Blog
Verontreinigde Wiet
9 min

Hoe Herken Je Verontreinigde Wiet?

9 min

Misschien denk je dat je altijd de beste toppen uitkiest, maar zelfs de meest ervaren connaisseur krijgt af en toe met verontreinigde cannabis te maken. Of het nu echter gaat om het uiterlijk, de smaak of textuur, verontreinigde cannabistoppen zijn zeker te herkennen. In dit artikel laten we je zien hoe je contaminanten detecteert en vermijdt.

Wellicht beschouw je jezelf als een echte cannabis-connaisseur en vertrouw je erop dat je voorraad altijd vrij is van contaminanten. Soms kun je toppen echter niet voldoende inspecteren of kom je een onbekende soort tegen. De wiet lijkt in eerste instantie misschien prima, maar bij nadere inspectie blijkt dat er iets niet klopt. Wellicht weet je niet meteen wat er mis is, maar je merkt wel dat er een probleem is met de textuur, het aroma of zelfs de smaak.

Om je te helpen problemen met verontreinigingen en onzuiverheden in je cannabis te voorkomen, hebben we een lijst samengesteld met methoden om ongewenste stoffen te detecteren. Bovendien stippen we een aantal strategieën aan om je te helpen deze risico's in de toekomst te vermijden. We zullen ook de meest voorkomende soorten verontreinigingen in cannabistoppen bespreken en hoe je ze herkent.

Gerelateerd artikel

Goede Versus Slechte Wiet: Hoe Zie Je Het Verschil?

Hoe herken je verontreinigde wiet?

Voordat je erachter kunt komen wat er precies in (of op) je wiet zit, moet je weten hoe je het moet analyseren. Dit komt in principe neer op aanraken en ruiken. Als je echter nog steeds ongerust bent, zijn er nog een aantal andere technieken waarmee je alle twijfels weg kunt nemen.

Stap 1: inspecteer je wiet met het blote oog

Verontreinigde wiet herkennen: inspecteer je wiet met het blote oog

Bijna niets vertelt je meer over de staat van je wiet dan de aanblik van de toppen. We zijn allemaal fan van ijzige cannabistoppen, maar wanneer ze overdreven bedekt zijn met een glanzende, kristallijne substantie, kan het zijn dat het iets anders dan de gewenste trichomen betreft. Je kunt ook je toppen uitschudden en kijken of er zand, poeder of andere deeltjes uit vallen. Valt er niets uit, kijk dan eens in de verpakking, want daar kunnen ook nog twijfelachtige stukjes in zitten.

Met het blote oog kun je al veel ontdekken, maar je hebt een microscoop nodig voor een echt uitgebreide visuele inspectie. We gaan er niet van uit dat je een professioneel apparaat in huis hebt, maar een draagbare microscoop is wel redelijk betaalbaar, handig en biedt een prima kijk op je toppen.

Stap 2: pak je cannabistoppen beet

Verontreinigde wiet herkennen: pak je cannabistoppen beet

Lijkt alles in orde na je visuele inspectie, dan is het tijd om een ander zintuig te gebruiken om een conclusie te kunnen trekken. Wanneer je je wiet aanraakt, voelt het dan zwaarder aan dan zou moeten? Verkruimelen de toppen als je ze aanraakt of vallen ze uit elkaar als je met je vingers een beetje kracht uitoefent? Hoe reageren ze bij blootstelling aan lucht? Drogen ze uit of behouden ze hun vocht?

Als een of meerdere van deze factoren opspelen, heb je mogelijk besmette toppen in handen. Je kunt misschien nog niet bepalen wat er precies in zit, maar bovenstaande alarmsignalen wijzen meestal wel in de richting van verontreinigende stoffen.

Stap 3: ruik aan je wiet en proef het voordat je het gaat roken

Verontreinigde wiet herkennen: ruik aan je wiet en proef het voordat je het gaat roken

Bovenstaande tests kunnen al heel wat prijsgeven over de staat van je wiet, maar soms moet je gewoon even ruiken om een betere indruk te krijgen. Dit kan echter een beetje lastig zijn als je een onbekende soort hebt. Maar zelfs dan zou je wel een idee moeten hebben van hoe een goede top ruikt. Als je merkt dat er ook maar een licht chemisch aroma aanwezig is of iets anders onnatuurlijks, raden we aan om naar je intuïtie te luisteren en de wiettop weg te gooien.

Als je echter merkt dat de geur niet veel prijsgeeft, kun je voorzichtig aan de top likken. Dit zegt je in eerste instantie misschien niet veel, omdat de meeste mensen nooit aan hun cannabistoppen likken en daardoor niet goed weten wat de 'standaard' smaak is. Als er echter agressieve chemicaliën in zitten, zullen je smaakpapillen dat je onmiddellijk vertellen.

Stap 4: let goed op bij het aansteken van een joint, pijp of bong

Verontreinigde wiet herkennen: let goed op bij het aansteken van een joint, pijp of bong

Je toppen lijken nu misschien goed genoeg om te worden gerookt of gevaped en wellicht is dat ook zo, maar de inspectie is nog niet voorbij. Nu je vastberaden bent om te gaan roken, let dan goed op hoe de wiet eruitziet en hoe het klinkt als je het aansteekt. Kijk in het bijzonder naar de punt van je joint of de bovenkant van je bowl als je een pijp of bong gebruikt. Geeft de wiet vonken af als je inademt? Hoor je een krakend geluid terwijl je een trekje neemt? Als dat het geval is, is de kans groot dat je toppen besmet zijn en is het beter dat je je joint aan de kant legt.

Stap 5: let goed op de smaak en geur van de rook of damp

Verontreinigde wiet herkennen:  let goed op de smaak en geur van de rook of damp

Na de visuele en geluidssignalen kun je de toppen met je reuk- en smaakzintuigen verder analyseren. Als de rook of damp bijvoorbeeld scherp ruikt, is er een redelijke kans dat de wiet niet het enige is wat vlam heeft gevat. Naast een gevaarlijk aroma, zullen trekjes van onzuivere toppen waarschijnlijk ook een plasticachtige en chemische smaak hebben. Dat is uiteraard niet de natuurlijke smaak van cannabis en een duidelijk teken dat je de wiet moet wegleggen.

Stap 6: controleer je asbak

Verontreinigde wiet herkennen: controleer je asbak

Ten slotte kun je meer kennis vergaren uit de as die je wiet achterlaat. Normaal gesproken, heeft dit een donkergrijze tint, is het voornamelijk droog en voelt het zacht aan. As van besmette toppen is echter vaak gitzwart, voelt steviger aan en is merkbaar vettig. Vette stoffen in as zijn, je raadt het al, het product van verhitte contaminanten in je wiet.

Verschillende soorten verontreinigingen in cannabis

Maar welke soorten verontreinigingen kun je zoal tegenkomen? Er blijkt een grote verscheidenheid aan stoffen te zijn die in je toppen terecht kunnen komen, sommige giftiger dan andere. Hieronder bespreken we de kenmerken en effecten van iedere mogelijke soort verontreiniging.

Suiker

Soorten verontreinigingen in cannabis: Suiker

In eerste instantie klinkt het idee dat een wietplant besmet is met suiker misschien vreemd. Sommige kwekers belazeren de boel echter door het gewicht van hun opbrengst te verhogen met een vloeibare suikeroplossing. Deze sproeien ze op de toppen en laten ze vervolgens drogen. Omdat mensen specifiek op zoek zijn naar plakkerige, zware toppen, merken onoplettende rokers in eerste instantie misschien geen problemen op. Op basis van het uiterlijk lijken deze toppen wellicht zelfs aantrekkelijker dan natuurlijkere exemplaren. Helaas is de rookervaring niet zo aantrekkelijk.

Hoe herken je suiker?

Het belangrijkste teken dat je wiet suiker bevat, is dat het erg zwaar en plakkerig aanvoelt. Je kunt het ook makkelijk ruiken en proeven (het is tenslotte suiker). Heb je dit eenmaal ontdekt, gooi de toppen dan weg, omdat je met het aansteken en inademen van suiker vervelende gifstoffen binnen kunt krijgen. Dit is sowieso het geval bij tabak en hoewel hetzelfde onderzoek niet met cannabis is uitgevoerd, is het wel aannemelijk dat het ook hier een probleem is.

