Blog
Top 3 Wietsoorten Op Basis Van Terpenen
6 min

Top 3 Wietsoorten Op Basis Van Terpenen

6 min

Heb je weleens gehoord van pineen of linalool? Of van myrceen of limoneen? Dit zijn terpenen die niet alleen verantwoordelijk zijn voor de smaak en geur van wiet, maar ook van invloed zijn op de effecten van wietsoorten. Bekijk onze lijst met soorten die een hoog gehalte van de belangrijkste terpenen bevatten en geniet van hun smaak.

Wietplanten produceren honderden fascinerende fytochemicaliën waar onderzoekers en gebruikers overal ter wereld geïnteresseerd in zijn. De toppen van de planten bevatten meer dan honderd cannabinoïden, veel verschillende flavonoïden en meer dan tweehonderd terpenen.

Terpenen zijn aromatische moleculen die niet alleen verantwoordelijk zijn voor de algemene kenmerkende geur van wiet, maar ook voor de unieke geur- en smaakprofielen van individuele wietsoorten. Ze komen echter ook voor in andere planten. In totaal zijn er meer dan 40.000 van deze moleculen in de natuur te vinden; van de frisse geur van dennen, tot de sterke geuren van sinaasappelschillen en het aangename aroma van rozen.

Lees verder om meer te weten te komen over het belang van terpenen en welke wietsoorten de meeste van bepaalde terpenen bevatten.

Waarom zijn terpenen bij wietplanten van belang?

Waarom Zijn Terpenen Bij Wietplanten Van Belang?

Elke blower houdt van de geur van wiet, die we te danken hebben aan terpenen. Deze aromatische moleculen doen echter meer dan het produceren van dit heerlijke aroma. Recent wetenschappelijk onderzoek heeft namelijk laten zien dat terpenen ook een sleutelrol spelen bij het psychoactieve effect van wiet.

Alle psychoactieve soorten bevatten THC, maar elke soort heeft weer een ander effect. Zo zijn er strains die zorgen dat je je actief en opgewekt voelt, terwijl andere leiden tot een stoned en ontspannen gevoel. Men vermoedt dat terpenen grotendeels verantwoordelijk zijn voor deze verschillen, doordat ze synergistisch samenwerken met cannabinoïden. Hierdoor ontstaat een entourage effect, dat bij elke soort anders is.

Het gevolg hiervan is dat 'slaperige' terpenen, waaronder myrceen, zorgen voor een meer ontspannende high, terwijl cerebrale terpenen als limoneen je geest stimuleren en je een verkwikkend gevoel geven.

Gerelateerd artikel

Wat Zijn Flavonoïden, Terpenen En Terpenoïden?

Top 3 wietsoorten op basis van terpenen

Van de meer dan tweehonderd terpenen die in wiettoppen voorkomen, komen bepaalde terpenen vaker en in grotere hoeveelheden voor dan andere. Hieronder vind je de vijf belangrijkste terpenen die in wietplanten voorkomen, met daarbij drie wietsoorten die er veel van bevatten.

Myrceen

Myrceen In Cannabis

Myrceen is de meestvoorkomende terpeen in moderne wietsoorten en draagt bij aan de complexe smaak en geur van veel soorten. Deze terpeen zorgt voor aardse, muskusachtige en kruidige tonen, met een vleugje zoetheid. Myrceen draagt bovendien bij aan een zeer ontspannend effect dat kenmerkend is voor de klassieke 'indica-high'.

Icon%20Cannabis%20Leaf Blue Dream

Hoewel Blue Dream een hoog myrceen-gehalte heeft, kun je bij deze soort rekenen op een 'sativa-achtig' effect. Deze soort zorgt voor een cerebrale en creatieve high die ideaal is voor als je met anderen bent of overdag wilt roken. Haar lange en harsrijke toppen hebben een roze tint en bevatten ongeveer 18% THC. De ouders Blueberry en Haze hebben hun hoge myrceen-gehalte aan dit nageslacht doorgegeven, samen met een vleugje zoetigheid en citroen.

Blue Dream (Zamnesia Seeds) feminized

(96)
Ouders: Blueberry x Haze
Genetica: 20% Indica / 80% Sativa
Bloeitijd: 9-10 weken
THC: 19%
CBD: 0-1%
Bloei soort: Fotoperiode

Icon%20Cannabis%20Leaf White Widow

De soort White Widow is over de hele wereld bekend. Ze is in de jaren negentig van de vorige eeuw ontzettend populair geworden en tot op heden een van de meest gewilde soorten in de Nederlandse coffeeshops. Het genenprofiel van White Widow kenmerkt zich daarbij door een perfecte balans tussen indica en sativa. Ze produceert hiermee een aangename lichamelijke high en bevat veel myrceen en THC. Deze stoffen werken synergetisch met elkaar samen, waardoor je kunt rekenen op een euforisch en zwaar gevoel.

