Blog
De (Medische) Voordelen Van Cannabis
5 min

De (Medische) Voordelen Van Cannabis

5 min
Blog

Als je een marihuana roker bent, weet je vast hoe vervelend het kan zijn als iemand je de les leest over je rookgewoontes tijdens een gesprek. Of wanneer een reclame verschijnt, precies tijdens je

Als je een marihuana roker bent, weet je vast hoe vervelend het kan zijn als iemand je de les leest over je rookgewoontes tijdens een gesprek. Of wanneer een reclame verschijnt, precies tijdens je favoriete programma, over hoe “dodelijk” wiet is. Of wanneer elke persoon die je ontmoet over het algemeen volledig verkeerd geïnformeerd lijkt te zijn over de effecten van THC.

Van alle vorderingen die de VS en Noord-Amerika hebben gemaakt in de democratie, ontbreekt het nog steeds aan gratis en open klinische experimenten met marihuana. Naties over de hele wereld gebruiken de plant al eeuwen voor medicinale en religieuze doeleinden en het westen zou er goed aan doen in hun voetsporen te treden en een meer open verkenning van de ware effecten en gebruiksmogelijkheden van de plant mogelijk te maken.

Gegevens over marihuana en de lichamelijke en mentale effecten kunnen worden gevonden, maar het is schaarser dan onderzoekers dat zouden willen. Verschillende wetenschappelijke tijdschriften, boeken en publicaties behandelen een breed scala van onderwerpen over de effecten van de plant, zoals lichamelijke effecten op de longen, de hersenen en het immuunsysteem, seksuele organen en hormonen, enzovoorts, maar ook psychologische effecten, zoals de verslavende eigenschappen en het effect ervan op de emoties en persoonlijkheid.

Het huidige bewijs is niet genoeg om harde conclusies te trekken over het gebruik van marihuana en dat is de enige reden waarom er meer onderzoek moet worden aangemoedigd. Echter, over het algemeen tonen gegevens een trend van relatief onschadelijke effecten, wat wijst op een hoger potentieel gevaar in de geestelijke gezondheidszorg en bij mensen met aanleg, maar in het algemeen is dit een drug met weinig impact op de gezondheid.

Een aantal veel gestelde vragen over cannabis en de mogelijke toepassingen vind je hieronder.

Marihuana Gezondheid: Feiten & Fabels

Overdosis

Een bekend feit bij rokers: geen overlijden van een persoon, op elk moment, is ooit ondersteunend gedocumenteerd als zijnde veroorzaakt door een overdosis van marihuana of THC. In feite is de geschatte dodelijke dosis van marihuana geschat op ongeveer veertigduizend keer de gemiddeld gerookte hoeveelheid en iemand zou binnen een paar minuten tientallen tot honderden kilo’s marihuana moeten roken om overlijden te riskeren. Alcohol, een drug die wereldwijd legaal is, heeft een dodelijke dosis verhouding van ongeveer 5 of 10 tot 1. Dit betekent dat een drinker die dronken werd na 3 of 4 drankjes, mogelijk zou kunnen sterven na het drinken van 15 tot 20 drankjes. Jaarlijks overlijden vijfduizend mensen aan de gevolgen van alcohol. Marihuana blijft een van de weinige “drugs” met een sterftecijfer van 0.

Hersenen

Cannabis beïnvloedt de hersenen terwijl het actieve chemische ingrediënt, THC, zich bindt aan de receptoren in de hersenen. Er zijn geen wetenschappelijke studies of enkel ander bewijs dat aantoont dat deze chemische schade aanricht of de hersenontwikkeling beïnvloedt (hoewel veel argumenten zijn gemaakt tegen de rook, kan de rook worden gefilterd of vermeden door andere methoden). Marihuana doodt geen hersencellen, in tegenstelling tot wat iedereen denkt. Studies met werkelijk gerookte joints, soms wel met 18 joints per patiënt, bevestigden deze resultaten.

Nadat de American Medical Association twee bijzonder goed geschreven publicaties van studies gedaan door JAMA over de medische effecten van cannabis beoordeelden, begonnen ze in het openbaar te pleiten voor legalisering van de plant.

Geheugen

Het nemen van marihuana kan in feite je korte termijn geheugen veranderen, terwijl de marihuana actief is. Dingen die een persoon overkomen na zwaar roken, kunnen achteraf wazig zijn. Permanente effecten of schade aan het korte of lange termijn geheugen zijn nog niet definitief aangetoond in klinisch onderzoek. Echter, een groot aantal cannabisgebruikers melden dat zij effecten op het geheugen ervaren meer dan een jaar na het stoppen.

Hart

Nadat iemand marihuana inneemt of rookt, bind de THC zich aan receptoren op het centrale zenuwstelsel en het centrale zenuwstelsel kan een tijdelijk effect uitoefenen op de hartslag en bloeddruk van een persoon. Dit is echter nooit blijvend en een aantal klinische onderzoeken hebben overtuigend bewijs geleverd waaruit blijkt dat THC weinig tot geen lange termijn effect heeft op het hart. Echter kan de rook van de marihuana, vooral als het niet gefilterd is, reeds bestaande aandoeningen versterken en veel extra spanning plaatsen op je hart en bloedsomloop. Coronaire atherosclerose, hypertensie, cerebrovasculaire ziekte en zelfs cardiomyopathie kunnen worden versneld en gecompliceerd door de koolmonoxide en andere chemicaliën in marihuanarook. Hoewel het bekend is dat THC slechts tijdelijk de bloeddruk verhoogt, zijn de effecten van marihuanarook niet zo eenvoudig en niet volledig bekend.

Hormonen

Een veel veelgehoorde mythe dat het roken van marihuana de grootte van de testikels laat krimpen is meerdere malen wetenschappelijk bewezen als niet waar. Hoewel van alcohol is aangetoond dat dit het testosteron niveau in het bloed verlaagt, doet marihuana dit niet en ook is tot nu toe niet aangetoond dat het effect zou hebben op andere geslachtshormonen.

Het voortplantingsstelsel

THC verhoogt niet de kans op mutatie of afbraak van chromosomen, hoewel verschillende componenten van marihuana rook kankerverwekkend zijn. Mythen dat de effecten van THC de cycli van vrouwen beïnvloedt of de vruchtbaarheid bij zowel mannen als vrouwen zou verstoren bleken een fabel. Klinische studies en experimenten die gedaan zijn met een hoeveelheid regelmatige rokers hebben nooit aangetoond dat TCH het voortplantingsstelsel van het lichaam op een schadelijke of permanente manier beïnvloedt.

Het immuunsysteem

THC en marihuana zijn medisch gedefinieerd als immunosuppressiva (remt de werking van het afweersysteem), al is dit uiterst mild te noemen. Abnormaal grote hoeveelheden van THC getest op muizen tijdens klinische onderzoeken toonde een dempend effect op gerelateerde functies van het immuunsysteem in de lever, waaronder het deactiveren van bepaalde cellen en mechanismen (bijv. macrofagen), verband houdend met bescherming tegen bacteriële infectie. Over de CB2 receptor wordt gegist dat het een leidende rol speelt in de werking van THC op het immuunsysteem.

Deze effecten zijn tijdelijk. Wetenschappers hebben echter gekeken naar de mogelijkheid of THC of haar metabolieten in het lichaam en delen van de longen achterblijven, tot zeven maanden na chronisch roken. Deze resterende deeltjes hebben weinig psychoactief effect, maar kunnen nog steeds in lichte mate effect hebben op het functioneren van het immuunsysteem, met name in de longen.

Hoewel deze feiten misschien eng klinken, is er nog steeds een lopend debat over de vraag of THC werkelijk schade veroorzaakt aan het immuunsysteem. Bij muizen kan THC leiden tot merkbare immunosuppressie, maar bij mensen hoeft dit weinig tot geen schadelijke effecten te hebben. Anderzijds hebben een aantal klinische onderzoeken aangetoond dat THC eigenlijk een tegenovergesteld effect heeft op het immuunsysteem, een positief effect dus. De feiten zijn dus niet duidelijk en de horror verhalen over THC die je immuunsysteem zou uitroeien zijn verre van de waarheid.

Het risico op kanker

THC verhoogt niet de kansen op mutaties of kankergenen. Veel studies zijn onlangs gericht op het mogelijke chemische en analoge vermogen om kanker te behandelen en zelfs te genezen. Echter, de verschillende kankerverwekkende stoffen, waaronder koolmonoxide uit de rook die afkomstig is van verbrande marihuana, kan stress geven op de keel en longen. In sommige gevallen kan dat leiden tot bronchitis en in zeldzame gevallen long-of keelkanker. Dit geldt voor het roken van alles waar koolstof inzit, niet alleen marihuana.

De Springplank Drug?

Het idee dat marihuana de gebruikers leidt naar hardere en meer gevaarlijke drugs die ze anders niet geprobeerd zouden hebben, werd voor het eerst geïntroduceerd in een strijd tegen de plant in de vroege geschiedenis van de VS (denk Harry Anslinger). Studies in Nederland hebben bewijs geleverd tegen die claim, verwijzend naar de decriminalisering van cannabis in de jaren 1970, dat gevolgd werd door een scherpe daling van het gebruik van harddrugs.

De springplank bewering, ook wel bekend als 'stepping stones', houdt geen rekening met het feit dat marihuana in een andere klasse van psychoactieve drugs valt dan stoffen als cocaïne, heroïne en meth, en negeert veel rokers die kiezen voor cannabis als een alternatief voor deze stoffen, in tegenstelling tot een pad ernaar toe.

Ironisch genoeg, vooral in staten van de VS, zoals Arizona en Nevada, waar conservatieve wetten marihuana hard aanpakken, plaatsen de juridische gevolgen van het roken marihuana in dezelfde klasse als harde, gevaarlijke drugs. Een vergoeding voor de verkoop van heroïne is slechts een klein stapje boven het verkopen van cannabis.

Voordelen van marihuana

Omdat marihuana letterlijk een chemische reactie ondergaat wanneer het wordt verbrand, chemisch afgebroken en omgezet in damp en rook, zijn sommige chemische stoffen in de rook kankerverwekkend en andere stoffen kunnen fysiek schadelijk zijn voor de longen en keel. Rokers en gezondheid groepen hebben recentelijk de koppen bij elkaar gestoken in een poging een rookapparaat te ontwikkelen waarmee de gebruiker in staat is om pure TCH in damp vorm te inhaleren. Er is nog geen product ontstaan, waardoor de vaporizer nog steeds het dichtst in de buurt komt, maar het concept boekt snel vooruitgang.

Marihuana wordt gebruikt in de behandeling van symptomen bij verschillende medische aandoeningen zoals MS, spasticiteit en epilepsie. Veel gemeenten kunnen medische marihuana voorschrijven voor diagnoses van deze en andere aandoeningen.

Bovendien is van marihuana bevestigd dat het uitstekend werkt tegen misselijkheid. Het wordt voorschreven aan patiënten die chemotherapie hebben ondergaan om de veroorzaakte misselijkheid te bestrijden.

THC staat bekend om het stimuleren van de eetlust en anorexia en Aidspatiënten zijn enorm geholpen door het dagelijks roken van een hoeveelheid marihuana.

Vandaag de dag krijgen meer en meer glaucoom (verhoogde oogdruk) patiënten medicinale cannabis voorgeschreven in de VS, Nederland en over de hele wereld, vooral omdat steeds meer distributiecentra opduiken. THC verlaagt de bloeddruk in de slagaders in en rond de ogen, waardoor het een natuurlijk alternatief is voor andere behandelingen tegen glaucoom (dosering moet hier zeer serieus worden genomen, een aanzienlijke daling van de bloeddruk bij een glaucoom patiënt kan de oogzenuw beschadigen door gebrek aan zuurstof).

De grenzen van marihuana zijn nog niet bekend; vanaf nu blijven de mogelijkheden voor het gebruik groeien en groeien.


Read more about
Blog
Search in categories
or