Zand

Soorten verontreinigingen in cannabis: Zand

Hoewel de meeste kwekerijen en coffeeshops hun producten controleren op verontreinigingen van buitenaf, kunnen er wel natuurlijke resten door de inspectie heen glippen. Zand heeft bijvoorbeeld de vervelende gewoonte om in toppen te gaan nestelen zodra het met wiet in aanraking komt. Zand is bij kwekerijen uiteraard op verschillende plekken aanwezig, dus de kans bestaat dat er per ongeluk wat in de cannabistoppen komt. Het is helaas ook zo dat louche, onbetrouwbare kwekers het expres toevoegen om toppen een glanzender uiterlijk te geven en ze zwaarder te maken.

Hoe herken je zand?

Gelukkig valt het meeste zand uit je wiet terwijl het in de verpakking zit. Desondanks moet je nog steeds goed kijken als je eenmaal de toppen in je vingers hebt. Je kunt zandkorrels vinden door de cannabistoppen een beetje te schudden, maar je zult de meerderheid pas ontdekken als je alles vermalen hebt en er voorzichtig doorheen gaat spitten. Als alles eenmaal uitgespreid is, zou het aanzienlijk gemakkelijker moeten zijn om het zand te vinden en het uit je toppen te zeven.

Brix

Soorten verontreinigingen in cannabis: Brix

In tegenstelling tot veel andere meststoffen, zijn brixmeststoffen specifiek ontworpen om de hoeveelheid koolhydraten en suikers in een plant te verhogen. Planten hebben een bepaalde brix-waarde nodig om te overleven, maar dit wordt meestal al met standaardaarde bewerkstelligd. Brixmeststoffen kunnen echter worden gebruikt om een tekort aan te vullen of om een regelmatige groei te bevorderen. Maar ook hier gebruiken onbetrouwbare, winstgerichte telers vaak expres te veel van. Zelfs na het oogsten behandelen ze hun cannabis ermee, door de toppen erin te dompelen en te laten drogen. Dit maakt de cannabistoppen aanzienlijk zwaarder, terwijl de meststof bijna onzichtbaar voor de zintuigen blijft.

Hoe herken je brix?

Helaas zul je brix op je toppen moeilijk kunnen herkennen door alleen te ruiken en voelen. Om het te ontdekken, moet je checken of de wiet te heftig brandt en of het een chemische smaak heeft. Het roken van cannabis die met meststoffen doorspekt is, is buitengewoon ongezond. Daarom raden we je sterk aan om toppen die met deze stoffen zijn besmet, weg te gooien.

Haarlak

Soorten verontreinigingen in cannabis: Haarlak

Op het eerste gezicht lijken haarlak en wiet misschien een belachelijke combi. Als je echter je toppen wilt etaleren en ze er glanzend uit wilt laten zien, is dit een esthetisch trucje. Deze bespoten cannabistoppen mogen echter nooit voor consumptiedoeleinden worden gebruikt, maar wederom bespuiten sommige onbetrouwbare kwekers en dealers hun wiettoppen hiermee om snel winst te maken. Het maakt de toppen zwaarder en plakkeriger, waardoor onervaren gebruikers wellicht in eerste instantie niets vreemds opmerken.

Hoe herken je haarlak?

Als je echter eenmaal met haarlak bedekte toppen mee naar huis hebt genomen, zul je al snel problemen signaleren. Om te beginnen, zullen ze verdacht compact en stroperig aanvoelen – veel meer dan normaal. Als je eraan ruikt, merk je meteen een scherp chemisch aroma dat doet denken aan een slecht parfum. Dankzij deze duidelijke signalen kun je vrij snel het probleem constateren en hoef je de wiet niet eerst te consumeren.

Industriële pesticiden en meststoffen

Soorten verontreinigingen in cannabis: Industriële pesticiden en meststoffen

Hoewel dit evidentere verontreinigingen zijn dan sommige andere op deze lijst, kunnen industriële pesticiden en meststoffen nog steeds een aanzienlijk gezondheidsrisico vormen. In plaats van een resultaat te zijn van nalatigheid, kunnen deze chemicaliën ook voorkomen in toppen die door legale distributeurs zijn gekweekt, omdat ze zijn bedoeld om planten te beschermen en de groei te bevorderen. Industriële pesticiden en meststoffen kunnen echter niet alleen een scherpe, bittere smaak hebben, ze kunnen ook gevaarlijke chemicaliën in je longen achterlaten. Het langdurig consumeren van dit soort besmette toppen kan tot ernstige astmasymptomen, mogelijke neurotoxiciteit en diverse andere gezondheidsproblemen leiden.

