Blog
De Beste Cannabisplanten Om Buiten Te Kweken In Nederland
6 min

De Beste Cannabisplanten Om Buiten Te Kweken In Nederland

6 min

Vind je het ook zo lastig om buiten wiet te kweken vanwege het Nederlandse klimaat? In dit artikel vind je een speciaal samengestelde lijst met soorten. We onthullen ook geweldige tips, zodat jij altijd geweldige wiet kweekt.

Veel van de beste wiet ter wereld komt uit Nederland. Toch is ons Hollandse klimaat met koele zomers, frisse winters, hevige wind en veel regen niet optimaal voor het kweken van buitenwiet. Gelukkig zijn er ook soorten die floreren in ons kikkerlandje; je moet alleen weten welke dit zijn. Geen zorgen, want Zamnesia helpt. In dit artikel bespreken we een aantal van de beste autoflowering en feminized soorten om in Nederland te kweken. Zo geniet je altijd van buitenwiet van topkwaliteit!

CANNABIS KWEKEN IN HET HOLLANDSE KLIMAAT

Cannabis Kweken In Het Hollandse Klimaat

Het Nederlandse klimaat is niet ideaal voor het kweken van cannabis. Wiet houdt normaal gesproken van een hete, droge en zonnige omgeving. Omdat Nederland aan de Noordzee ligt, kennen we een zeeklimaat met koele zomers en gematigde winters. In de herfst en winter veroorzaken sterke Atlantische lagedruksystemen stormen en hevige regen.

Oostelijke wind leidt soms tot warm en droog weer in de zomer en helder, koud weer in de winter. De regen valt gelijkmatig en de droogste periode van het jaar valt tussen april en september.

Als je graag buiten kweekt, kun je dit doen als de vorst voorbij is. Mei is waarschijnlijk de beste maand om je zaden te planten. Het is ontzettend belangrijk om snelbloeiende exemplaren te kiezen. Als je planten niet geoogst zijn voor de regenachtige maanden aanbreken, kan schimmel je gewas verwoesten.

Het goede nieuws is dat je dit probleem gemakkelijk omzeilt door de juiste soorten te kiezen.

Gerelateerd artikel

Cannabis Seedfinder: Vind De Beste Wietzaadjes

HOE KIES JE DE JUISTE CANNABISSOORT?

Hoe Kies Je De Juiste Cannabissoort Voor Nederland?

Bij je zoektocht naar de juiste cannabiszaden om buiten te kweken, kun je kiezen tussen feminized (fotoperiode) soorten en autoflowering soorten.

FEMINIZED (FOTOPERIODE) VS. AUTOFLOWERING

Feminized fotoperiode cannabis groeit en bloeit afhankelijk van het aantal uren zonlicht. Plant ze in de lente en ze vegeteren een aantal maanden, terwijl de dagen lengen. Aan het einde van de zomer neemt het aantal uren daglicht af. Op dat moment gaan ze bloeien. De toppen zijn klaar in september of oktober.

Autoflowering cannabis maakt geen gebruik van de lichtcyclus om te vegeteren en te bloeien. De bloei wordt opgewekt door de leeftijd van de plant. Ongeacht het seizoen, zullen de planten ongeveer 4 weken vegeteren. Hierna gaan ze automatisch bloeien. De levenscyclus is korter en de meeste autoflowers oogst je in 60-75 dagen na ontkieming. Je oogst ze dus voor de herfstregen zich inzet.

HOUD REKENING MET DEZE DRIE FACTOREN

Wil je graag een feminized of een autoflowering soort kweken in de Hollandse buitenlucht? Houd bij je selectie rekening met de volgende zaken:

  • Weerstand tegen schimmel

Sommige soorten hebben een hogere weerstand tegen schimmels dan anderen. Soorten die bijvoorbeeld minder dichte toppen ontwikkelen, zijn minder vatbaar.

  • Veerkrachtige en robuuste soorten

Het beste is te kiezen voor robuuste soorten die taaie omstandigheden kunnen behappen. Denk aan onverwacht koude nachten, sterke wind en ongedierte. Kleinere indica's zijn over het algemeen robuuster dan slungelige sativa's.

  • Snelle bloei

Tenzij je autoflowers kweekt, moet je rekening houden met de verwachte oogstmomenten van diverse soorten. Als je weet dat de herfst nat en regenachtig is, kies dan voor soorten die je eind september kunt oogsten.

DE BESTE SOORTEN VOOR DE HOLLANDSE BUITENLUCHT

De Beste Soorten Voor De Hollandse Buitenlucht

Hoog tijd voor wat voorbeelden! We hebben 4 autoflowering en 4 feminized soorten voor je verzameld. Overweeg deze soorten als je buiten wilt kweken in ons kikkerlandje.

AUTOFLOWERING SOORTEN

Autoflowering cannabiszaden zijn ideaal voor kwekers die het taaie klimaat in Nederland voor het eerst willen tackelen. Voordeel: ze zijn snel! Dit betekent dat je je project kunt plannen om meerdere keren per seizoen te oogsten!

Blueberry Automatic (Zamnesia Seeds)

Blueberry Automatic (Zamnesia Seeds)

Zamnesia gaf de verrukkelijke Blueberry een metamorfose en voegde autoflowering magie toe aan deze iconische soort! Blueberry Automatic ontwikkelt zich krachtig. Dankzij haar snelle groei, levert ze haar verrukkelijke buit in slechts 8-9 weken vanaf zaad. Met een hoogte van slechts 75cm is ze ideaal voor buiten op het balkon of een terras. Ze heeft dezelfde geweldige bessensmaak als haar grotere zus en verwent met een diep ontspannend, indica effect.

Blueberry Automatic (Zamnesia Seeds) feminized

(466)
Ouders: Blueberry x Ruderalis
Genetica: Indica dominante autoflower
Bloeitijd: 8-9 weken van zaadje tot oogst
THC: 15%
CBD: 3%
Bloei soort: Autoflowering

Dutch Automatic (Spliff Seeds)

Dutch Automatic (Spliff Seeds)

Spliff Seeds presenteert Dutch Automatic. Deze autoflowering soort is afgeleid van Northern Light x Santa Maria x Afghani Gold en bevat ook genen van ruderalis. Het resultaat is een wietplant die je heel gemakkelijk buiten in ons kikkerlandje kunt kweken. Ze wordt niet groot, dus neemt nauwelijks ruimte in, maar zal hoe dan ook geweldig presteren. Na een redelijk korte groeicyclus van 10-11 weken kun je al oogsten. De productie bedraagt ongeveer 35g/plant, waarmee je vast wel één of twee voorraadpotten kunt vullen. Wanneer je haar toppen rookt, mag je je verheugen op een snelle couchlock waarmee het goed ontspannen is.

Dutch Automatic (Spliff Seeds) feminized

(4)
Ouders: Ruderalis x Northern Light x Santa Maria x Afghani Gold
Genetica: Ruderalis/Indica/Sativa
Bloeitijd: 12-13 weken van zaadje tot oogst
THC: 15%
CBD: Hoog
Bloei soort: Autoflowering

Blue Cheese Automatic (Royal Queen Seeds)

Blue Cheese Automatic (Royal Queen Seeds)

Royal Queen Seeds doet het opnieuw met deze uitmuntende soort die zich helemaal thuisvoelt in de buitenlucht. Blue Cheese Automatic heeft indrukwekkende genen. De ouders zijn namelijk Blueberry x Cheese, waaraan een snufje ruderalis is toegevoegd om de autoflowering magie te bewerkstelligen. Deze soort haast zich in 9-10 weken van zaad naar oogst, waardoor je razendsnel je beloning kunt binnenhalen. Ze is klein van stuk (ongeveer 110cm), maar trakteert je wel op een fatsoenlijke opbrengst van 100-150g/plant. De toppen trakteren je bovendien op een geweldige high die zowel lichaam als geest ontspant.

Blue Cheese Automatic (Royal Queen Seeds) feminized

(15)
Ouders: Blueberry x Cheese x Ruderalis
Genetica: Ruderalis/Indica/Sativa
Bloeitijd: 9-10 weken van zaadje tot oogst
THC: 16%
CBD: Laag
Bloei soort: Autoflowering

Sticky Beast Automatic (Zamnesia Seeds)

Sticky Beast Automatic (Zamnesia Seeds)

Sticky Beast Automatic van Zamnesia is een combinatie van 3 geweldige cannabissoorten. De verrukkelijke Bubble Gum is gekruist met de hoogproductieve Critical Auto en OG Kush, de gouwe ouwe favoriet onder stoners. Deze dame straalt een zoet aroma uit, gemixt met aardse noten. Ze trakteert je op een goed afgeronde ervaring. En laten we het effect niet vergeten. Ze is zeer ontspannend (en ideaal als je wat kruidige assistentie nodig hebt om in slaap te vallen). Toch zal ze je niet vloeren, wat met andere soorten nog wel eens het geval is. Haar gehele doorlooptijd bedraagt slechts 8 weken. Ze is dus ideaal voor buiten in minder optimale omstandigheden. Het is geen verrassing dat Sticky Beast Auto de 1ste prijs in de wacht sleepte op de 2018 Highlife Cup in de Autoflowering categorie.

Sticky Beast Automatic (Zamnesia Seeds) feminized

(478)
Ouders: Bubble Gum x OG Kush x Critical Automatic
Genetica: Indica dominante autoflower
Bloeitijd: 10-11 weken van zaadje tot oogst
THC: 16%
CBD: 3%
Bloei soort: Autoflowering

FEMINIZED (FOTOPERIODE SOORTEN)

Feminized zaden zijn ontwikkeld om te voorkomen dat mannelijke exemplaren in je kweekruimte belanden. Dit betekent dat er bijna geen kans bestaat op verwoesting van je planten door bestuiving. Dat is een ding minder om je zorgen over te maken!

Power Flower (Royal Queen Seeds)

Power Flower (Royal Queen Seeds)

Power Flower doet haar naam echt eer aan. Deze sativa-dominante soort barst namelijk van de THC. Daarnaast is ze een genot in de kweekruimte en biedt ze een gemakkelijke kweek. De bloeitijd van deze robuuste plant bedraagt 8-9 weken, dus je kunt voordat het weer omslaat oogsten. Power Flower is een vrij flinke dame; sta niet versteld als ze de 220cm bereikt. Ze kan daarbij geweldige resultaten opleveren als je haar de ruimte geeft. Een flinke buit aan wiettoppen ligt voor het oprapen; 450-500g/plant om precies te zijn. Nodig je vrienden uit om van haar te genieten en maak je op voor opwekkende en stimulerende sensaties.

Power Flower (Royal Queen Seeds) feminized

(10)
Ouders: South African Sativas
Genetica: 15% Indica / 85% Sativa
Bloeitijd: 9-10 weken
THC: 18%
CBD: Gemiddeld
Bloei soort: Fotoperiode

Freeze Cheese ’89 (Big Buddha Seeds)

Freeze Cheese ´89 (Big Buddha Seeds)

Freeze Cheese ’89 van Big Buddha Seeds is een oldschool indica met haar wortels stevig in Nederlandse bodem. Ze is de opvolger van de beroemde Friesland Indica uit 1989, gecombineerd met Big Buddha Cheese. Ze is erg robuust, gemakkelijk te kweken en reageert goed op diverse omgevingen. De bloeiperiode van deze 80% indica bedraagt slechts 8-10 weken. Als je houdt van klassieke smaken, ben je dol op deze soort. Ze combineert een herkenbare Haze smaak met een bombastische indica stone.

Freeze Cheese ´89 (Big Buddha Seeds) feminized

Ouders: Friesland Indica 1989 X Big Buddha Cheese 'reversed'
Genetica: 80% Indica / 20% Sativa
Bloeitijd: 9-10 weken
THC: Onbekend
CBD: Onbekend
Bloei soort: Fotoperiode

Frisian Dew (Dutch Passion)

Frisian Dew (Dutch Passion)

Frisian Dew van Dutch Passion is wederom een soort die ontwikkeld is voor de buitenkweek. Deze bekroonde kruising (1ste plaats op de Highlife Cup in 2008) is een 50/50 indica/sativa die er prachtig uitziet met haar paarsgetinte toppen. Daarnaast is ze ook buitengewoon goed bestand tegen schimmels. Dankzij haar kleine bladeren vangen de toppen de maximale hoeveelheid zonlicht, zodat ze echt vet worden. Haar korte bloeiperiode van 7-8 weken is uiteraard ideaal voor het Hollandse klimaat. Als je eindelijk haar toppen kunt roken, ervaar je een goed afgerond effect dat tegelijkertijd ontspant en stimuleert!

Frisian Dew (Dutch Passion) feminized

(38)
Ouders: Super Skunk x Purple Star
Genetica: 50% Indica / 50% Sativa
Bloeitijd: 8-9 weken
THC: 13%
CBD: 0-1%
Bloei soort: Fotoperiode

Blue Widow (Zamnesia Seeds)

Blue Widow (Zamnesia Seeds)

Blue Widow van Zamnesia Seeds is een ware krachtpatser. Plant de zaden van deze soort en je krijgt robuuste, veerkrachtige planten die in het Nederlandse klimaat helemaal in hun nopjes zijn. Deze strain stamt af van White Widow x Blueberry. Ze wordt daarbij niet heel groot en je kunt haar gemakkelijk in toom houden met LST, mocht dat nodig zijn. De bloei van Blue Widow bedraagt ongeveer 8-9 weken, waarna ze je met een zeer indrukwekkende oogst beloont. Het eindproduct biedt rijke smaken, geuren en effecten. Kortom, ze heeft de beste eigenschappen van haar ouders weten te behouden voor een buitengewone belevenis.

Blue Widow (Zamnesia Seeds) feminized

(39)
Ouders: White Widow x Blueberry
Genetica: 40% Indica / 60% Sativa
Bloeitijd: 8-9 weken
THC: 17%
CBD: 0-1%
Bloei soort: Fotoperiode

TIPS VOOR HET KWEKEN VAN CANNABIS IN NEDERLAND

Tips Voor Het Kweken Van Cannabis In Nederland

Hier zijn nog enkele tips om optimale resultaten te behalen als je buiten kweekt.

  • Kies je locatie verstandig en zorgvuldig

Zoek een goed plekje waar je plant deels beschermd is tegen de elementen. Zorg dat wind en regen niet de kans krijgen je planten te verwoesten. Als je in potten kweekt, kun je problemen voorkomen door je planten op een veiliger plekje te zetten, of dit nu (tijdelijk) binnen of buiten is.

  • Gun je planten genoeg zonlicht

Je moet je cannabisplanten beschermen tegen de elementen. Toch moet je ook verzekeren dat ze toegang hebben tot voldoende zonlicht. Een plekje op het zuiden is optimaal. Hetzelfde geldt voor een dakterras of een zonnig balkon. De zon in Nederland is niet zo sterk als in zuidelijker streken. Hoe meer zon je planten ontvangen, hoe beter het is.

  • Let op de correcte temperatuur

Cannabisplanten zijn dol op warme temperaturen. Ze hebben het niet graag koud, maar ook niet te warm. De temperatuur dient altijd tussen de 10–30°C te zijn. Houd dus je lokale weerbericht in de gaten. Zo kun je vooruit plannen in het geval van onverwachte vorst, stormen of droogte tijdens je kweekseizoen.

  • Plan je kweekproject

Autoflower: Hoewel autoflowers zich snel ontwikkelen, wil je niet te laat starten. Regen en lage temperaturen zijn veel vaker een dreiging in de herfst.

Fotoperiode: Kweek je fotoperiode soorten en ben je bang de bloeiperiode niet te voltooien voor het slechte herfstweer arriveert? Dan kun je de bloei zelf opwekken, zelfs buiten. Fotoperiode planten baseren hun bloeiperiode op het aantal uren daglicht. Maar je kunt een lichtcyclus van 12/12 nabootsen met een lichtdichte overkapping (of je planten in een lichtdichte kamer of schuur plaatsen). Zo bloeien je planten op commando. Houd wel rekening met de risico's. Als je met de lichtcyclus rommelt, moet je wel consistent zijn, elke dag opnieuw. Als je de cyclus verstoort, schieten je planten mogelijk terug in de vegetatieve fase.

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
Seedshop Top Lists
Zoeken in categorieën
of
Zoeken