Blog
Popcorn Buds: Wat Zijn Het En Hoe Voorkom Je Ze?
6 min

Popcorn Buds: Wat Zijn Het En Hoe Voorkom Je Ze?

6 min

Als je thuis kweekt, wil je gewoon het beste voor je planten. Maar helaas gaat niet altijd alles volgens plan en kan een groeiachterstand in 'popcorn buds' resulteren. Wij laten je zien of dit erg is, wat dit veroorzaakt, wat de toepassingen zijn van deze toppen en wat je kunt doen om ze in de toekomst te voorkomen.

Iedereen houdt van popcorn, toch? Het is weliswaar een heerlijke snack wanneer je de bioscoop bezoekt, maar het woord verwijst ook naar iets wat je bij het kweken van wiet juist wilt vermijden. Als je nog niet eerder van de term 'popcorn buds' gehoord hebt, mag je jezelf gelukkig prijzen. Het is namelijk een serieus probleem waar veel kwekers mee te maken krijgen. Door dergelijke toppen verandert een eersteklas oogst voordat je het weet in een inferieure opbrengst. We bespreken hieronder alles wat je moet weten over de oorzaken en toepassingen ervan, maar ook hoe je ze voorkomt.

Wat zijn popcorn buds?

Wat Zijn Popcorn Buds?

Maar wat zijn popcorn buds, ook wel popcorn toppen genoemd, nu precies en waarom zijn ze niet gewenst? Als het aankomt op het kweken van wiet, streven we allemaal naar de grootste toppen en beste oogsten. Popcorn buds zijn in feite kleine, luchtige wiettoppen die zich niet volledig tot compacte toppen hebben ontwikkeld. Dit fenomeen heeft een aantal directe en indirecte oorzaken, waar we straks op zullen ingaan. Maar wat de reden ook is, meestal zitten popcorn toppen laag in de plant, onder de lagere bladeren.

Hoe zien popcorn buds eruit?

Popcorn buds zijn onderontwikkeld en hun fysieke kenmerken weerspiegelen dit. De toppen zijn namelijk vaak klein, bladerig en luchtig — een enorm verschil met hun volgroeide tegenhangers. Ze kunnen zelfs een harig, bijna pluizig uiterlijk hebben. En uiterlijk is één ding, maar deze fysieke tekortkomingen gaan ook samen met een algeheel lagere sterkte!

Gerelateerd artikel

Top 10 Meest Voorkomende Vergissingen Van Kwekers

Wat veroorzaakt popcorn buds?

Maar wat veroorzaakt popcorn buds dan? Zoals gezegd, kunnen verschillende factoren een rol spelen, maar onvoldoende lichtblootstelling en stress zijn de twee grootste boosdoeners. In het laatste geval kan dit het gevolg zijn van een gebrek aan water, onvoldoende voeding, een in het algemeen slechte verzorging of zelfs een plaag. Dit kan allemaal een negatieve invloed hebben op de groei van wietplanten en een groeiachterstand en popcorn toppen opleveren.

Toch is het eerste probleem (onvoldoende licht) de belangrijkste oorzaak van popcorn toppen. Dit probleem kan de ontwikkeling van toppen ernstig belemmeren en verlaagt de potentiële oogst van een plant.

Laten we deze problemen hieronder eens wat nader bekijken.

Onvoldoende lichtblootstelling

popcorn buds: Onvoldoende Lichtblootstelling

Van nature krijgt wiet een kerstboomvorm. Hierbij worden de bovenste toppen die het dichtst bij de lichtbron zitten grote exemplaren, terwijl de onderste toppen klein blijven. Naarmate de grote fan leaves ontstaan, kunnen die de lagere wiettoppen gaan overschaduwen, wat hun mogelijkheid remt om massa op te bouwen. Het resultaat: een kleinere oogst.

Dit kun je echter verhelpen met training en ontbladering, waarmee je de lichtblootstelling voor alle toppen verbetert, zodat er grotere en homogenere wiettoppen ontstaan. Een aantal van deze methoden komt later nog wat uitgebreider aan bod.

Gerelateerd artikel

Top 7 Licht Factoren Voor Wietteelt

Teveel water of voedingsstress

Het is geen geheim dat planten voor goede resultaten zorgvuldig verzorgd moeten worden. En door regelmatig water en voeding te geven, kom je al een aardig eind. Toch kun je planten makkelijk te veel water en voeding geven, wat weer stress oplevert. Hierdoor kunnen ze belemmerd worden in het benutten van de door jou aangeleverde middelen. Het is zelfs beter om wat te weinig voeding en water te geven dan te veel, hoewel beide gevallen matige resultaten opleveren. Probeer dus een gezonde balans te vinden en te behouden.

Stress door hitte en vocht

popcorn buds: Stress Door Hitte En Vocht

Extreme hitte of vocht kunnen je planten ook beschadigen en zorgen dat ze sprietige toppen ontwikkelen. Hiermee proberen ze zich namelijk tegen eventuele schimmels, plagen en ziekteverwekkers te weren. Het eindresultaat? Minder dichte en minder sterke toppen.

Ongedierte en plagen

Net als de meeste andere organismen zijn wietplanten ook vatbaar voor ongedierte en plagen. Deze problemen kunnen zelfs onomkeerbare schade aanrichten. Uiteraard kun je dit met de juiste maatregelen wel tegengaan. Maar planten die aangetast of geïnfecteerd raken laat in de vegetatieve fase of tijdens de bloei, kunnen vaak niet meer de gewenste dichte toppen produceren.

Ruimtegebrek en overschaduwing

Niet alleen heeft elke plant genoeg ruimte nodig om te kunnen strekken, ook moet elke top voldoende licht van bovenaf ontvangen. Wanneer je te veel planten dicht op elkaar plaatst, leidt dat tot onnodige overschaduwing en ruimtegebrek. Dat beperkt niet alleen het licht voor de lagere toppen, maar verhoogt ook het risico op ongedierte.

Onjuiste training

popcorn buds: Onjuiste training

Zoals we eerder al zeiden, kan training enorm lonend zijn als je popcorn buds wilt voorkomen en de algehele opbrengst wilt verhogen. Wanneer high stress training (HST) of low stress training (LST) echter verkeerd wordt toegepast, kan dit onherstelbare schade aanrichten. Ben je als kweker dus niet zeker van de techniek die je gebruikt? Dan is het verstandig om eerst wat meer ervaring op te doen. Vermijd dat je een tak afbreekt of onnodige stress veroorzaakt, aangezien dat alleen maar nadelig uitpakt wat de productie van dichte, volgroeide toppen betreft.

Gerelateerd artikel

HST En LST Voor Het Trainen Van Je Cannabisplanten

Word je high van popcorn buds?

Popcorn buds zijn zeker in staat om een high op te wekken, alhoewel deze wat minder sterk is dan van volledig gevormde toppen. Deze kleine, piekerige wiettoppen bevatten nog wel THC, maar je hebt er veel meer van nodig om je joint of pijp te vullen dan gewoonlijk. Daarom komen popcorn toppen eigenlijk nooit in de buurt van reguliere toppen.

Kun je popcorn buds roken?

Kun Je Popcorn Buds Roken?

Het punt met het roken van popcorn buds is dat je minder 'waar voor je geld' krijgt. Los daarvan is het absoluut mogelijk om ze te roken of te vapen! Natuurlijk moet je wel zorgen dat ze goed gedroogd en gecured worden, en niet al te hoge verwachtingen hebben.

Verder zijn er ook genoeg andere manieren om het beste uit je meest bescheiden toppen te halen:

Edibles

Je kunt popcorn toppen bijvoorbeeld gebruiken om heerlijke edibles mee te maken. Maak oliën, boter, koekjes of zelfs popcorn van popcorn toppen! De opties zijn nagenoeg oneindig, dus leef je uit. Het gebruik van popcorn toppen in edibles is ideaal, omdat dit hun fysieke imperfecties verbergt en hierdoor de concentratie zodanig is dat er toch iets krachtigs ontstaat. Wel is het bij het maken van edibles met popcorn toppen vaak verstandig om wat meer toe te voegen dan normaal om het gewenste effect te bereiken.

Extracten

Dabbers en liefhebbers van tincturen kunnen uiteraard ook hun eigen concentraten of hasj ervan maken. Net als bij edibles moet je wel wat meer plantaardig materiaal gebruiken om een product te krijgen met een vergelijkbare sterkte als andere concentraten, maar het is het zeker waard. Uiteindelijk bieden deze vormen van wiet een geweldige manier om de smaken en effecten van een wietsoort te ervaren.

De beste keuzes voor thuisgebruikers zijn het persen van rosin met een speciale pers of stijltang, het produceren van wat bubble hash of het bereiden van een tinctuur op alcoholbasis. Het is maar net wat je zelf wilt en wat je voorkeuren zijn!

Uiteraard zijn er geen regels wat betreft het gebruik van je toppen. Er zijn veel creatieve manieren om ervan te genieten en popcorn buds vormen daarop geen uitzondering. Neem dus de tijd en laat de oogst in je voordeel werken. Je zult er geen spijt van krijgen.

Gerelateerd artikel

Cannabistoppen Vs. Edibles Vs. Concentraten

Hoe voorkom je popcorn buds?

We hebben nu behandeld wat popcorn buds zijn en wat je ermee kunt doen in het geval je met een lading opgescheept zit. Maar hoe kun je ze in de eerste plaats vermijden? Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen om de kans op popcorn buds tegen de oogsttijd te verkleinen.

ScrOG

Low stress training is enorm populair onder thuiskwekers. Het is namelijk een van de betere methoden voor beginners. Screen Of Green (ScrOG) is een speciale vorm van LST waarmee je het beste uit je planten kunt halen.

Na wat snoeien en ontbladeren leid je je planten hierbij door een gaas. Het resultaat: een gelijkmatig, horizontaal bladerdak dat zich over de volledige kweekruimte uitstrekt. Snoei daarbij alles onder het gaas weg om te zorgen dat alle energie zich richt op de bovenste delen, waar de toppen groeien. Op deze manier benut je het licht optimaal, verlaag je het risico op overschaduwing en verklein je de kans op popcorn toppen.

Lollipopping

Een andere geschikte techniek tegen popcorn toppen is lollipopping. Aangezien popcorn toppen meestal onderaan een plant groeien, kun je de kans hierop aanzienlijk verminderen door hier alle bladeren en toppendelen te verwijderen.

Als gevolg blijven de bovenste delen weelderig, bossig en vol potentie om hoogwaardige toppen te produceren. Hoewel het misschien tegenstrijdig lijkt om je planten op zo'n manier te snoeien, kunnen ze er daadwerkelijk beter door presteren. De wietplanten zien er hierdoor topzwaar uit (vandaar de term 'lollipop'), maar de energie die naar de bovenste delen wordt gestuurd, garandeert uitstekende resultaten. Uiteraard doen wat liefde en aandacht gedurende de hele groei daarbij ook een hoop.

Gooi popcorn buds niet weg!

Gooi Popcorn Buds Niet Weg!

De grote dag is aangebroken en je bent klaar om je plant te oogsten. Maar helaas word je geconfronteerd met een overvloed aan popcorn buds. Maak je echter geen zorgen, want wij geven hieronder een paar tips waarmee je ze geschikt maakt voor gebruik!

Knippen

Het knippen van je popcorn buds gaat eigenlijk op een vergelijkbare manier als bij toppen van normale grootte. Neem dezelfde zorgvuldigheid in acht - gebruik een geschikte schaar - dan kun je niet missen. Als je er concentraten of edibles van wilt maken, hoef je niet zo nauwkeurig te zijn. Wil je de topjes echter roken of vapen? Dan is het verstandig om wat meer aandacht aan overbodige blaadjes te besteden.

Drogen en curen

Zodra je je toppen geknipt hebt, kun je ze op bijvoorbeeld een rooster laten drogen. Zo kan het grootste deel van het vocht verdampen. Vanwege hun luchtige structuur zijn popcorn toppen vaak sneller droog dan dichte toppen. Als ze droog genoeg zijn, kun je ze in voorraadpotten laten curen om de smaak, geur en sterkte te verfijnen. Na ongeveer een maand zijn je popcorn toppen klaar voor gebruik.

Tot slot is het misschien wel het allerbelangrijkst dat je je door het uiterlijk van popcorn toppen niet laat ontmoedigen. Gooi ze dus zeker niet weg! Zoals we in dit artikel hebben laten zien, hebben ze nog genoeg te bieden.

Natuurlijk wil iedereen de grootst mogelijke toppen, maar elk kweekproject is nu eenmaal een leerervaring, of dit nu je eerste keer of je vijftigste kweek is. Geniet dus van elk aspect, houd je resultaten bij en probeer te ontdekken hoe je het de volgende keer beter kunt doen. Misschien kun je wat trainingsmethoden proberen of je binnenkweek naar buiten verplaatsen, of omgekeerd. Zorg in elk geval goed voor je plant, geef haar genoeg liefde, en je wordt zeker beloond!

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
Kweken Seedshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken