Blog
Wat Is Myrceen In Wiet?
4 min

Wat Is Myrceen In Wiet?

4 min

Myrceen staat bekend om het unieke aroma en de mogelijk rustgevende effecten. De meeste wietplanten bevatten een hoge concentratie van dit terpeen. In dit artikel duiken we in alle ins en outs van mycreen, zoals wat het voor je kan doen en welke soorten er het meeste van bevatten. Lees snel verder.

Op dit moment zijn er ruim 150 terpenen bekend in de wietplant, maar myrceen is de meest voorkomende. Dit terpeen zit ook in talloze andere planten en vruchten. De smaken en geuren van myrceen hellen sterk over naar aarde en kruiden, met een vleugje fruit. Bovendien is myrceen onderzocht vanwege mogelijke gezondheidsvoordelen. Wat kan deze interessante terpeen voor jou betekenen? Lees dit artikel, want we bespreken alles wat je over myrceen moet weten. Ook vertellen we je welke soorten wiet er het meeste van bevatten, zodat je de invloed van myrceen zelf kunt ervaren.

Wat is myrceen?

Wat Is Myrceen?

Myrceen is de meest voorkomende terpeen in de wietplant en bezit mogelijk veel voordelen. Daarom staat dit terpeen ook wel bekend als de 'moeder van alle terpenen'. De naam myrceen is afgeleid van Myrcia sphaerocarpa, een plant uit Brazilië die het terpeen ook bevat. Naar verluidt, bezit het wortelextract van deze plant krachtige eigenschappen, waardoor het al vele jaren in traditionele holistische praktijken wordt gebruikt.

Waar zit myrceen in?

Myrceen zit niet alleen in veel soorten wiet. Het wordt ook in andere planten aangetroffen, zoals:

Leuk detail is dat de hopplant ook een ongelooflijk hoge concentratie myrceen bevat. Hop wordt gebruikt om bier een pittig, peperig aroma te geven en is, net als Cannabis sativa, ook lid van de Cannabaceae-familie. Verder wordt myrceen vaak gebruikt om geuren/smaken toe te voegen aan wasmiddelen en cosmetica. Het zit daarnaast ook in verschillende voedingsmiddelen en dranken.

Men denkt myrceen in wiet een interactie aangaat met andere stoffen in de plant. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij cannabinoïden als THC, om unieke, mogelijk meer uitgesproken effecten bij mensen te genereren (Russo, 2011).

Gerelateerd artikel

Alles Wat Je Zou Moeten Weten Over Terpenen

Geur en smaak van myrceen

Geur En Smaak Van Myrceen

Het aroma van myrceen wordt vaak omschreven als muskusachtig, kruidig, pittig en aards, zeker in hogere concentraties. Toch bespeur je ook wat zoetigheid, wat aan geranium doet denken. Als je myrceen inhaleert of op een andere manier consumeert, zoals bij het vapen van wiet of het eten van een mango, proef je deze lichtzoete smaak.

Wat is de chemische structuur van myrceen?

Myrceen, meer specifiek β-myrceen, wordt als een acyclisch monoterpeen geclassificeerd. Dit betekent dat het een eenvoudige chemische structuur heeft met twee isopreeneenheden. Het acyclische label betekent dat myrceen geen ringachtige structuur heeft zoals sommige andere terpenen. Dit komt echter vaker voor, aangezien de monoterpenen pineen, linalool en limoneen allemaal vergelijkbare chemische structuren hebben.

Mogelijke voordelen van myrceen

Mogelijke Voordelen Van Myrceen

Zoals kort aangestipt, is myrceen onderzocht omdat het mogelijk voordelen voor mensen bezit. Hieronder noemen we een aantal overtuigende, zij het wat prille, studies:

  • Ontsteking: in een in 2015 uitgevoerde studie werd myrceen, samen met limoneen en caryofylleen, afgezet tegen menselijke chondrocyten. Chondrocyten zijn cellen die verantwoordelijk zijn voor de vorming van kraakbeen. Het experiment had als doel de werkzaamheid van de verbindingen in gevallen van osteoartritis te identificeren. Van de drie geteste terpenen bleek myrceen de meest significante resultaten te vertonen met betrekking tot ontsteking bij katabolisme (Rufino et al.). Er is echter meer onderzoek nodig voordat conclusies kunnen worden getrokken.

  • Tumorcellen: in een ander onderzoek bekeek men de effecten van myrceen en andere terpenen op tumorcellen. De studie onderzocht de 'anti-invasieve activiteit van β-myrceen' in borstkankercellen. Ook hier toonde myrceen het meeste potentieel van alle onderzochte terpenen (Lee et al., 2015). Het staat buiten kijf dat de relatie tussen wiet en tumorcellen enorm complex is. Toch kunnen deze bevindingen het startsein geven voor meer uitgebreid onderzoek.

  • Ontspanning en slaap: veel wietgebruikers beweren dat myrceen het lichaam ontspant en slaap bevordert (do Vale et al., 2002). Er wordt aangenomen dat myrceen met andere cannabisbestanddelen (bijvoorbeeld cannabinoïden) samenwerkt om bepaalde aspecten van de effecten van wiet mogelijk te versterken en/of te veranderen. Dit geldt ook voor de slaapbevorderende en rustgevende effecten.

Gerelateerd artikel

Top 3 Wietsoorten Op Basis Van Terpenen

5 soorten wiet die veel myrceen bevatten

5 Soorten Wiet Die Veel Myrceen Bevatten

Myrceen is de meest voorkomende terpeen in de wietplant. Daarom is er geen gebrek aan soorten om uit te kiezen. De onderstaande vijf soorten staan onder wietgebruikers echter bekend als ware klassiekers. Naast hun hoge gehalte myrceen bezitten ze ook andere indrukwekkende eigenschappen, waardoor ze absoluut de moeite waard zijn.

1. Blue Dream

Blue Dream is ontstaan uit een kruising tussen Haze en Blueberry. Deze sativa dominante hybride staat bekend om haar waanzinnig zoete en fruitige smaak en haar opwekkende, maar tegelijkertijd verzachtende effect. Dit zijn stuk voor stuk kenmerken van een strain die rijk is aan myrceen. Blue Dream bevat gemiddeld 18-20% THC. Daarmee is ze niet de sterkste strain op de markt, maar ze wekt een prettige, dromerige, door terpenen aangedreven roes op waarmee het goed toeven is.

Blue Dream (Zamnesia Seeds) feminized

(98)
Ouders: Blueberry x Haze
Genetica: 20% Indica / 80% Sativa
Bloeitijd: 9-10 weken
THC: 19%
CBD: 0-1%
Bloei soort: Fotoperiode

2. OG Kush

OG Kush komt van de Amerikaanse westkust en is een icoon in de wietcultuur. Haar genen worden vaak als basis voor vele andere soorten gebruikt, maar ze heeft zelf genoeg te bieden. OG Kush werd in de vroege jaren 90 gecreëerd. Ze bevat veel THC en trakteert op unieke smaken, dankzij de hoeveelheid myrceen. Deze fytochemicaliën genereren samen een aardse, pittige, zoete smaak en een stevige high die een impact heeft op zowel lichaam als geest.

OG Kush (Royal Queen Seeds) feminized

(42)
Ouders: Chemdawg x Lemon Thai x Pakistani Kush
Genetica: 75% Indica / 25% Sativa
Bloeitijd: 8-9 weken
THC: 19%
CBD: Hoog
Bloei soort: Fotoperiode

3. Tangie

Tangie is een sativa hybride die veel voldoening geeft. Ze is ontstaan uit een kruising tussen California Orange en Skunk #1. Ze is ongelooflijk populair in Amsterdamse coffeeshops en maakt ook in andere delen van de wereld razendsnel furore. Het terpenen profiel wordt door myrceen gedomineerd. Bij het gebruik van de wiet geniet je van aardse, citrusachtige geuren en smaken en een stimulerend effect waar je geen genoeg van zult krijgen.

Tangie (BSF Seeds) feminized

(6)
Ouders: California Orange x Skunk
Genetica: 30% Indica / 70% Sativa
Bloeitijd: 9-10 weken
THC: 20%
CBD: Laag
Bloei soort: Fotoperiode

4. White Widow

White Widow is nog zo’n onbetwiste klassieker. Ze heeft alles wat een geliefde wietsoort zou moeten hebben en dan vooral een lekkere smaak en een evenwichtig effect. De high wordt vooral in het begin als energiek en euforisch beschreven, maar deze verschuift uiteindelijk naar een rustgevende, fysieke stone, waarvoor myrceen deels verantwoordelijk is! Bij het roken of vapen van deze wiet, zullen de rijke, pittige smaken van dit terpeen echt schitteren. Wat een verrukkelijke ervaring!

White Widow (Silent Seeds) feminized

(4)
Ouders: White Widow X White Widow
Genetica: 65% Indica / 35% Sativa
Bloeitijd: 7-8 weken
THC: 16%
CBD: Laag
Bloei soort: Fotoperiode

5. Skunk XL

Skunk XL is een indrukwekkende combinatie van Skunk 1 en Afghan. Deze strain is niet alleen ongelooflijk productief, maar trakteert ook op sterke, fruitige smaken, aangevuld door vleugjes aarde en peper. Dat is een duidelijk teken dat myrceen aan het werk is. De high in je bol gaat uiteindelijk over in een rustgevende full body stone. Kortom, Skunk XL heeft meer dan genoeg te bieden, zeker als je dol op myrceen bent.

Skunk XL (Royal Queen Seeds) feminized

(27)
Ouders: Skunk
Genetica: 50% Indica / 50% Sativa
Bloeitijd: 7-8 weken
THC: 15%
CBD: Hoog
Bloei soort: Fotoperiode

Geef myrceen een plekje in je leven

Geef Myrceen Een Plekje In Je Leven

Het is inmiddels wel duidelijk dat myrceen talloze geliefde eigenschappen bezit. Het is de meest voorkomende terpeen in de meeste wietsoorten. Het is dan ook vrij gemakkelijk een strain te vinden die precies die smaken en effecten biedt waarnaar je op zoek bent. Is jouw interesse in myrceen ook gewekt? Haast je dan naar de Zamnesia Seedshop en maak een keuze uit ons uitgebreide assortiment met wietzaadjes.

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
Bronnen
  • do Vale, T. G., Furtado, E. C., Santos, J. G., & Viana, G. S. B. . (2002/01/01). Central effects of citral, myrcene and limonene, constituents of essential oil chemotypes from Lippia alba (Mill.) N.E. Brown - https://www.sciencedirect.com
  • Lee, Jeong-Ho, Lee, Kicheol, Lee, Da Hyun, Shin, Soon Young, Yong, Yeonjoong, Lee, & Young Han. (2015, August). Anti-invasive effect of β-myrcene, a component of the essential oil from Pinus koraiensis cones, in metastatic MDA-MB-231 human breast cancer cells - https://link.springer.com
  • Rufino et al. (2015/03/05). Evaluation of the anti-inflammatory, anti-catabolic and pro-anabolic effects of E-caryophyllene, myrcene and limonene in a cell model of osteoarthritis - https://www.sciencedirect.com
  • Russo, & E. B. (12 July 2011). Taming THC: potential cannabis synergy and phytocannabinoid-terpenoid entourage effects - https://bpspubs.onlinelibrary.wiley.com
Facts Nieuws
Zoeken in categorieën
of
Zoeken