Blog
5 Manieren Om Je Cannabisoogst Te Vergroten
4 min

Wanneer En Hoe Verplant Je Cannabisplanten Voor Een Grotere Opbrengst?

4 min

Naast snoeien is verplanten waarschijnlijk de grootste klus in het leven van een kweker. Het is echter noodzakelijk als je grote, harsrijke toppen wilt om mee te pronken. Wij leggen uit waarom verplanten essentieel is en wanneer en hoe je het aanpakt voor het beste resultaat. Je wietplanten zijn je dankbaar en geven je meer!

Soms zijn het de simpelste dingen die het verschil maken tussen luchtige toppen en enorme cola’s. Plant je zaailingen eerst in een kleine pot en verplant ze regelmatig tot de bloeifase. Als je dat niet doet, lever je mogelijk in op je opbrengst.

Verplanten kost wat moeite, dus kwekers stellen het vaak zo lang mogelijk uit. Of ze slaan een stap over en zaaien de planten alvast in de grote bakken waarin ze uiteindelijk bloeien. Beide manieren zorgen soms voor de nodige problemen. We gaan ontdekken waarom je zou moeten verplanten en wanneer en hoe je dat aanpakt.

WAAROM ZOU IK REGELMATIG MOETEN VERPLANTEN?

WAAROM ZOU IK REGELMATIG MOETEN VERPLANTEN?

Als je opkweekt vanuit zaad, dan groeit de wortelstok recht naar beneden om de plant te verankeren. Daarmee valt ze niet zomaar om. Secundaire wortels groeien in elke willekeurige richting, maar over het algemeen ook naar onderen. Door te verplanten naar steeds een iets grotere pot, controleer je de groei van de wortels. Daarmee zorg je ervoor dat er een gelijkmatige verdeling ontstaat in elke grondlaag. Anders gaat het grootste deel van de wortels ronddraaien op de bodem van de pot.

Als de wortels van je cannabisplanten niet gelijkmatig zijn verdeeld, krijgen de planten minder lucht, water en voedingsstoffen dan bij regelmatig verplanten. De plant bereikt dan niet haar volledige potentieel en dat heeft een grote impact op je opbrengst.

Verpotten Van Cannabis Planten

Wordt een plant te groot voor haar pot, dan hebben de wortels al gauw te weinig ruimte, tenzij je haar tijdig verplant. Als je dat niet doet, draaien de wortels binnenin de pot zo vaak rond dat ze nergens meer heen kunnen.

Als de wortels van je planten op een bepaald moment geen ruimte meer hebben om te groeien, beïnvloedt dat de uiteindelijke opbrengst. Maar het is wel mogelijk de impact daarvan te beperken als het aan het begin van de groeifase gebeurt. Daarbij zou je de planten de tijd moeten geven om te herstellen. Als de wortels tijdens de eerste weken van de bloeifase niet in staat zijn uit te dijen, is het een ander verhaal. Dit leidt sowieso tot een lagere opbrengst.

Gerelateerd artikel

5 Problemen Die Kunnen Optreden Tijdens De Bloei Van Wiet

WANNEER ZOU IK MOETEN VERPLANTEN?

WANNEER ZOU IK MOETEN VERPLANTEN?

Als cannabisplanten groeien, ontwikkelen de wortels zich als eerste. Daarna volgen de stengels en de bladeren. De meeste zaailingen kun je na ongeveer een week verplanten naar kleine bekertjes. Daarna kijk je wanneer het grootste paar fan leaves boven de pot uitsteekt. Dat is namelijk het moment om te gaan verplanten.

Over het algemeen zit er tussen de eerste twee keer verplanten ongeveer een week tijd. Daarna remt de groei wat af en zou je het om de twee à drie weken moeten doen. Dat blijf je doen totdat de planten klaar zijn voor hun laatste en grootste pot. Daarin staan ze uiteindelijk tijdens de bloeifase.

Dat zijn de vuistregels. Sommige planten zou je eerder moeten verplanten, andere later. Maar als je twijfelt, is te vroeg altijd beter dan te laat.

Als je een van onderstaande tekenen ziet, is het tijd om je planten een grotere pot te geven:

 • De planten drogen snel uit
 • De blaadjes verwelken
 • Zichtbare tekenen dat voedingsstoffen verbranden
 • De groei vermindert
 • De planten gaan opeens strekken
 • De planten lijken te groot voor de pot
 • Rode stengels of andere tekenen van een tekort

HOE VERPLANT IK CANNABISPLANTEN?

HOE VERPLANT IK CANNABISPLANTEN?

Zorg er allereerst voor dat je voldoende potten hebt in verschillende maten. De meeste indoor-kwekers beginnen met kleine bakjes. Vervolgens gebruiken ze potten van 1, 2, 4, 10 en 20 liter naarmate de planten groeien. Je hebt daarnaast voldoende medium nodig waarin je ze kweekt. Denk daarbij aan grond, kokosvezel of een mengsel zonder aarde. Geef je planten 48 uur voor het verplanten water. Daardoor is de grond tijdens het verpotten vochtig, maar niet te nat.

Volg onderstaande stappen elke keer als je verplant:

 1. Vul een iets grotere pot tot de helft met het groeimedium.

 2. Druk het materiaal iets aan voor een gelijkmatige verdeling.

 3. Houd de pot waarin de plant zit vast onder een hoek. Tik zachtjes op de onderkant om de wortelkluit los te maken.

 4. Houd de pot in een hand vast en leg je andere hand plat op het medium, zodat je wijs- en middelvinger de steel omvatten. Draai de pot om en trek deze voorzichtig omhoog, totdat de wortelkluit eruit komt. Meestal komt de kluit er als een stuk uit en heeft deze dezelfde vorm als de pot. Maar het is niet erg als er wat grond achterblijft. In het geval van het verpotten van een grotere plant, is de steel vaak wat sterker. Daarbij kun je haar bij de basis van de steel vasthouden en haar voorzichtig omhoog uit de pot trekken.

 5. Raak de wortels zo min mogelijk aan.

 6. Plaats de wortelkluit in het midden van de nieuwe pot en vul de zijkanten aan met nieuw groeimedium. Bedek het oppervlak ook met verse grond.

 7. Vul de pot voorzichtig.

 8. Gebruik water of verdunde voedingsstoffen om de grond te bevochtigen en de groei van de wortels te stimuleren.

 9. Demp de verlichting gedurende de komende 24–48 uur om het herstel te bespoedigen. Dit is echter niet strikt noodzakelijk.

EEN SIMPELE TRUC OM VERPLANTEN EENVOUDIGER TE MAKEN

EEN SIMPELE TRUC OM VERPLANTEN EENVOUDIGER TE MAKEN

Houd je van de eenvoud van het gebruik van de uiteindelijke pot tijdens elke groeifase? Dan is deze truc een goed compromis. Het vereist echter wel een aantal voorbereidingen.

Verzamel alle potten die je planten nodig hebben om te groeien van zaailing tot volgroeide plant.

Vul de grootste pot tot halverwege met het medium van jouw keus. Doe de pot die daarna het grootste is in het midden en vul de zijkant aan met grond. Herhaal dit proces totdat je bij de laatste pot uitkomt. Daarin zit je kleine, net ontsproten plant.

Naarmate de plant groeit en de wortels de huidige pot hebben gevuld, haal je haar met de pot waarin ze staat, uit dit pot-in-pot-systeem. Na het verwijderen van de pot, past de wortelkluit bijna perfect in het gat. Blijf de plant verplanten tijdens haar groei totdat je aanbelandt bij de grootste pot.

Dit is een goede manier om te zorgen dat je voldoende tijd hebt voor je dagelijkse drukte, zonder dat het ten koste gaat van je wietopbrengst.

Gerelateerd artikel

Top 10 Meest Voorkomende Vergissingen Van Kwekers

SAMENVATTEND

verplanten van cannabisplanten

Het verplanten van cannabisplanten kost tijd en moeite, maar het betaalt zich uit ten tijde van de oogst. Je krijgt gezondere planten, een hogere opbrengst en hopelijk toppen van betere kwaliteit. Houd je cannabisplanten in de gaten. Zij vertellen je wanneer ze toe zijn aan een grotere pot. Wees voorzichtig als je de potten omwisselt, zodat je het kwetsbare wortelstelsel niet beschadigt. Simpele trucs, zoals het voorbeeld dat we hebben genoemd, besparen je werk tijdens het verpotten. Wat is volgens jou de beste manier van verplanten?

Luke Sumpter
Luke Sumpter
Luke Sumpter heeft een diploma in de Klinische Gezondheidswetenschappen en een passie voor het kweken van planten. Inmiddels werkt hij al zeven jaar als professioneel journalist en schrijver op het gebied van cannabis en de wetenschap.
Kweken Seedshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken