De Beste Manieren Om Je Wiet Te Bewaren En Vers Te Houden

De Beste Manieren Om Je Wiet Te Bewaren En Vers Te Houden

Luke Sumpter
Luke Sumpter
Bijgewerkt op:

Wiet bewaren, is niet zo simpel als het opbergen van snacks of ander lekkers in je keukenkastje. Om je geweldige voorraad lang vers te houden, moet je een aantal dingen voorkomen en rekening houden met diverse variabelen. Lees verder en ontdek alles wat je moet weten over het bewaren van wiet.

Het bewaren van wiet kun je niet vergelijken met het opbergen van snacks in je keukenkastje. Om je wiettoppen zo lang mogelijk vers te houden en problemen met bijvoorbeeld schimmel te voorkomen, moet je rekening houden met verschillende factoren.

Helaas maken mensen vaak grote fouten met het verlies van smaak, sterkte, of allebei, tot gevolg; de nachtmerrie van elke kweker.

Kweek je wiet, of heb je simpelweg graag een grote voorraad in huis? Dan is dit artikel voor jou. We leggen hier uit hoe je wiet relatief lang kunt bewaren, zonder verlies van THC of terpenen.

Waarom is het belangrijk om wiet zorgvuldig te bewaren?

Waarom Is Het Belangrijk Om Wiet Zorgvuldig Te Bewaren?

Zoals vermeld, is het belangrijk dat je wiet op de juiste manier bewaart. Anders gaan na verloop van tijd de sterkte, smaak en algehele kwaliteit achteruit, waardoor je wiet droog en scherp wordt om te roken. Hoewel wiet niet echt een houdbaarheidsdatum heeft en je het minstens zes maanden vers kunt houden, kun je je wiettoppen het beste binnen een jaar roken om onaangename smaken en een scherpe rook te voorkomen.

De juiste opslagmethode is ook belangrijk voor de veiligheid in je huis. Heb je bijvoorbeeld kinderen of huisdieren? Dan is het altijd verstandig om je wiet uit het zicht te houden. Je wilt tenslotte geen ongewenste situaties creëren, vooral als deze gemakkelijk te voorkomen zijn.

Gerelateerd artikel

Hoe Rehydrateer Je Uitgedroogde Cannabistoppen?

Wat gebeurt er als je wiet oud wordt?

Wat Gebeurt Er Als Je Wiet Oud Wordt?

We stipten al aan dat toppen van wiet die onzorgvuldig bewaard worden hun smaak en sterkte verliezen, maar hoe komt dat? Voor de iconische geuren en smaken van je wiet zijn aromatische terpenen verantwoordelijk. Maar mettertijd breken ze af, vooral als ze aan licht, lucht en hoge temperaturen worden blootgesteld. Hetzelfde geldt voor THC, wat op den duur tot CBN wordt afgebroken, waardoor de high van je wiet minder sterk is.

Daarnaast voelt oude, muffe wiet meestal ook niet prettig aan. De textuur is kruimelig en het lijkt totaal niet op een verse, sappige, kleverige wiettop.

Je hoeft geen expert te zijn om te weten of je voorraad nog vers is. Aan de hand van drie zintuigen (zicht, reuk en tast) kun je bepalen of je wiet nog bruikbaar is.

Belangrijke overwegingen als je wiet langdurig wilt bewaren

We hebben je al verteld wat er mis kan gaan als je je voorraad niet goed bewaart. Maar welke factoren zijn verantwoordelijk voor de degradatie van wiet en hoe kun je problemen voorkomen?

Curen is essentieel

Het curen van wiet is een tijdrovend maar essentieel proces, waarbij je de toppen droogt en laat 'rijpen'. Het doel is om voldoende vocht vast te houden zodat je toppen niet uitdrogen, terwijl je tegelijkertijd de kans op schimmel beperkt.

Dit proces kan wel vier weken of langer duren. Hierbij doe je de wiet in luchtdichte voorraadpotten die je op een donkere, koele plaats bewaart.

Luchtvochtigheid

Een belangrijk onderdeel van het curen en bewaren, is het optimaliseren van de luchtvochtigheid. Wiet kun je het beste bewaren bij een relatieve luchtvochtigheid van 58–62%. Zo houd je je toppen droog genoeg, maar worden ze niet broos. Bovendien helpt het schimmelvorming te voorkomen. Om de ideale luchtvochtigheid te verzekeren, gebruiken veel blowers en telers een Humidipak in hun voorraadpot. Dit is een makkelijke manier om de omstandigheden op peil te houden.

Temperatuur

Temperatuur

Net als de luchtvochtigheid, speelt de temperatuur een belangrijke rol bij het voorkomen van schimmel en het intact houden van de THC en terpenen. De optimale bewaartemperatuur voor wiet ligt rond 15–20°C. Alles daarboven kan problemen veroorzaken. Ook is het verstandig om niet lager te gaan, omdat de toppen van wiet ook niet echt van kou houden.

Lucht

Tijdens het curen, moet je de potten elke dag even openen om luchtcirculatie mogelijk te maken. Zodra je wiet goed gecured is, kun je de potten beter dicht laten. Bij overmatige blootstelling aan lucht treedt oxidatie op, wat het afbraakproces versnelt. Voor zowel het curen als het langdurig bewaren, zijn weckpotten ideaal om oxidatie te beperken.

