Blog
De Voordelen Van Een Bong
5 min

Wat Zijn De Voordelen Van Een Bong?

5 min

Als je dit leest, ben je waarschijnlijk een van de vele wiet liefhebbers die gehecht blijft aan zijn bong. Gelukkig heeft deze manier van roken tal van voordelen, zowel op functioneel als esthetisch vlak. Hier zijn 10 van de grootste voordelen van het gebruik van een bong.

De bong is ongetwijfeld een van de meest geliefde manieren om recreatief van wiet te genieten. Het ingebouwde systeem van waterfiltratie zorgt iedere keer voor een zachte en romige trek. Ben je geen grote fan van een joint of andere methoden die hoest opwekken? Dan is een bong wellicht iets voor jou.

Los daarvan biedt het gebruik van een bong nog meer voordelen. Het is goed mogelijk dat je er een aantal niet kent.

Dat is waar dit artikel over gaat: de talloze voordelen van het gebruik van een bong. Als je iemand bent die zweert bij een bong kun je je lol op in dit artikel. Maar ook als je meer wilt leren, heten we van harte welkom in de wijde wereld van bongs.

Wat is een bong?

Wat is een bong?

De bong is onmiskenbaar een icoon in de cannabis wereld. Deze apparaten zijn er in allerlei vormen en maten, van eenvoudig tot complex en sierlijk.

Ze lopen uiteen van plastic buizen tot enorme rigs met ijscompartimenten, percolators en gedetailleerd glaswerk. Daarnaast zijn bongs mogelijk een veiligere manier om wiet te gebruiken, zeker vergeleken met spliffs en joints.

Soms worden bongs ook wel 'waterpijpen' genoemd. Meestal zijn ze cilindervormig en hebben ze een brede basis waar water in gaat. De bowl aan de buitenkant van de pijp is bevestigd met een downstem die tot onder het water doorloopt. Dit betekent dat de rook eerst door het water gaat, voordat je het via het mondstuk inhaleert.

Dat zorgt voor zachtere trekken en levert een nostalgisch borrelend geluid op.

Gerelateerd artikel

Waarom Bongs Verschillende Vormen Hebben

Bongs kunnen geweldig goed bepaalde onzuiverheden uit verbrande wiet filteren, terwijl ze de gewenste elementen, de cannabinoïden en terpenen, zonder problemen laten passeren. Zo kun jij toch sterke en smaakvolle trekken nemen!

10 Voordelen van een bong

Laten we snel ter zake komen. Er kleven niet twee, niet drie, zelfs niet vijf, maar wel tien voordelen aan het gebruik van een bong. Hier zijn ze!

1. Er is een bong voor elk budget

Er is een bong voor elk budget

Je hoeft geen dikke portemonnee te hebben om een hoogwaardige bong te kopen. Als je weet waar je moet zoeken, kun je tal van opties vinden voor jouw budget.

Alleen al door het internet af te speuren, vind je bongs in verschillende materialen en groottes met uiteenlopende prijskaartjes. Vervolgens kun je uitzoeken welke het beste bij je past. Hier komen reviews van klanten je absoluut van pas.

Als je over de middelen beschikt, zou je niet moeten aarzelen om ook duurdere uitvoeringen te overwegen, bijvoorbeeld exemplaren van borosilicaatglas. Wat bongs zo geweldig maakt, is dat sommige types geschikt zijn voor zowel droge kruiden als dabs. Als je er zo eentje vindt, kun je wel zeggen dat je de jackpot hebt gewonnen.

2. Bongs zijn makkelijk te gebruiken

Het gebruiksgemak is toch wel een van de meest aantrekkelijke aspecten van wiet met een waterpijp roken. Hoewel sommige waterpijpen heel extravagant of elegant zijn vormgegeven, blijft het simpele mechanisme hetzelfde. Als gebruiker steek je simpelweg de bowl aan, waarna je via het mondstuk inhaleert.

In veel opzichten zijn bongs een stuk makkelijker te gebruiken dan bijvoorbeeld blunts, spliffs en joints. Je hoeft niets te draaien en er zijn nauwelijks extra accessoires vereist. Mogelijk heb je slechts een gaasje, aansteker en uiteraard wat goede wiet nodig.

3. Bongs bieden waterfiltratie

Bongs bieden waterfiltratie

Een ander voordeel van bongs zijn de zachte trekken die ze leveren. De rook van de pijp wordt getransporteerd door een waterreservoir en soms zelfs langs ijs voordat het je lippen en longen bereikt. Hierdoor koelt de rook aanzienlijk af en krijg je een veel aangenamere en minder scherpe ervaring bij het inhaleren.

Het water zou ook bepaalde stoffen uit de rook filteren en zo bijproducten verwijderen die voor een minder prettige hijs zorgen.

De meest zijdezachte, loepzuivere trekken krijg je in elk geval uit een glazen bong. Dit type bong is niet alleen prachtig om te zien, maar ze lekken ook geen materiaal in het water en uiteindelijk in je longen. Dat risico is groter bij bepaalde plastic modellen.

4. Siliconen bongs zijn makkelijk schoon te maken

Als je ze goed bekijkt, zie je dat bongs nogal delicaat zijn vormgegeven. Op het eerste gezicht denk je misschien: "Hoe maak ik dit ding schoon?"

Met glazen bongs moet je uiteraard extra voorzichtig omgaan. Maar voor wat betreft een siliconen bong is het schoonmaken eigenlijk een fluitje van een cent. Het enige wat je moet doen, is hem in de vaatwasser stoppen! Dankzij de hoge hittebestendigheid en robuustheid van siliconen heb je naderhand weer een brandschone bong tussen je borden en bestek.

5. Er zijn een hoop accessoires voor je bong verkrijgbaar

Er zijn een hoop accessoires voor je bong verkrijgbaar

De technologie en het leven evolueren, maar dat geldt ook voor bong accessoires. Tegenwoordig vind je tal van upgrades die je ervaring verbeteren. Een goed voorbeeld daarvan is de toevoeging van een percolator. Dit zijn in feite compartimenten voor waterfiltratie die de rook razendsnel afkoelen door het af te breken tot kleinere deeltjes. Dit resulteert in een zachtere trek.

IJscompartimenten zijn ook een uitstekend voorbeeld van nieuwere accessoires voor je waterpijp. Zoals de naam suggereert, zijn ze bedoeld om ijsblokjes vast te houden die de rook verder koelen. Meestal zitten ze ergens onder het mondstuk en boven het water. Zo zorgen ze voor een extra niveau van filtratie.

Dan zijn er ook nog ash catchers. Deze zorgen niet alleen voor zachtere trekken, maar verwijderen ook overtollige as zodat het schoonmaken een stuk makkelijker gaat.

Gerelateerd artikel

Wat Is Een Ice Bong?

6. Bongs zijn degelijk en duurzaam

Bongs zijn niet bedoeld voor eenmalige aangelegenheden. Als je er goed voor zorgt, gaan ze jarenlang mee. Dit is met name aantrekkelijk voor milieubewuste stoners die het voordeel van de herbruikbare aard van de bong waarderen. Daarnaast is het gebruik van een waterpijp op den duur kostenefficiënt. Zeker, de aanschaf van een mooie rig kost in eerste instantie een behoorlijk bedrag. Maar na verloop van tijd bespaar je veel geld dat je anders zou uitgeven aan ontelbare vloeitjes, blunt wraps en filter tips.

Ook zijn bongs bijzonder degelijke apparaten. Modellen van acryl zijn bijna onbreekbaar en kun je eigenlijk overal in je tas mee naar toe nemen. Glazen modellen zijn natuurlijk een stuk fragieler en kunnen breken als de klap hard genoeg is. Het borosilicaatglas dat gebruikt wordt voor hoogwaardige modellen kan gelukkig wel een stootje hebben.

En dan heb je nog siliconen bongs die vrijwel onverwoestbaar zijn. Om ervoor te zorgen dat elke bong langer meegaat, is het belangrijk dat je hem regelmatig schoonmaakt en onderhoudt. Dit karwei kun je makkelijker maken met verschillende producten en hulpmiddelen, zoals borstels en bongreinigers.

7. Bongs zijn een lust voor het oog

Bongs zijn een lust voor het oog

Wanneer bongs niet gevuld zijn met wiet, fungeren ze ook prima als decoratieve voorwerpen. Toegegeven, kleine plastic varianten zijn misschien niet het meest elegant. Maar keramische en glazen rigs zien er vaak ongelooflijk uit.

Veel stoners zetten hun apparaat op een speciale podiumplaats wanneer ze hem niet gebruiken, zoals in een vitrinekast of op de schoorsteenmantel. Hoogwaardige bongs zijn functioneel maar tegelijk ook interactieve kunstobjecten.

Sommige exemplaren worden voor duizenden euro's verkocht aan verzamelaars en liefhebbers. Vaak worden ze niet eens gebruikt om mee te roken, maar simpelweg bewonderd.

8. Bongs zijn super leuk als je met vrienden bent

Natuurlijk zijn joints leuk om door te geven en samen van te genieten. Maar als je je rooksessie nog beter wilt maken, kies dan een bong.

De zachtere, koelere trekken zorgen voor een algeheel aangenamere ervaring. Bovendien kun je spelletjes doen zoals 'wie kan zijn hit het langste inhouden?'. De verliezer neemt een extra grote trek...

Maar wees wel voorzichtig wanneer je een waterpijp doorgeeft. Niemand zit te wachten op glasscherven of troebel water op het tapijt. Dat veroorzaakt alleen maar onnodige kopzorgen.

9. Bongs leveren enorme trekken

Bongs leveren enorme trekken

Dankzij de gigantische trekken leveren bongs een onmiddellijke high. Stel je voor dat je een joint rolt. Je neemt een grote wiettop, vermaalt hem en draait hem in een vloeitje. Het kan zeker 10–15 minuten duren om de joint te roken en de effecten van de THC in je bloedbaan te voelen.

Stel nu dat je dezelfde hoeveelheid wiet in de bowl van een bong stopt en aansteekt. Dit komt dan direct in je lichaam via een enkele reusachtige trek. De meeste mensen kiezen om deze reden voor een waterpijp als toedieningsvorm voor cannabinoïden. De onmiddellijke high geeft een soort van kick en in de meeste gevallen een veel schoner en aangenamer gevoel.

Sommige modellen maken zelfs nog grotere en sterkere trekken mogelijk. Bij exemplaren met een klapgat kun je de lucht effectiever uit de bong zuigen. Tijdens het aansteken en de eerste hijs plaats je een vinger op dit gat om te voorkomen dat er lucht doorheen komt. Zodra de bong eenmaal gevuld is met dikke rook, haal je de druk van dit gat af zodat er lucht van buitenaf in stroomt. Op die manier trek je de pijp leeg en komt de rook op efficiënte wijze in je longen.

10. Glazen bongs bieden de meest zuivere smaak

Heb je je ooit afgevraagd waarom mensen graag glazen bongs kiezen? De reden is simpel: een glazen exemplaar biedt de zuiverste trekken.

Nadat je je eerste trek uit een glazen bong hebt geproefd, merk je hoe puur de smaak is. Dat komt omdat glas, in tegenstelling tot andere materialen, zo neutraal is dat het de smaak van de rook niet beïnvloedt.

Een ander pluspunt van een glazen bong is dat opgehoopte hars goed zichtbaar is en je glas makkelijk kunt schoonmaken. Dat maakt het onderhoud ook wat minder lastig.

Zitten er ook nadelen aan het gebruik van een bong?

Zitten er ook nadelen aan het gebruik van een bong?

Naast het soms hoge prijskaartje van hoogwaardige bongs, zitten er geen grote nadelen aan dit essentiële instrument voor stoners. Uiteraard moet je voorzichtig zijn met de meer delicate modellen en ze regelmatig onderhouden om je apparaten in goede conditie te houden.

Maar over het algemeen zijn bongs geweldig om te hebben. Naast enorme trekken geven ze een zachtere, koelere en beter beheersbare rookervaring. En het zijn tegelijkertijd geweldige blikvangers! Dat is nog eens een win-win!

Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Ordoñez bezit een AB Mass Media and Communications-diploma. Deze ervaren schrijver draait al 13 jaar mee en voorziet de lezer sinds 2017 van cannabisgerelateerde content. Hij heeft zijn diepgaande kennis over het onderwerp opgebouwd door persoonlijke ervaringen en nauwgezet onderzoek.
Headshop Producten
Zoeken in categorieën
of
Zoeken