Blog
Grotere Cannabis Toppen
4 min

Het Kweken Van Megatoppen: 10 Stappen Naar Succes

4 min

Cannabiskwekers van alle niveaus hebben één ding gemeen: ze zijn allemaal op zoek naar vette stash van hun favoriete cannabis. Als je ook enorme cannabis cola's wilt kweken, neem dan vijf minuten de tijd om dit artikel te lezen.

1) KOOP DE BESTE CANNABIS ZADEN

BESTE CANNABIS ZADEN

Het selecteren van de meest geschikte cannabis zaden voor je kweekruimte is waarschijnlijk de belangrijkste beslissing die je als kweker kunt nemen. Letterlijk de hele oogst hangt er vanaf. Natuurlijk weet je al hoe belangrijk het is om hoogwaardige, feminized zaden te kopen van gerenommeerde zadenbanken. Maar je moet iets grondiger te werk gaan. Niet elke eersteklas soort presteert namelijk goed in je specifieke cannabis tuin.

Stretchende, laatbloeiende sativa's zijn bijvoorbeeld een slechte keus voor micro-kwekers. Als je in een kast kweekt, werken indica en autoflowering soorten veel beter. Daarnaast zijn landrassen geschikter voor buiten dan andere, minder taaie planten. Bij een succesvol thuisproject draait het allemaal om synergie. De soort die het best geschikt is voor de kweekomgeving, produceert de meeste marihuana.

SeedfinderKlik hier

2) VOEDINGSSTOFFEN VOOR CANNABIS PLANTEN

VOEDINGSSTOFFEN VOOR CANNABIS PLANTEN

Speciale voedingsstoffen voor cannabis zijn altijd een goed startpunt. Het is essentieel om cannabisplanten correct te voeden, ongeacht het door jou gebruikte substraat of systeem. Op het label van meststoffen van de bekende merken vind je allerlei waardes. De belangrijkste drie zijn de N-P-K waardes. Voor beginners: dit verwijst naar de verhouding Stikstof (N), Fosfor (P) en Kalium (K) in het product.

Tijdens de vegetatieve fase heeft cannabis het meeste trek in stikstof en de meeste kwekers bemesten dus met voeding die twee tot drie keer de hoeveelheid N bevat in verhouding tot de P en K. Oftewel: 2-1-1 of 3-1-1, of iets dergelijks. Zodra de planten overgaan op de bloeiperiode, is deze verhouding echter compleet het tegenovergestelde. De stikstof wordt geleidelijk verminderd, terwijl fosfor en kalium worden verhoogd om de ontwikkeling van de toppen te stimuleren. Een teveel aan stikstof tijdens de bloei kan het rijpen van je cannabis vertragen.

Als jij je planten graag een hoognodige oppepper geeft, probeer dan eens Monster Bud Mix en Bud Boost Pack. Deze zorgvuldig afgestemde voedingsstoffen werken samen om florerende planten te stimuleren. Zo ontwikkelen ze de meest prachtige en smakelijke toppen. Gebruik dit harmonieuze mengsel in alle fases van de levenscyclus van je planten en sta versteld van de verschillen.

Gerelateerd artikel

Gebruik Monster Bud Boost Pack Om Fruitigere Wiettoppen Te Kweken

3) pH & CANNABIS

Cannabis pH

De pH moet goed worden afgesteld om de wortels van de vrouwelijke cannabisplanten het vermogen te geven de voedingsstoffen effectief op te nemen. Je oogst nooit sappige, grote, vette cola's als je pH-waarde onjuist is. Hydro- en kokoskwekers houden 5,5-6,0 aan. Aarde is iets meer vergevingsgezind en tolereert een pH tot 6,5. Investeer in speciale pH voedingsstoffen of een pH meter. Ga niet gokken en stel de pH-waarde elke keer opnieuw af.

4) VERLICHTING

VERLICHTING CANNABIS

De meeste thuiskwekers gebruiken 400W en/of 600W lampen. Een standaard kweektent, meestal 1,2x1,2x1,2m, wordt vaak uitgerust met 400W MH verlichting. Deze is doorgaans ingesteld op een cyclus van 18/6 uur voor de vegetatieve groei. Dit wordt opgevolgd door een omschakeling naar 12/12 met 600W HPS lampen voor de bloeiperiode. Autoflowering soorten prefereren echter een continu schema van 18/6 tijdens de gehele levenscyclus. Dit is de standaard voor het thuiskweken.

Upgraden naar meer krachtige 1000W lampen leidt zelden tot een zwaardere oogst. Het tegenovergestelde is eerder waar. 1000W HPS lampen zijn gloeiend heet. Zonder verkoeling en extra ventilatoren, verbranden ze waarschijnlijk het bladerdak en verhogen ze dus niet de opbrengst.

Een meer efficiënte en moderne oplossing is het investeren in koelere LED systemen. Deze lampen verbruiken ook veel minder stroom dan HID lampen. Ze zijn niet goedkoop, maar de beste systemen kunnen wel tien jaar mee. Dit is een zeldzaam voorbeeld van waar minder echt meer is.

