Blog
Kan Wiet Helpen Bij Afvallen?
6 min

Kan Wiet Helpen Bij Afvallen?

6 min

Van wiet wordt gezegd dat het een eetlustopwekker is, omdat je er de 'munchies' van kunt krijgen. Uit onderzoek blijkt echter dat het ook kan helpen bij afvallen. In dit artikel zoeken we uit hoe dit zit en of wiet inderdaad kan helpen om die kilo's kwijt te raken.

Wanneer we het hebben over wiet en eten, legt men al snel de link met de 'munchies'. Zonder al te wetenschappelijk te worden: dit is het fenomeen dat zorgt dat je buitengewoon hongerig wordt na het roken van wiet. Wist je al dat medicinale cannabis vaak bij patiënten wordt gebruikt om de eetlust te bevorderen en aan te komen?

Maar zelfs met een verbeterde eetlust, beweren diverse onderzoeken dat wietgebruikers minder kans op overgewicht hebben. Maar kan wiet ook helpen bij gewichtsverlies? Laten we dat eens onderzoeken.

Kan blowen helpen bij afvallen?

Kan blowen helpen bij afvallen?

Uit een enquête, uitgevoerd in 2011 (Le Strat & Le Foll), blijkt dat het percentage zwaarlijvige mensen hoger was onder niet-wietgebruikers in vergelijking met wietgebruikers. Betekent dit dat het roken van een joint de sleutel is tot gewichtsverlies? Niet helemaal. Het is algemeen bekend dat veel factoren bijdragen aan gewichtsafname. Toch wijzen onderzoekers op een aantal gebieden waarbij wiet mogelijk een positieve impact heeft.

Allereerst bezit wiet het vermogen om je lichaam te ontspannen. Hierdoor kan het problemen met de mobiliteit verlichten, waardoor je automatisch gemakkelijker beweegt. Verder drinken wietgebruikers over het algemeen minder alcohol, wat resulteert in een lagere inname van overtollige calorieën. Daarnaast kan ook een slechte slaap een rol spelen bij gewichtstoename. Het roken van wiet wordt vaak geassocieerd met ontspanning, wat leidt tot een betere nachtrust. En lekker slapen, heeft een positieve impact op je gewicht.

Gerelateerd artikel

Hoe Kun Je Acht Uur Lang Doorslapen?

Hoe zit het met de munchies?

Wellicht heb je het zelf ervaren of in een film gezien, zoals Harold & Kumar Go to White Castle: als je veel wiet rookt, kun je een onbedwingbare trek krijgen.

In films worden de munchies vaak overdreven, maar er zit zeker een kern van waarheid in. Maar is wat is nu de exacte oorzaak van zo'n plotselinge vreetkick?

Volgens onderzoek (Stromberg, 2014) moeten we het antwoord zoeken in de bulbus olfactorius. Dit is een deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor het verwerken van geur. Tijdens een experiment op laboratoriumratten onderzocht men of THC de geur en smaak van voedsel verbeterde.

De resultaten suggereren dat als het gebruik van wiet de sensaties van het eten verhoogt, dit mogelijk ook de eetlust stimuleert. Simpel gezegd, als je voedsel lekkerder lijkt te smaken of ruiken, wil je er waarschijnlijk meer van eten.

Gerelateerd artikel

Wat Zijn De Bijwerkingen Van THC?

Is er een verband tussen wiet en afvallen?

Is er een verband tussen wiet en afvallen?

Afvallen is een ingewikkeld proces. Maar kort gezegd, komt het hier op neer: als je minder calorieën in je lichaam hebt, val je af.

Je lichaam verbrandt elke dag constant calorieën. Het doet dit zelfs tijdens de meest elementaire functies, zoals ademen of bloed rondpompen. Dit staat bekend als het basaalmetabolisme (BMR).

Je kunt het aantal calorieën beperken door minder te eten en meer te bewegen. Vervolgens begint je lichaam opgeslagen vet op te maken om je energie te kunnen geven. Maar hoe past wiet in dit plaatje? Wat dat betreft, zijn er verschillende mogelijkheden.

