiële oliën zijn in de gehele geschiedenis gebruikt voor een veranderende staat van bewustzijn. Dat geldt met name op het gebied van meditatie en gebed. Linalool heeft hier mogelijk een rol bij gespeeld vanwege de rustgevende eigenschappen ervan. Onderzoek in het tijdschrift Phytomedicine suggereert dat de terpeen spanning kan verminderen.

In het onderzoek wilde men achterhalen wat de effecten zijn van geïnhaleerde linalool op spanning, agressie en de sociale interactie bij muizen. Uit de resultaten bleek inderdaad dat het spanning hielp verminderen.

KAN LINALOOL JE OPVROLIJKEN?

Cannabis & Linalool: Kan Het Je Opvrolijken??

Litsea glaucescens, ook wel Mexicaans laurierblad, is een struik die van oorsprong voorkomt in Mexico. Men gebruikt de plant omdat deze heilzaam zou zijn voor je gemoedstoestand. De actieve componenten in de essentiële olie uit de bladeren ervan zijn linalool en pineen.

Onderzoek in het Journal of Ethnopharmacology onderzocht de rustgevende effecten van deze essentiële olie door het aan muizen te geven. Het preparaat toonde een oppeppend effect aan bij doseringen van 100 en 300mg/kg. De onderzoekers concluderen dan ook dat Mexicaans laurierblad inderdaad effectief kan zijn bij terneergeslagenheid.

DEZE STRAINS ZIJN EEN GEWELDIGE BRON VAN LINALOOL

CANNABIS IS EEN GEWELDIGE BRON VAN LINALOOL

Nu weet je vast al veel meer over de intrigerende eigenschappen van linalool. Maar misschien wil je ook graag weten welke cannabisstrains een hoog gehalte bevatten van deze kalmerende terpeen?

Amnesia Haze is een geweldige bron van linalool. Deze bekroonde variëteit is sativa-dominant en biedt hoge THC-waarden en een gemiddeld CBD-gehalte. De high is motiverend en energetisch en geschikt voor overdag als je taken moet uitvoeren. Elke hijs zit boordevol verfrissende vleugjes linalool. Deze strain bereikt, zowel binnen als buiten, een gemiddelde hoogte en heeft een bloeitijd van 12–13 weken. Binnenshuis leveren de planten een opbrengst op van 600g/m² en één plant buitenshuis genereert tot wel 650g.

Amnesia Haze (Zamnesia Seeds) feminized

(105)
Ouders: Amnesia Haze
Genetica: 30% Indica / 70% Sativa
Bloeitijd: 12-13 weken
THC: 21%
CBD: 3%
Bloei soort: Fotoperiode

Dezelfde genetica is ook beschikbaar in autoflowering format in de vorm van Amnesia Haze Automatic. Deze dame biedt een overeenkomstige sativa-high en verfrissende geur. Ze heeft daarbij diverse prijzen gewonnen vanwege haar indrukwekkende effecten en opbrengsten. De toppen bevatten gemiddelde waarden van zowel THC als CBD. Binnen en buiten bereiken de planten een hoogte van 150cm. Ze zijn daarbij ongeveer 10–11 weken na de ontkieming klaar voor de oogst. Binnen kunnen planten een opbrengst opleveren van 500g/m². Een plant die buiten staat, geeft je rond de 150g.

Amnesia Haze Automatic (Zamnesia Seeds) feminized

(150)
Ouders: Amnesia Haze x Ruderalis
Genetica: Sativa dominante autoflower
Bloeitijd: 10-11 weken
THC: 18%
CBD: 3%
Bloei soort: Autoflowering

Luke Sumpter
Luke Sumpter
Luke Sumpter heeft een diploma in de Klinische Gezondheidswetenschappen en een passie voor het kweken van planten. Inmiddels werkt hij al zeven jaar als professioneel journalist en schrijver op het gebied van cannabis en de wetenschap.
Bronnen
Nieuws Onderzoek
Zoeken in categorieën
of
Zoeken