Blog
Hoe Gebruik Je Een Bong?
7 min

Hoe Gebruik Je Een Bong?

7 min

Bongs zijn ongetwijfeld een van de beste hulpmiddelen voor het roken van cannabis. Het is hoog tijd voor een uitgebreide gids over het voorbereiden en roken van een bong. Zo word je in no time een bong-ripping pro!

Ontdek hier alles over het vullen, aansteken en gebruiken van een van de beroemdste rookaccessoires voor cannabis: de almachtige bong.

Wat maakt een bong zo speciaal? Als we één ding moesten kiezen, is het de unieke manier waarop het water de rook filtert en koelt. Dit is ook voornamelijk wat een bong een bong maakt en de reden dat we bongs kennen als waterpijpen. De rook beweegt door het water, wat resulteert in een soepeler hijsje. Daarbij is het mogelijk er meer mee te inhaleren dan met een standaard pijpje.

De Verschillende Types Bongs

De Verschillende Types Bongs

Er bestaan vele verschillende bongs. Ze variëren daarbij niet alleen in vorm, maar ook in gebruikte materialen en extra's. Er zijn rechte bongs, exemplaren met een brede basis en varianten die eruitzien als een vaas. Qua materialen bestaan er waterpijpen van siliconen, acryl, glas of keramiek. Op de simpelste uitvoeringen vind je geen extra functies. De complexere versies zijn echter uitgerust met speciale foefjes, die de rookervaring verbeteren of in ieder geval pimpen.

Hoe Werkt Een Bong?

HOE WERKT EEN WATERPIJP?

De belangrijkste functie van de waterpijp is het wegfilteren van fijnstof en het afkoelen van de rook. Bij een doorzichtige waterpijp is het goed te zien dat de rook in contact komt met het water en dat de zwaardere substanties, zoals as en onverbrand groen materiaal, gemakkelijk worden gevangen en worden weggefilterd.

Als organisch materiaal verbrandt, worden teer en andere onaangename verrassingen aangemaakt en uitgestoten, die je niet in je longen wilt krijgen. Denk bijvoorbeeld aan polycyclische aromatische koolwaterstoffen. Anders is het roken van tabak, dat vol zit met kunstmatige chemische stoffen die er niet uit kunnen worden gefilterd. Goed gekweekte cannabis daarentegen, is simpelweg gedroogd en duurzaam natuurlijk plantmateriaal. Het verbranden is een geschikte manier om verbindingen, zoals terpenen en actieve cannabinoïden, eruit te halen. Ongewenste bijwerkingen zijn echter de hitte van de rook, fijnstof en teer.

Een waterpijp werkt hetzelfde als een gaswasfles of borrelfles die in laboratora gebruikt worden om verontreinigingen en stof uit verschillende gassen te halen.

Wanneer iemand een trek neemt van een waterpijp, zorgt onderdruk ervoor dat de rook door het water heen bubbelt, oplopend van het waterreservoir naar de steel. Een klein gaatje, in de volksmond shotty, choke, carby of gewoon gaatje genoemd, wordt geopend zodat de rook uit de pijp ontsnapt na het passeren van het reservoir. In sommige gevallen is er geen gaatje en kan het reservoir van de steel worden gehaald om de stroom van zuivere lucht te versnellen.

De begeerde substanties van cannabis, zoals cannabinoïden en terpenen, zijn niet oplosbaar in water, en vinden hun weg door de waterpijp naar de gekoelde rook die als damp je longen uiteindelijk bereikt. Wat achterblijft in het water en wat het uiteindelijk bruin en vies maakt, is as, fijne onverbrande organische stof en wat teer.

Gerelateerd artikel

Filtert Bong Water THC Uit Je Wiet?

De koel- en filtratie-effecten zijn afhankelijk van de hoeveelheid water die wordt gebruikt en de grootte van de kom. Sommige waterpijpen hebben meer dan één waterkamer, terwijl andere diffusers hebben om meer bubbels te creëren. Meer bellen betekent dat er meer rook het water bereikt voordat het naar de longen gaat.

Verder worden waterpijpen over het algemeen gebruikt om een snelle hit van cannabis te krijgen. De effecten treden sneller op en zijn heviger, maar gaan sneller weg dan bij andere methoden zoals joints.

