Blog
Hoe Verkort Je De Bloeitijd Van Je Cannabisplanten?
3 min

Hoe Verkort Je De Bloeitijd Van Je Cannabisplanten?

3 min

Je hoeft geen maanden te wachten voordat je je gekweekte wiet kunt roken. Manipuleer de groeicyclus en haal binnen enkele weken rijpe toppen binnen.

Geduld is een schone zaak. Toch is het niet vereist als het gaat om het kweken van goede wiet. Sommige kwekers hebben de luxe dat ze hun planten maandenlang liefdevol kunnen verzorgen. Anderen hebben daar simpelweg de tijd niet voor. Of je nu de autoriteiten probeert te ontlopen of simpelweg te maken hebt met een kort kweekseizoen, lees hier hoe je zo snel mogelijk oogst.

SELECTIE VAN PLANTEN

De juiste plant kiezen, is cruciaal als het gaat om het oogstmoment. Sommige cannabisplanten bloeien extreem snel. Deze soorten zijn dus de beste keuze als je haast hebt.

KIES EEN SNELBLOEIENDE FOTOPERIODIEKE SOORT

KIES EEN SNELBLOEIENDE FOTOPERIODIEKE SOORT

Een fotoperiodieke soort gaat bloeien als het aantal lichturen vermindert. Deze natuurlijke verandering vindt plaats als de zomer overgaat in de herfst. Sativa’s kennen daarbij een langere bloeiperiode en het effect ervan is over het algemeen stimulerend en cerebraal. Ze worden ook groter en genereren een hoger oogstgewicht dan indica’s.

De bloeiperiode van indica’s is korter en dit maakt ze geschikter als een snelle oogst je doel is. Discrete en ongeduldige kwekers prefereren dan ook vaak een indicastrain. Deze planten zijn kleiner dan sativa’s en krijgen vaak een struikachtige vorm. De effecten van indica’s zijn vooral rustgevend en ontspannend. Het is overigens ook mogelijk ze te trainen. Dankzij dergelijke trainingstechnieken nemen ze minimaal ruimte in, terwijl je wel profiteert van een snelle en bevredigende opbrengst.

Gerelateerd artikel

Top 10 Snelst Groeiende Wietsoorten Van 2024

KIES VOOR AUTOFLOWERS

KIES VOOR AUTOFLOWERS

Autoflowering soorten vereisen geen verandering in de lichtcyclus voor de bloei. In plaats daarvan bloeien ze na een genetisch vastgestelde periode. Autoflowers zijn ideaal als snelle resultaten belangrijk zijn. Ze ontwikkelen zich meestal binnen 8 weken tot een volwassen plant. Daarnaast overschrijden autoflowers zelden een hoogte van 100cm. Je kweekt ze dus met gemak in kleine, verborgen ruimtes. Guerrilla-kwekers en kleinschalige thuiskwekers zijn dan ook dol op autoflowers vanwege deze discrete eigenschappen.

Autoflowers waren voorheen niet zo populair, vanwege de matige productie en het lage THC-percentage ervan. Moderne autoflowering soorten zijn echter in staat met veel fotoperiode strains te concurreren als het gaat om de opbrengst en de kracht.

SeedfinderKlik hier

HOE VERKORT JE DE TOTALE KWEEKTIJD?

Het kiezen van snelbloeiende planten is niet de enige manier om de kweektijd te verkorten. Er zijn ook andere manieren om je cannabisplanten een duwtje in de rug te geven. Hieronder vind je diverse tips en trucs om een en ander te versnellen.

VERMINDER HET AANTAL LICHTUREN PER DAG

Cannabis: Verminder Het Aantal Lichturen Per Dag

De groeicyclus van fotoperiodieke soorten is aanzienlijk te versnellen door ze dagelijks van 10-11 uur licht te voorzien. Je fopt de planten hierbij als het ware; ze gaan denken dat de herfst voor de deur staat. Omdat planten slimme levensvormen zijn, gaan ze bloeien in een poging zich voort te planten voor het te koud wordt. Kwekers kunnen hun voordeel doen met dit fenomeen en de gehele vegetatieve fase overslaan. Je krijgt dan geen hoogproductieve wolkenkrabbers, maar oogst wel binnen enkele weken, in plaats van maanden.

DE BLOEI FORCEREN BIJ CANNABISPLANTEN IN DE BUITENLUCHT

De Bloei Forceren Bij Cannabisplanten In De Buitenlucht

Ben je een buitenkweker? Dan rol je vast met je ogen bij het idee van minder licht. Toch is deze techniek niet uitsluitend voor de binnenkweker; als buitenkweker is het ook mogelijk de lichtcyclus te beïnvloeden door de planten af te dekken en het aantal lichturen te beperken tot 10-11 uur. Maak een houten frame en voorzie dit van lichtdicht materiaal. Je kunt elke plant individueel afdekken of een groot frame bouwen voor meerdere planten. Het is hiermee al vanaf de zaailingfase mogelijk het aantal lichturen te verkorten om zo snel mogelijk te oogsten. Een klein nadeel is wel dat je planten terugschieten naar de vegetatieve fase als je vergeet ze af te dekken. Wees hier dus zorgvuldig in!

KWEEK BINNEN

Binnen Cannabis Kweken

Binnenkwekers hebben bijna volledig controle over de kweekomgeving. Indoor kweken betekent geen droogte, geen hittegolven en geen hevige regen. Het regelen van de verlichting doe je bovendien gemakkelijk met een schakelaar. Terwijl buitenkwekers geen controle hebben over de zon, kunnen binnenkwekers simpelweg een timer gebruiken om te verzekeren dat hun planten de gewenste hoeveelheid licht ontvangen. Het is hiermee erg gemakkelijk je cannabisplanten te laten geloven dat het nacht is, ook als de zon buiten nog schijnt. Dergelijke controle over omgevingsfactoren maakt het behalen van snelle resultaten eenvoudiger.

Gerelateerd artikel

De Beste Cannabis Zaden Voor Binnenkweek

GEBRUIK KLONEN

Gebruik Cannabis Klonen

Een kloon is een stekje van een moederplant. Klonen staan daarbij vaak eerst in pluggen om de vorming van wortels aan te moedigen. Hierna zet je ze in aarde of een hydro-setup. Het voordeel van klonen is dat je de ontkieming en zaailingfase overslaat. Zodra een kloon in een potje staat, begin je je kweek met een jonge, vegeterende plant in plaats van een zaadje. Wat rest, is wachten tot je plantje groot genoeg is om de bloei op te wekken.

KIES VOOR HYDROPONICS

Cannabis Kweken In Hydrocultuur

Bij hydroponics groeien planten in een medium zonder aarde. Ze bevinden zich daarbij boven een waterreservoir. De wortels groeien direct in het water, waar ze gemakkelijk voedingsstoffen kunnen opnemen. Planten in hydro groeien vaak sneller en zijn meestal ook productiever. Als je snel wilt oogsten, raden we een hydrocultuur zeker aan, omdat je hiermee de vegetatieve fase aanzienlijk versnelt. Als je besluit de bloei op te wekken, heb je al grote, levendige planten.

MEER LICHT TIJDENS DE VEGETATIEVE FASE

Meer Licht Tijdens De Vegetatieve Fase

De vegetatieve fase kenmerkt zich door explosieve groei. In deze periode proberen planten zo groot mogelijk te worden om zoveel mogelijk toppen te ontwikkelen. Hoe groter de plant, hoe groter de opbrengst (meestal). Het is belangrijk je vegeterende planten in dit stadium te voorzien van een consistente, krachtige lichtbron. Als je de energiekosten kunt behappen, kies dan voor 24 uur licht om de groei te optimaliseren. Je planten zetten deze krachtige lichtstralen om in een overvloedige hoeveelheid belangrijke suikers. Op deze manier is het mogelijk de bloei vroeg op te wekken, zonder in te leveren op formaat of oogstgewicht.

Het kiezen van de juiste verlichting is soms best ingewikkeld. Er zijn diverse systemen die allemaal zo hun voor- en nadelen hebben.

Gerelateerd artikel

Leer Hoe, Waarom En Wanneer Je Wiet Van Voedingsstoffen Moet Voorzien

GEBRUIK VOEDINGSSTOFFEN OP DE JUISTE MANIER

Cannabisplanten vereisen diverse voedingsstoffen. Deze mineralen zijn belangrijk voor veel fysiologische functies. Zonder voedingsstoffen, gaan je planten tekorten vertonen, wat invloed heeft op het oogstgewicht. Autoflowers zijn minder veeleisend, maar fotoperiodieke strains hebben absoluut te lijden onder een gebrek aan belangrijke mineralen. Deze planten vereisen verschillende verhoudingen in diverse fases van de groei. Volg dus goed de instructies op je plantenvoeding en voorkom tekorten of een groeistilstand.

Luke Sumpter
Luke Sumpter
Luke Sumpter heeft een diploma in de Klinische Gezondheidswetenschappen en een passie voor het kweken van planten. Inmiddels werkt hij al zeven jaar als professioneel journalist en schrijver op het gebied van cannabis en de wetenschap.
Kweken Seedshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken