Blog
Top 10 Meest Voorkomende Vergissingen Van Kwekers
4 min

Top 10 Meest Voorkomende Vergissingen Van Kwekers

4 min

Eenvoudig te leren, maar moeilijk te beheersen; het kweken van cannabis is een kunstvorm. Je leert veel door vallen en opstaan, maar het voorkomen van deze fouten kan de boel enorm vergemakkelijken!

Het begrijpen van de grondbeginselen van het kweken van cannabis is best makkelijk, maar het is veel gecompliceerder dan een zaadje in aarde stoppen. Als je uit bent op een redelijk fatsoenlijke opbrengst, zal je wat tijd, moeite en aandacht moeten investeren om te verzekeren dat je cannabis plant zowel gelukkig als gezond is. Gelukkig is dit, zoals reeds vermeld, vrij gemakkelijk, maar dat betekent niet dat er geen fouten worden gemaakt, zeker door beginners. Dus hier zijn de tien meest voorkomende fouten die mensen maken bij het kweken van cannabis, zodat jij ze kan voorkomen. Kennis is macht!

10. KWEKEN OP DE VENSTERBANK

Kweken Op De Vensterbank

Tenzij je tevreden bent met een klein bonsai cannabis plantje, kom je er niet met kweken op je vensterbank. De zon is ongetwijfeld de beste lichtbron voor een cannabis plant, nog beter dan krachtige indoor lampen, maar cannabis planten hebben zoveel mogelijk licht nodig als ze maar kunnen krijgen en je vensterbank zal hier niet aan voldoen. Als je de kracht van de zon wil benutten, kweek dan op een goed verlichte buitenlocatie of in een kas.

9. NEEM NIET AAN DAT ELKE AARDE ZAL VOLDOEN

Neem Niet Aan Dat Elke Aarde Zal Voldoen

Aarde kan enorm in kwaliteit verschillen; een veelgemaakte vergissing is aannemen dat willekeurige aarde wel zal voldoen. Dit geldt zowel voor binnen als buiten. Cannabis heeft specifieke voedingsstoffen nodig en het kan zo zijn dat deze ontbreken bij aarde van buiten, of op je kweeklocatie. Het is altijd een goed idee wat onderzoek te doen en aarde aan te schaffen die rijk is aan voedingsstoffen. Deze kan vervolgens worden gebruikt om je kweekgebied mee te verrijken of om potten mee te vullen.

Gerelateerd artikel

Hoe Maak Je De Beste Aardemix Voor Het Kweken Van Wiet?

Als je binnen kweekt, zal in de winkel gekochte aarde ook hoogstwaarschijnlijk geen ongedierte, insecten of ziekten bevatten. Je moet nooit iets uit je tuin meenemen naar een kweekruimte binnen (tenzij je weet wat je doet).

8. OVER-BEWATERING

Over-bewatering

Een gigantische en veelgemaakte fout is het over-bewateren van je cannabis planten. Tenzij je veel kweekervaring hebt, kan het lastig zijn om exact te bepalen wanneer je cannabis planten meer water nodig hebben. Als het echter om water gaat, is het een teveel aan water veel erger dan een tekort, dus ga voorzichtig te werk. Planten die te weinig water ontvangen, zullen er slap en levenloos uitzien, terwijl planten die teveel water ontvangen er strak, stevig en gekruld uitzien, omdat ze worstelen met de maximale hoeveelheid water. Een plant die te weinig water heeft gehad, zal in een paar uur terugveren naar haar normale toestand. Een verzopen plant heeft echter een paar dagen nodig om te herstellen.

Gerelateerd artikel

Hoe Geef Je Wietplanten Water?

Over-bewaterde planten kunnen chlorose ontwikkelen en ook wortelrot. Opgemerkt moet worden, dat over-bewatering vaak het gevolg is van te vaak water geven en niet het geven van een teveel aan water. Een grote plons water is prima, zolang je de planten de tijd geeft dit te behappen. Wortels hebben, naast water, ook zuurstof nodig, dus als je continu water geeft en de boel nooit laat uitdrogen, kunnen problemen ontstaan.

Een simpele manier om te beoordelen of je planten water nodig hebben, is je vinger tot het eerste kootje in de aarde te steken. Als de aarde gortdroog aanvoelt, kan je water geven. Het klinkt primitief, maar is absoluut effectief. Als je in potten kweekt, kan je een pot optillen als je weet dat de aarde droog is. Dit zal je een idee geven van het droge gewicht. Til de pot na het water geven opnieuw op. Het voelen van het gewichtsverschil kan helpen beoordelen of je pot droog is. Het is ook mogelijk elektronische monitors te kopen die het vochtniveau meten.

7. OVERBEMESTING

Overbemesting

Dit is wederom een situatie waar het verstandiger is om te kiezen voor minder in plaats van meer; het over-bemesten van je cannabis kan verwoestende effecten hebben. Als je te weinig voedingsstoffen toedient, zal je plant niet zo goed presteren. Een teveel kan serieuze en permanente schade toebrengen aan je plant. Dit staat bekend als verbranding door voedingsstoffen en dit wordt gehaat door een ieder die er bekend mee is. Cannabis heeft specifieke eisen en de NPK verhouding van je voeding zal enorm belangrijk zijn. Veel kwekers, zeker als ze werken met onbekende soorten, voeden de helft of een kwart van de dosering, tot ze zeker weten hoe het de planten beïnvloedt. Met elke voeding kan de hoeveelheid worden geoptimaliseerd en aangepast aan de planten.

6. GEBONDEN WORTELS

Gebonden Wortels

De prestaties van een cannabis plant zullen direct worden beïnvloed door de fundering: De wortels. Wortels hebben zoveel mogelijk ruimte nodig om te floreren. Een gezonde wortelbasis staat gelijk aan een grote, gezonde plant. Als wortels niet genoeg ruimte hebben om uit te breiden, zoals bijvoorbeeld in een te kleine pot, zullen de wortels gebonden raken. Dit is waar de wortels een grens bereiken die ze niet kunnen passeren, waarbij ze dus in zichzelf groeien en een dichte bal met wortels vormen. Zelfs het verpotten zal er in deze situatie voor zorgen dat wortels blijven ingroeien, waarbij ze hun effectiviteit in het absorberen van voedingsstoffen beperken.

Gelukkig kunnen gebonden wortels eenvoudig worden voorkomen. Zorg ervoor dat je cannabis plant genoeg ruimte heeft. Als je in een kleine pot begint, verpot dan naar een grotere voor de plant te groot wordt.

5. KLETSEN

Een van de snelste manieren om ervoor te zorgen dat je cannabis gestolen of in beslag genomen wordt, is het aan anderen vertellen. Je mond dichthouden, ongeacht hoe trots je bent, is een van de beste beveiligingsmaatregelen die je kan nemen. Het kweken van een plant of twee voor jezelf, draait tenslotte om niemand anders, dus waarom moet een ander het weten? Houd je project voor jezelf.

4. TEVEEL SNOEIEN

Teveel Snoeien

Snoeien is een intermediaire of gevorderde techniek, die draait om het omleiden van de energie van je planten naar een gezonde groei, door onnodige bladeren weg te knippen. Cannabis is echter vatbaar voor shock, dus als je in een keer teveel weghaalt, of niet genoeg bladeren aan de plant laat zitten om daadwerkelijk energie te produceren, zal de plant sterven. Wederom is het beter te minimaliseren dan te overdrijven. Doe dus niet te enthousiast met die schaar, zeker als je geen ervaring hebt met snoeien.

Gerelateerd artikel

Het Snoeien Van Cannabisplanten

3. ONGEDULD BIJ HET ONTKIEMEN VAN ZADEN

Ongeduld Bij Het Ontkiemen Van Zaden

De ontkiemingsfase is de meest kwetsbare in het leven van een cannabis plant. Door de zaden aan te raken en bloot te leggen om te zien hoe de zaden het doen, stel je ze bloot aan mogelijke schade. Het ontkiemen van zaden kan tot tien dagen duren, wat het geduld van veel enthousiaste kwekers op de proef kan stellen. Weersta de verleiding je te bemoeien met je zaden en laat ze hun ding doen.

Gerelateerd artikel

Hoe Ontkiem Je Wietzaadjes?

2. IN PANIEK RAKEN

Een van de grootste vergissingen ooit, is in paniek raken als je een fout ontdekt. Dit maakt de situatie tien keer erger. Als je een fout ontdekt, blijf dan koelbloedig en doe wat onderzoek. Negen van de tien keer kan je eenvoudig korte metten maken met het probleem, mits je het vroeg genoeg ontdekt hebt. Misschien eindig je met een kleinere opbrengst, maar het is niet het einde van de wereld. Het hoort allemaal bij de leerervaring en de volgende keer weet je het.

1. SLECHTE GENEN

Slechte Genen

Het ergste wat je kan doen bij het kweken van cannabis, is slechte genen gebruiken. De genetische kwaliteit van je cannabis zaden zal het potentieel bepalen. Als je zaden gebruikt met slechte genetica, maakt het niet uit of je een geweldige kweker bent, of hoeveel aandacht je je planten schenkt; je planten kunnen maar zover gaan, voor ze hun grens in kwaliteit bereiken. Het gebruik van hoogwaardige genetica ontsluit alle beperkingen in de mogelijkheden en zal je in staat stellen de best mogelijke oogst te behalen.

Zeker beginners maken hiermee een grote fout, omdat ze vaker wel dan niet zullen denken dat het aan hun vaardigheden ligt, wanneer ze de grens van hun zaden bereiken, terwijl het in feite aan de kwaliteit van de zaden ligt. Het gebruik van hoogwaardige zaden geeft je alle ruimte die je nodig hebt om van te leren, waardoor een geweldige ervaring wordt geboden. Het kweken van cannabis moet tenslote leuk zijn, dus laat niets je tegenhouden!

Steven Voser
Steven Voser
Steven Voser is een onafhankelijke cannabisjournalist met meer dan zes jaar ervaring in het schrijven over alles omtrent wiet: hoe je het kweekt, hoe je er optimaal van geniet, maar ook de groeiende industrie en het onduidelijke juridische landschap eromheen.
Kweken Seedshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken