Hoe Maak Je De Beste Aardemix Voor Het Kweken Van Wiet?
Wietplanten zijn afhankelijk van aarde die rijk is aan voedingsstoffen en nuttige microben. Ontdek hieronder hoe je de perfecte aardemix kunt maken. Je planten zullen je dankbaar zijn!
Bij het kweken van wiet vormt aarde de basis voor de productiviteit en gezondheid. Dit natuurlijke medium bevat voedingsstoffen, microben en vocht. In feite dus alles wat een wietplant nodig heeft om van een schattige zaailing uit te groeien tot een bossige plant vol toppen.
Misschien beschouw je aarde als een roer- en levenloze substantie. Waarom zou je daar bij stil moeten staan? Wie weet laat dit artikel je van gedachten veranderen. Hoogwaardige aarde maakt namelijk het verschil tussen een gemiddeld outdoor kweekseizoen en een fantastisch seizoen.
Hieronder leer je hoe je aarde van de best mogelijke kwaliteit kunt maken, grond die wemelt van de voedingsstoffen en nuttige organismen. Deze verbeteren je oogst en helpen ziekten te bestrijden.
Waarom Aarde van Topkwaliteit Zo Belangrijk Is bij het Kweken van Wiet
Wietplanten halen de meeste stoffen die ze nodig hebben om te overleven uit aarde. Uitzonderingen zijn waterstof, koolstof en zuurstof. Aarde is echter niet alleen een bron van voedingsstoffen. Ze herbergt ook allerlei levensvormen die invloed hebben op wietplanten en waarvan de planten profiteren.
Het Biedt Planten Alle Voedingsstoffen Die Ze Nodig Hebben
Wat zorgt ervoor dat je je beter voelt, een zak chips of een schaal fruit? Als mens hebben we de juiste voedingsstoffen nodig om ons goed te voelen en optimaal te kunnen presteren. Wietplanten zijn hierin niet anders. Als we een bepaalde vitamine of voedingsgroep niet binnenkrijgen, beginnen we dat te voelen. Er kan zelfs een tekort ontstaan. Hetzelfde geldt voor onze plantenvrienden.
Terwijl wij afhankelijk zijn van verschillende voedselgroepen en een evenwichtig dieet, hebben wietplanten voedselrijke aarde nodig om de benodigde voedingsstoffen binnen te krijgen. Hoogwaardige grond bevat veel nutriënten in de vorm van organisch materiaal, zoals mulch en compost.
Na verloop van tijd breken nuttige microben deze materie af. Zo komen er voedingsstoffen vrij in de aarde. Wietplanten hebben vooral behoefte aan drie primaire macronutriënten:
Planten hebben ook verschillende micronutriënten nodig. Hoewel ze hier niet veel van hoeven, spelen deze nutriënten wel een fundamentele rol bij de gezondheid en fysiologie van wietplanten. Het gaat om de volgende micronutriënten:
Hoogwaardige aarde voorziet wietplanten van alle voedingsstoffen die ze nodig hebben voor een goede start. De tijd die je besteedt aan de voorbereiding van de grond zal aan het einde van het kweekseizoen zijn vruchten afwerpen in de vorm van buitengewone oogsten en weelderige planten!
Het Bevordert de Gezondheid van Planten
Aarde van slechte kwaliteit bevat simpelweg niet al deze belangrijke voedingsstoffen. Dit kan leiden tot tekorten die de plantengroei vertragen of de oogst verminderen. Planten kunnen zelfs afsterven. Goede aarde biedt echter meer dan alleen voedingsstoffen. Het is namelijk ook een levendig groeimedium.
Planten nemen niet zomaar voedingsstoffen uit organisch materiaal op. Eerst moeten deze materialen worden afgebroken. Aarde vol leven bevat veel microben en insecten die bijdragen aan het voedselweb in de grond. Deze levensvormen breken compost af en eten elkaar op. Daarnaast zorgen ze dat voedingsstoffen op zo’n manier vrijkomen dat planten ze kunnen opnemen. Dit complexe proces tilt de gezondheid van wietplanten naar een hoger niveau. Bovendien zorgt het in de loop van de jaren voor een gezondere aarde met meer biodiversiteit.
Het Zorgt voor de Perfecte Omgeving voor Wortels
We weten allemaal dat wietplanten een vorm van leven zijn, maar hoe intelligent zijn deze fascinerende creaties eigenlijk? De bodemwetenschap suggereert dat ze veel slimmer zijn dan we op het eerste gezicht misschien denken. Hoogwaardige aarde biedt een ideale omgeving voor de plantenwortels, die als het ware de brug vormen tussen de plant en de bodemwereld.
Heb je ooit gehoord van de rhizosfeer? Dit woord verwijst naar het gebied in de aarde dat de wortels en enkele millimeters daarbuiten beslaat. De planten scheiden tijdens de fotosynthese ontstane suikers af in deze rhizosfeer. Deze zogenaamde exsudaten trekken veel nuttige organismen aan.
Zo houden bijvoorbeeld bacteriën van de smaak van deze suikers. Wat de wietplanten hiervoor terugkrijgen? Bacteriën breken ook organisch materiaal af. Het zijn in wezen kleine zakjes vol met voedingsstoffen. Als ze sterven, komen deze nutriënten vrij in de rhizosfeer en kunnen de planten ze opnemen.
Exsudaten trekken ook een andere bondgenoot van de plant aan: mycorrhizae. Deze soorten vormen een fysieke verbinding met de plantenwortels. In ruil voor smakelijke suikers werken ze als een verlengstuk van het wortelstelsel. Ze verteren daarbij organisch materiaal en vervoeren voedingsstoffen naar de wortelcellen.
Wortels van wietplanten houden dan ook van hoogwaardige aarde door de biodiversiteit ervan. Grond van slechte kwaliteit biedt gewoonweg niet dezelfde hoeveelheid en kwaliteit van microbieel leven.
Waarom Je Geen Oude Grond voor Je Wietplanten Kunt Gebruiken
Na een duik in de rhizosfeer is het vast duidelijk dat het zaaien van zaden in oude grond geen garantie is voor succes. Dit brengt ons bij een interessante vergelijking: aarde versus modder. Aarde bestaat uit levende materie en een rijke verzameling aan voedingsstoffen. Deze helpen de wietplanten overleven en gedijen. Modder bevat echter veel minder voedingsstoffen, organische stoffen en nuttige microben.
Wietplanten kunnen nooit hun volledige potentie benutten als ze geen toegang hebben tot alle benodigde voedingsstoffen. Modder zonder nutriënten leidt tot onvolgroeide planten met minder kracht en kleinere oogsten. Levende aarde herbergt alle mineralen die cannabisplanten nodig hebben. Bovendien zit er microbieel leven in. Deze levensvormen zorgen ervoor dat deze belangrijke voedingsstoffen vrijkomen.
Als je in gezonde aarde investeert of je eigen grond met mulchlagen en compost samenstelt, kun je het volledige genetische potentieel van je favoriete soorten benutten.
Hoe Stel Je de Perfecte Basisaarde voor Je Cannabisplanten Samen?
Perfecte aarde klinkt misschien als iets wat lastig te verkrijgen is. Toch kun je dit thuis met weinig werk voor elkaar krijgen. Onze formule bestaat uit twee hoofdonderdelen. Ten eerste basisaarde die vroeg in de cyclus als groeimedium dient. Het tweede onderdeel is superaarde. Deze voegt extra voedingsstoffen toe om vanaf het vegetatieve stadium tot aan de oogst de planten in hun behoeften te voorzien.
Onze perfecte aardemix neemt de behoefte aan extra biologische voedingsstoffen en aanpassingen weg. De basisaarde en de superaarde behelzen twee verschillende lagen. De basisaarde neemt het oppervlak van het bed of de pot in beslag. De superaarde bevindt zich eronder.
Jonge planten gedijen in de basisaarde en beginnen hierbij voedingsstoffen op te nemen. Uiteindelijk groeien hun wortels en komen deze uit in een rijke bron van nutriënten, de superaarde. Deze biedt vervolgens alles wat ze nodig hebben. Dit maakt het voor jou als kweker heel makkelijk. Je hoeft alleen nog maar water te geven!
Bij het selecteren van basisaarde heb je in principe twee mogelijkheden. Je kunt het namelijk in een tuincentrum kopen of je gebruikt zelfgemaakte compost.
Aanschaf van Basisaarde
Telers kunnen basisaarde gewoon kopen bij een winkel of tuincentrum. Koop wel hoogwaardige biologische compost met minimaal een aantal van de volgende ingrediënten:
- Kokosvezel
- Perliet
- Compost
- Veenmos
- Beendermeel
- Bat guano
- Kelpmeel
- Greensand
- Sojameel
- Wormenmest
- Mycorrhizae
De kans is groot dat je geen aarde kunt vinden met al deze ingrediënten, maar maak je geen zorgen. Biologische grond met een paar van deze is ook prima.
Zelfgemaakte Compost Gebruiken
Als je thuis je eigen compost maakt, hoef je helemaal geen basisaarde te kopen. Hierbij wordt keuken- en tuinafval omgezet in een voedingsrijk groeimedium. Dit kun je mengen met gewone aarde en vervolgens gebruiken als basisaarde.
Composthopen bestaan uit een mix van groene en bruine materialen. Groen materiaal, zoals gemaaid gras, keukenafval en mest, zorgt voor een hoog stikstofgehalte. Bruine materialen, zoals takjes en karton, zijn een bron van koolstof. De juiste verhouding van deze materialen zorgt voor een optimale omgeving voor nuttige aerobe bacteriën. Deze bacteriën breken organisch materiaal af en geven na verloop van tijd voedingsstoffen af. Wormen zullen ook op het feest afkomen. Hierbij doen ze zich tegoed aan van alles en scheiden ze voedzame wormafgietsels af.
Al met al is composteren een uitstekende manier om een waardevolle, zelfvoorzienende voedingsbron te maken. Het vermindert daarbij je ecologische voetafdruk. Bovendien stelt het je in staat om afval om te zetten in een effectief groeimedium.
Het Maken van Superaarde
Als je de basisaarde klaar hebt, kun je aan de slag met de superaarde. Bekijk hieronder de ingrediënten en andere dingen die je daarbij nodig hebt.
Ingrediënten
- Twee grote zakken (2 x 40l) basisaarde of het equivalent daarvan in de vorm van zelfgemaakte compost
- 5-10kg biologische wormenmest
- 1kg bloedmeel
- 1kg vleermuizenpoep
- 1kg gestoomd beendermeel
- 750g rotsfosfaat
- 25g bitterzout
- 50g Azomite
- 100g dolomiet
- 1el humuszuur in poedervorm
Benodigdheden
- Dekzeil
- Hark
- Spade
- Grote emmers of plastic vuilnisbakken
Instructies
-
Je hebt nu alles wat je nodig hebt. Volg onderstaande stappen om je eigen superaarde te maken voor gebruik in de tuin.
-
Maak ruimte vrij in je tuin of garage.
-
Leg een groot dekzeil neer om materiaalverlies te voorkomen.
-
Maak in het midden een hoop basisaarde of compost.
-
Verspreid hier met een hark een laag wormenmest over. Bedek deze met nog een laag basisaarde.
-
Voeg nu de vleermuizenpoep toe en daarna nog meer basisaarde.
-
Blijf lagen van superaarde toevoegen totdat je de hele lijst hebt doorgelopen. Het laatste laagje moet bestaan uit basisaarde.
-
Meng met een spade de ingrediënten grondig tot een homogeen substraat. Het duurt ongeveer twintig minuten om alles goed gemengd te krijgen.
-
Doe de gemengde aarde in grote emmers of plastic vuilnisbakken voor opslag of direct gebruik.
Hoe Plant Je Je Wiet in Superaarde?
Het is je gelukt! Je hebt je eigen perfecte grondmengsel gemaakt dat klaar is voor het kweken van een aantal gezonde wietplanten. Voordat je echter je zaden uit pure opwinding in de aarde stort, willen we eerst precies aangeven hoe je de grond moet gebruiken.
Maak Je Pot Klaar
Superaarde zal volwassen planten helpen gedijen, maar jonge zaailingen kunnen door het voedselrijke medium makkelijk afsterven of verbranden. Vul de pot daarom voor 30-50% met superaarde en doe er voor de rest basisaarde in. Dit geeft je jonge planten de tijd om te rijpen voordat ze contact maken met de superaarde. We adviseren hierbij de Zamnesia Kweekpotten van geotextiel te gebruiken. Deze zorgen namelijk voor een betere vochtretentie en optimale beluchting.
Wanneer Verpotten?
Nadat je de zaden hebt gezaaid en de plantjes 2-3cm groot zijn, kun je ze verpotten. Grotere fotoperiodieke soorten kun je steeds met behulp van een grotere pot verplanten tot je ze in hun uiteindelijke pot zet. Zet de plant bij de eerste keer verpotten alleen in basisaarde. Zo voorkom je verbranding van voedingsstoffen.
Snelgroeiende indica-soorten of autoflowers kun je direct in hun uiteindelijke pot plaatsen. De dikke laag basisaarde geeft ze genoeg tijd om te rijpen voordat ze de laag superaarde bereiken.
Onderhoud
Het gebruik van onze perfecte aardemix maakt het kweken ontzettend simpel. Je hoeft namelijk niet voortdurend voedingsstoffen te mengen of topdressing toe te voegen aan je kweekmedium. Zorg er wel voor dat je je planten genoeg water geeft. Wacht tot de bovenste grondlaag volledig is uitgedroogd voordat je ze opnieuw bewatert.
- 5 min 18 March, 2021 Kweek Je Wiet Het Best In Aarde, Kokos Of Hydrocultuur? Aarde, kokosvezels of hydrocultuur? Hoe kun je het beste wiet kweken? Hier bespreken we de verschillende mediums die je kunt gebruiken om cannabis te kweken, evenals de voor- en nadelen van elk.
- 5 min 8 May, 2020 Buiten Cannabis Kweken Er gaat bijna niets boven het buiten kweken van wiet. Het gevoel van je handen in de aarde, de zon op je huid en kwetterende vogeltjes in de lucht... Wat is er nu leuker? Als je wietplanten tussen...
- 3 min 20 February, 2019 Melasse En Cannabis: Je Bodem Naar Een Niveau Hoger Tillen Melasse is een krachtig, en toch vaak vergeten, hulpmiddel als het gaat om het kweken van cannabis. Correct gebruikt, kan het de fundering van je teelt versterken en stimuleren.
- 4 min 5 September, 2018 Wat Is Gerecyclede Biologische Levende Grond (ROLS) En Hoe... Gerecyclede biologische levende grond (ROLS) is een van de beste manieren waarmee je verzekerd bent van gezonde planten. Daarnaast ontdek je al gauw dat de techniek kosten, tijd en water bespaart...