Blog
Voordelen Van Cannabis
4 min

De (Medische) Voordelen Van Cannabis

4 min
Effects News

De medicinale voordelen van cannabis zijn bekend, maar zijn ze bewezen? We bespreken aandoeningen als pijn, epilepsie en meer.

Cannabis is in de meeste delen van de wereld illegaal. Maar dankzij de toenemende legalisatie is onderzoek naar de medicinale voordelen ervan toegenomen. De resultaten zijn daarbij veelbelovend. Er bestaan nu meer dan 26.000 gepubliceerde wetenschappelijke papers over cannabis en cannabinoïden. Hieruit blijkt dat het mogelijk een effectieve behandeling is voor verschillende aandoeningen, variërend van chronische pijn tot slapeloosheid.

En toch, zelfs met de duizelingwekkende hoeveelheid onderzoeken, begrijpen we nog niet alles over cannabis. We bespreken het bewijsmateriaal als het gaat om de medicinale voordelen van wiet en ontdekken waar de wetenschap zich op dit moment bevindt.

Helpt Chronische Pijn Verlichten

HELPT CHRONISCHE PIJN VERLICHTEN

Medicinale cannabis gebruiken mensen het meest voor de behandeling van chronische pijn. Dit type pijn kenmerken we door pijn die langer dan zes maanden aanhoudt. De intensiteit varieert van dof tot ondragelijk en heeft gevolgen voor zowel het fysieke als het geestelijke welzijn van mensen.

Er is echter goed nieuws. Zo is er genoeg bewijs dat medicinale cannabis chronische pijn effectief verlicht. In meerdere onderzoeken is de werkzaamheid van wiet voor pijnbehandeling vastgesteld. Dit geldt zowel voor acute (bijvoorbeeld pijn door het eten van hete pepers) als chronische (zoals chronische zenuwpijn door HIV) vormen. Cannabis helpt mogelijk ook tremors en spierspasmen verminderen. Voor veel mensen zijn dit belangrijke aspecten van pijnstilling.

In vergelijking met traditionele behandelingen voor chronische pijn (zoals opiaten), biedt medicinale cannabis verschillende voordelen. Het kruid is bijvoorbeeld niet verslavend. Daarnaast is in 2016 1 in onderzoek ontdekt dat medicinale cannabis de kwaliteit van leven verbetert. Dit in aanvulling op de chronische pijnstilling. Ook het gebruik van opiaten blijkt te dalen met 40%. Deze resultaten zijn de moeite waard, zeker nu we leven in een tijd met een grote opiatencrisis.

Vermindert Angst

VERMINDERT ANGST

De relatie tussen cannabis en angst is complex. In sommige gevallen wekt wiet angstgevoelens op. Gebruikers die kampen met angststoornissen kunnen soms beter wegblijven van sativa-dominante of THC-rijke soorten.

Het is echter aangetoond 2 dat cannabis angstremmende eigenschappen bezit. Ook specifieke terpenen verminderen mogelijk angst. Het ligt lastiger met THC. Vanwege het bifasische effectenpatroon van cannabis is het waarschijnlijk dat een hoge dosis angst opwekt en een lage dosering angstgevoelens verdrijft. Medicinale gebruikers die hun angststoornis willen behandelen, kunnen het beste bekende angstremmende soorten proberen. Begin daarbij met een lage dosering en bouw deze langzaam op.

Versterkt Creativiteit

VERSTERKT CREATIVITEIT

Veel artiesten beamen dat cannabis ideaal is voor creatieve uitspattingen. Wiet activeert daarbij verschillende patronen in de hersenen. Het tempert gewoonlijk actieve delen en stimuleert vaak nauwelijks actieve gebieden. Veel artiesten, ondernemers en musici prijzen de creatieve stimulans van het kruid. Bob Marley zei het al: "Muziek en wiet gaan hand in hand. Ik rook het al heel lang. Al sinds 1960, toen ik begon met zingen." Er bestaan zelfs specifieke soorten die de creativiteit stimuleren.

Dat gezegd hebbende, is het onderzoek naar dit onderwerp tegenstrijdig. In een studie 3 werden deelnemers in drie groepen verdeeld. De eerste groep ontving een hoge dosis cannabis, de tweede een lage en de derde fungeerde als controlegroep. De groep met de lage dosis presteerde hetzelfde als de controlegroep - prestaties werden niet verbeterd of belemmerd. Maar het creatieve vermogen van de groep met een hoge dosis bleek verminderd te zijn. Er is dan ook meer onderzoek nodig om vast te stellen of cannabis echt de creativiteit verbetert of dat dit slechts zo lijkt.

Helpt Bij Slapeloosheid

HELPT BIJ SLAPELOOSHEID

De effecten van cannabis op de nachtrust zijn niet volledig begrepen. Dit komt vooral omdat we nog niet genoeg weten over de slaap zelf. Wiet verbetert de diepe slaap in fase 3, maar vermindert de lichtere REM-slaap die we met dromen associëren. We weten niet genoeg over deze processen om te beweren of dit goed of slecht is. Maar langdurige, zware gebruikers lijken negatieve effecten te ervaren. Mogelijk houdt dit verband met het bifasische effectenpatroon van cannabis, waarbij een klein beetje heilzaam is, maar een grotere dosis het tegenovergestelde effect heeft.

Gerelateerd artikel

Hoe Gebruik Je Cannabis Om Beter Te Slapen

Hoe het ook zij, er is behoorlijk wat bewijs 4 dat cannabis verlichting biedt aan slapelozen. Als het gaat om insomnia, dan valt of staat je succes met de gekozen soort.

Helpt Epileptische Aanvallen Beheersen

HELPT EPILEPTISCHE AANVALLEN BEHEERSEN

Epilepsie is een neurologische aandoening die mensen van alle leeftijden treft. Het veroorzaakt plotselinge, intense uitbarstingen van energie in de hersenen. Epileptische aanvallen leiden mogelijk tot verlies van het bewustzijn, stuipen en sensorische stoornissen.

Er is divers anekdotisch bewijs waaruit blijkt dat cannabis effectief is bij de behandeling van epileptische aanvallen. Meer recent is dit fenomeen uitgebreider bestudeerd. Tot dusver lijken de verhalen wetenschappelijk onderbouwd.

In een onderzoek uit 2010 5, gepubliceerd in de US National Library of Medicine, is aangetoond dat cannabis anti-epileptische eigenschappen laat zien. Dit blijkt uit testen met geïsoleerde weefselmonsters, maar ook met levende dieren. Uit onderzoek 6 blijkt daarnaast dat de cannabinoïde CBDV effectief is bij stuiptrekkingen in het geval van muizen en ratten.

Tot slot zijn in 2013 verschillende onderzoeken bekeken in een meta-analyse 7. De conclusie is dat cannabinoïden en marihuana mogelijk heilzaam zijn voor mensen die lijden aan neurologische aandoeningen, zoals epilepsie. Wellicht biedt dit een levensreddende oplossing voor de miljoenen epilepsiepatiënten wereldwijd.

Bestrijdt Stress

BESTRIJDT STRESS

Veel stoners steken er na een lange dag eentje op om te ontspannen. Maar is cannabis echt effectief tegen chronische stress? Onderzoek lijkt wel die richting uit te wijzen. Dit komt mogelijk omdat cannabis in staat is neurogenese te verhogen, wat nauw samenhangt met het vermogen om stress te behappen. Ook hier lijkt het zo te zijn dat hoge doses een tegenovergesteld effect hebben. Wil je stress behandelen met cannabis? Begin dan aan de lagere kant van het spectrum. Je wilt in ieder geval niet beginnen met een monsterlijke dosis THC.

Het entourage-effect is voornamelijk relevant voor stressverlichting. Soorten met veel verschillende cannabinoïden en terpenen zijn dan ook effectiever. Er is een aantal zeer geschikte cannabisplanten voor mensen die kampen met stress.

Gerelateerd artikel

Top 10 Cannabis Strains Voor Relaxen

Verbetert De Eetlust

VERBETERT DE EETLUST

"De munchies", of een verhoogde eetlust, is een bekende bijwerking van cannabis waar recreatieve gebruikers vaak mee te maken krijgen. Dit lijkt wellicht een leuk element van de recreatieve ervaring, maar de medicinale toepassingen zijn enorm. Bijvoorbeeld voor kankerpatiënten die chemotherapie doorstaan.

Mensen die chemo ondergaan, kampen vaak met misselijkheid, overgeven, pijn, verlies van de eetlust en andere spijsverteringsproblemen. Deze bijwerkingen veroorzaken aanvullende complicaties in een tijd waarin de gezondheid al kwetsbaar is. Cannabis is in staat deze bijwerkingen tegen te gaan, waardoor chemotherapie mogelijk beter en minder risicovol te behappen is.

Het Grotere Geheel

HET GROTERE GEHEEL

Het blijft een feit dat cannabis ook voor medicinale doeleinden illegaal is in veel landen. Desondanks blijkt uit onderzoek duidelijk dat het medicinale voordelen biedt. En hoewel medicinale cannabis op federaal niveau nog illegaal is in de Verenigde Staten, somt zelfs de Amerikaanse National Institutes of Health veel medische voordelen op van wiet.

Nu de roep om legalisatie wereldwijd veel aandacht krijgt, wordt ook meer onderzoek gedaan naar de vele voordelen. En hierdoor ontstaat steeds meer bewijs dat cannabis in feite een veilige en effectieve behandeling is voor veel aandoeningen. Vooral als je kiest voor een goede soort.

Gerelateerd artikel

Top 10 Medische Marihuana Soorten

Het bewijs stapelt zich op. Het is dan ook slechts een kwestie van tijd voordat medicinale cannabis wereldwijd beschikbaar is. Dit is niet alleen goed nieuws voor cannabisliefhebbers, maar voor de gehele mensheid.

Arielle

Geschreven door: Arielle Friedman
Arielle woont in het Canadese Toronto en houdt van onderwerpen die met de hersenen te maken hebben. Als ze niet schrijft, geniet ze van het maken van kunst. Ook verdiept ze zich in bioremediatie en probeert ze te voorkomen dat robots de wereld overnemen.

Ontdek onze schrijvers
Disclaimer:
Wij proberen ons verre te houden van medische beweringen. Dit artikel is slechts bedoeld ter lering en gebaseerd op wetenschappelijke onderzoekspublicaties van andere externe bronnen.


Read more about
Effects News
Zoeken in categorieën
of
Zoeken