Blog
Cannabis Zaden Voor De Buitenkweek
8 min

De Beste Outdoor Cannabiszaden Per Klimaat In Europa

8 min

We hebben een handleiding samengesteld van de beste cannabis strains voor buiten, gebaseerd op de verschillende Europese klimaatzones. Ontdek hier welke soorten het meest geschikt zijn voor jouw klimaat!

De meeste zaden kun je zowel binnen als buiten kweken. Toch prefereren sommige kwekers de buitenlucht. Uiteraard kies je liever voor een soort die geschikt is voor jouw regio. Als je een tropische soort kweekt in een koud klimaat, is het logisch dat je geen geweldige resultaten behaalt. Op dezelfde manier kies je beter niet voor een lang bloeiende sativa als je ergens woont waar de zomers kort zijn.

Europa in onder te verdelen in 4 klimaatzones. Allereerst is er de noordelijke, koude regio. De tweede is het oosten met koude winters en warme zomers. De derde is het westen met een mild, regenachtig klimaat. De laatste is het zuiden met een warm mediterraan klimaat.

Wil je buiten de beste cannabis kweken? Kies dan vooral de meest geschikte soorten voor jouw klimaat. Laten we eens kijken naar het kweken van cannabis per klimaatzone en welke cannabiszaden bij uitstek geschikt zijn.


Koud Klimaat: Noord-Europa En De Berggebieden

Koud Klimaat: Noord-Europa En De Berggebieden

 • Scandinavië
 • Alpen
 • Pyreneeën
 • Centraal Massief

In het noorden van Europa, waaronder heel Scandinavië (Denemarken, Noorwegen, Zweden en Finland), is sprake van een koud en gematigd klimaat. De kweekomstandigheden zijn bar, met lange, ijzige winters en korte, gematigd warme zomers.

Soortgelijke ongunstige klimaatomstandigheden tref je ook in de Europese berggebieden. Denk aan de Alpen, de Pyreneeën en het Centraal Massief in Frankrijk.

Cannabis Kweken In Een Koud Klimaat

Cannabis Kweken In Een Koud Klimaat

Van alle regio's is de koude klimaatzone waarschijnlijk het meest uitdagend voor het kweken van wiet in de buitenlucht. Toch zijn er door veel kwekers successen geboekt en dat zal niet veranderen.

 1. In Noord-Europa lopen zomers snel ten einde. De dagen korten snel en dan is vrieskou een bedreiging voor je gewas. In deze omstandigheden is het bijna onmogelijk strains te kweken met een lange bloeitijd. Kies voor een snelle variant.

 2. Autoflowers zijn ideaal als je kampt met tijdgebrek. Veel autoflowering soorten kennen een doorlooptijd van slechts 60-90 dagen. Je hebt je oogst dus al veilig binnen voordat de weersomstandigheden verslechteren. Autoflowering soorten zijn ook robuust en dit maakt ze perfect onder minder optimale omstandigheden.

 3. Woon je in een berggebied? Onthoud dat de temperatuur gemiddeld 6°C daalt bij elke 1000 meter hoogtestijging. Mocht je daar wat ganja willen planten, selecteer dan vooral soorten die koudere temperaturen tolereren.

De Beste Cannabissoorten Voor Een Koud Klimaat

Best Cannabis Strains To Grow In A Cold Climate

Cream Caramel

Cream Caramel van Sweet Seeds verwent met zoete toppen en een ontspannende rookervaring. Deze 90% indica trakteert op een erg verzachtende, lichamelijke stone. Hierdoor is ze ideaal om in de avond te roken. De F1 fast version van Sweet Seeds kent een bloeitijd van slechts 7 weken. Hierdoor oogst je al aan het begin van september. Deze strain is ideaal voor indica-liefhebbers die buiten razendsnel zoete, verleidelijke toppen willen kweken.

Cream Caramel - F1 Fast Version (Sweet Seeds) feminized

(7)
Ouders: Cream Caramel
Genetica: 90% Indica / 10% Sativa
Bloeitijd: 7-8 weken
THC: 20%
CBD: 1%
Bloei soort: Fotoperiode

Sticky Beast Automatic

Sticky Beast Automatic is een makkelijk te kweken, indica-dominante kruising. Deze soort is ontstaan uit een combinatie van OG Kush, Bubble Gum en Critical Automatic. Ze ontwikkelt grote cola's die een prettige, aardse, zoetigheid uitstralen. Sticky Beast Automatic haast zich in 8 weken van zaad tot oogst. Buiten blijft de plant op een handige hoogte van 80cm, met een opbrengst van maximaal 170 gram gedroogde toppen per plant. Bij het roken, geniet je van haar enorm ontspannende, toch aangenaam afgeronde effect.

Sticky Beast Automatic (Zamnesia Seeds) feminized

(458)
Ouders: Bubble Gum x OG Kush x Critical Automatic
Genetica: Indica dominante autoflower
Bloeitijd: 10-11 weken van zaadje tot oogst
THC: 16%
CBD: 3%
Bloei soort: Autoflowering

Northern Lights

Deze legendarische indica scoort met verleidelijke aroma's en een fantastische high. Toch laat ze zich makkelijk kweken en zijn minder ideale omstandigheden geen bezwaar. Naar verluidt, zijn haar genetica afkomstig van landrassen en Thaise sativa's. Dit maakt haar buitengewoon veerkrachtig. De bloeitijd van Northern Lights bedraagt slechts 7 weken, ideaal als je kweekt in een koud klimaat. Je beloning bestaat uit krachtige, eersteklas toppen met een fruitige citrussmaak en een opwekkend effect.

Northern Lights (Zamnesia Seeds) feminized

(102)
Ouders: Northern Lights
Genetica: 100% Indica
Bloeitijd: 7-8 weken
THC: 19%
CBD: 0-1%
Bloei soort: Fotoperiode

Frisian Dew

De bekroonde Frisian Dew van Dutch Passion is gemaakt om buiten te kweken, ook in de koudere regionen van de wereld. Deze 50/50 indica/sativa is een robuuste fusie tussen Purple Star en Super Skunk. De bloeitijd bedraagt slechts 7-8 weken. Dit is een fantastische keuze als je kampt met korte zomers. Bovendien is ze goed bestand tegen schimmel, wat eigenlijk onmisbaar is in de buitenlucht.

Frisian Dew (Dutch Passion) feminized

(38)
Ouders: Super Skunk x Purple Star
Genetica: 50% Indica / 50% Sativa
Bloeitijd: 8-9 weken
THC: 13%
CBD: 0-1%
Bloei soort: Fotoperiode


Continentaal Klimaat: Centraal-Europa

Continentaal Klimaat: Centraal-Europa

Het continentale klimaat in Oost-Europa kenmerkt zich door grote contrasterende temperaturen tussen de seizoenen. Hier zijn de winters vreselijk koud en droog, maar de zomers zijn daarentegen erg warm. Daarnaast kun je rekenen op stormen en zware regenval in de zomermaanden.

Cannabis Kweken In Een Continentaal Klimaat

Cannabis Kweken In Een Continentaal Klimaat

Het kweken van cannabis in een continentaal klimaat brengt een aantal uitdagingen met zich mee. Toch is het niet onmogelijk.

 1. Kies soorten die goed tegen temperatuurschommelingen kunnen. Als er hittegolven of stormen getrotseerd moeten worden, wil je graag een strain die beide aankan.

 2. Vanwege frequente regenval in de zomer, is het slim te kiezen voor soorten met een hoge weerstand tegen schimmels.

 3. Stormen en hevige winden zijn altijd mogelijk. Wees dus proactief en ondersteun je planten met stokken en netten. Robuuste, kleine tot middelgrote planten bieden uitkomst onder deze omstandigheden.

De Beste Cannabissoorten Voor Een Continentaal Klimaat

Best Cannabis Strains To Grow In A Continental Climate

Critical

De beroemde Critical van Zamnesia Seeds is een krachtige indica die (niet alleen) trakteert op gigantische oogsten. Deze combinatie tussen Afghan en Skunk bereikt een handige hoogte en floreert met minimale supervisie. Ze rijpt haar eersteklas toppen in slechts 7 weken. Het effect bestaat uit een ontspannende, lichamelijke high die niet overweldigt.

