Cannabis Kweken In Broeikassen En Serres

Cannabis Kweken In Broeikassen En Serres

Adam Parsons
Adam Parsons

Als je geluk hebt en een broeikas of serre in je achtertuin hebt staan, dan hebben we wat belangrijke informatie voor je. Hieronder vind je handige tips en belangrijke informatie waarmee je al het mogelijke uit je kweekruimte haalt.

Misschien ben je van plan om je eigen cannabis te kweken, maar twijfel je er nog over of je dat binnen of buitenshuis zult doen. Zit je inderdaad met dit dilemma? Dan hebben wij de perfecte oplossing voor je probleem: kweken in een kas of serre.

Deze opties bieden het beste van twee werelden. Ten eerste krijgen je planten veel zonlicht, net als wanneer je ze in de achtertuin zou kweken. Tegelijkertijd heb je ook, zoals bij binnenkweek, meer controle over de kweekomstandigheden. Beide methodes hebben echter voor- en nadelen, die we in dit artikel nader bespreken.

DE VERSCHILLEN TUSSEN KWEKEN IN EEN KAS EN TELEN IN EEN SERRE

Hoewel er geen wereld van verschil zit tussen de twee kweekmethoden, zijn er wel wat kleine verschillen. In een notendop: een kas is speciaal gemaakt om planten in te kweken. Ze is daarbij meestal afgescheiden van het woonvertrek. Een serre is echter vaak een uitbreiding van een huis en kan ook gebruikt worden voor andere dingen dan alleen tuinieren. Beide ruimtes zijn meestal gemaakt van glas. Een serre wordt ook wel een “zonnekamer” genoemd.

DE VOOR- EN NADELEN

De Voor- En Nadelen

Net als elke andere methode om cannabis te kweken, heeft het gebruik van een kas of serre zowel voor- als nadelen.

Wat de voordelen betreft, zijn deze methodes meestal kosten-effectiever dan binnenkweek. Ook kun je profiteren van de natuurlijke verwarmingsfuncties van de kas. Dat is vooral een voordeel wanneer de buitentemperatuur te laag is. Bovendien heb je de optie om, indien nodig, extra verwarmende en/of verkoelende systemen te gebruiken.

Tegelijkertijd kun je dankzij het glas de kracht van de zon benutten. Zo kun je je planten gezond en krachtig laten groeien. En dat zonder een torenhoge elektriciteitsrekening. Bovendien kun je je planten in een kas of serre redelijk uit het zicht houden. Zo heb je geen last van nieuwsgierige buren en andere bemoeials. Dat is vooral een voordeel vergeleken met buitenkweek.

Een nadeel is echter dat de groei van je planten grotendeels afhangt van de natuurlijke lichtcyclus. Hierin verschilt het van echte binnenkweek. Daarbij verandert de kweker de lichtcyclus handmatig om de bloeifase in gang te zetten. Bij kweek in een serre of kas maken planten de overgang van de groei- naar de bloeifase echter van nature door. Dit doen ze wanneer Moeder Aarde laat merken dat het daar tijd voor is.

Kwekers kunnen echter, indien nodig, extra kunstmatige verlichting gebruiken. Hetzelfde geldt voor systemen die de hoeveelheid licht juist verminderen. Probeer het begin van je kweek strategisch te plannen. Zo geef je je planten genoeg tijd om op een natuurlijke wijze te groeien voordat het koude seizoen aanbreekt.

TIPS OM JE KWEEK IN EEN KAS/SERRE NAAR EEN HOGER NIVEAU TE TILLEN

Je Kweek In Een Kas/Serre Naar Een Hoger Niveau Tillen

Nu ben je op de hoogte van de voor- en nadelen van het kweken in een serre of kas. Hieronder geven we je wat tips en trucs om er je voordeel mee te doen.

1. GOEDE GENETICA

Onthoud dat je voor een succesvolle kweek allereerst cannabis zaden van goede kwaliteit nodig hebt. Slechte zaden blijven slechte zaden, zelfs als je heel goed je best doet om de best mogelijke omgeving in een kas te creëren.

SeedfinderKlik hier

2. BEGIN VROEG

Om je kweekpotentieel in een kas te maximaliseren, moet je bepalen wat het beste tijdstip is om te beginnen met kweken. Ideaal gezien begin je vroeg in het jaar. Zo hebben je planten genoeg tijd om te ontkiemen en de groeifase rustig te doorlopen. In deze fase ontwikkelen ze stevige takken en fan leaves, voordat ze toppen vormen. Een sterke groeifase is de basis voor kwaliteitstoppen.

3. GEAUTOMATISEERDE SYSTEMEN

Een kas biedt planten een perfecte plek om geautomatiseerd water en/of voeding te ontvangen. Het kan de werkdruk van kwekers dan ook een stuk verminderen. Dit systeem is geweldig voor bezige bijtjes die niet zo veel vrije tijd hebben. Je hoeft namelijk niet steeds te kijken hoe het met je planten gaat. Het blijft echter belangrijk om je geautomatiseerde systeem goed in de gaten te houden voor het geval dat er iets mis gaat.

4. VEILIGHEID

Marihuanakweek kan nog steeds een riskante bezigheid zijn. Zelfs in deze tijd waarin recreatief gebruik op veel plekken gelegaliseerd wordt. Toch blijft discretie de sleutel. Kweken in een kas is een goede optie, maar let er wel op dat je het een beetje stiekem doet.

Dit doe je bijvoorbeeld door aan de buitenkant wat witte verf aan te brengen. Zo maskeer je wat er zich binnenin afspeelt. Ook kun je combinatieplanten, zoals tomaat en munt, toevoegen. Of zelfs wat groen, plastic plantengaas. Op die manier camoufleer je de aanblik en de geur van je geliefde kruid. Ook beschermt een kas je planten tegen de meeste grote soorten ongedierte, zolang ze goed afgesloten is. Kleine en microscopische binnendringers blijven echter een dreiging.

VERSCHILLENDE SOORTEN KASSEN

Verschillende Soorten Kassen

In een notendop: er zijn drie soorten kassen. De eerst is de “aanleun”-variant. Deze is meestal bevestigd aan een huis of gebouw en strategisch gebouwd om te veel directe blootstelling aan zonlicht te voorkomen.

De tweede variant is de vrijstaande versie, die als de beste optie wordt gezien. Het voornaamste voordeel van zo’n kas is dat ze op een locatie geplaatst kan worden waar zonlicht en andere bronnen optimaal zijn. Bovendien kunnen de stevige wanden steun bieden aan werkbanken, ventilatoren, verlichting en andere benodigdheden.

Het derde type kas is de tunnelkas, die meestal veel groter is dan de twee bovengenoemde varianten. Deze is het best te gebruiken als je een boerderij hebt of als je je bevindt in een agrarische omgeving.