Tips Voor Hoe Je Wiet Het Best Kunt Bewaren

De Beste Manier Om Je Wiet Te Bewaren

Luke Sumpter
Luke Sumpter
Bijgewerkt op:

Of je nu je eigen wiet kweekt of het in bulk koopt, het is niet waarschijnlijk dat je je gehele voorraad in één dag oprookt. Dit betekent dat je het moet bewaren om het zo lang mogelijk lekker, vers en krachtig te houden. Maar hoe doe je dat? En wat kan de houdbaarheid van je wiet verkorten? In deze handleiding bekijken we hoe je wiet fatsoenlijk bewaart en wat mogelijke bedreigingen zijn. Geen zorgen; het langdurig bewaren van je cannabis is helemaal niet zo moeilijk!

Marihuana wordt gewoonlijk verkocht in goedkope, draagbare verpakkingen die bedoeld zijn om je aankoop veilig naar huis te brengen, zoals papier of een plastic zakje. Hoewel een zakje je wiet tijdelijk vers houdt, is het belangrijk om te kiezen voor een betere opbergmogelijkheid, als je het langer dan een paar dagen wil bewaren.

Als cannabisliefhebber weet je dat er niets erger is dan het roken van oude, droge en broze wiet. Cannabis die niet goed bewaard wordt, verliest aan smaak en sterkte. Uiteindelijk levert het vaak verschrikkelijk rookwaar op. Maar hoe houd je je wiet vers voor een langere periode? Ontdek de beste manieren om je stash te bewaren!

HOE LANG BLIJFT WIET VERS?

Je wiet fatsoenlijk opslaan kan een enorm verschil maken wat de kwaliteit en het effect van het kruid betreft. Hoewel cannabis geen vervaldatum kent, dient het nog wel goed opgeslagen te worden met dezelfde zorgvuldigheid waarmee je goede wijn of een fles oude whisky bewaart.

Normaal gesproken kun je, indien goed opgeslagen, verwachten dat je wiet ten minste zes maanden goed blijft. Met bepaalde methodes voor het langdurig bewaren, kun je het zelfs langer vers houden, tot wel twaalf maanden of zelfs meer.

De wijze waarop en de plaats waar je je wiet bewaart zijn echter van grote invloed op hoe lang je stash goed blijft. Vocht, licht en warmte tasten cannabinoïden aan en het bewaren van wiet in opengeritste zakjes leidt tot uitdroging. Als je toppen te droog worden, wordt de rook scherp en veel minder smaakvol. Anderzijds kan schimmel je stash ruïneren als je wiet opgeslagen is op een plek die te vochtig is.

Factoren waar je rekening mee moet houden als je wiet wilt bewaren

Factoren waar je rekening mee moet houden als je wiet wilt bewaren

Er zijn diverse factoren die invloed hebben op het correct bewaren van je wiet en je moet je hiertegen wapenen als je je wiet zo vers mogelijk wil houden. Met de juiste voorzorgsmaatregelen kan cannabis langer dan zes maanden worden bewaard zonder kwaliteitsverlies. Wat je eerst moet weten, is dat omgevingsfactoren ervoor zorgen dat je wiet in kwaliteit afneemt. Deze factoren zijn vocht, temperatuur, licht en lucht.

LUCHTVOCHTIGHEID

Luchtvochtigheid is belangrijk omdat het een omgevingsfactor is in de groei van schimmel en meeldauw. De luchtvochtigheid correct houden, zal verzekeren dat verontreinigingen, die schimmel en rot veroorzaken, geen kans krijgen. De ideale luchtvochtigheid voor opslag ligt tussen 54% - 63%. Alles hieronder zal het risico op schimmel verminderen, maar het kan er ook voor zorgen dat je toppen teveel uitdrogen, waardoor essentiële oliën verloren gaan.

TEMPERATUUR

De temperatuur waarop je je cannabis bewaart, is belangrijk om twee redenen. Allereerst heeft de temperatuur invloed op de ontwikkeling van schimmel. Schimmel gedijt het best tussen 25-30 graden Celsius, waardoor het belangrijk is om je cannabis op een koele plek te bewaren.

Verder is hitte is de eerste en meest logische factor die je moet vermijden, omdat het je wiet zal uitdrogen en de kracht zal verminderen.

Lagere temperaturen vertragen ook de afbraak van THC en dus de kracht. Vries je toppen nooit in als je van plan bent ze te roken, zelfs niet in een luchtdicht bakje. Zulke koude temperaturen zullen de trichomen, die cannabinoïden bevatten, laten bevriezen, waardoor ze breekbaar worden en zeer waarschijnlijk van je toppen vallen.

LICHT

UV-licht is schadelijk voor de integriteit van cannabinoïden. Als geoogste wiet te lang wordt blootgesteld aan licht, zal het aan kracht verliezen omdat de THC afbreekt. Het is zo dat zonlicht, en de meeste vormen van ander licht, in de een of andere vorm UV bevatten. Zorg er dus voor dat je je wiet altijd op een donkere plek bewaart.

Licht kan ook schade toebrengen aan de trichomen, de harsklieren die verantwoordelijk zijn voor de kleverigheid. Hoewel je moet oppassen voor uitdroging, kan een teveel aan vocht weer leiden tot schimmels en bacteriegroei. En tot slot kan teveel beweging en vastpakken ervoor zorgen dat de trichomen eraf vallen.

LUCHT

Lucht speelt meerdere rollen. Hoewel je planten een constante aanvoer van verse zuurstof nodig hebben tijdens de groei, kan een teveel het degeneratie proces versnellen in reeds geoogste toppen. Lucht heeft ook effect op de luchtvochtigheid, zeker als de toppen nog niet volledig zijn gedroogd. Om die reden is het dus verstandig dat je je wiet luchtdicht opbergt.

DE BESTE MANIER OM JE CANNABIS TE BEWAREN

DE BESTE MANIER OM JE CANNABIS TE BEWAREN

Je moet je wiet uit de buurt van hitte, vocht en licht houden wanneer je het opslaat. Een koele (15-21°C) en donkere plaats is het beste. Indien je een kelder hebt, zou dat ideaal zijn. Voor het bewaren van je toppen, gebruik je weckpotten van 1l met een deksel die vrijwel overal te verkrijgen zijn.

Een goed sluitend deksel verzekert dat je wiet beschermd is tegen lucht en vocht. Wanneer je de glazen potten met je cannabis vult, zorg dan dat ze voor ongeveer ¾ gevuld zijn. Hoe minder lucht in de pot, hoe beter. Als je een kleinere hoeveelheid wiet hebt om te bewaren, gebruik dan simpelweg kleinere potten. Bij opslag op deze wijze met de genoemde factoren in het achterhoofd, kun je je toppen wel een jaar of zelfs langer bewaren.

Er zijn ook veel betaalbare en gespecialiseerde, commerciële producten op de markt voor het langdurig bewaren van wiet. De CVault bijvoorbeeld, voldoet aan alle wensen en biedt een steriele, luchtdichte, lichtdichte oplossing. En als je rekening houdt met de tijd en moeite die het heeft gekost om een persoonlijke voorraad te kweken, vallen de kosten alleszins mee.

Opbergcontainer CVaultBekijk Product

Het probleem met plastic zakjes

Iedereen heeft wel eens zijn wiet bewaard in een plastic zakje en helaas is dit nog steeds de eerste keuze voor vele fervente rokers. Zakjes hebben echter een aantal nadelen, die effect hebben op de kracht van marihuana.

In aanvulling op het doorlaten van licht, hitte en het opbouwen van vocht, zijn zakjes statisch, waardoor de wiet kan breken en aan de zijkanten van het zakje zal kleven, waardoor een schok wordt gecreëerd. Wanneer dit gebeurt, zal veel van de THC verloren gaan. Daarnaast zal het inhaleren van, in een zakje bewaarde, wiet bijna gegarandeerd een ruwere ervaring zijn.

Gerelateerd artikel

Bewaar Je Cannabis In Stijl Met Smokus Focus Stash Jars

Waarom invriezen niet werkt

Als een alternatief voor plastic zakjes, geloven veel mensen dat de wiet langer vers blijft als het wordt ingepakt in folie en bewaard wordt in de vriezer. Deze methode zal om diverse redenen niet werken. Allereerst kunnen de wisselende temperaturen invloed hebben op de versheid en leiden tot bacteriegroei.

Dus, tenzij je de vriezerdeur nooit meer opent, kan je erop vertrouwen dat jouw wiet wordt beschadigd. Ten tweede zal het invriezen van je toppen ervoor zorgen dat je trichomen veranderen in mini-ijspegels, die vervolgens zullen afbreken en de resterende wiet minder krachtig maken. Tot slot lijkt het zo te zijn dat mensen die hun wiet in de vriezer bewaren het meer bewegen en dit zal de kwaliteit ook niet verbeteren.

Aanvullende tips voor versheid

Aanvullende tips voor versheid

Zodra je de perfecte glazen pot gevonden hebt, zijn er nog een aantal manieren om de kwaliteit van je wiet te verzekeren. Allereerst bewaar je je pot op een koele, donkere plek, zoals een kastje of een la. Ten tweede, vermijd je plaatsen boven een warmtebron. Warmte stijgt en de hitte van bijvoorbeeld een oven of magnetron kan je wiet uitdrogen.

Tot slot zorg je ervoor dat je je wiet niet vaker pakt dan nodig. Hoewel het verleidelijk kan zijn om indruk te maken met je stash of de pot open te draaien om van de geur te genieten, moet je je pot alleen openen als je de marihuana ook echt wil gebruiken.

Het is belangrijk om blootstelling aan lucht, licht, warmte en vocht te beperken, ongeacht of je nu je wiet een aantal dagen of een aantal maanden vers wil houden. Een glazen pot zal je wiet niet alleen veilig houden van deze factoren, maar het zal je ook helpen je wiet op zijn plek te houden, zodat gekristalliseerde toppen niet door elkaar geschud worden en hun harsachtige trichomen verliezen.

Als je de integriteit van je wiet zo lang mogelijk wil bewaren, komt het er uiteindelijk op neer dat je een beetje gezond verstand nodig hebt en een geschikte container. Het is dus enorm eenvoudig om ervoor te zorgen dat je toppen net zo smakelijk en krachtig blijven als de dag dat je ze geoogst hebt. Je hebt alleen maar een beetje kennis nodig over de factoren die zorgen voor de achteruitgang van je wiet.

Als je dus de volgende keer met een zakje thuis komt, zorg er dan voor dat je je voorraad overpakt in een veiligere opbergpot, zodat je elke keer opnieuw kan genieten van een krachtig trekje van je favoriete toppen.

Luke Sumpter
Luke Sumpter
Luke Sumpter heeft een diploma in de Klinische Gezondheidswetenschappen en een passie voor het kweken van planten. Inmiddels werkt hij al zeven jaar als professioneel journalist en schrijver op het gebied van cannabis en de wetenschap.