5) TEMPERATUUR EN LUCHTVOCHTIGHEID

TEMPERATUUR EN LUCHTVOCHTIGHEID

Het behouden van optimale omgevingsomstandigheden en het vermijden van grote temperatuurschommelingen is essentieel als je de opbrengst wilt verhogen. Cannabis floreert bij dagtemperaturen van 20-28°C. De temperatuur moet tijdens de nachten niet onder de 15°C komen. Dit geldt voor de gehele cannabis levenscyclus, met een aantal uitzonderingen in het geval van koubestendige soorten.

Gerelateerd artikel

De Beste Cannabiszaden Om Te Kweken In Koudere Klimaten

Tijdens de zaailing- en vegetatieve fase houdt cannabis van een klimaat met een hoge luchtvochtigheid, bij voorkeur met een RH van 50-70%. Zodra de bloei begint, moet de luchtvochtigheid echter in stappen worden verlaagd. Het verlagen van de luchtvochtigheid naar 40-60% helpt bij het voorkomen van schimmels en zwammen. Een hoge luchtvochtigheid tijdens de nachten en een slechte luchtcirculatie is ideaal voor toprot. Zet dus op strategische plekken ventilatoren neer. En houd bovenal dagelijks de temperatuur en luchtvochtigheid in de gaten.

6) SNOEIEN EN TRAINEN

SNOEIEN EN TRAINEN CANNABIS

Het snoeien en trainen van planten is vereist als je uit bent op de grootste, vette toppen. Het afknippen van bladeren die de cola's beschaduwen, is prima, mits je dit met mate doet. Dieven of het verwijderen van de onderste aanwas, inclusief losse toppen locaties, is de beste manier om popcorn toppen te vermijden. Deze techniek zorgt ervoor dat alle energie van de plant wordt gestoken in het produceren van gigantische toppen.

Ga nog een stapje verder en train de planten om door een ScrOG te groeien. Dit is een simpel gaaswerk dat door de kweker ongeveer 60cm vanaf de plantenbasis wordt opgehangen tijdens de vegetatieve fase. Buig en weef de scheuten erdoor om de kweekruimte op te vullen met cola's. Blijf de takken tot halverwege de bloei weven om de ScrOG op te vullen. Na die periode worden de scheuten te dik om te buigen.

7) LST

CANNABIS LST

LST staat voor "Low Stress Training". Dit is een essentiële voorloper van Scrogging. De LST methode draait geheel om het buigen van de scheuten, in plaats van te snoeien met een schaar. Planten herstellen over het algemeen sneller en de toppen kunnen meer licht ontvangen. Om LST uit te voeren, heeft de kweker alleen wat zachte plantenbinders nodig, bamboe stokken en een voorzichtige hand. Een absolute aanrader in combinatie met ScrOG.

8) SUPERCROPPING

Supercropping

Deze techniek is iets heftiger dan de LST methode en er is ook iets meer expertise voor nodig. In plaats van het verbuigen en vastbinden van de scheuten, draait het hier om het aanbrengen van precies genoeg druk. Bij supercropping moeten de scheuten worden geknepen op een manier waarbij ze net niet afbreken. Hierdoor kan de plantenstructuur met de hand worden gemanipuleerd. De hersteltijd is langer; meestal twee tot drie weken.

Zodra de planten echter terugveren en er zich een knokkel vormt op de plek waar de druk is toegepast, ontwikkelen ze zich veel struikachtiger. Maar ook meesterkwekers breken nog weleens een tak af. Raak niet in paniek. Verbind de tak weer aan de plant met duct tape. Supercropping is ook een echte aanrader in combinatie met de ScrOG methode.

9) TOPPEN EN FIMMEN

TOPPEN EN FIMMEN CANNABIS

Toppen is een simpele, nette en ordelijke manier om de opbrengst te stimuleren. Het topje van de hoofdsteel wordt afgeknipt of afgeknepen, waarna een enkele cola wordt vervangen door vier cola's. Een slordige uitvoering hiervan, waarbij je zo'n 75% van de top van de hoofdsteel verwijdert, noemen we "fimmen".

Het fimmen kan meer hoofdcola's produceren, meestal 6+. Maar het is niet zo effectief in het omleiden van hormonen naar de lagere takken en planten kunnen nog steeds heel groot worden na het fimmen. Hoe dan ook, top of fim tijdens de vegetatieve fase en las een herstelperiode in van minimaal een week.

10) CO₂

CO2

Het is bewezen dat de oogsten met wel 20% kunnen worden verhoogd als er CO₂ wordt toegevoegd aan de kweekruimte. Het is vandaag de dag super gemakkelijk om CO₂ toe te passen. Thuiskwekers kunnen simpelweg een passieve CO₂ tas in de kweekruimte plaatsen. Als de lichten aan staan, moet de temperatuur 30-35°C zijn in de kweekruimte, zodat de planten het meeste kunnen profiteren van het hogere CO₂ niveau. In een binnenruimte, tijdens een hete zomer, kan het lonen om hiermee te experimenteren.

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
Kweken Seedshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken