Blog
Binnenwiet Vs Buitenwiet: Wat Is Beter?
4 min

Binnenwiet Vs Buitenwiet: Wat Is Beter?

4 min

Je kunt uren op het internet zoeken naar een antwoord op de vraag of je binnen of buiten moet kweken. Zijn binnenplanten inderdaad krachtiger? Krijg je buiten meer toppen? Dat zijn veelgestelde vragen met een verrassend complex antwoord. Maar wij gaan je helpen. Lees verder en ontdek of je beter binnen of buiten kunt kweken.

Allereerst, als je één antwoord wilt op deze vraag, dan zit je hier verkeerd. Uiteindelijk gaat het erom wat jij als wietkweker of -roker van je cannabis wenst. Alleen dan kun je goed bepalen wat het best bij je past: binnen of buiten gekweekte toppen. De belangrijkste verschillen tussen beide zijn bovendien afhankelijk van wie de planten kweekt. Waar ze zijn gekweekt, is daaraan ondergeschikt.

Wat is het verschil tussen binnen en buiten kweken?

Wat Is Het Verschil Tussen Binnen En Buiten Kweken?

Wat is het verschil tussen binnen en buiten kweken? Om binnenshuis wiet te telen heb je geen hi-tech installaties nodig. Buitenshuis hoef je het kweekproces echter ook niet volledig los te laten. Voor veel kwekers is een kas de perfecte middenweg.

Gerelateerd artikel

Binnenteelt Vs. Buitenteelt: De Voor- En Nadelen

Hoe ziet binnen wiet kweken eruit?

Je kunt op veel verschillende manieren binnen wiet kweken. Van een supergeavanceerde hydrocultuur tot een klein plantje dat in een kast groeit, er is niet één manier om binnenshuis te telen. Maar over het algemeen zijn de omstandigheden bij binnenkweek stabieler en heb je minder last van plagen en ziekten. Als kweker heb je bovendien veel meer controle over de levenscyclus van je planten. Met kunstmatig licht kun je het hele jaar door telen, terwijl je buiten van de seizoenen afhankelijk bent.

Gerelateerd artikel

Alles Wat Je Moet Weten Over Micro Growing Cannabis

Hoe ziet buiten wiet kweken eruit?

Evenzo is het buiten kweken van wiet geen kwestie van zaadjes in de grond stoppen en de natuur de rest laten doen. Alhoewel dat wel een optie is. Met de elementen en plantziekten krijgt buiten gekweekte wiet tijdens de groei waarschijnlijk veel meer te verduren. Het ironische is dat onder de zon gekweekte cannabis vaker wordt bespoten met pesticiden dan binnenwiet. Dus het feit dat het buiten is gekweekt, betekent niet automatisch dat het biologisch is. Maar blootstelling aan de zon en de verschillende fasen van het zonlicht hebben wel degelijk de nodige voordelen.

Hoe ziet kweken in een kas eruit?

Kweken in een kas ligt ergens tussen binnen en buiten telen in. Als kweker profiteer je van de natuurlijke licht- en dag-/nachtcyclus, maar heb je ook controle over de omgeving. Je kunt de temperatuur, vochtigheid en plagen in een kas beter beheersen dan buiten. Kwekers zonder hoogwaardige binnenruimte kunnen met een kas zelfs meer controle op de temperatuur en vochtigheid uitoefenen dan bij binnenkweek.

Maakt het wat uit of je uit zaden kweekt of stekjes gebruikt?

Maakt Het Wat Uit Of Je Uit Zaden Kweekt Of Stekjes Gebruikt?

Vaak denkt men dat planten binnen zijn opgekweekt uit stekjes en buiten groeiende wietplanten uit zaadjes opkomen. Dat is onjuist, zeker aangezien kwekers tegenwoordig onbeperkt toegang hebben tot perfect ontwikkelde zaden.

Gerelateerd artikel

Cannabis Seedfinder: Vind De Beste Wietzaadjes

De misvatting die uit deze onjuiste aanname voortkomt, is dat binnen gekweekte planten genetisch superieur zijn, omdat de gebruikte stekjes voor het klonen afkomstig moeten zijn van hoogwaardige planten. Dat kan zeker het geval zijn, maar vaak ook niet. Bovendien is er geen bewijs dat zaadjes niet dezelfde genen bevatten als hun ouderplanten. En als ze gemuteerd zijn, is de kans 50% dat ze beter of slechter zijn dan de ouderplant.

Binnen versus buiten gekweekte wiet: wat zijn de verschillen?

Binnen Versus Buiten Gekweekte Wiet: Wat Zijn De Verschillen?

Maar genoeg over de technische aspecten. Wat zijn de verschillen tussen binnen- en buitenwiet wat betreft het uiterlijk, de kracht en smaak?

Potentie

Voor de meeste mensen is dit de belangrijkste zorg bij hun keuze voor binnen of buiten gekweekte wiet. Over het algemeen geldt dat het bij binnenkweek makkelijker is om een potentere plant te krijgen, omdat je de omgeving beter kunt beheersen. Aangezien je bij binnen gekweekte toppen vaak meer trichomen krijgt, krijg je meestal ook meer THC-kristallen.

Maar in de praktijk is het nog niet zo simpel. Sunna Ra Acres kweekt bijvoorbeeld al jaren planten van dezelfde stekjes die ze zowel binnen als buiten opkweken. En het resultaat zal je verbazen. Ze hebben namelijk ontdekt dat de buiten gekweekte wiet meer cannabinoïden en terpenen bevat dan dezelfde cannabis binnen. Gezien de perfecte omstandigheden qua zon en grond, is er wat voor te zeggen dat wietplanten buitenshuis hun volledige potentieel kunnen bereiken.

Maar dat is de crux: perfecte omstandigheden. Een gecontroleerde binnenkweek levert vaak betere resultaten op dan een buitenkweek. Buiten is het resultaat grotendeels afhankelijk van of je bijvoorbeeld aan de noordkust van Schotland kweekt of in het zonnige Californië.

Gerelateerd artikel

Top 10 Sterkste En Meest Potentiële Cannabis Soorten

Smaak

Smaak

Hetzelfde geldt voor de smaak. Binnen wordt deze vaak intenser. Maar de belangrijkste factor voor de smaak is afhankelijk van de gekweekte soort. De omgeving waarin de wietplanten groeien, verandert het terpenenprofiel bijvoorbeeld niet van aards naar fruitig.

Gerelateerd artikel

Top 10 Wiet Soorten Met De Beste Smaak

High

Van buiten gekweekte wiet denkt men dat het een ‘natuurlijke’ high biedt die ontspannender is dan die van ‘kunstmatig’ geteelde binnenwiet. Dat is tot op zekere hoogte waar. Maar het is niet per se een feit. Uiteindelijk ondergaan je planten dezelfde processen, ongeacht waar je ze kweekt. De manier waarop je ze teelt, bepaalt of bepaalde kenmerken tot uiting komen. Maar, zoals we al aangaven, zorgen de extra trichomen bij binnenwiet waarschijnlijk voor een krachtiger lijkende high.

Kleur

Kleur

Wiet in zonlicht is waarschijnlijk wat bleker dan cannabis die binnen staat. Vergelijk het met verpakkingen die door licht van de zon verbleken of boomblaadjes die aan het eind van de zomer verkruimelen. Door de zon drogen dingen uit en buitenkwekers hebben geen controle over de luchtvochtigheid of hoeveelheid licht. Maar hoewel kleur zeker een indicator kan zijn voor de algemene kwaliteit van wiet, moet je er geen sluitende conclusies aan verbinden.

Formaat

Buiten worden toppen vaak veel groter. Ook de planten zelf zijn groter en produceren tot wel tien keer zoveel als dezelfde wietplanten binnen. Dat is een van de belangrijkste voordelen van zongerijpte wiet. Maar buiten cannabis kweken heeft ook nadelen. De grotere toppen zijn namelijk geen garantie voor meer trichomen. Ze kunnen er dan ook minder fraai uitzien dan binnen gekweekte wiet en minder sterk zijn bij het roken.

Wat is beter — binnen- of buitenwiet?

Wat Is Beter — Binnen- Of Buitenwiet?

Dus, wat moeten we concluderen met bovenstaande informatie in gedachten? Kortgezegd, is binnen kweken voor de meeste mensen de minst riskante manier. Met minimale benodigdheden kun je een zeer stabiele omgeving creëren waarin je planten zullen floreren. Van een perfecte luchtvochtigheid tot bescherming tegen plagen; binnen is de veiligste optie.

Gerelateerd artikel

De Beste Cannabis Zaden Voor Binnenkweek

Maar als de omstandigheden buiten goed en stabiel zijn, kun je pas echt optimaal van je wietplanten profiteren. Dus, net zoals bij veel dingen, gaan de extra risico’s buitenshuis gepaard met een grotere beloning. Maar er zijn ook mensen die gewoon niet buiten kunnen kweken. Als je wel in de gelegenheid bent, dan kun je buitenshuis een veel hogere opbrengst genereren dan binnen.

Gerelateerd artikel

De Beste Outdoor Cannabiszaden Per Klimaat In Europa

Binnen of buiten is niet het enige wat telt bij het kweken van wiet

Uiteindelijk is de kwaliteit van het eindproduct afhankelijk van degene die het kweekt. Of je nu binnen of buiten teelt, een goed gekweekte wietplant is een pareltje en een slecht gekweekte plant een mislukkeling.

Bepaalde wietsoorten zijn ook geschikter voor specifieke omstandigheden. Dus als je hebt besloten waar je gaat kweken, moet je een soort kiezen die daarbij past en er goed voor zorgen. Een plant die voldoende licht, voedingsstoffen, luchtstroom en liefde krijgt, zal zo goed als zeker floreren. Als je die dingen niet aan je planten geeft, dan lijden ze daaronder.

Je krijgt dus alleen de beste plant als je onder de best mogelijke omstandigheden kweekt. Het is daarbij minder belangrijk of dat buiten of binnen is. Maak simpelweg optimaal gebruik van je mogelijkheden en kies een wietsoort die bij je omgeving past.

Luke Sumpter
Luke Sumpter
Luke Sumpter heeft een diploma in de Klinische Gezondheidswetenschappen en een passie voor het kweken van planten. Inmiddels werkt hij al zeven jaar als professioneel journalist en schrijver op het gebied van cannabis en de wetenschap.
Nieuws Onderzoek
Zoeken in categorieën
of
Zoeken