Blog
Voordelen Van Een Microscoop Voor Cannabiskwekers En -Gebruikers
3 min

De Voordelen Van Een Microscoop Voor Cannabiskwekers En -Gebruikers

3 min

Zowel cannabiskwekers als -rokers kunnen hun toppen beter bekijken met een microscoop. Dit hulpmiddel biedt ook uitkomst bij het inspecteren van cannabisplanten op ongedierte, ziektes en schimmels. Daarnaast kun je er de kwaliteit van je eindproduct mee controleren voordat je ervan geniet.

Cannabiskwekers en -rokers gebruiken vaak een microscoop of vergrootglas om toppen te inspecteren. Deze hulpmiddelen zijn relatief goedkoop en komen van pas in diverse situaties. Denk aan het controleren van de kwaliteit of het voorkomen van ongedierte. Een microscoop of vergrootglas helpt je meer te leren over cannabistoppen, of je nu kweekt of er alleen van geniet.

VERSCHILLENDE SOORTEN MICROSCOPEN

Zakmicroscopen: Carson Microbrite Plus

Er bestaan verschillende soorten microscopen voor het inspecteren van je cannabisplanten en -toppen. Welke je kiest, hangt grotendeels af van je doel en je budget.

ZAKMICROSCOPEN

Zakmicroscopen zijn kleine apparaten die gemakkelijk in je zak passen. Met deze relatief goedkope exemplaren werp je razendsnel een nauwkeurige blik op je toppen en planten. Sommige modellen zijn aan je smartphone te koppelen voor een beter beeld en meer interactiviteit. Kleinere zakmicroscopen zijn vaak vooral geschikt voor levend plantenmateriaal. In een krappe ruimte is het hanteren van een groter model namelijk nogal onhandig. Met grotere zakmicroscopen krijg je echter wel een indrukwekkender beeld van de trichomen en stampers.

Bud-O-Scope (60-100x)

Bekijk BUD-O-SCOPE

TAFELMODELLEN

Tafelmodellen zijn vooral geschikt voor professionele kwekers, testers en biologieliefhebbers. Deze microscopen zijn veel duurder dan draagbare of digitale exemplaren. Ze zijn echter ongelooflijk vergrotend. Het is daarbij leuk ze te gebruiken en ze genereren prachtige, ronduit verbluffende beelden.

DIGITALE MICROSCOPEN/MODELLEN VOOR JE SMARTPHONE

Digitale microscopen maken verbinding met je telefoon of tablet. Zo zie je de beelden op een ander scherm. Vaak is daarbij sprake van een draadloze verbinding. Deze microscopen zijn ideaal om je cannabis te inspecteren, zonder dat je een gat hoeft te slaan in je bankrekening.

Het is ook mogelijk te improviseren als je een smartphone hebt met zoomfunctie. Met de meeste smartphones kun je flink inzoomen. Vergeleken met je eigen ogen, is dit een enorme verbetering. De resultaten zijn echter niet te vergelijken met een daadwerkelijke microscoop of een vergrootglas.

VOORDELEN VAN EEN MICROSCOOP VOOR KWEKERS

VOORDELEN VAN EEN MICROSCOOP VOOR KWEKERS

Alle kwekers behoren een vergrootglas of microscoop te bezitten. Deze hulpmiddelen komen van pas in elke levensfase van de plant. Met een microscoop of vergrootglas identificeer je vaak snel problemen, zoals ongedierte. Daarnaast is het gemakkelijker te bepalen waar de plant zich bevindt in de levenscyclus en of je actie zou moeten ondernemen.

Gerelateerd artikel

10 Onmisbare Hulpmiddelen Voor De Cannabis Kweker

ZIEKTES EN PLAGEN HERKENNEN

Met een microscoop inspecteer je nauwkeurig de gezondheid van je planten. Kwekers kiezen vaak voor deze hulpmiddelen om te beoordelen of hun cannabisplanten (of specifieke toppen) kampen met ongedierte, ziektes of andere vormen van besmetting.

OOGSTTIJD

Met een microscoop ben je ook beter in staat in te schatten wanneer je cannabisplanten klaar zijn voor de oogst. Sommige kwekers oogsten na afloop van de bloeiperiode die op de verpakking van de zaden staat vermeld. Soms werkt dit, maar vaak oogst je de planten dan te vroeg of te laat.

Andere kwekers oogsten als de meeste stampers van kleur zijn veranderd. Deze methode is accurater dan die hierboven, maar ook hierbij is een verkeerde inschatting zo gemaakt.

De beste manier om het oogstmoment van je cannabisplanten te bepalen, is door de trichomen te bekijken. Als de trichomen melkachtig-wit zijn, mag je aannemen dat de toppen rijp zijn. De aanname is dat dit de effectiefste manier is om oogstrijpe planten te herkennen.

Gerelateerd artikel

Hoe Verkort Je De Bloeitijd Van Je Cannabisplanten?

Hoe meer trichomen op je plant, hoe beter. Trichomen bevatten geconcentreerde hoeveelheden cannabinoïden en terpenen. Deze genereren de geestverruimende en therapeutische effecten waar cannabis bekend om staat. Inspecteer je toppen daarom altijd met een microscoop of vergrootglas. Zo weet je zeker dat ze een gezonde hoeveelheid trichomen bevatten. Je voorkomt daarmee ook dat je vroegtijdig toppen oogst die nog niet krachtig genoeg zijn.

De kleurverandering van de stampers en trichomen is ook zichtbaar met het blote oog. Toch zie je met een microscoop de veranderingen veel beter. Het is hiermee dan ook gemakkelijker te bepalen of planten echt wel klaar zijn voor het hakblok.

VOORDELEN VAN EEN MICROSCOOP VOOR ROKERS

VOORDELEN VAN EEN MICROSCOOP VOOR CANNABIS ROKERS

Microscopen en vergrootglazen zijn dus echt voordelig voor kwekers. Ze zijn echter ook handig voor gebruikers.

DE KWALITEIT VAN JE PRODUCT INSPECTEREN

Je ogen kunnen niet alles zien. Met een microscoop of vergrootglas zie je net wat meer, zodat je een goed beeld krijgt van je toppen. Als je een sample wiet probeert voordat je een grote aankoop doet, is het slim de kwaliteit ervan goed te onderzoeken. Zo verspil je geen geld aan een matig product.

Op zoek naar een pot waarin je je toppen kunt bekijken? Wat dacht je van de opbergpotten Stash Jar and Middleman van Smokus Focus? Deze transparante containers zijn uitgerust met een ingebouwd vergrootglas. Ze hebben ook LED-verlichting, met een batterij die wel 12 uur meegaat. Zo kun je je wiet goed bekijken.

UITDAGINGEN BIJ HET GEBRUIK VAN EEN MICROSCOOP

UITDAGINGEN BIJ HET GEBRUIK VAN EEN MICROSCOOP

Het gebruik van een microscoop is niet altijd eenvoudig. Daarom is het belangrijk het juiste apparaat te kiezen. Het inspecteren van levende planten met een stereomicroscoop is bijvoorbeeld verre van ideaal. Levende cannabisplanten controleer je het best met een zak- of digitale microscoop. Grotere microscopen of tafelmodellen zijn echter ideaal voor geknipt plantenmateriaal.

Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Ordoñez bezit een AB Mass Media and Communications-diploma. Deze ervaren schrijver draait al 13 jaar mee en voorziet de lezer sinds 2017 van cannabisgerelateerde content. Hij heeft zijn diepgaande kennis over het onderwerp opgebouwd door persoonlijke ervaringen en nauwgezet onderzoek.
Headshop Producten
Zoeken in categorieën
of
Zoeken