Blog
Beste Aardemix Cannabis
5 min

Buiten Cannabis Kweken: De Beste Aardemix

5 min
Growing Seedshop

Het precies goed krijgen van je aardemix kan het verschil maken tussen matige wiet en geweldige wiet. Hier lees je hoe je de perfecte aardemix maakt voor het buitenseizoen.

Een goede kwaliteit aarde is de basis waarop elke succesvolle buiten (en binnen) teelt op gebaseerd is. Hoewel het mogelijk is te kweken op gekochte aarde uit de winkel, is het onmogelijk om dezelfde kwaliteit te behalen als de professionals. De kwaliteit van de aarde heeft effect op de smaak, geur en opbrengst van je planten. Het gezegde: "Je bent wat je eet" was niet eerder zo toepasselijk!

Niet overtuigd? Laten we het zo zeggen: Het gebruiken van aanvullende plantenvoeding en meststoffen is heel gebruikelijk als het gaat om het kweken van cannabis, maar een ervaren biologische kweker gaat van zaadje tot oogst zonder aanvullende voeding of meststoffen, omdat de bodem al perfect is voorbereid. Dit zorgt niet alleen voor een betere kwaliteit wiet, maar het is ook een enorm voordeel voor de buitenkweker die niet te maken wil krijgen met voedingstekorten naarmate de tijd vordert.

Waarom eersteklas aarde zo belangrijk is voor succesvol kweken in de buitenlucht

Waarom is topkwaliteit aarde zo belangrijk? De aarde bevat uiteraard alle voedingsstoffen die je cannabis nodig heeft om te groeien en bloeien. Als de aarde niet het juiste voedingsniveau voor cannabis bevat, zullen de planten zich ontwikkelen met tekorten, op dezelfde manier als een mens die te maken krijgt met tekorten in het dieet.

Maar de voedingswaarde van de aarde is niet het enige aspect van goede aarde. De grond fungeert als basis voor een complexe en diverse micro-omgeving. Hoewel dit je cannabis planten van alle voeding voorziet die ze nodig hebben, vormen de bewoners van gezonde aarde, bacteriën en schimmels, een symbiotische relatie met de wortels van je planten, waarbij het immuunsysteem wordt ondersteund en de opname van voedingsstoffen wordt bevorderd.

Wanneer deze relatie wordt opgericht en onderhouden, kan het resulteren in gigantische planten! Dit aspect van aarde wordt vaak vergeten, maar het is een van die kleine geheimen die een biologische teelt zo gigantisch succesvol maakt.

De interactie tussen schimmels en wortelsystemen wordt mycorrhiza genoemd. Deze symbiotische interactie kan in de hele natuur worden gevonden. Onder de rijke aarde van oude bossen vinden we grote, verborgen en uitgebreide myceliale netwerken die zelfs bomen van verschillende soorten verbinden.

Schimmels en bacteriën evolueerden samen met hun gastheren en gedurende duizenden jaren hebben zij een wederzijds gunstige relatie ontwikkeld. Het is mogelijk om zelf sporen- en bacteriemixen, zoals Mycotrex en Bactrex, toe te voegen aan grond van minder goede kwaliteit om het een oppepper te geven, hoewel het nog steeds niet zo goed voor cannabis is als speciaal ontwikkelde en samengestelde aarde.

Waarom kan ik niet gewoon wat oude aarde pakken?

Oude Aarde Cannabis

Rijke en gezonde grond is het resultaat van duizenden jaren afbraak en ontbinding van planten, stenen en dierlijk materiaal, waarbij de opgeslagen mineralen en voedingsstoffen behouden blijven. Het kan een ongerept bos wel 1000 jaar kosten om 2,5 cm teelaarde te maken en als er geen planten of dieren worden teruggeven aan de aarde, wordt het uiteindelijk levenloze stof.

Aan de andere kant, dat is precies waar conventionele agricultuur zich tegenwoordig bevindt: aarde is grotendeels een lege spons geworden die meststoffen op basis van benzine krijgt toegediend. Maar zelfs als je ongerepte, rijke aarde kan vinden, heb je nog steeds geen garantie dat het ideaal voor cannabis zal zijn, omdat de juiste consistentie en balans van voedingsstoffen van gigantisch groot belang is.

Hoe mix je de perfecte aarde

Je kunt in feite twee dingen doen als het gaat om aardemixen. Of je start met een hoogwaardige, in de winkel gekochte, biologische aarde als basis en verrijkt dit met diverse biologische ingrediënten. Of, als een alternatief, kan je je eigen compost basis maken en deze verrijken. Laten we eens kijken naar het eerste plan.

De volgende biologische aardemix is populair gemaakt door Subcool, de oprichter van TGA Genetics zaadbank en een zeer ervaren kweker die al meer dan 20 jaar experimenteert met biologische mixen. Natuurlijk is dit bij lange na niet de enige, werkende aardemix, maar deze is wel jarenlang getest en geprobeerd waarbij consistent verbazingwekkende resultaten zijn behaald.

Subcools Super Soil is gesplitst in twee aparte lagen. Dit zijn de basisaarde en de superaarde. De basisaarde werkt zowel als basis voor verdere verrijking om de supergrond te maken en als toplaag waarin de zaailingen worden geplant.

De supergrond werkt als een zeer geconcentreerde voedingslaag aan de bodem, ver onder de wortels. Tegen de tijd dat de wortels zich een weg banen richting de super grond, heeft de cannabis zich genoeg ontwikkeld en zal de grote hoeveelheden aanvullende voedingsstoffen nodig hebben.

Door deze twee lagen grond, zullen de planten alles krijgen wat zij nodig hebben tijdens zowel de vegetatie- als bloeiperiode, waardoor je dus alleen nog maar water hoeft toe te voegen.

Gerelateerd verhaal

Hoe Maak Je Zelf Compost Voor Het Kweken Van Cannabis?

Het kiezen van de basisaarde

Allereerst moet de basisaarde worden geselecteerd. Deze heeft de functie van teelaarde en is de basis voor de superaarde. Hoogwaardige, biologische compost moet hiervoor worden gebruikt en het is belangrijk niet te beknibbelen op de kosten; hoe beter de kwaliteit, hoe beter het eindresultaat zal zijn.

Het centrale idee hier is om te starten met een rijke, zware compost, die de jonge planten echter niet overbelast. Controleer alle ingrediënten voordat je koopt; Subcool beschrijft zijn ideale compost met zoveel mogelijk van de volgende ingrediënten:

Bruinkool, kokosvezel, perliet, puimsteen, compost, veenmos, beendermeel, guano, kelp meel, greensand, sojameel, leonardite, k-mag, glaciale steenstof, luzerne, oesterschelpen meel, regenworm mest en mycorrhiza.

Waarschijnlijk zal je deze exacte combinatie niet vinden in het tuincentrum, maar elke combinatie van deze elementen zal goed werken.

Het maken van de superaarde

Superaarde Maken Cannabis

Als je eenmaal een basisaarde hebt geselecteerd, is het tijd om de superaarde te maken. Dit zijn slechts basis hoeveelheden om te starten en kunnen indien nodig worden aangepast. Voor de superaarde heb je nodig:

  • 2 grote zakken (2 x 40l) basis grond (hoogwaardige biologische potgrond met kokosvezels en het liefst mycorrhiza)
  • 5-10 kilo biologische wormenkeutels (wormenpoep)
  • 1 kg bloedmeel
  • 1 kg Bloom vleermuizenmest
  • 1 kg gestoomd beendermeel 
  • 0,75 kg ruwfosfaat
  • 35 ml Epsom zout
  • 70 ml Azomite (spoorelementen)
  • 140 ml sweet lime (dolomiet)
  • 1 eetlepel gepoederd humuszuur

Als je basis aarde is behandeld of gesteriliseerd, is het verstandig om er de eerder genoemde Bactrex en Mycotrex doorheen te mixen.

Om de superaarde te maken, meng je alle ingrediënten door elkaar:

1. Om te beginnen, heb je een schone ruimte nodig om in te werken.

2. Leg een zeil neer of gebruik een groot kinderzwembad om in te mixen. Als je lichamelijke arbeid liever vermijdt, dan kan je ook een schone cementmixer gebruiken.

3. Creëer een berg basis aarde (een paar zakken) in het midden van het zeil/zwembad.

4. Strooi de voedingsstoffen boven op de berg.

5. Voeg nog een laag basisaarde op de berg.

6. Strooi nu de vleermuizen mest erboven op.

7. Voeg nog een laag basisaarde toe.

8. Ga door met lagen ingrediënten, afgewisseld met lagen basisaarde totdat alles is opgebruikt.

9. Nu is het tijd om je handen vuil te maken. Trek een paar laarzen aan en mix alles grondig door elkaar met een schep, totdat het een gehomogeniseerd substraat is. Dit vereist ongeveer 20 minuten intense arbeid, maar het is een heel belangrijke stap; de grond zal niet maximaal effectief zijn als er niet voldoende gemengd is.

10. De aardemix wordt vervolgens geschept in grote, plastic vuilnisbakken om te kunnen worden bewaard.

11. Voeg 10 liter water toe aan elke bak. Hierdoor wordt toekomstig mixen moeilijk, maar het activeert de mycorrhize en helpt bij het oplossen van alle poeders.

12. Laat nu de vuilnisbakken ongeveer 30 dagen koken in de zon. Wees voorzichtig met zware regenbuien.

Opmerking: Subcool raadt aan de aarde in de bakken nog een keer goed door te mixen, voordat je de aarde gebruikt.

Dat is alles! Je hebt nu een extreem rijke aarde gemaakt, perfect om je cannabis planten te helpen in volle bloei te komen.

Hoe plant je je cannabis in de supergrond

Hoe Plant Je Je Cannabis In Aarde

Het is ontzettend belangrijk dat je geen zaadjes, zaailingen of klonen direct in de supergrond plaatst, ze zullen verbranden. Zoals al eerder vermeld, moet je plantenpot bestaan uit twee lagen; een toplaag met basismix en een bodemlaag met de supergrond. Vul de bodem van je laatste container met een derde tot de helft met supergrond.

Heb je te maken met extreem hongerige soorten, vul je de pot tot driekwart vol, maar dit is alleen nodig als je zeker weet dat je plant veel voeding nodig heeft. Vul het restant van de pot met je basis biologische compost. Transplanteer de planten in de basisaarde als ze tenminste 15cm hoog zijn. Wanneer je een kloon of zaailing overzet, zorg er dan voor dat deze niet in contact komt met de supergrond. De wortels dienen de supergrond slechts te bereiken als de plant groot en hongerig is.

Als het goed gedaan is, zal deze aardemix zorgen voor alle mestbehoeften van je plantjes en de rest van het seizoen zal er uitsluitend water nodig zin.

Zamnesia

Geschreven door: Zamnesia
Zamnesia verbetert continu haar psychedelische producten, assortiment en kennis. Gedreven door de geest van Zammi, streeft Zamnesia ernaar om jou nauwkeurige, feitelijke en informatieve content te bieden.

Ontdek onze schrijvers

Read more about
Growing Seedshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken