Cannabistoppen Vs. Edibles Vs. Concentraten: Wat Is Nu Beter?

Cannabistoppen Vs. Edibles Vs. Concentraten

Luke Sholl
Luke Sholl
Bijgewerkt op:

Misschien kom je net kijken in de cannabisgemeenschap. Of wellicht kies je altijd voor dezelfde vorm van wiet, maar vraag je je af of dit alles is. Hoe dan ook, hier vind je de ultieme gids over cannabistoppen versus edibles versus concentraten.

Wandel een coffeeshop binnen en je wordt gebombardeerd met producten die veel verder gaan dan de traditionele spliff. Als de recente opleving van de cannabiscultuur ons iets heeft geleerd, is het dat de plant veelzijdig is. Bijna elk denkbaar product is wel verrijkt met cannabis en haar cannabinoïden; in de vorm van toppen, tincturen en concentraten, maar ook topicals.

CANNABIS IS ER IN VELE VORMEN

CANNABIS IS ER IN VELE VORMEN

Cannabis is een plant waarbij het mogelijk is er op meerdere manieren van te genieten. Ben je een heuse cannabisliefhebber of zet je je eerste wiebelende stapjes in de wereld van marihuana? Hoe dan ook, het is belangrijk te begrijpen dat elke gebruiksmethode uniek is qua kracht en effecten.

De drie belangrijkste opties van dit moment zijn:

 • Cannabistoppen: een joint of bong vol met het vrolijke groene spul, oftewel wiet of Mary Jane. De OG van high worden. 
 • Edibles: lolly's, gummies, spacecake, brownies, met cannabis verrijkte pasta. Cake zoals je coole oma ze bakte.
 • Concentraten: krachtige vormen van cannabis, voornamelijk geconsumeerd middels vaporizers en dab rigs.

CANNABISTOPPEN VS. EDIBLES VS. CONCENTRATEN

Vraag je je af wat de belangrijkste verschillen zijn tussen deze opties? Al snel ontdek je dat dit neerkomt op twee belangrijke factoren: wat je prettig vindt en wat je hoopt ermee te bereiken.

We breken het hieronder voor je af in hapklare brokjes.

Cannabistoppen Vs. Edibles Vs. Concentraten

Cannabistoppen Vs. Edibles Vs. Concentraten

Cannabistoppen Vs. Edibles Vs. Concentraten

CANNABISTOPPEN

CANNABISTOPPEN

Met cannabistoppen bedoelen we het rookbare deel van de vrouwelijke cannabisplant. Waarschijnlijk komt dit als eerste in je op als je denkt aan high worden.

De toppen worden meestal gerookt, zij het met een joint, spliff of blunt. Wat het verschil is tussen de drie? Traditioneel bevat een spliff tabak en wiet; een soort sigaret dus. In een joint zit alleen cannabis (hoewel deze definitie soms varieert). Meestal is deze ook uitgerust met een papieren filter. Een blunt is groter rookwaar, meestal gemaakt met sigaren-/cigarillopapier, wat de donkerbruine kleur verklaart.

Het is ook mogelijk toppen te roken met een pijp of bong. Laatstgenoemde gebruik je meestal thuis. Met een pijp heb je daarentegen een vrij simpele manier voorhanden om te roken. De meeste pijpjes zijn gemaakt van glas. Er zijn echter ook keramische, metalen, houten of siliconen exemplaren. Standaard wiet is tevens te vapen met een vaporizer. De aanname is dat dit veiliger en gezonder is dan roken.

Gerelateerd artikel

Glas, Acryl, Siliconen Of Keramiek: Kies De Juiste Bong

Voor wat betreft populariteit staat het roken van cannabis met stip op één. Het is namelijk de gemakkelijkste manier om high te worden. Ook is het relatief goedkoop. Daarnaast is het snel en handig.

AANVANG EN DUUR VAN DE EFFECTEN

 • De effecten komen binnen een aantal seconden op.
 • De piek vindt plaats na ongeveer 30 minuten.
 • De algehele ervaring duurt circa 1-3 uur.

VOORDELEN

 • De effecten zijn snel merkbaar.
 • Het is de populairste vorm, dus gemakkelijk verkrijgbaar. 
 • Kosteneffectief in vergelijking met andere vormen. 
 • Simpel en je hebt er niet veel voor nodig.

NADELEN

 • Er kleeft een stigma aan roken.
 • De geur blijft vaak hangen in je haar en kleding. 
 • Rook en chemicaliën van je aanstekervloeistof bevatten carcinogene verbindingen. 
 • De rook kan keelpijn veroorzaken.

EDIBLES

CANNABIS-EDIBLES

Van alle cannabis-edibles zijn brownies ongetwijfeld het bekendst. De markt is echter enorm gegroeid. Bijna elk gerecht is tegenwoordig te verrijken met cannabinoïden.

Er zijn hierbij talrijke manieren om high te worden. Kies bijvoorbeeld voor gummies of lolly's of een lekker kopje thee. Het beste is echter misschien wel dat het mogelijk is te genieten van CBD-rijke edibles, zonder THC.

Gerelateerd artikel

Alles Wat Je Moet Weten Over CBD en CBD-Rijke Cannabis

Voor wat betreft het gebruik van edibles, is er niets ingewikkelds aan. Je eet ze gewoon op. De impact ervan op je systeem is voornamelijk afhankelijk van je stofwisseling. Als je dus onbekend bent met edibles, is het belangrijk langzaam op te bouwen en te beginnen met een lage dosis. Je lichaam heeft daarbij langer nodig om ze te verwerken. De high duurt ook langer. Als je dus niet onmiddellijk een effect voelt, betekent dit niet dat dit uitblijft.

AANVANG EN DUUR VAN DE EFFECTEN

 • Heb je een snelle stofwisseling? Dan zijn de effecten binnen 30-45 minuten merkbaar. Soms loopt dit echter op tot 2 uur. 
 • Gemiddeld houdt de high 4-6 uur aan. 
 • In sommige gevallen duurt de high wel 12 uur, afhankelijk van de dosis.

VOORDELEN

 • Geen rook en bijbehorende geurtjes.
 • Discreet en ideaal voor onderweg.
 • De high duurt aanzienlijk langer.

NADELEN

 • Het is voedsel, dus je krijgt ook calorieën, vetten, suikers, enzovoort, binnen. 
 • Het bepalen van de juiste dosering is lastig, want de reactie is vertraagd.

CONCENTRATEN

CANNABISCONCENTRATEN

Een cannabisconcentraat is precies zoals het klinkt. Het is een geconcentreerde vorm van cannabis en ontstaat middels het onttrekken van cannabinoïden en terpenen uit de cannabisplant. Hoe krachtig een concentraat is? Terwijl hoogwaardige cannabistoppen soms wel 20-30% THC bevatten, ligt dit percentage met een concentraat tussen de 40 en 99%. Het is dus niet verrassend dat je een heel eind komt met een klein beetje concentraat.

Concentraten zijn hierbij bekend onder vele namen. Denk aan honey oil, budder, wax en dabs. Je gebruikt ze meestal met een vaporizer of dab rig. Met een geschikte vaporizer geniet je van concentraten in hun zachtste, smakelijkste vorm. Bij een dab rig gebruik je extreme hitte, vaak afkomstig van een stormaansteker. Het is daarbij ook mogelijk een smart rig (met elektronische nail) te gebruiken. Dan heb je geen externe hittebron nodig.

Gerelateerd artikel

5 Tips Voor First Time Dabbers

De high komt razendsnel op en is indrukwekkend. Als je echter net komt kijken in de cannabiswereld, zijn de kosten van de apparatuur soms een tegenvaller.

AANVANG EN DUUR VAN DE EFFECTEN

 • Ongelooflijk snel; de effecten komen na een aantal seconden op. 
 • Over het algemeen vindt de piek plaats na 30 minuten.
 • Al met al duurt de ervaring 1-3 uur.

VOORDELEN

 • Direct effect.
 • Er komt geen rook vrij bij dabbing of het vapen van concentraten. 
 • De damp is discreter dan de rook van klassieke wiet. 
 • Gebruikers vinden de smaak vaak lekkerder dan in het geval van roken.

NADELEN

 • Sommige vaporizers zijn duur of moet je urenlang opladen. 
 • Dab rigs lijken intimiderend. 
 • Je gaat gemakkelijk te ver bij het doseren.
 • De "aardse" ervaring van cannabis gaat verloren.

HOE KIES JE DE JUISTE CANNABIS?

HOE KIES JE DE JUISTE CANNABIS?

Als je zover gekomen bent, duizelt het je misschien een beetje. Maak je echter geen zorgen. Het punt is dat er geen juiste manier is om van cannabis te genieten. Je moet zelf ontdekken wat voor je werkt. Soms is daar een beetje experimenteren voor nodig. Het goede nieuws? Experimenteren is vaak heel leuk!

Het komt erop neer dat je je persoonlijke voorkeuren op een rijtje zet. Bepaal ook wat je redenen zijn voor het gebruik van cannabis. 

Gerelateerd artikel

Top 10 Cannabis Party Soorten

Soms is het ook zo dat een combinatie van diverse methoden het beste werkt. Als je echter net begint, raden we aan de verschillende vormen onafhankelijk van elkaar te proberen voordat je gaat combineren. En onthoud altijd de gouden regel: LOW (dosering) en SLOW (consumptie).

Luke Sholl
Luke Sholl
Luke Sholl schrijft al meer dan tien jaar over cannabis, het gezondheidspotentieel van cannabinoïden en de positieve invloed van de natuur. Hij werkt voor diverse op cannabinoïden gerichte websites en publiceert gevarieerde digitale content, ondersteund door gedegen technische kennis en grondig onderzoek.
Je bezoekt onze Nederlandse website.