Blog
Filtert Bong Water THC Uit Je Wiet?
3 min

Filtert Bong Water THC Uit Je Wiet?

3 min

Veel blowers vragen zich af of hun fantastische wiet minder krachtig wordt nadat de rook (en daarmee de THC) door het water van hun bong gaat. En is een bong daardoor überhaupt wel zo'n geweldig apparaat? Lees verder en ontdek waarom deze angst ongegrond is, hoe het precies werkt en hoeveel THC er achterblijft. Zo kun je weer rustig slapen!

Het water in je bong is fantastisch. Oké, eigenlijk is het ook best smerig, maar we kunnen ook niet zonder! Doordat het water de rook koelt en filtert, zijn er al vele keeltjes gespaard. Maar wat blijft er dan precies achter in het water? En gaat er bij dit proces ook kostbare THC verloren? Het antwoord is best ingewikkeld.

Hieronder gaan we uitgebreid in op wat er gebeurt als THC in gasvorm met water in contact komt. We leggen ook uit of dat een negatieve invloed heeft op de kracht van de trekken die je neemt. Bovendien kom je erachter hoe je dit zelf kunt uitrekenen, mocht je daar behoefte aan hebben.

Waarom zit er water in een bong?

Waarom zit er water in een bong?

Het koude water in je bong is bedoeld om de rook zuiverder en milder te maken en het werkt daarbij tweeledig. Ten eerste daalt hierdoor de temperatuur, waardoor de rook die je inademt minder scherp is. Daarnaast blijven er in het water oplosbare (maar ook onoplosbare) stofjes uit de rook achter. Hierdoor zijn je trekken zuiverder.

In het water van je bong blijven ook grotere deeltjes achter, zoals as en plantmateriaal. Deze deeltjes zijn relatief groot en erg heet en kunnen daardoor je keel en longen irriteren. Dus door ze eruit te filteren, doe je jezelf nogal een plezier.

Waarschijnlijk filtert het water uit je bong ook ongewenste gifstoffen uit de rook, maar de hoeveelheid daarvan is niet noemenswaardig. En zeker niet genoeg om het gezonder te noemen dan andere manieren van rook inhaleren. Mocht je je zorgen maken over het schadelijke effect van roken, probeer dan dus een andere consumptiemethode!

Al met al kun je door het filteren met water je rookervaring verbeteren. Maar houd jezelf niet voor de gek door te denken dat hiermee het inademen van rook minder schadelijk is.

Gerelateerd artikel

What Is An Ice Bong?

Blijft er THC achter in het water van je bong?

Blijft THC achter in water van bong

Technisch gezien wel, maar praktisch gezien niet. Hoewel er in het water wel wat THC achterblijft, is die hoeveelheid verwaarloosbaar en heeft het geen invloed op je high. Bovendien is het een efficiëntere manier van wiet roken dan met een spliff/joint, waarbij er tijdens de verbranding veel meer verloren gaat.

Mocht je willen weten hoe dit precies werkt, lees dan vooral verder. We gaan hieronder namelijk dieper in op het antwoord op de vraag van hierboven. We leggen daarbij uit hoe je kunt bepalen hoeveel THC verloren gaat als je een trek van je bong neemt.

Als je geen interesse hebt in de details, dan luidt het korte antwoord: nauwelijks!

Hoe kom je erachter hoeveel THC er in het water achterblijft?

kom erachter hoeveel THC er in het water achterblijft

Om erachter te komen hoeveel THC er achterblijft in het water van je waterpijp, moet je met een paar dingen rekening houden. Allereerst met het THC-gehalte van je wiet. Mocht dat 10% zijn, dan zit er 100mg THC in één gram.

Ten tweede moet je rekening houden met de hoeveelheid wiet die je in je bowl doet. Het percentage blijft gelijkt, dus bereken 10% (of wat voor THC-gehalte dan ook) van de hoeveelheid die je erin stopt.

We moeten ook weten hoeveel milliliter water er in de kamer van de bong past. Dat is belangrijk, omdat in een liter water maar een maximale hoeveelheid THC kan oplossen.

Ook de temperatuur en atmosferische druk in de bong zijn belangrijk, maar dit kun je niet zelf meten. Dus voor het gemak gaan we uit van 100°C en 80% van de normale atmosferische druk van de aarde (ofwel 0,8atm).

Hoeveel THC zit er in een doorsnee bong rip?

Laten we ervan uitgaan dat je graag high wilt worden en je waterpijp met een wietsoort met 30% THC vult. Voor het gemak nemen we ook even aan dat je een zware roker bent en per trek 1 gram rookt. Dus per hijs krijg je dan 300mg THC binnen.

Hoeveel THC kan er in water achterblijven?

Hoeveel THC kan er in water achterblijven?

Het lijkt erop dat er maar een bepaalde hoeveelheid THC in water kan oplossen, namelijk ongeveer 2,8mg per liter (water), bij een temperatuur van 23°C. Dus als er 500ml water in je waterpijp zit, blijft er 1,4mg THC achter en inhaleer je dus 298,6mg THC.

Toch? Net als veel andere stofjes neemt de oplosbaarheid van THC af naarmate de temperatuur toeneemt. Deze cijfers kloppen dus wel bij 23°C, maar waarschijnlijk is er bij een bong rip eerder sprake van een temperatuur van rond de 100°C, en dan is de oplosbaarheid aanzienlijk minder.

Bij 23°C heeft THC de vorm van een vaste, kristallijne stof. Maar bij 100°C is het een gas. En een gas is minder oplosbaar dan een vaste stof. Volgens de Wet van Henry neemt de oplosbaarheid af naarmate de temperatuur van een gas toeneemt.

En het wordt nog mooier. Als we inhaleren, daalt de atmosferische druk in de bongkamer. Laten we zeggen dat die tot ongeveer 80% van de normale atmosferische druk daalt. Ook dat werkt in ons voordeel. Dankzij de lagere druk en het streven van het universum naar balans, ontsnapt er meer gas uit het water om te voorkomen dat er in de kamer een vacuüm ontstaat. Daardoor blijft er dus nog minder THC in het water achter.

Gerelateerd artikel

Hoe Je Grondig Je Vieze Bong Of Pijp Schoonmaakt

Wat kunnen we hier uit concluderen?

Wat kunnen we hier uit concluderen?

We kunnen ervan uitgaan dat er minder dan 1% van je THC achterblijft in het water van je waterpijp — en eigenlijk nog minder als je bedenkt dat er in veel bongs niet eens een liter water past. Met andere woorden, in ons voorbeeld krijg je dus 299mg van je geliefde THC binnen.

Kortom, het heeft waarschijnlijk geen invloed op je high. Gezien het alternatief — een bong gebruiken zonder water — ben je het er vast mee eens dat dit minimale verlies niet veel uitmaakt!

Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Ordoñez bezit een AB Mass Media and Communications-diploma. Deze ervaren schrijver draait al 13 jaar mee en voorziet de lezer sinds 2017 van cannabisgerelateerde content. Hij heeft zijn diepgaande kennis over het onderwerp opgebouwd door persoonlijke ervaringen en nauwgezet onderzoek.
Bronnen
  • (n.d.). Physicochemical Properties, Solubility, and Protein Binding of Δ9 -Tetrahydrocannabinol - https://jpharmsci.org
  • Contributors to Wikimedia projects. (2003-06-01T05:44:25Z). Henry's law - Wikipedia - https://en.wikipedia.org
Headshop Producten
Zoeken in categorieën
of
Zoeken