Hoe herken je industriële pesticiden en meststoffen?

Gezien het risico dat ze vormen, kan het enigszins verontrustend zijn dat deze stoffen niet altijd door onze zintuigen opgemerkt worden. Ondanks dat we hierboven schreven dat ze de rook scherp kunnen maken, is dit niet altijd waarneembaar. Soms heb je het dus niet door dat je met kunstmest of pesticiden bedekte toppen rookt. De enige manier om te weten of ze besmet zijn, is door ze door een laboratorium te laten testen. Gelukkig zullen betrouwbare coffeeshops deze tests ook uitvoeren voordat ze de wiet verkopen, zodat je dit niet zelf hoeft te doen.

Lood

Soorten verontreinigingen in cannabis: Lood

Misschien wel de gevaarlijkste stof die in je cannabis terecht kan komen, is lood. Als je lood opwarmt en inademt, kan dit veel schade in je lichaam aanrichten. Het komt meestal in planten terecht via vervuilde grond, kunstmest of zelfs water. Het hoopt zich daarbij op in het wortelsysteem en vindt vervolgens zijn weg naar de toppen. Als je deze besmette cannabistoppen rookt of vapet, kan het lood je botten, lever, nieren en hersenen aantasten. Ben je zwanger, dan is het vermeldenswaardig dat deze risico's ook op de foetus van toepassing zijn.

Hoe herken je lood?

Als je deze toppen rookt of vapet, merk je dat er iets niet klopt, maar omwille van je gezondheid wil je het niet zover laten komen. Realistisch gezien, is een microscoop de enige manier om lood te detecteren. Gelukkig zijn draagbare microscopen vrij betaalbaar, dus je hoeft geen volledig professionele laboratorium set-up aan te schaffen.

Schimmel

Soorten verontreinigingen in cannabis: Schimmel

Misschien wel een van de meest voorkomende verontreinigingen in cannabis en een constante bedreiging voor je toppen is schimmel. Je cannabistoppen kunnen op elk moment het slachtoffer hiervan worden als hun omgeving niet in orde is, of ze nu nog aan de plant zitten, aan het drogen zijn of in je la liggen.

Specifieker gezegd, kan overtollig vocht in de lucht in de dichte plooien van je toppen vast komen te zitten. Vervolgens kan het zich na verloop van tijd ophopen en schimmel veroorzaken. Adem je deze schimmel in, dan kan het bij astmapatiënten astmasymptomen teweegbrengen en kan het bij mensen zonder astma tot verschillende andere longproblemen leiden. En dit zijn slechts enkele gezondheidsproblemen waar je mee te maken kunt krijgen.

Hoe herken je schimmel?

Een draagbare microscoop kan je helpen de aanwezigheid van schimmel vast te stellen, maar vaak kun je het zo ook al detecteren. Zie je witte pluisjes of verdachte vlekken op je toppen, dan zijn dit hoogstwaarschijnlijk stukjes schimmel. Een vreemde, onaangename geur verraadt vaak ook al de aanwezigheid van schimmels.

Glas

Soorten verontreinigingen in cannabis: Glas

Glas kan tijdens het verwerkingsproces per ongeluk in de toppen terechtkomen. Daarnaast proberen, daar zijn ze weer, dubieuze telers het gewicht en de glans van hun product soms ook te verbeteren met glas. Hoe dan ook, dit is buitengewoon gevaarlijk en kan bij het roken tot verschillende problemen leiden, waaronder snijwonden in je keel en longen. Na verloop van tijd kunnen die littekens silicose in je ademhalingssysteem veroorzaken.

Hoe herken je glas?

Er zijn twee belangrijke manieren om glas in je cannabis op te sporen: kijken met het blote oog en verbranding. De eerste methode is uiteraard favoriet; koop gewoon een draagbare microscoop (online of bij een plaatselijke winkel) en bekijk elke top van dichtbij. Stukjes glas zullen glinsteren en een scherpe vorm hebben, wat duidelijk opvalt tussen de trichomen. Verbranden is gevaarlijker, omdat het glas uiteindelijk knapt wanneer het voldoende hoge temperaturen bereikt. Als derde optie kun je een drinkglas over je toppen rollen en letten op een knarsend of brekend geluid.

Talk

Soorten verontreinigingen in cannabis: Talk

Talkpoeder, ook wel bekend als speksteen, is een ander berucht middel in het geval van illegale en ongereguleerde wiet. Het belangrijkste doel hiervan is om het gewicht van de toppen te verhogen en ze een meer met trichomen bedekte look te geven. Door deze actie van onbetrouwbare telers en distributeurs riskeer jij als gebruiker echter ademhalingsproblemen, wat kan uitmonden in pulmonale talcose.

Hoe herken je talk?

Vanuit een marketingperspectief is de keerzijde van talk ook het belangrijkste voordeel bij het ontdekken van dit mineraal. Toppen die namelijk zijn behandeld met talk hebben meestal een lichtere kleur dan pure exemplaren en hun aroma's en smaken zijn ook milder. Je hoeft dan ook vaak niet veel meer te doen dan met het blote oog naar deze cannabistoppen kijken om talk te ontdekken. Gooi ze hierna uiteraard weg.

Hoe voorkom je dat je verontreinigde cannabis koopt?

Hoe voorkom je dat je verontreinigde cannabis koopt?

Nu je een veel duidelijker beeld hebt van de mogelijke contaminanten, is het tijd om uit te zoeken hoe je deze risico’s kunt vermijden. Preventief handelen is tenslotte de beste manier om te zorgen dat er überhaupt geen probleem is om te ontdekken.

Kweek je eigen wiet

Om te beginnen, is er geen betere manier om te weten wat je precies rookt of vapet dan door je wiet zelf te kweken. Als je zelf kunt bepalen welke voedingsstoffen je cannabis krijgt, hoe de omgeving eruitziet en onder welke omstandigheden je toppen worden gedroogd en bewaard, kun je veel beter verzekeren dat je wiet geen ongewenste verontreinigingen bevat.

Gerelateerd artikel

De Beste Manieren Om Je Wiet Te Bewaren En Vers Te Houden

Koop wiet alleen bij een betrouwbare coffeeshop

Kun je niet zelf kweken of is je eigen voorraad op, dan is een betrouwbare coffeeshop je beste optie. Deze shops hebben toegewijde medewerkers die elk product zo goed mogelijk inspecteren. De reputatie van hun bedrijf staat immers op het spel, dus ze moeten ervoor zorgen dat elk product veilig en van goede kwaliteit is.

Controleer voor je aankoop op verontreinigingen

Wil je meer voorzorgsmaatregelen nemen, dan kun je de bovenstaande methoden gebruiken om je toppen te inspecteren voordat je tot een aankoop overgaat. Als dit niet in de coffeeshop kan, moet je dit alsnog doen zodra je je wiet in huis hebt. Je kunt op dat moment misschien geen geld meer besparen, maar je kunt nog wel je gezondheid redden, wat volgens ons veel belangrijker is.

Wat kun je doen tegen verontreinigde cannabis?

Wat kun je doen tegen verontreinigde cannabis?

Als je met besmette toppen kampt, is niet alle hoop verloren. Zolang je de tijd en de juiste materialen hebt, is water curing namelijk een prima strategie om je toppen te reinigen van verontreinigingen als suiker en zand. Je kunt er niet iedere verontreiniging mee verwijderen, maar het spoelt wel de meeste contaminanten weg, zonder dat het de THC en andere cannabinoïden of terpenen aantast. Het resultaat is een veel schonere voorraad wiet. Hoe je de verontreinigingen in je cannabis ook te lijf gaat, zorg dat je veilig te werk gaat en verantwoord van je wiet geniet.

Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Ordoñez bezit een AB Mass Media and Communications-diploma. Deze ervaren schrijver draait al 13 jaar mee en voorziet de lezer sinds 2017 van cannabisgerelateerde content. Hij heeft zijn diepgaande kennis over het onderwerp opgebouwd door persoonlijke ervaringen en nauwgezet onderzoek.
How To Nieuws
Zoeken in categorieën
of
Zoeken