Licht

Licht

Het is verstandig je wiet op een koele, donkere plaats te bewaren en daar is een goede reden voor. Te veel licht, met name ultraviolette straling, verlaagt het THC-gehalte en daarmee de sterkte van je wiet. De trichomen van de plant hebben het ook zwaar te verduren als ze te veel licht ontvangen. Dit kan ervoor zorgen dat je minder plakkerige en meer brokkelige wiet krijgt. Daar zit niemand op te wachten.

Hygiëne

Dit is eigenlijk vanzelfsprekend. Omdat je de wiet gaat roken, vapen of op een andere manier gaat gebruiken, moeten je voorraadpotten goed schoon zijn. Naast een goede algemene hygiëne, voorkom je met schone potten dat bacteriën en schimmels een kans krijgen. Maar je hoeft ook niet te overdrijven. Een grondige wasbeurt met een warm sopje is al genoeg.

Gebruik altijd potten

Gebruik Altijd Potten

Ja, je kunt je wiet in principe ook in ziplock zakjes bewaren, maar dit resulteert uiteindelijk in droge toppen. In plaats daarvan kiezen veel telers simpele, glazen voorraadpotten met luchtdichte deksels (weckpotten). Pas op met het gebruik van metalen potten of blikken, want dat kan de smaak van je wiet aantasten, afhankelijk van het type metaal.

Ook met hout moet je oppassen, hoewel dit wel kan werken. Een humidor is bijvoorbeeld een geschikte bewaaroplossing voor wiet, omdat het ook wordt gebruikt om sigaren goed te houden. Een cederhouten kist kan echter de smaak en houdbaarheid van je wiet aantasten. Daarom is deze optie minder geschikt.

Kun je wiet bewaren zonder geur?

Wil je je cannabisgebruik zo discreet mogelijk houden? Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om de kans op geurtjes te verkleinen.

Overweeg vacuüm te verpakken

Overweeg Vacuüm Te Verpakken

Een manier om ongewenste geuren en aandacht te vermijden, is door vacuümverpakkingen te gebruiken. Hiermee voorkom je dat geurtjes ontsnappen en je wiet blijft ongelooflijk vers.

Nu is het natuurlijk nogal een gedoe om je wiet na elk gebruik opnieuw vacuüm te verpakken. Dus als je deze methode kiest, kun je dat beter doen voor de lange termijn. Anders kun je beter gaan voor een weckpot die je open en dicht kunt doen terwijl het invloeden van buitenaf beperkt.

Luchtdichte potten

Luchtdichte Potten

Luchtdichte potten zijn niet alleen goed om overtollig vocht en schimmel te voorkomen. Ze houden namelijk ook sterke geuren opgesloten zodat deze niet in de directe omgeving vrijkomen.

Naast weckpotten kunnen rvs bakken met een plastic deksel ook goed werken. In tegenstelling tot standaard staal is rvs niet gevoelig voor chemische reacties en kan het niet afbreken. Daardoor heeft roestvrij staal geen impact op de smaak van je wiet, wat bij standaard staal mogelijk wel het geval is.

Voorkom deze fouten bij het bewaren van wiet

Je weet nu hoe je wiet op de juiste manier moet bewaren en begrijpt het idee erachter. Laten we eens kijken wat je moet vermijden bij het bewaren van wiet. Veel mensen gaan hier de fout in, dus zorg dat jij niet in deze groep valt.

Koelkast of vriezer

Vreemd genoeg leggen sommige mensen hun wiet in de koelkast of vriezer. Maar zelfs als je de toppen van wiet in folie wikkelt of in zakken of potten stopt, is de koelkast of vriezer niet ideaal voor langdurige opslag.

Allereerst is er het probleem van een schommelende temperatuur, vooral als je wiet in de koelkast bewaart. Dit trekt schimmels aan, waardoor je voorraad kan bederven.

Een ander groot probleem is dat de kostbare trichomen van je wiet loslaten bij blootstelling aan de koude temperaturen van je vriezer. Uiteindelijk wordt je wiet daardoor minder sterk en eigenlijk onbruikbaar. Als je je wietplanten zelf hebt gekweekt, is dat gewoon zonde van je harde werk. Kortom, bewaar je wiet niet in de koelkast of vriezer. Je zult jezelf later dankbaar zijn.

Gerelateerd artikel

Cannabis Invriezen, Ja Of Nee?

Plastic zakjes

Plastic Zakjes

Verse wiet die je in een coffeeshop koopt, zit vaak in een plastic zakje. Voor de korte termijn werkt plastic prima. Maar op de lange termijn is dit niet zo'n goed idee.

Om te beginnen is plastic een isolatiemateriaal. De statische lading die zich op het oppervlak opbouwt, kan ervoor zorgen dat een deel van de trichomen loslaten. Een ander probleem van plastic is dat het tot vochtophoping kan leiden. We hebben al besproken waarom je dit bij wiet wilt voorkomen. Bovendien kan plastic op den duur de smaak aantasten.

Plastic is inderdaad gemakkelijk verkrijgbaar, relatief stevig en goedkoop. Maar als je de kwaliteit van je kostbare wiet wilt behouden, zijn er betrouwbaardere opties.

Bezuinig niet op bewaarmethoden voor wiet

Beknibbel Niet Op Bewaarmethoden Voor Wiet

Van dit artikel heb je geleerd wat de correcte manier is om wiet te bewaren en ook wat je niet moet doen. Wat rest, is deze kennis in de praktijk brengen. Je beloning bestaat uit een voorraad die altijd vers is, klaar om te delen en van te genieten.

Je bezoekt onze Nederlandse website.