Blog
Wat Is Een Ice Bong?
6 min

Wat Is Een Ice Bong?

6 min

In de wereld van de bongs is er een ongelooflijk assortiment hightech, dure en soms overdreven oplossingen voor een eenvoudig probleem: het roken van een bong kan pijn doen! Maar vaak zijn de eenvoudigste oplossingen het meest effectief. Voordat je al je spaargeld uitgeeft aan een percolator of glycerine coils, probeer een ijsvanger!

Het gebruik van een ice bong is een eenvoudige manier om rook af te koelen en het allerbeste uit je wiet te halen. Zeg maar gedag tegen die scherpe trekken die door je keel schuren op weg naar je longen. High worden hoort van begin tot eind plezierig te zijn. Een ice bong is een van de eenvoudigste manieren om je rookervaring te verbeteren. Waarom zou je je geld uitgeven aan de hipste wietsoorten als alle smaak verloren gaat in een wolk van scherpe rook?

Een ice catcher is het goedkoopste alternatief. Dit is een standaardkenmerk van de meeste beaker bongs. Een ice catcher is een voor de hand liggende stap als je een upgrade zoekt voor je bong. Je laat hierbij simpelweg wat ijs in een bong vallen. Moet je vaak hoesten na een trek van een bong en zou je willen dat er een manier bestond om de rookervaring te versoepelen? Als je nog nooit een ice bong hebt geprobeerd, is het de hoogste tijd.

Wat is een ice bong?

Wat Is Een Ice Bong?

Een ice bong is letterlijk een bong waarbij je ijs in de hals kunt plaatsen. De functie is gelijk aan ijs in je frisdrank maar dan bedoeld voor het afkoelen van rook. Dit maakt de rookervaring soepel en aangenaam. In principe zijn ice bongs heel eenvoudige apparaten. Ze zijn vaak gemaakt van glas, met name borosilicaatglas, of siliconen. Je vindt meestal een kleine inkeping onderaan de buis, net boven de basis. Hier worden de ijsblokjes vast gehouden.

Waarom zou je ijs gebruiken in een bong?

Waarom Zou Je IJs Gebruiken In Een Bong?

Het gebruik van een ice bong kent verschillende voordelen, waarvan sommige duidelijker zijn dan andere. Hier zijn enkele favorieten.

  • Koelen

Deze spreekt voor zich. De belangrijkste reden om ijs in je bong te stoppen, is het afkoelen van de rook. Zo wordt elke trek minder scherp. Terwijl de rook langs het ijs stroomt, tussen de kamer en je mond, koelt deze snel af. Het effect is een meer romige, geurige rook welke de volle smaken van je wiet naar boven haalt.

  • Filtratie

IJs werkt ook als een extra filtratie laag. Terwijl de rook het grote oppervlak van de ijsblokjes passeert, worden enkele van de grotere deeltjes en onzuiverheden verwijderd. Hierdoor houd je extra zuivere kwaliteit rook over. Dit verbetert niet alleen de rookervaring, maar is op de lange termijn ook minder schadelijk voor je longen.

Gerelateerd artikel

Filtert Bong Water THC Uit Je Wiet?

  • Grotere trekken

Voor veel mensen is het inhaleren van steeds grotere trekken een natuurlijke vooruitgang. IJs maakt dit zoveel gemakkelijker. Door de rook af te koelen en te filteren, kun je net zoveel inademen als de capaciteit van je longen, en je tolerantie, toelaat. Geen hoestbuien meer voordat je klaar bent met die hit. Pas echter op dat je geen last krijgt van greening out!

  • Bescherming tegen spetters

Doordat het ijs tussen de kamer en je mond zit, fungeert het als een geïmproviseerde bescherming tegen spetters. Het voordeel hiervan? Niemand geniet ervan om een mondvol bongwater binnen te krijgen met de rook! Wie wel een slok lust, behoort zeker tot de minderheid.

  • Het ziet er cool uit

Eerlijk gezegd, ziet rook die rond een paar ijsblokjes wervelt er gewoon cool uit. Het is best bijzonder om het in die kleine ijsgrot te zien opkomen, in de wetenschap dat het heerlijk zal smaken.

Kun je elke bong vullen met ijs?

Kun Je Elke Bong Vullen Met IJs?

Je kunt niet in elke bong ijs gebruiken. Om te beginnen, houden bongs zonder speciale inkepingen de ijsblokjes niet op hun plek. Een ander probleem kan betrekking hebben op het glas. Als ijsblokjes in een bong tegen het glas tikken, kan de bong breken, en het laatste wat je wilt als je stoned bent, is een snee in je hand en allemaal water over je broek. Bongs van plastic en siliconen zijn sterker wat dat betreft, maar ook hier moet je voorzichtig mee omgaan.

Gerelateerd artikel

De 3 Beste Siliconen Bongs: Onbreekbaar & Makkelijk Schoon Te Maken

Wat is een ice catcher?

Een waterpijp die speciaal is ontworpen met een ice catcher houdt het ijs uit het water. Als je het ijs rechtstreeks in de waterkamer laat vallen, stijgt het water. Het komt via de downstem omhoog waarna de bowl volloopt voordat je hem aan kunt steken.

Meestal zijn ijsvangers kleine inkepingen in de buis die voorkomen dat ijsblokjes in het water vallen. Maar soms zijn ze wat meer hightech. Denk aan een klein, zeshoekig gaasje of iets dergelijks aan de basis van de buis. In alle gevallen dienen ze exact dezelfde functie.

Hoe gebruik je een ice bong?

Hoe Gebruik Je Een Ice Bong?

Een ice bong gebruiken, is heel eenvoudig. In bijna alle gevallen laat je ijsblokjes gewoon in de buis vallen. De ice catcher zorgt ervoor dat ze niet in het water terecht komen. Hoeveel ijs je moet gebruiken, mag je zelf bepalen. Voor zijdezachte hits kun je hem helemaal tot aan het mondstuk vullen. Maar zelfs een enkel ijsblokje voldoet soms.

Een waarschuwing: houd het waterpeil in de kamer in de gaten. Naarmate het ijs smelt, sijpelt het de kamer in. Als je er ijs bij blijft doen, kan er uiteindelijk water uit de carb hole stromen of door de downstem omhoog komen.

Kun je nog meer doen om bong hits te verbeteren?

De kwaliteit van je inhalaties kun je niet alleen met ijs verbeteren. Hieronder vind je nog een paar andere opties. Hoewel het niet nodig is om al deze methoden in je waterpijp op te nemen, kan het geen kwaad als je dat wel doet. Zo ben je verzekerd van een zo soepel mogelijke rookervaring.

De meeste van de hieronder beschreven methoden zullen je meer kosten dan een ice catcher. Het is dus aan te raden om met deze goedkopere optie te beginnen. Als je merkt dat je daarna nog steeds zin hebt in een nog zachtere hit, kies je voor een upgrade.

Gebruik een percolator

bong hits verbeteren: Gebruik een percolator

Een percolator is in wezen een kleinere, secundaire kamer in de bong. Vaak ligt deze boven de waterkamer. De rook wordt door de percolator geperst, die ook gevuld is met water. Dit zorgt voor extra koeling en filtering. Met kleine gaatjes creëren zogenaamde showerheads een groter oppervlak door de rook te verdunnen, waardoor deze sneller afkoelt. Dit tweede filtratieproces zorgt voor een zachtere, meer zuivere rookervaring.

Gebruik een precooler of ash catcher

Een precooler heeft een vergelijkbare functie als de percolator, maar de actie vindt plaats voordat de rook de eerste kamer bereikt. Het is in feite een kleine glazen bong in het hoofdonderdeel, waar de downstem zich normaal gesproken bevindt. Net als een diffuse downstem, creëert dit kleinere bubbeltjes die de rook koelen en de filtratie verhogen.

Een ash catcher en precooler zijn niet hetzelfde, hoewel je een precooler ook in kunt zetten als ash catcher. Een ash catcher is een uitneembaar filter die as opvangt voordat deze het water in de kamer van de bong vervuilt. Het doel is het versoepelen van je hits, terwijl ook je bong zuiver blijft. Door het water schoner te houden zijn de hits zachter. Daarnaast krijg je ook geen dikke laag vuiligheid aan de binnenkant van de kamer in je waterpijp (in ieder geval niet zo snel). Een precooler vangt ook als op, maar een ash catcher zal niet voorkoelen.

Gebruik glycerine coils

bong hits verbeteren: Gebruik Glycerine Coils

Glycerine is een stof gemaakt van vetzuren; vaak zijn dit plantaardige oliën. Glycerine coils zijn verwijderbare spoelen die je in de buis van de bong plaatst, als alternatief voor ijs. Vergeleken met ijs is het grote voordeel dat ze niet smelten. De glycerine zit namelijk in de coils van glas of acryl. Zo kunnen ze dus niet je rooksessie verpesten.

Ze kunnen onafhankelijk in de vriezer worden geplaatst, waardoor de waterpijp buiten kan blijven. Zo bespaar je ruimte en bescherm je hem tegen barsten. Ze bevriezen snel en smelten langzaam, dus je hoeft niet lang te wachten. Bovendien hoef je ze niet steeds te wisselen en dit betekent dat je zonder zorgen van een lange sessie kunt genieten.

Kun je droogijs in een bong gebruiken?

Het korte antwoord is nee. Daar zijn verschillende redenen voor. Allereerst is het gevaarlijk, omdat de extreme temperaturen van droogijs waarschijnlijk je luchtwegen beschadigen. En het laatste wat je wilt na een trek van je bong, is je afvragen of je je longen hebt beschadigd en je de morgen wel haalt.

Ten tweede is het waarschijnlijk dat de extreem lage temperaturen je bong onherstelbaar beschadigen. Ten derde is normaal ijs veel beter toegankelijk en werkt het perfect. Bovendien zal droogijs de rook verdoezelen terwijl het in de kamer stroomt en zich een weg baant door de buis. En wie wil dat nu missen?

Kun je een bong in de vriezer leggen om rook te koelen?

Kun Je Een Bong In De Vriezer Leggen Om Rook Te Koelen?

Hoe je waterpijp is gemaakt, bepaalt uiteindelijk of je hem in de vriezer kunt leggen of niet. Het is heel goed mogelijk dat bevriezing en de daaropvolgende blootstelling aan extreme hitte voldoende is om hem te laten barsten. Zelfs het dikke glas waarvan bongs zijn gemaakt, is gevoelig voor thermische schokken. Er zijn een aantal vormpjes voor ice bongs verkrijgbaar waarmee je de bong zelf kunt invriezen, maar dit zijn gespecialiseerde producten.

Er zijn veel andere oplossingen waarbij je bong heel blijft, evenals je handen. We raden je aan die te gebruiken. Gezien de prijs van deze superstrakke bongs en de geweldige functionaliteit hoef je geen extra moeite te doen en je bong in de vriezer te stoppen.

Is een ice bong de extra investering waard?

Is Een Ice Bong De Extra Investering Waard?

Voor de overgrote meerderheid van de wietgebruikers is een ice bong elke cent waard. De meeste bongs worden tegenwoordig standaard geleverd met een ice catcher. Dit betekent dat het geen dure extra gadget is.

In feite is een ice catcher verreweg de goedkoopste manier om de levensduur van je bong te verbeteren. Vergeleken met de prijzen van percolators, precoolers, ash catchers en glycerine coils, die honderden euro's kunnen kosten, is een ice catcher een effectieve en economische upgrade. Het enige nadeel is het risico op overstromen. Toch is dit met een beetje aandacht en zorg gemakkelijk te voorkomen. Er is geen goede reden om niet voor een ice catcher te kiezen. Naast de extra koele rook en de verhoogde filtratie zullen de trekken aangenamer voelen. En ook je longen zullen je op de lange termijn danken.

Voordat je besluit een space-age bong-setup aan te schaffen met glazen buisbevestigingen die tot aan het plafond reiken en waarin je jezelf verstrengelt als je stoned bent, probeer eerst een bong met ice ctacher. Waarschijnlijk ontdek je dat dit prima bevalt.

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
Headshop Producten
Zoeken in categorieën
of
Zoeken