Blog
De Vele Voordelen Van Wiet
7 min

De Vele Voordelen Van Wiet

7 min

Houd jij van wiet? Wij ook! Maar wist dat je met wiet veel meer kunt dan alleen maar high worden? Lees verder en ontdek de vele voordelen van de consumptie van cannabis.

Misschien vind je het gewoon leuk om wiet te gebruiken, wat helemaal niet verkeerd is. Wat is er immers beter dan met vrienden van een bowl genieten of een jointje roken bij het film kijken? Volgens ons verdient wiet echter veel meer eer, want de voordelen behelzen meer dan alleen jou een leuke tijd bezorgen.

Gerelateerd artikel

Top 10 Dingen Om Te Doen Als Je High Bent

Van je humeur verbeteren als je je down voelt tot het stimuleren van de eetlust, creativiteit en je seksleven… wiet heeft allerlei effecten die lang niet iedereen kent. En als je al regelmatig van cannabis geniet, is de kans groot dat je zelf ook nog dingen kunt noemen die niet in onze lijst staan. We verdiepen ons hieronder in een kleine selectie van de voordelen van de consumptie van wiet.

Wiet kan je creatiever maken

Wiet kan je creatiever maken

Veel artiesten beamen dat cannabis ideaal is voor creatieve uitspattingen. Wiet activeert daarbij verschillende patronen in de hersenen. Het tempert gewoonlijk actieve delen en stimuleert vaak nauwelijks actieve gebieden.

Veel artiesten, ondernemers en musici prijzen de creatieve stimulans van het kruid. Bob Marley zei het al: "Muziek en wiet gaan hand in hand. Ik rook het al heel lang. Al sinds 1960, toen ik begon met zingen." Er bestaan zelfs specifieke soorten die de creativiteit stimuleren.

Gerelateerd artikel

Waarom Muziek Beter Klinkt Als je High Bent

Dat gezegd hebbende, is het onderzoek naar dit onderwerp tegenstrijdig. In een studie 3 werden deelnemers in drie groepen verdeeld. De eerste groep ontving een hoge dosis cannabis, de tweede een lage en de derde fungeerde als controlegroep. De groep met de lage dosis presteerde hetzelfde als de controlegroep - prestaties werden niet verbeterd of belemmerd. Maar het creatieve vermogen van de groep met een hoge dosis bleek verminderd te zijn. Er is dan ook meer onderzoek nodig om vast te stellen of cannabis echt de creativiteit verbetert of dat dit slechts zo lijkt.

Wiet stimuleert de eetlust

Wiet stimuleert de eetlust

Een door recreatieve gebruikers vaak gemelde bijwerking van cannabis zijn de "munchies", oftewel een enorm toegenomen eetlust. Hoewel dit misschien een leuk element van de ervaring lijkt, biedt het ook praktische toepassingen, met name voor kankerpatiënten die chemotherapie krijgen.

Mensen die behandeld worden met chemo kunnen een verlies van de eetlust en andere spijsverteringsproblemen ervaren. In een tijd waarin de gezondheid al fragiel is, wordt een fatsoenlijke inname van voedingsstoffen van toenemend belang. Cannabis kan de eetlust verhogen en zo het lichaam beter voeden.

Wiet helpt om spanning te verlichten

Wiet helpt om spanning te verlichten

Veel stoners steken na een lange dag een joint op ter ontspanning. Maar kan wiet je echt tot rust brengen of is dat een mythe? Uit onderzoek blijkt dat cannabis op dit gebied inderdaad effectief is. Er is bewijs dat wiet helpt bij een nerveus gevoel en dat het kan helpen om spanning te verlichten.

Gerelateerd artikel

Hoe Te Relaxen Met Cannabis Na Het Werk

Maar er is wel een keerzijde: De onderzoekers ontdekten dat een kleine dosis wiet een ontspannend effect heeft, maar sterkere variëteiten kunnen juist tot het tegenovergestelde leiden. Wat dat wil zeggen? Simpel: Als je ‘s avonds lekker wilt relaxen, kies dan niet voor de sterkste wiet die er is, maar probeer een milde variëteit. Een krachtige high, ook al is dat soms leuk, is niet zo slim als je een beetje wilt ontspannen. Daarnaast kan je tolerantie en voorkeur voor wiet variëren. Omdat niet alle wietsoorten hetzelfde effect geven en qua kracht verschillen, kan experimenteren met verschillende soorten slim zijn.

Wiet stimuleert een goede nachtrust

Wiet stimuleert een goede nachtrust

De effecten van wiet op onze nachtrust zijn nog niet helemaal duidelijk, omdat ook het slapen zelf nog niet helemaal is uitgeplozen. Toch zweren veel wietgebruikers bij een jointje voor het slapengaan. Zij zeggen dat ze er rustig van worden en dat ze zo verfrist wakker worden in de ochtend. Natuurlijk zijn dit slechts verhalen van mensen en heb jij misschien wel een andere ervaring. Ook hier is het belangrijk dat je een geschikte wietsoort kiest en de juiste dosis vindt om optimaal te kunnen profiteren van de effecten.

Wiet kan helpen als je je nerveus voelt

Wiet kan helpen als je je nerveus voelt

Er zijn twee soorten wietgebruikers: mensen die zeggen dat het roken of vapen van wiet of gebruik van edibles hen helpt als ze zich nerveus voelen, maar ook mensen die stellen dat het bij hen juist het tegenovergestelde effect heeft. Uit onderzoek blijkt opnieuw dat dit allemaal te maken kan hebben met de dosering. Met andere woorden, een lage dosis is waarschijnlijk beter als je gespannen bent. Gebruik dan dus niet een mega bong, boordevol superkrachtige toppen.

Het goede nieuws is dat als je tegenwoordig wietzaden zoekt, er meer dan genoeg wietsoorten met een mild psychoactief effect zijn. Dit is misschien wel precies wat je nodig hebt als je tolerantie laag is, maar je wel de chille vibes van wiet wilt ervaren. Tegenwoordig is er echt voor ieder wat wils. Het kan daarbij nuttig zijn om wat te experimenteren met verschillende variëteiten.

Wiet heeft een rustgevend effect op het lichaam

Wiet heeft een rustgevend effect op het lichaam

Veel mensen die wiet gebruiken, zeggen dat het een speciaal rustgevend effect heeft op het lichaam. Deze uitwerking is een van de meest genoemde redenen om de plant te gebruiken, naast recreatief gebruik. Niet alleen heeft wiet een fysiek (en mentaal) rustgevend effect, de bijwerkingen zijn ook milder dan die van andere middelen, zoals opiaten.

Wiet kan je helpen als je wilt afvallen

Wiet kan je helpen als je wilt afvallen

Omdat algemeen bekend is dat wiet de eetlust stimuleert, lijkt het in eerste instantie tegenstrijdig dat het zou kunnen helpen bij afvallen. Denk maar aan het stereotype van de koelkast leegeten na een rooksessie, oftewel ‘de munchies’. Maar wiet heeft op dit gebied een verrassing in petto!

Op dit terrein zijn alleen nog maar onderzoeken gedaan met dieren, maar daarmee is wel aangetoond dat wiet kan helpen bij afvallen. Zo deden in 2012 wetenschappers onderzoek[1] naar cannabis en gewichtsverlies, waarbij ze ontdekten dat de invloed ervan op afvallen mogelijk afhankelijk is van de wietsoort en de gehaltes van bepaalde cannabinoïden.

Anders gezegd, als je wilt roken om ongewenste kilo’s te verliezen, is het misschien een goed idee om verschillende variëteiten te proberen tot je een soort vindt die voor jou werkt. Anders rook je wellicht met de beste bedoelingen, maar krijg je nog steeds last van de munchies. En dat is niet heel handig als je gewicht wilt kwijtraken…

Wiet kan je stemming verbeteren

Wiet kan je stemming verbeteren

In het hectische leven van alledag voelen veel mensen zich weleens down. Daarom is het goed om te weten dat de actieve stofjes in wiet mogelijk helpen om onze stemming in balans te brengen. En dat zorgt weer voor een positievere kijk op het leven. 

Nog intrigerender is dat wiet onze stemming mogelijk niet alleen tijdelijk beïnvloedt, maar ook op de lange termijn een positief effect heeft op hoe we ons voelen. Studies suggereren dat wiet kan helpen nieuwe hersenverbindingen te vormen voor een positief langetermijneffect op de stemming en cognitieve functies. Anders gezegd, er is bewijs dat mensen gelukkiger worden van het roken van cannabis!

Wiet helpt je om de vecht of vlucht-reactie onder controle te houden

Wiet helpt je om de vecht of vlucht-reactie onder controle te houden

Volgens anekdotisch bewijs helpt wiet mogelijk ook mensen die een traumatische ervaring hebben gehad. Nu denk je misschien aan wiet-rokende veteranen, maar iedereen kan een trauma meemaken. Naarmate wiet op steeds meer plaatsen legaal is, wordt er op dit terrein ook steeds meer onderzoek gedaan. Zo is cannabis mogelijk effectief bij het beheersen van de vecht of vluchtreactie, waardoor je niet overmatig reageert. Dus in plaats van een paniekaanval, bijvoorbeeld door herinneringen aan traumatische ervaringen, kan wiet helpen jezelf onder controle te houden.

Wiet kan je helpen om losser en spraakzamer te worden

Wiet kan je helpen om losser en spraakzamer te worden

Als je super stoned bent doordat je hebt genoten van een krachtige wietsoort, dan voel je je misschien geweldig, maar niet meteen sociaal. Soms kan wiet echter ook het tegenovergestelde effect hebben en helpen om je in een sociale setting meer op je gemak te voelen. Niet alle wietvariëteiten zijn hetzelfde: Er zijn couch-locker soorten en strains waardoor je makkelijker gaat praten. Met deze laatste wietsoorten hang je niet uren op de bank met een film en een zak chips. Nee, deze soorten werken juist stimulerend en maken je extravert, vergelijkbaar met het drinken van alcohol.

Iets waar je in dit geval op moet letten, is het onderscheid tussen indica en sativa. Indica's geven over het algemeen een ontspannende stone waardoor je graag binnen blijft. Met een sativa trek je er vaak juist liever op uit. Maar het is niet altijd zo simpel. Met andere woorden, niet alle indica’s zorgen voor een couchlock en niet alle sativa’s laten je stuiteren. Zelfs eenzelfde wietsoort kan op verschillende mensen andere effecten hebben. Dus nogmaals, het beste wat je kunt doen, is experimenteren om te ontdekken van welke soort jij sociaal wordt.

Wiet vergroot mogelijk de longcapaciteit

Wiet vergroot mogelijk de longcapaciteit

Iedereen weet dat het roken van tabak niet echt een gezonde bezigheid is. Maar hoe zit het met wiet? Verrassend genoeg is er bewijs dat het roken van wiet niet zo schadelijk is voor de longen als tabak. Het vergroot mogelijk zelfs de longcapaciteit.

Gerelateerd artikel

Top 10 Redenen Om Met Tabak Te Stoppen En Pure Marihuana Te Roken

In onderzoek[2] uit 2012 hebben onderzoekers twintig jaar lang de longfunctie van meer dan 5000 volwassenen onderzocht. Ze ontdekten dat tabakrokers na verloop van tijd een slechtere longfunctie kregen, zoals verwacht. Mensen die marihuana rookten, ervoeren echter onverwachte en duidelijk positieve effecten.

De onderzoekers wezen er wel op dat de toegenomen longcapaciteit alleen was waargenomen bij gematigde gebruikers die af en toe wiet rookten; een paar keer per maand. Het positieve effect was waarschijnlijk het gevolg van de gewoonte om grote trekken te nemen en de adem een tijdje in te houden. De onderzoekers namen echter geen betere longcapaciteit waar bij mensen die veel wiet gebruikten. Ook hierbij geldt dus dat matigheid de sleutel is tot het profiteren van de voordelen van cannabis.

Wiet kan dienstdoen als middel om schade te verminderen

Wiet kan dienstdoen als middel om schade te verminderen

Het is ook mogelijk dat wiet fungeert als schadebeperkend middel, waardoor mensen zich niet wenden tot veel schadelijkere hard drugs. Onderzoekers ondervroegen[3] 350 wietgebruikers en ontdekten dat 40% marihuana gebruikte als alternatief voor alcohol. Bovendien consumeerde 26% het als alternatief voor andere drugs. Vaak noemde men als reden minder negatieve bijwerkingen (65%), betere symptoombeheersing (57%) en minder kans op ontwenningsverschijnselen (34%).

Het is niet moeilijk te begrijpen waarom wiet een beter alternatief is voor andere drugs. Dat wil echter niet zeggen dat je veel moet gebruiken. Ook hier is gematigdheid de sleutel.

Wiet kan in de slaapkamer helpen

Wiet kan in de slaapkamer helpen

Kan jouw seksleven wel wat pit gebruiken? Wat dacht je van af en toe wat wiet? Als je ooit seks hebt gehad na het roken van goede cannabis, dan weet je dat het kan zorgen voor een fantastisch orgasme!

Gerelateerd artikel

Top 5 Cannabis Soorten Voor Seks

Maar wiet versterkt niet alleen de zintuigen van jou en je partner in de slaapkamer. Men ontdekte in onderzoek[4] onder 317 volwassen vrouwen dat meer dan twee derde die voor de seks wiet rookte, de seks daardoor prettiger vond. Deze vrouwen gaven aan meer zin te hebben en een beter orgasme te krijgen.

Wiet kan gevoelens van euforie geven

Wiet kan gevoelens van euforie geven

Volgens Wikipedia is euforie ‘een extreem gevoel van vreugde’. Met andere woorden, je voelt je gewoon fantastisch. Het is dan ook geen verrassing dat dit gevoel een van de meest voorkomende ervaringen is onder wietgebruikers.

Het interessante is dat niet alleen stoners dit zeggen. In een review[5] uit 2003 keek men naar twaalf zelfrapportages waarin dit effect van wietgebruik werd bevestigd. Euforie en ook ontspanning waren de twee meest genoemde ervaringen onder gebruikers. Maar de onderzoekers wijzen er wel op dat de effecten van wiet kunnen variëren. Of cannabis een euforisch effect geeft of je ontspannen maakt, is afhankelijk van allerlei factoren, waaronder de wietsoort.

Wiet: algemeen gezien

Wiet: algemeen gezien

Er zijn nog steeds veel stereotypes die men associeert met wietgebruik. Dat oude idee van de typische stoner zal ons nog wel een tijdje blijven achtervolgen voordat het voorgoed geschiedenis is. Pas recent, nu de wetgeving rondom cannabis op veel plekken versoepeld wordt, wordt er meer serieus onderzoek gedaan naar wiet. De resultaten bevestigen nu al wat veel wietliefhebbers al lang weten: wiet heeft vele, vele voordelen.

Maar laten we niet vergeten dat we nog lang niet precies weten hoe wiet werkt. Met de dag worden er meer en meer mogelijke toepassingen ontdekt, dus blijf vooral op de hoogte van alle ontwikkelingen!

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
Disclaimer:
Wij proberen ons verre te houden van medische beweringen. Dit artikel is slechts bedoeld ter lering en gebaseerd op wetenschappelijke onderzoekspublicaties van andere externe bronnen.

Effecten Nieuws
Zoeken in categorieën
of
Zoeken