Blog
Pineen In Wiet: Wat Is Dat?
3 min

Pineen In Wiet: Wat Is Dat?

3 min

Heb je weleens gehoord van 'pineen', of van het effect ervan? Dit is een stof die veel voorkomt in wiet. Lees er hier meer over, dan krijg je een gedetailleerd overzicht. Je zult ontdekken hoe het ruikt, in welke planten het overvloedig aanwezig is en hoe het kan bijdragen aan je gezondheid.

Wiet bevat, naast allerlei andere stoffen, ook terpenen. Deze vluchtige geurstoffen geven de plant haar karakteristieke aroma en hebben ook effect op je lichaam. Een van de meest voorkomende terpenen is de stof pineen. Deze terpeen heeft een frisse dennengeur en beïnvloedt je op allerlei manieren. In dit artikel nemen we deze stof onder de loep!

Wat is pineen?

Wat Is Pineen?

Tot nu toe is er relatief veel onderzoek naar pineen gedaan. Het is in de natuur de meest voorkomende terpeen en er bestaan twee soorten van: α-pineen en β-pineen. Pineen komt bijvoorbeeld veel in wiet voor, maar ook in andere planten kun je het aantreffen (zie onderstaande lijst). Daarbij zit het bijna altijd in essentiële oliën, soms in concentraties van wel 10%, en dat is meer dan andere terpenen.

Gerelateerd artikel

Alles Wat Je Zou Moeten Weten Over Terpenen

Waar tref je pineen aan?

Pineen zit veel in wiet, maar ook in andere planten. Je kunt het bijvoorbeeld aantreffen in:

Waar ruikt pineen naar?

Waar Ruikt Pineen Naar?

Pineen heeft een heel eigen aroma, te vergelijken met een zuivere, frisse dennengeur. Het ruikt een beetje naar aarde en muskus, maar ook naar kerstbomen, coniferen, of een dennenbos. Bovendien verspreidt het een geur die doet denken aan verse basilicum, tijm, dille en bepaalde houtsoorten (spar, zilverspar en ceder).

De geur van pineen zou je ook als volgt kunnen omschrijven:

 • Harsachtig
 • Onkruidachtig
 • Leerachtig
 • Scherp
 • Kruidig
 • Balsamico-achtig

Wat is de chemische samenstelling van pineen?

Wat Is De Chemische Samenstelling Van Pineen?

De stof α-pineen is een bicyclische monoterpeen, wat betekent dat het uit twee ringen (enantiomeren) bestaat. De ene ring heeft een positieve lading (+), de andere een negatieve (-). Beide ringen zijn driedimensionale spiegelbeelden van elkaar en volledig identiek. Bovendien heeft α-pineen een dubbele binding, waarbij het centrale deel op een kubus lijkt.

De stof β-pineen lijkt qua samenstelling op α-pineen. Maar er zijn ook verschillen, want α-pineen lost op in ethanol en olie en heeft een kookpunt van 155°C, terwijl β-pineen alleen in olie oplost en pas bij 163–166°C kookt.

Wat zijn de voordelen van pineen?

Wat Zijn De Voordelen Van Pineen?

Pineen wordt veel onderzocht, waarschijnlijk het meest van alle cannabisterpenen. Toch valt er nog veel over deze stof en het mogelijke effect ervan te leren. Tot nu toe zijn de effecten van pineen onderzocht op het volgende (Salehi et al., 2019):

 • Ontstekingen: dat wil zeggen, het effect van pineen op het verloop van ontstekingen.

 • Bacteriën en schimmels: het effect op microbiologische levensvormen, zoals schimmels en bacteriën.

 • Groei van tumoren: het effect op de groei van tumoren en het afsterven van cellen (vergelijkbaar met ander onderzoek naar cannabisstoffen).

 • Vrije radicalen en oxidanten: de antioxiderende eigenschappen van pineen (en andere terpenen).

 • Gastro-intestinale gezondheid: het effect op gastro-intestinale verschijnselen, zoals maagzweren en alvleesklierontstekingen.

 • Zenuwstelsel: het effect op zenuwbanen en de signaleringsfunctie van neuronen.

Voor meer informatie verwijzen we je graag naar de review van Salehi et al. uit 2019 (zie bronnenlijst). Hoewel er steeds meer onderzoek naar de werkzame stoffen in wiet gedaan wordt, is er helaas nog veel onbekend. De review biedt ons echter wel de nodige puzzelstukjes en daarmee meer inzicht in de mogelijke voordelen van pineen.

Gerelateerd artikel

Top 3 Wietsoorten Op Basis Van Terpenen

5 soorten wiet met veel pineen

5 Soorten Wiet Met Veel Pineen

Als je op zoek bent naar een wietsoort met veel pineen, dan kom je makkelijk aan je trekken! Er bestaan veel gewilde soorten die rijk zijn aan deze terpeen, bijvoorbeeld de volgende:

1. Blue Dream

Blue Dream is een geliefde Amerikaanse hybride. Het is een sativa-dominante kruising tussen Haze en Blueberry en ze is gewild om haar gebalanceerde effecten. Deze activeren de geest en ontspannen het lichaam. Daarbij heeft ze een heerlijk zoete geur van bessen, met vleugjes aarde en fruit.

Blue Dream (Zamnesia Seeds) feminized

(98)
Ouders: Blueberry x Haze
Genetica: 20% Indica / 80% Sativa
Bloeitijd: 9-10 weken
THC: 19%
CBD: 0-1%
Bloei soort: Fotoperiode

2. Jack Herer

Ook dit is een bekende en gewilde strain, vernoemd naar de legendarische auteur en wietactivist Jack Herer. Ze zal je opbeuren en een geestverruimende, creatieve en cerebrale kick geven. De bijzonder harsrijke toppen hebben een frisse geur van citrus en dennen, echt een aroma om van te watertanden!

Jack Herer (Sensi Seeds)

(14)
Genetica: 50% Indica / 50% Sativa
Bloeitijd: 9-10 weken
THC: Onbekend
CBD: Onbekend
Bloei soort: Fotoperiode

3. OG Kush

OG Kush is een klassieke strain die in de negentiger jaren in Florida werd gekweekt en al snel populair werd onder een grote groep wietgebruikers. Men denkt dat het een kruising is van Chemdawg, Lemon Thai en Pakistani Hindu Kush. Het is daarmee een krachtige hybride met een aroma van benzine, pittige Skunk en verse citroenschillen.

OG Kush (Royal Queen Seeds) feminized

(42)
Ouders: Chemdawg x Lemon Thai x Pakistani Kush
Genetica: 75% Indica / 25% Sativa
Bloeitijd: 8-9 weken
THC: 19%
CBD: Hoog
Bloei soort: Fotoperiode

4. Cannatonic

Je mag gerust weten dat CBD-wietsoorten net zo rijk aan terpenen en hars kunnen zijn als THC-soorten. Cannatonic is daar een goed voorbeeld van. Deze strain zorgt voor een ontspannend effect zonder de bedwelmende high die je meestal van THC krijgt. Ook ruikt ze sterk naar aarde, met een beetje citrus.

Cannatonic (Resin Seeds) feminized

(3)
Ouders: MK Ultra x G13 Haze
Genetica: 50% Indica / 50% Sativa
Bloeitijd: 9-10 weken
THC: Laag
CBD: Hoog
Bloei soort: Fotoperiode

5. Strawberry Cough

Strawberry Cough staat bekend om haar unieke geur en sterke effect, waar zelfs de meest doorgewinterde blower een hoestbui van krijgt. Dit is een super hybride waar je meteen van opfleurt en veel energie van krijgt. De geur doet aan zoete aardbeien en een beetje zurige bosbessen denken.

Strawberry Cough (Dutch Passion) feminized

(10)
Genetica: 20% Indica / 80% Sativa
Bloeitijd: 9-10 weken
THC: 14%
CBD: Onbekend
Bloei soort: Fotoperiode

Pineen: een kort overzicht

Pineen: Een Kort Overzicht

Van pineen bestaan er twee verschillende soorten. Samen zijn ze goed voor een groot deel van alle terpenen in de natuur, met name die in wiet. Naar pineen wordt dan ook relatief veel onderzoek gedaan, dat uitwijst dat het een veelbelovende stof is. Maar om concrete conclusies over het farmacologische effect ervan te kunnen trekken, zijn meer onderzoeken nodig.

Steven Voser
Steven Voser
Steven Voser is een onafhankelijke cannabisjournalist met meer dan zes jaar ervaring in het schrijven over alles omtrent wiet: hoe je het kweekt, hoe je er optimaal van geniet, maar ook de groeiende industrie en het onduidelijke juridische landschap eromheen.
Bronnen
 • Bahare Salehi, Shashi Upadhyay, Ilkay Erdogan Orhan, Arun Kumar Jugran, Sumali L.D. Jayaweera, Daniel A. Dias, Farukh Sharopov, Yasaman Taheri, Natália Martins, Navid Baghalpour, William C. Cho, & Javad Sharifi-Rad. (2019, November). Therapeutic Potential of α- and β-Pinene: A Miracle Gift of Nature. Biomolecules Nov; 9(11): 738. - https://www.ncbi.nlm.nih.gov
Facts Nieuws
Zoeken in categorieën
of
Zoeken