Icon%20Cannabis%20Leaf OG Kush

Deze iconische soort is een bekende in de wereld van de legendarische genen. OG Kush is afkomstig uit het kweekmekka Noord-Californië. Vanuit daar heeft ze in een mum van tijd de hele cannabiswereld veroverd. Bij elke hijs die je neemt, wordt de aanwezigheid van myrceen duidelijker. Je smaakpapillen kunnen dan ook genieten van kruidige en aardse tonen, waarbij een stoned gevoel je hele lichaam overneemt.

Limoneen

Limoneen In Cannabis

Hoewel limoneen overal in de natuur voorkomt, is deze stof met name aanwezig in de schillen van citrusvruchten. Deze terpeen zorgt daarbij voor een aangename smaak van citrus en zoetigheid. Bovendien speelt de stof een belangrijke rol als voorloper van andere terpenen die in wietplanten voorkomen. Daarnaast blijkt limoneen in wisselwerking te staan met serotonine-receptoren in de hersenen, waardoor het een gunstige invloed op je stemming kan hebben.

Icon%20Cannabis%20Leaf Sour Diesel

Het hoge limoneengehalte in Sour Diesel laat de smaakpapillen waarmee je zuur proeft exploderen. Limoneen zorgt daarbij voor een verkwikkend effect als je een hijs van een bong of joint neemt. Er gaat echt een vloedgolf van energie door je hele zenuwstelsel heen. Begin de dag met deze toppen en maak je klaar voor een productieve en energieke dag. Neem wel één trekje per keer van deze dame – haar toppen barsten namelijk van de THC!

Sour Diesel (Zamnesia Seeds) feminized

(29)
Ouders: Diesel x Northern Lights
Genetica: 30% Indica / 70% Sativa
Bloeitijd: 10-11 weken
THC: 18%
CBD: 3%
Bloei soort: Fotoperiode

Icon%20Cannabis%20Leaf Do-Si-Dos

Haar geweldige, onmiskenbare Kush-smaak met een explosie van overheerlijke zoete citrustonen dankt Do-Si-Dos aan een hoog gehalte limoneen. Ze levert ook een fantastische high die je moeiteloos ontspant en euforisch stemt. Deze indica-dominante soort barst van de THC, en bereikt vaak gehaltes van wel 25%. Ze maakt indruk op iedereen die haar probeert.

Icon%20Cannabis%20Leaf Lemon Shining Silver Haze

Limoneen ondersteunt ook het energieke effect van Lemon Shining Silver Haze, waarmee deze soort tevens ideaal is voor gebruik overdag. Deze sativa is de 'wake en bake'-soort van veel ochtendrokers. Als je haar in combinatie met een vers kopje koffie consumeert, dan verdwijnen al je zorgen als sneeuw voor de zon en kun je je urenlang focussen.

Pineen

Pineen In Cannabis

Pineen is de terpeen die het meeste in de natuur voorkomt. Deze molecule is verantwoordelijk voor de heerlijke geur van dennen en het frisse aroma van veel wietsoorten. Ondanks dat veel cannabissoorten een relatief lage concentratie pineen bevatten, proef je vaak duidelijk de tonen van dennen en hout. Deze terpeen blijkt een positieve invloed te hebben op gevoelens van spanning en kan het sterke effect van THC remmen.

Icon%20Cannabis%20Leaf Pineapple Express

Pineapple Express behoort tot de prestigieuze Kush-lijn. Haar lange en dichte toppen bestaan uit een complex terpenenprofiel en laten je genieten van de smaken van fruit, suiker en tropische heerlijkheden. Het hoge pineengehalte zorgt ervoor dat de ontspannende high van deze soort in balans blijft, waarbij je je mentaal helderder en alerter voelt.

Pineapple Express Auto (Barney's Farm) feminized

(45)
Ouders: ruderalis x skunk x cheese
Genetica: Ruderalis/Indica/Sativa
Bloeitijd: 10-11 weken van zaadje tot oogst
THC: 15%
CBD: Onbekend
Bloei soort: Autoflowering

Icon%20Cannabis%20Leaf Jack Herer

Deze sativa-dominante soort is vernoemd naar de legendarische cannabisactivist en auteur Jack Herer. Ze produceert daarbij schitterende grote toppen met prachtige roze en paarse tinten. Jack Herer bevat een THC-gehalte van 20% en veel pineen, wat samen een heldere en functionele buzz oplevert. Moet je een deadline halen? Rook Jack Herer en ga aan de slag!

Icon%20Cannabis%20Leaf Critical Mass

Critical Mass is ontstaan uit de kruising tussen twee indica-legendes: Afghan en Skunk 1. Ondanks dat deze klassieke soort een gemiddelde hoogte bereikt, kun je rekenen op een grote opbrengst. Haar THC-gehalte van 22% zorgt dat je maar een paar trekjes nodig hebt om haar ontspannende effect te voelen. De levendigheid van pineen brengt echter ook bij deze soort de effecten in balans. Gebruik deze strain ’s avonds, zodat je echt kunt genieten van de ontspannende high.

Linalool

Linalool In Cannabis

Linalool komt naast wiet ook voor in lavendel, roos en basilicum en heeft een ontspannende invloed op de geest. De meeste wietrokers kennen die soorten wel die leiden tot ontspanning en zorgen even wegnemen. Linalool draagt voor een groot deel bij aan deze ervaring.

Icon%20Cannabis%20Leaf Amnesia Haze

Amnesia Haze ligt in de schappen van elke coffeeshop in Amsterdam en geeft elk jaar miljoenen bezoekers een fijne tijd. Van deze legendarische soort kun je een euforische en enerverende high verwachten die bijna psychedelisch wordt als je te veel gebruikt. Linalool zorgt voor een zalige toestand en draagt bij aan het effect van het THC-gehalte van 25%.

Amnesia Haze (Royal Queen Seeds) feminized

(89)
Ouders: Original Amnesia Haze
Genetica: 30% Indica / 70% Sativa
Bloeitijd: 10-11 weken
THC: 20%
CBD: Gemiddeld
Bloei soort: Fotoperiode

Icon%20Cannabis%20Leaf LA Confidential

Breeders hebben LA Confidential ontwikkeld om je geest tot rust te brengen, je lichaam te laten ontspannen en al je zorgen weg te nemen. Deze soort brengt je in het nu en is daarom ideaal voor een yoga- of meditatiesessie. Rook haar toppen samen met je vrienden rond een kampvuur en geniet van een diepgaande ervaring waarbij je je als herboren voelt.

Icon%20Cannabis%20Leaf Special Kush 1

Met deze soort hebben de breeders van Royal Queen Seeds met succes old-school Kush-vibes nieuw leven ingeblazen. De beproefde genen zorgen voor een goed afgeronde high die de geest doet ontvlammen, terwijl ze je spieren laten ontspannen. Special Kush 1 levert zowel binnen als buiten enorme opbrengsten op, bestaande uit linalool-rijke toppen. Buitenplanten worden bovendien zeer groot met een hoogte van bijna 3 meter.

Caryofylleen

Caryofylleen In Cannabis

Caryofylleen, ook wel bèta-caryofylleen genoemd, is zowel een terpeen als een dieet-cannabinoïde en bindt zich direct aan CB2-receptoren van het endocannabinoïdesysteem. De stof staat echter niet alleen in wisselwerking met dit algemene lichaamssysteem, maar zorgt bij veel wietsoorten ook voor een kruidige smaak en tonen van hop. 

Icon%20Cannabis%20Leaf Gelato

Goede looks, een zoete smaak en een vruchtbaar bladerdak. Dit liefdeskind van Wedding Cake en Gelato 33 heeft een terpenenprofiel waar bij alleen al het ruiken ervan je het water in de mond loopt. Afgezien daarvan heeft deze soort ook een THC-gehalte van 26%. Bij gebruik kun je dus rekenen op een bijna psychedelische reis met vele filosofische gedachtes en creatieve expressie.

Gelato (Zamnesia Seeds) feminized

(114)
Ouders: Wedding Cake x Gelato x Gelato 33
Genetica: 60% Indica / 40% Sativa
Bloeitijd: 8-9 weken
THC: 26%
CBD: 0-1%
Bloei soort: Fotoperiode

Icon%20Cannabis%20Leaf Northern Lights

Ook een legende binnen de cannabiswereld is Northern Lights. Deze soort is een van de beroemdste wietsoorten ter wereld. Haar ontspannende effect en kruidige, aardse smaak (met dank aan bèta-caryofylleen) zijn de reden dat ze zo populair is geworden. Na een aantal trekjes van deze toppen, merk je dat je lichaamsbewegingen vertragen, je gedachten even op pauze komen te staan, muziek beter klinkt en eten lekkerder smaakt dan ooit tevoren.

Icon%20Cannabis%20Leaf Zkittlez

Zkittlez doet het op alle vlakken goed. Deze soort smaakt voortreffelijk, levert enorme opbrengsten op en stuurt je geest al na een paar trekken richting de stratosfeer. Haar heldergroene, trichoomrijke toppen bevatten een respectabel THC-gehalte van 22%. Het hoge gehalte bèta-caryofylleen werkt synergetisch samen met andere terpenen en ontketent hiermee tonen van fruit, zoetheid en zure snoepjes. Zodra je deze smaak hebt geproefd, wil je alleen nog maar meer.

Terpenen: wietplanten zijn meer dan alleen cannabinoïden

Vroeger schonk men vaak geen aandacht aan terpenen, maar nu beschouwt men ze als een belangrijk onderdeel van de wietplant. Deze aromatische moleculen dragen massaal bij aan de kleurrijke en diverse wereld van wietsoorten. Ze ruiken en smaken niet alleen geweldig, maar hebben ook direct invloed op de effecten van soorten. Geniet van bovenstaande wietsoorten om de echte smaak te proeven van de genoemde terpenen. Veel rookplezier!

Luke Sumpter
Luke Sumpter
Luke Sumpter heeft een diploma in de Klinische Gezondheidswetenschappen en een passie voor het kweken van planten. Inmiddels werkt hij al zeven jaar als professioneel journalist en schrijver op het gebied van cannabis en de wetenschap.
Bronnen
Seedshop Top Lists
Zoeken in categorieën
of
Zoeken