Critical (Zamnesia Seeds) feminized

(231)
Ouders: Afghani x Skunk
Genetica: 60% Indica / 40% Sativa
Bloeitijd: 7-8 weken
THC: 18%
CBD: 0-1%
Bloei soort: Fotoperiode

AK48

AK48 is een makkelijk te kweken soort. Deze strain is lid van de White familie. Deze staat bekend om hoge THC-percentages, rookgenot en een sterke, opbeurende high. Deze kruising bevat genen van Colombian Gold, Thai, Mexican en Afghan. Ze floreert onder goede omstandigheden in de buitenlucht. Daar kan ze gigantisch hoog worden, met een bijbehorende monsterlijke oogst. In goede condities is ze oogstrijp na 48 dagen bloeien.

AK48 (Nirvana) feminized

(6)
Ouders: Colombian Gold x Thai x Mexican x Afghani
Genetica: Indica/Sativa
Bloeitijd: 8-9 weken
THC: 16%
CBD: 0-1%
Bloei soort: Fotoperiode

Master Kush

Master Kush van Zamnesia is een gerenommeerde strain met genen van de zuiverste Afghan indica's. Deze hoogproductieve soort is ook ontzettend krachtig en verwent met een langdurige, sterk lichamelijke high. De bloeitijd bedraagt 8-9 weken. De toppen stralen een zijdezacht, zoet aroma uit, aangevuld door vleugen aarde, kruiden en citrus. Deze taaie Kush kan echt alles aan.

Master Kush (Dutch Passion) feminized

(8)
Genetica: 100% Indica
Bloeitijd: 8-9 weken
THC: 13%
CBD: 0-1%
Bloei soort: Fotoperiode

Durban Poison

Durban Poison is ontwikkeld door Dutch Passion met behulp van selectieve inteelt onder pure Durban sativa's. Met een THC-gehalte van 8-9% is ze niet ontzettend sterk. Toch wekt ze een zalige, vrolijke high op die doet denken aan Thai sativa's. Vanwege de betrouwbaarheid, weerstand tegen schimmels en bloeitijd van slechts 8-9 weken is deze soort ideaal voor een continentaal klimaat!

Durban Poison (Dutch Passion) feminized

(18)
Ouders: Durban x Unknown Indica
Genetica: Sativa-dominant
Bloeitijd: 8-9 weken
THC: 14%
CBD: Onbekend
Bloei soort: Fotoperiode


Maritiem Klimaat: West-Europa

Maritiem Klimaat: West-Europa

Een aantal westerse landen liggen dichtbij de Atlantische Oceaan. Denk aan het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Frankrijk, de Benelux (België, Nederland en Luxemburg), evenals delen van Duitsland en Noord-Spanje. Deze landen kennen een maritiem of zeeklimaat.

Vanwege de nabijheid van de Atlantische Oceaan, is de luchtvochtigheid in deze regio's hoog. Daarnaast regent het vaak. De winters zijn mild en de zomers koel, met hier en daar een hittegolf.

Cannabis Kweken In Een Maritiem Klimaat

Cannabis Kweken In Een Maritiem Klimaat

In een maritiem klimaat is het kweken goed te doen. Je moet alleen onthouden wanneer je moet planten en oogsten.

 1. Vanwege het zeeklimaat en frequente regenbuien heb je een grotere kans op schimmel. Er bestaan soorten met een hoge weerstand tegen schimmel, die vaak minder dichte toppen ontwikkelen. Hiermee verklein je het risico. Overweeg ook om trainingstechnieken te gebruiken. De luchtstroom verbetert rondom een cannabisplant met een open structuur.

  Gerelateerd artikel

  Top 10 Mould-Resistant Cannabis Strains

 2. In een aantal van deze regio's (VK, Noord-Duitsland, Benelux) zijn de zomers kort. Daar is het verstandig soorten te kiezen die snel bloeien, want die oogst je voor de vorst inzet. Autoflowers zijn ook het overwegen waard!

 3. Mocht je fotoperiode cannabisplanten kweken, houd dan rekening met de verwachte oogstdatum in de buitenlucht. Als je weet dat een natte, koele herfst nadert, kies dan soorten die je eind september oogst.

 4. De lente kan te koud zijn voor je gevoelige cannabiszaailingen. Ontkiem je zaden eerst binnen rond eind april/begin mei. Halverwege mei, na IJsheiligen, kun je je planten naar buiten verhuizen.

De Beste Cannabissoorten Voor Een Maritiem Klimaat

Best Cannabis Strains To Grow In A Maritime Climate

Blueberry Automatic

Laat het maar aan Zamnesia over om de iconische Blueberry te voorzien van autoflowering magie! Deze indica-dominante soort haast zich in 8-9 weken van zaad tot oogst. Ze gaat snel aan de slag met het ontwikkelen van een dik bladerdak met verrukkelijke toppen. Blueberry Automatic bereikt een hoogte van slechts 75cm. Hiermee is ze ideaal voor buitenkweek in een beperkte ruimte, zoals een balkon. Verheug je vast op rustgevende indica-vibes en de smaken van bessen.

Blueberry Automatic (Zamnesia Seeds) feminized

(438)
Ouders: Blueberry x Ruderalis
Genetica: Indica dominante autoflower
Bloeitijd: 8-9 weken van zaadje tot oogst
THC: 15%
CBD: 3%
Bloei soort: Autoflowering

Power Plant

Power Plant van Dutch Passion is een bijna pure sativa uit Zuid-Afrika. Het vleugje indica in haar genen draagt bij aan de groeikracht, productiviteit en vette toppen. De korte bloeitijd van 7-8 weken is ongebruikelijk voor een sativa. Hetzelfde geldt voor haar hoogte van 100-150cm. Ze presteert prima in diverse omgevingen en floreert in de buitenlucht. Bij het roken, bemerk je rijke smaken en je geniet van een sterke, lichamelijke stone.

Power Plant (Dutch Passion) feminized

(13)
Genetica: Sativa-dominant
Bloeitijd: 8-9 weken
THC: 15%
CBD: Onbekend
Bloei soort: Fotoperiode

Skunk XL

Skunk XL treedt in de voetsporen van de legendarische Skunk. Ze deelt dezelfde genetische achtergrond met het origineel, maar trakteert op een veel grotere buit. Dankzij 15% THC wekt deze evenwichtige kruising een ontspannende, toch productieve high op. Buitenkwekers zijn vast in hun nopjes met 700g/plant. Dankzij de bloeitijd van 7-8 weken oogst je haar al voor de eerste vorst intreedt.

Skunk XL (Royal Queen Seeds) feminized

(25)
Ouders: Skunk
Genetica: 50% Indica / 50% Sativa
Bloeitijd: 7-8 weken
THC: 15%
CBD: Hoog
Bloei soort: Fotoperiode

Blue Monster Automatic

Blue Monster Automatic van Zamnesia presteert het om een goed evenwicht te vinden tussen snelheid, productie en potentie. Deze ultrasnelle kruising tussen Cheese, Blueberry en ruderalis kent een levenscyclus van slechts 7-8 weken. Toch veroorzaakt ruderalis geen beperkingen als het gaat om de ontspannende, toch euforische high. Bij dat eerste trekje proef je de decadente smaken van zoetigheid en Cheese. Blue Monster Automatic blijft stevig en compact en is geweldig voor clandestiene of guerrillakwekers

Blue Monster Automatic (Zamnesia Seeds) feminized

(86)
Ouders: Cheese x Blueberry x ruderalis
Genetica: Auto Hybrid
Bloeitijd: 9-10 weken van zaadje tot oogst
THC: 16%
CBD: 0-1%
Bloei soort: Autoflowering


Mediterraan Klimaat: Zuid-Europa

Mediterraan Klimaat: Zuid-Europa

Het mediterrane klimaat in deze Zuid-Europese regio’s kenmerkt zich door warme, droge zomers en zachte winters. In deze warme klimaten vriest het nauwelijks, zelfs niet in de wintermaanden.

Cannabis Kweken In Een Mediterraan Klimaat

Je kunt bijna elke soort buiten kweken in een mediterraan klimaat!

 1. Het mediterrane klimaat van Spanje, Italië of Zuid-Frankrijk is perfect voor het kweken van cannabis in de buitenlucht. In deze omgevingen kun je langbloeiende sativa's planten. Je hebt tot eind oktober of zelfs begin november om de toppen te rijpen.

 2. In een mediterraan klimaat kun je eigenlijk altijd autoflowers kweken. Vorst is hier namelijk geen probleem. Met een goede planning, zaai en oogst je het hele jaar door autoflowering planten.

 3. Als je in een zonnig mediterraan klimaat kweekt, zijn er nooit zorgen over koude temperaturen. Zomerse hitte en intense zonnestralen zijn daarentegen soms problematisch. Zorg daarom voor schaduw om je wietplanten te beschermen tegen de meest intense zon. Bovendien moet je je planten regelmatig bewateren. Het beste moment om je zaden te ontkiemen, valt rond begin april.

De Beste Cannabissoorten Voor Een Mediterraan Klimaat

Best Cannabis Strains To Grow In A Mediterranean Climate

Silver Haze

Silver Haze is geen nieuwkomer meer op de markt. Deze 80% sativa is wereldwijd geliefd vanwege haar sprankelende toppen en cerebrale high. Dankzij haar veerkracht, betrouwbaarheid en potentie vormt Silver Haze de fundering voor veel andere kruisingen. Binnen 65-80 dagen ontwikkelt deze strain een enorme hoeveelheid ontzettend harsachtige toppen. Gun haar voldoende tijd om te rijpen, als je het geduld kunt opbrengen!

Silver Haze (Sensi Seeds) feminized

(8)
Ouders: Silver Haze 9
Genetica: 20% Indica / 80% Sativa
Bloeitijd: 11-12 weken
THC: Hoog
CBD: Onbekend
Bloei soort: Fotoperiode

Acid Dough

Acid Dough is sativa die bekroond is met een Spannabis award. En ze doet haar bijzondere naam eer aan. Dankzij haar levendige, euforische effect is ze ideaal voor een 'wake and bake sessie' in combinatie met een lekker ontbijtje. Ze vraagt wat tijd, maar de geduldige kweker ontvangt na een bloeitijd van 70 dagen een enorme opbrengst met spectaculair krachtige wiet.

Acid Dough (Ripper Seeds) feminized

Ouders: Lilly (Queen Mother x Congo) x OG Badazz
Genetica: Sativa-dominant
Bloeitijd: 10-11 weken
THC: Onbekend
CBD: Onbekend
Bloei soort: Fotoperiode

Sour Diesel

Sour Diesel is een premium Amerikaanse soort die afstamt van Diesel en Northern Lights. Deze fusie leidt tot een productieve, krachtige soort met heerlijk citrusachtige terpenen. Sour Diesel bezit absoluut de beste eigenschappen van haar ouders. Bovendien ontwikkelt ze compacte cola's die druipen van de hars. Deze staan garant voor een cerebraal sativa-effect. Buiten is Sour Diesel niet onder de indruk van droogte of hittegolven en trakteert op een lonende oogst.

Sour Diesel (Zamnesia Seeds) feminized

(23)
Ouders: Diesel x Northern Lights
Genetica: 30% Indica / 70% Sativa
Bloeitijd: 10-11 weken
THC: 18%
CBD: 3%
Bloei soort: Fotoperiode

Amnesia Haze

Amnesia Haze is afkomstig uit Europa en Noord-Amerika. Dit is een heus sativa-dominant wonder voor de liefhebber van cannabis. Dit moderne mirakel is een steevaste favoriet in coffeeshops en dispensaria. Ze ontwikkelt zich probleemloos in een warm klimaat. Wel vraagt deze 70% sativa wat tijd om te bloeien. Je zult echt 12-13 weken geduld moeten opbrengen. Maar de bijna psychedelische high is gegarandeerd de moeite waard!

Amnesia Haze (Zamnesia Seeds) feminized

(93)
Ouders: Amnesia Haze
Genetica: 30% Indica / 70% Sativa
Bloeitijd: 12-13 weken
THC: 21%
CBD: 3%
Bloei soort: Fotoperiode

Steven Voser
Steven Voser
Steven Voser is een onafhankelijke cannabisjournalist met meer dan zes jaar ervaring in het schrijven over alles omtrent wiet: hoe je het kweekt, hoe je er optimaal van geniet, maar ook de groeiende industrie en het onduidelijke juridische landschap eromheen.
Seedshop Top Lists
Zoeken in categorieën
of
Zoeken