Blog
Binnen Of Buiten Kweken: Welke Methode Geeft De Beste Cannabis?
2 min

Binnen Of Buiten Kweken: Welke Methode Geeft De Beste Cannabis?

2 min
Seedshop Wiet Kweken

Sommigen beweren dat binnen gekweekte cannabis superieur is aan de cannabis van buiten, terwijl anderen niets aanraken dat binnen is gekweekt. Hoe zit het nou echt? Wat is beter en waarom? Ontdek het in dit artikel!

Het verschil tussen binnen- en buitenwiet is iets wat cannabis rokers, kwekers en de zogeheten "connaisseurs" al bezighoudt sinds het eerste binnen gekweekte zaadje haar kopje opstak. Deze eeuwenoude discussie is bijna nooit constructief. Normaal gesproken zien we voor- en tegenstanders van een bepaalde methode, die vaak een sterke, soms bevooroordeelde, mening uiten. Men zweert op alles dat heilig is dat het ene of het andere type cannabis "veel beter" is, om wat voor reden dan ook. Maar is dit ook zo? Is binnen gekweekte cannabis superieur aan buiten gekweekte ganja of is het net andersom? Laten we eens naar wat van de argumenten kijken om de waarheid te achterhalen.

DE "KWEEK VAN ZAAD VS KLONEN" MYTHE

Sommige artikelen op het web beweren dat het verschil tussen binnen en buiten gekweekte cannabis al vroeg begint. Een argument is dat binnen gekweekte cannabis vaak begint met klonen, terwijl buiten meestal met een zaadje wordt begonnen. Omdat klonen exacte replica's zijn van hun moeders met de beste genen, is de logica dat plantjes uit een zaadje ongewenste variaties kunnen hebben, vergeleken met hun perfecte indoor klonen.

Een kleine misrekening hier is de aanname dat alle binnen gekweekte cannabis afkomstig is van klonen. Dit is absoluut niet het geval. De andere onjuiste veronderstelling is dat elke kleine variatie in een uit zaad opgekweekte cannabis plant wel negatief moet zijn. Hoewel dit kan gebeuren, hoeft dit natuurlijk niet. Een nieuw fenotype die buiten vanaf zaad wordt gekweekt, kan net zo goed positieve eigenschappen toevoegen. Omdat er kleine en subtiele variaties mogelijk zijn, vergeleken met de moeder, betekent dat niet dat uit zaad gekweekte cannabis altijd "slechter" is.

Binnen gekweekte cannabis groeit meestal op aarde of hydro, terwijl we aan kunnen nemen dat buiten vooral in aarde wordt gekweekt. Dit zegt niet zoveel, omdat er andere, meer belangrijke zaken overwogen moeten worden, zoals de types meststoffen en andere bestanddelen die bij het kweken worden gebruikt.

CANNABIS DRAAIT OM MEER DAN SLECHTS "BINNEN VS. BUITEN"

Een buitenproject op aarde is niet altijd biologisch, terwijl niets in de weg staat van een biologisch binnenproject. Dit verschil is echter alleen van toepassing als je van mening bent dat "biologisch" gekweekte cannabis "beter" is dan bijvoorbeeld cannabis gekweekt op hydrocultuur. Hier zijn echter ook de meningen over verdeeld. Sommigen geven de voorkeur aan biologische wiet en zweren dat het beter smaakt, terwijl anderen liever op hydro gekweekte cannabis roken. Wat "beter" is, komt dus wederom neer op een persoonlijke mening en voorkeur; er is niets in steen gebeiteld.

MESTSTOFFEN, PESTICIDEN, FUNGICIDEN, BIOLOGISCH, HYDRO...

Dezelfde verschillen met meststoffen zijn natuurlijk ook van toepassing op pesticiden, fungiciden en andere stoffen die bij het kweken worden gebruikt. Het is waar dat buiten gekweekte cannabis meer vatbaar is voor ongedierte, dus we kunnen aannemen dat het waarschijnlijker is dat buitenplanten op een bepaald punt behandeld zijn, vergeleken met binnen gekweekte planten. Zelfs als dit het geval is, zal dit de oogst niet automatisch beter of slechter maken. Sommige outdoor cannabis is misschien behandeld met chemische pesticiden terwijl een andere kweker biologische en natuurlijke methoden heeft gebruikt om ongedierte te bestrijden. En er zijn ook zat kwekers die helemaal niets gebruiken.

Ons doel is te onderstrepen dat we in dit debat niet ver komen met algemene veronderstellingen over een bepaalde vorm van kweken. Slechte bodem, chemische meststoffen of pesticiden, die verantwoordelijk kunnen zijn voor een ruwe ervaring of slechte smaak, kunnen in elke cannabisplant worden gevonden, ongeacht of deze binnen of buiten gekweekt is.

GOEDE OF SLECHTE CANNABIS KAN OVERAL VANDAAN KOMEN

Het komt er uiteindelijk dus op neer dat de waargenomen verschillen tussen cannabis meestal niets te maken hebben met het feit dat cannabis binnen of buiten is gekweekt, maar eerder te wijten zijn aan de vele andere factoren bij het kweken van de cannabis. In andere woorden: Goede cannabis of slechte cannabis kan in elke omgeving worden gekweekt en daarnaast is "goed" of "slecht" toch vaak subjectief. Het zou verstandig zijn als we geen mening vormen gebaseerd op een enkele ervaring met slechte cannabis, of die nu uit een binnen- of buitentuin komt. Kies je cannabis niet gebaseerd op veronderstellingen en mythes. Grijp de kans diverse variaties te proberen en vorm je mening nadat je het geproefd hebt. Dan ontdek je misschien dat het helemaal niet uitmaakt of de cannabis binnen of buiten werd gekweekt.

 

         
  Georg  

Geschreven door: Georg
Georg, gevestigd in Spanje, is een geek die veel tijd besteedt aan zijn computer maar ook aan zijn tuin. Met een vurige passie voor het kweken van cannabis en het onderzoeken van psychedelica, is Georg helemaal thuis in alles wat psychoactief is.

 
 
      Ontdek onze schrijvers  

Read more about
Seedshop Wiet Kweken
Zoeken in categorieën
of
Zoeken