Wiet en de darmen

Eén theorie is dat wietgebruik kan helpen bij afvallen door de impact ervan op de darmen. Hier is recent onderzoek naar gedaan (Thu et al., 2023) met maar liefst 2526 deelnemers. De wetenschappers wilden weten wat de impact van wiet op de darmflora in het lichaam was. Met de darmflora bedoelen we een verzameling micro-organismen die het immuunsysteem stimuleren en mogelijk schadelijke voedingsstoffen afbreken. De darmflora is essentieel voor de darmfunctie. Uit het onderzoek blijkt dat er een verband is tussen wietgebruik en veranderingen in het menselijke microbioom in verschillende delen van het lichaam. Uiteraard is er aanvullend onderzoek nodig om tot concrete conclusies te komen.

Wiet en bewegen

Wanneer je lichaam ongemakken ervaart, wordt je mobiliteit belemmerd. Dit heeft gevolgen voor je productiviteit, waaronder sporten. Het staat echter vast dat lichaamsbeweging een van de belangrijkste dingen is om af te vallen en gezond te leven.

In recent onderzoek is geprobeerd vast te stellen of wiet mogelijk verlichting biedt bij ongemakken veroorzaakt door pijn, depressie of slaapproblemen. Vooral THC is veel bestudeerd.

In termen van diepgaand onderzoek hebben we een systematische review uit 2015 (Whiting et al.) gevonden, die 79 klinische proeven met cannabinoïden voor medisch gebruik omvat. De auteurs concluderen dat er ‘gematigd bewijs’ was voor het gebruik van cannabinoïden bij de behandeling van chronische pijn en spasticiteit. Ze vermelden verder dat bewijs van 'lage kwaliteit' suggereert dat cannabinoïden verband houden met verbeteringen op het gebied van misselijkheid en braken door chemotherapie, slaapstoornissen, het syndroom van Gilles de la Tourette en gewichtstoename in verband met HIV.

Wiet en de stemming

Misschien klinkt de term 'negatieve affectiviteit' je vreemd in de oren. Negatieve affectiviteit is kort gezegd een persoonlijkheidskenmerk dat zorgt dat iemand vaak negatieve emoties en een laag zelfbeeld heeft. Er is een duidelijk verband tussen negatieve affectiviteit en psychische aandoeningen, wat tot een ongezonde lifestyle kan leiden.

Daarom is het interessant dat onderzoekers bekijken of wiet deze aandoeningen kan verlichten. Een recente studie (Alshaarawy & Anthony, 2019) richt zich op gebruikers van medicinale cannabis en bevestigt deze samenhang.

Klinisch onderzoek heeft nog geen sluitende resultaten opgeleverd. Maar je kunt natuurlijk altijd zelf proberen met wiet je negatieve affectiviteit te verminderen en een actieve lifestyle te bevorderen.

Wiet en slaap

Wiet en slaap

Slaap is een integraal onderdeel van het leven. Tijdens de slaapuren heeft je lichaam namelijk de tijd om eventuele schade te herstellen, ervaringen in herinneringen om te zetten en andere functies te verbeteren.

Een gebrek aan slaap doet vanzelfsprekend meer kwaad dan goed. Voor gewichtsbeheersing is in onderzoek (Gozal et al., 2016) een verband tussen slaaptekort en overgewicht aangetoond. Volgens onderzoekers zijn mensen die te weinig slapen vatbaarder voor een hogere calorie-inname, vooral als ze gemakkelijk toegang tot voedsel hebben.

Als je moeite hebt met slapen, kan wiet mogelijk uitkomst bieden. Degenen die een sterke Kush roken om de slaap te vatten, zijn vast wel bekend met de slaapbevorderende voordelen van cannabis. Dit verband blijkt ook uit een review uit 2017 (Babson et al.). Het blijkt dat THC de belangrijkste drijfveer is achter dit fenomeen. Dit betekent echter niet dat andere cannabinoïden geen nut hebben. Zo is CBD een enorm populaire cannabinoïde die gebruikers kan helpen ontspannen, zonder bedwelmende impact.

Wiet en je metabolisme

Eerder haalden we enkele onderzoeken aan die beweren dat wietgebruikers over het algemeen een lagere body mass index hebben. In dit gedeelte proberen we enkele redenen hiervoor te achterhalen.

Uit een studie uit 2018 (Rossi et al.) komt een theorie naar voren die stelt dat hoge doses wiet sterk slaapbevorderende effecten kunnen hebben, en zo eetdrang kunnen verminderen.

Een andere studie (Le Strat & Le Foll, 2011) stelt dat overmatig alcoholgebruik is afgenomen sinds de legalisatie (en het toegenomen gebruik) van recreatieve cannabis. We weten allemaal dat alcoholische dranken veel calorieën bevatten. Als je ervoor kiest je alcohol met wiet te vervangen, kun je je gewicht wellicht beter onder controle houden.

Wat betreft het effect van wiet op het metabolisme, zien onderzoekers van de eerder genoemde studie uit 2018 een verband tussen voeding, de productie van endocannabinoïden en gewichtstoename. Vooral mensen die voedsel met veel omega 6- en omega 3-vetzuren eten, blijken hogere niveaus van anandamide en 2-arachidonoylglycerol (2-AG) in hun lichaam te hebben. Er wordt daarbij aangenomen dat zij vatbaarder zijn voor de ontregeling van de metabolische functie.

Dezelfde onderzoekers denken echter ook dat wiet kan helpen bij het verlagen van zowel de anandamide- als 2-AG-niveaus, waardoor de metabolische functie wordt gestabiliseerd.

Kan wiet tot gewichtstoename leiden?

Kan wiet tot gewichtstoename leiden?

De relatie tussen wietgebruik en gewichtstoename is gecompliceerd. Aan het gebruik van THC-rijke wiet zijn verschillende mogelijke voordelen verbonden. Maar dat deze cannabinoïde de eetlust kan stimuleren, blijft een feit. Waarschijnlijk heeft een lage dosis THC geen grote impact, maar een hoge dosis kan bij sommige gebruikers tot een verhoogde calorie-inname leiden. Toch is dit niet per se negatief.

Een onderzoek (Sansone & Sansone, 2014) vermeldt dat cannabis al jarenlang voor medicinale doeleinden wordt gebruikt om de eetlust te stimuleren, zoals bij patiënten met HIV/AIDS en kanker.

Welke soort wiet is het beste als je af wilt vallen?

Welke soort wiet is het beste als je af wilt vallen?

Als je aan wiet denkt, komen psychotrope soorten met veel THC vaak als eerste in je op. Je kunt je echter afvragen of dit de juiste strains zijn om af te vallen. Er zijn namelijk ook andere cannabinoïden die mogelijk beter geschikt zijn voor dit doel.

THCV en gewichtsverlies

Velen van jullie denken nu waarschijnlijk: lees ik dit wel goed?! Jazeker, het is geen typefout. THCV is ook een cannabinoïde, maar niet zo bekend als THC. De wetenschap zegt dat het wellicht ook psychotrope effecten heeft, maar alleen als het in hogere doses wordt ingenomen. De moleculaire structuren van beide verbindingen lijken namelijk erg op elkaar, maar bij THCV ontbreekt een klein onderdeel. Hierdoor is het effect van THCV aanzienlijk anders dan dat van THC.

Wat betreft gewichtsverlies, hebben studies (Whiting et al., 2015) gekeken naar het potentieel van THCV om de eetlust te beperken. Op dit moment richt men zich op het vermogen van deze cannabinoïde om CB1-receptoren te remmen als mogelijk werkingsmechanisme.

Wil je deze cannabinoïde zelf eens proberen? Er zijn inmiddels verschillende strains op de markt met veel THCV, zoals THC-Victory.

Gerelateerd artikel

Top 6 Cannabis Strains Met THCV

CBD en afvallen

Hoe scoort CBD in de wereld van cannabis en afvallen? Formeel onderzoek is relatief schaars en er moet nog veel gebeuren om concreet bewijs te verzamelen. Toch zijn er enkele voorlopige studies die zich focussen op de rol van CBD als middel om de eetlust onder controle te houden door minder te eten.

Andere onderzoeken hebben gekeken of CBD kan helpen bij de afbraak van vet en zelfs het verminderen van het risico op metabole disfunctie. Zoals reeds vermeld, zijn dergelijke onderzoeken nog pril. Er is dus nog niet veel bekend over de daadwerkelijke rol van CBD bij gewichtsverlies.

Gerelateerd artikel

Hoe Je CBD Gebruikt: Welk Product Past Het Best Bij Jou?

Wiet bij afvallen: werkt het echt?

Wiet bij afvallen: werkt het echt?

In dit artikel hebben we uitgelegd dat er veel factoren van invloed zijn als je op een gezonde wijze af wilt vallen. Recente onderzoeken hebben echter aangetoond dat er absoluut redenen zijn voor wietgebruik om die kilo's kwijt te raken, vooral in combinatie met andere bewezen technieken, zoals gezond eten en regelmatig bewegen.

Mocht je de hulp van wiet willen inschakelen, kies dan geen methode die gewichtstoename juist bevordert. Met andere woorden: zoete of zoute edibles zijn misschien niet de beste optie om een calorietekort te creëren. Ook kan het roken of vapen van THC-rijke strains nog steeds de ‘munchies’ opwekken. Om de trek tegen te gaan, kun je strains met veel CBD of THCV proberen.

Ongeacht hoe effectief wiet is als hulpmiddel om af te vallen, de enige bewezen methode is het creëren van een calorietekort. Dit betekent het eten van het juiste voedsel, in de juiste hoeveelheid, in combinatie met regelmatig bewegen, goede slaap en een gelukkige geest.

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
Bronnen
 • (2018/08/01). A naturalistic examination of the perceived effects of cannabis on negative affect - https://www.sciencedirect.com
 • (n.d.). Synthetic Cannabinoids, Organic Cannabinoids, the Endocannabinoid System, and Their Relationship to Obesity, Diabetes, and Depression - https://www.researchgate.net
 • Alley ZM, Kerr DCR, & Bae H. (2020 Mar). Trends in college students' alcohol, nicotine, prescription opioid and other drug use after recreational marijuana legalization: 2008-2018 - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
 • Alshaarawy, Omayma, Anthony, & James C. (2019/10/01). Are cannabis users less likely to gain weight? Results from a national 3-year prospective study - https://academic.oup.com
 • Alshaarawy, Omayma, Anthony, & James C. (2019/10/01). Are cannabis users less likely to gain weight? Results from a national 3-year prospective study - https://academic.oup.com
 • Babson, Kimberly A., Sottile, James, Morabito, & Danielle. (2017, April). Cannabis, Cannabinoids, and Sleep: a Review of the Literature - https://link.springer.com
 • Babson, Kimberly A., Sottile, James, Morabito, & Danielle. (2017, April). Cannabis, Cannabinoids, and Sleep: a Review of the Literature - https://link.springer.com
 • Dorit Koren, Magdalena Dumin, & David Gozal. (2016). Role of sleep quality in the metabolic syndrome - https://www.ncbi.nlm.nih.gov
 • Dorit Koren, Magdalena Dumin, & David Gozal. (2016/08/25). Role of sleep quality in the metabolic syndrome - https://www.dovepress.com
 • Francesca Rossi, Francesca Punzo, Giuseppina Rosaria Umano, Maura Argenziano, & Emanuele Miraglia Del Giudice. (2018, September). Role of Cannabinoids in Obesity - https://www.ncbi.nlm.nih.gov
 • Le Strat, Yann, Le Foll, & Bernard. (2011/10/15). Obesity and Cannabis Use: Results From 2 Representative National Surveys | American Journal of Epidemiology | Oxford Academic - https://academic.oup.com
 • Le Strat, Yann, Le Foll, & Bernard. (2011/10/15). Obesity and Cannabis Use: Results From 2 Representative National Surveys - https://academic.oup.com
 • Nina L. Cluny, Catherine M. Keenan, Raylene A. Reimer, Bernard Le Foll, & Keith A. Sharkey. (Dec 3, 2015). Prevention of Diet-Induced Obesity Effects on Body Weight and Gut Microbiota in Mice Treated Chronically with Δ9-Tetrahydrocannabinol - https://journals.plos.org
 • Randy A. Sansone, & Lori A. Sansone. (2014). Marijuana and Body Weight - https://www.ncbi.nlm.nih.gov
 • Randy A. Sansone, & Lori A. Sansone. (2014). Marijuana and Body Weight - https://www.ncbi.nlm.nih.gov
 • Rossi, Francesca, Punzo, Francesca, Umano, Giuseppina Rosaria, Argenziano, Maura, Miraglia Del Giudice, & Emanuele. (2018/9). Role of Cannabinoids in Obesity - https://www.mdpi.com
 • Soria-Gómez, Edgar, Bellocchio, Luigi, Reguero, Leire, Lepousez, Gabriel, Martin, Claire, Bendahmane, Mounir, Ruehle, Sabine, Remmers, Floor, Desprez, Tifany, Matias, Isabelle, Wiesner, Theresa, Cannich, Astrid, Nissant, Antoine, Wadleigh, Aya, Pape, & Hans-. (2014, March). The endocannabinoid system controls food intake via olfactory processes - https://www.nature.com
 • Stromberg, & J. (2014). A Scientific Explanation of How Marijuana Causes the Munchies - https://www.smithsonianmag.com
 • Thomas M. Clark, Jessica M. Jones, Alexis G. Hall, Sara A. Tabner, & Rebecca L. Kmiec. (2018). Theoretical Explanation for Reduced Body Mass Index and Obesity Rates in Cannabis Users - https://www.ncbi.nlm.nih.gov
 • Thu, M. S., Ondee, T., Hall, S. R., Nopsopon, T., Jagota, A., Hirankarn, N., & Pongpirul, K. . (2023). Europe PMC - https://europepmc.org
 • Thu, M. S., Ondee, T., Hall, S. R., Nopsopon, T., Jagota, A., Hirankarn, N., & Pongpirul, K. (2023). Europe PMC - https://europepmc.org
 • Thu, M. S., Ondee, T., Hall, S. R., Nopsopon, T., Jagota, A., Hirankarn, N., & Pongpirul, K. (2023). Europe PMC - https://europepmc.org
 • Whiting PF, Wolff RF, Deshpande S, Di Nisio M, Duffy S, Hernandez AV, Keurentjes JC, Lang S, Misso K, Ryder S, Schmidlkofer S, Westwood M, & Kleijnen J. (2015 Jun 23-30). Cannabinoids for Medical Use: A Systematic Review and Meta-analysis - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
 • Whiting PF, Wolff RF, Deshpande S, Di Nisio M, Duffy S, Hernandez AV, Keurentjes JC, Lang S, Misso K, Ryder S, Schmidlkofer S, Westwood M, & Kleijnen J. (2015 Jun). Cannabinoids for Medical Use: A Systematic Review and Meta-analysis - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
 • Whiting PF, Wolff RF, Deshpande S, Di Nisio M, Duffy S, Hernandez AV, Keurentjes JC, Lang S, Misso K, Ryder S, Schmidlkofer S, Westwood M, & Kleijnen J. (2015 Jun). Cannabinoids for Medical Use: A Systematic Review and Meta-analysis - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
 • Whiting PF, Wolff RF, Deshpande S, Di Nisio M, Duffy S, Hernandez AV, Keurentjes JC, Lang S, Misso K, Ryder S, Schmidlkofer S, Westwood M, & Kleijnen J. (2015 Jun). Cannabinoids for Medical Use: A Systematic Review and Meta-analysis - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
 • Ziqi Dong, Hui Gong, Yadan Chen, Hong Wu, Jun Wu, Yinghong Deng, & Xinmao Song. (2018). LH-21, A Peripheral Cannabinoid Receptor 1 Antagonist, Exerts Favorable Metabolic Modulation Including Antihypertensive Effect in KKAy Mice by Regulating Inflammatory Cytokines and Adipokines on Adipose Tissue - https://www.ncbi.nlm.nih.gov
Facts Nieuws
Zoeken in categorieën
of
Zoeken