De Anatomie Van De Bong

Als je nog nooit een bong hebt gebruikt of gezien, lijkt het misschien allemaal wat verwarrend. De meeste mensen weten wel hoe je een joint rookt, maar bongs zijn heel andere koek. We helpen je daarom graag op weg en bespreken eerst de verschillende componenten van de bong en hoe je ze gebruikt. Geen zorgen, het is niet zo ingewikkeld als het misschien lijkt!

De Anatomie Van De Bong

  • Basis: de basis is de fundering van de bong. Deze ondersteunt de kamer en alles daarboven. Afhankelijk van de vorm, is de basis soms breder dan het bovenste deel van het apparaat. Dit is echter niet altijd het geval. Sommige bongs hebben een gestroomlijnde buisvorm. De basis en kamer zijn dan even groot.
  • Kamer: hier doet het water zijn magische trucjes. Het koelt de rook af en filtert teer en fijne deeltjes weg.
  • Nek: dit is (meestal) een cilindrische buis die vanuit de kamer naar het mondstuk leidt. Hierna bereikt de rook je longen.
  • Mondstuk: dit is de opening aan het uiteinde van de nek. Je inhaleert hiermee de rook.
  • Bowl: je gemalen kruid gaat in de bowl. Afhankelijk van je bong, is de bowl gemaakt van dezelfde materialen als de waterpijp zelf (bijvoorbeeld glas). Soms is hij echter gemaakt van metaal, zoals staal of koper.
  • Stem: de stem (of downstem) is de buis die vastzit aan de bowl. Deze steekt in de kamer van de bong. Het onderste deel bevindt zich daarbij in het water. De stem (met de bowl) past meestal door een gaatje aan de voorkant van de bong. Hij is daarbij vaak te verwijderen om schoon te maken. De stem kan ook gemaakt zijn van staal, koper of glas.
  • Carb-gat: het carb-gat is een gaatje aan de zijkant van de waterpijp, boven het waterniveau. Je bedekt het met je vinger als je de bowl aansteekt en de bong zich vult met rook. Zodra je de rook inhaleert, haal je je vinger van het carb-gat. Zo geniet je van meer rook en heb je controle over de stroom naar je longen. Niet alle bongs zijn uitgerust met een carb-gat. Als deze ontbreekt, moet je meestal de bowl verwijderen bij het inhaleren.

Hoe Gebruik Je Een Bong?

Oké, dus je hebt je bong en je favoriete wiet tevoorschijn gehaald en je bent klaar om te roken. Maar waar moet je nu beginnen? Maak je niet druk; we zijn allemaal ooit ergens begonnen. Ben je een beginner of lees je dit artikel om je geheugen op te frissen? Je ontdekt hier vast waardevolle informatie over hoe je succesvol een bong klaarmaakt. Het lijkt in het begin misschien een beetje spannend, maar met ons handige advies komt het helemaal goed.

1. Vul de bong met water

Gebruik Bong: Vul bong met water

Vul je bong allereerst met vers water. Meestal giet je het er van bovenaf in door het mondstuk. Zorg ervoor dat het einde van de downstem ongeveer 2-3cm onder water staat.

Sommige uitgebreidere bongs zijn uitgerust met een percolator. Deze heeft de vorm van een schijf, spiraal, ronde koepel, etc. Je vindt deze in de kamer of bijbehorende onderdelen van de bong. Een percolator biedt extra filtering en koelt de rook sterker af. Vul deze ook met water en verzeker dat alle luchtgaten zijn afgedicht. Afhankelijk van hoe chique je bong is, is het soms handig de handleiding te lezen om dit correct te doen.

Optioneel: Vul je bong met ijs

Het is ook mogelijk ijsblokjes in het water te doen als je dat wilt. Dit koelt de rook nog verder af, wat je longen minder belast. Sommige bongs hebben ook speciale inkepingen waar ijsblokjes in passen.

Gerelateerd artikel

Wat Is Een Ice Bong?

2. Vermaal je wiet

Gebruik Bong: Vermaal wiet

Om je bowl te vullen, vermaal je eerst je cannabistoppen. Vul je grinder met je stash en vermaal het tot een gemiddeld-fijne consistentie. Heb je geen grinder? Het is ook mogelijk met je vingers of een schaar, maar het resultaat laat dan wel te wensen over.

3. Stop een gaasje in de bowl

Gebruik Bong: Stop gaasje in bowl

Vaak heb je ook een gaasje nodig. Dit voorkomt namelijk dat stukjes gemalen wiet in de downstem vallen. Gebruik je geen gaasje? Dan is het verstandig om grotere stukjes gemalen cannabis op de bodem te leggen, net boven het gaatje. Dit voorkomt dat er kleinere stukjes doorheen vallen.

4. Vul de bowl met wiet

Gebruik Bong: Vul bowl met wiet

Doe wat gemalen cannabis in je hand en stop dit losjes in de bowl. Idealiter vul je de bowl bijna helemaal, maar wel zodanig dat het los genoeg ligt om comfortabel te kunnen inhaleren. Als je echt moet zuigen, heb je het te veel aangedrukt.

Soms is het handig de bowl te verwijderen om deze te vullen. Zodra hij klaar is voor gebruik, plaats je hem weer terug op de bong. Sommigen vullen de bowl echter liever direct. Dit mag je dan ook helemaal zelf bepalen.

5. Pak de bong op

Gebruik Bong: Pak bong op

Pak de kamer van je bong stevig vast met je niet-dominante hand. Zet de basis op een vlak oppervlak als je meer ondersteuning wenst. Ben je wat ervarener? Dan is het mogelijk de basis op je dij te laten rusten of tussen je benen als je zit. Als je dapper bent, kun je de bong ook gewoon in je hand houden zonder ondersteuning. Wees dan echter wel extra voorzichtig.

6. Bedek het carb-gat

Gebruik Bong: Bedek carb-gat

Heeft je bong een carb-gat? Bedek dit dan met je vinger. Als je dit niet doet, zuig je alleen lucht in de bong, geen rook.

7. Zet de bong aan je lippen en steek de bowl aan

Gebruik Bong: Zet de bong aan lippen en steek bowl aan

Plaats je mond op het mondstuk van de bong. Oefen lichte druk uit, zodat je het mondstuk goed afdicht. Het is verstandig je lippen een beetje te tuiten, zoals bij een zoen. Zorg voor een goede verzegeling om het inhaleren van de rook te vergemakkelijken.

Met je vrije hand steek je een lucifer of doe je een aansteker aan. Houd de vlam bij de rand van de bowl en inhaleer tegelijkertijd. Zo trek je het vlammetje naar beneden, wat leidt tot ontbranding van je wiet.

Tip: Als je de hoeveelheid chemicaliën van het roken van cannabis wilt verminderen, is het mogelijk een natuurlijke hemp wick te gebruiken in plaats van een aansteker. Gebruik deze lont om je bong aan te steken. Zo inhaleer je geen ongezonde stoffen, zoals butaan!

8. Haal de vlam weg

Gebruik Bong: Haal vlam weg

Je hoeft de vlam slechts een paar seconden bij je wiet te houden, terwijl je langzaam inhaleert. Als je wiet brandt, haal je het vlammetje weg. Blijf echter wel inhaleren. Je bowl brandt zolang je er lucht doorheen zuigt. Houd alles cool en ontspannen. Je hoeft niet te inhaleren tot je buiten adem bent om de bong met rook te vullen.

9. Laat het carb-gat los en inhaleer

Gebruik Bong: Laat carb-gat los en inhaleer

Haal nu je vinger van het carb-gat. Zit er geen gat in je bong? Verwijder dan de bowl, zodat je in staat bent de rook te inhaleren.

10. Blaas direct uit

Gebruik Bong: Blaas direct uit

Blaas uit. Je hoeft de rook niet in je longen vast te houden. Uit onderzoek blijkt dat je de actieve stoffen in cannabis direct opneemt. Het vasthouden van de rook biedt dus geen voordeel. Dit in tegenstelling tot wat stoners soms beweren.

11. Doorgeven die bong!

Gebruik Bong: Doorgeven die bong!

Voordat je de bong doorgeeft, moet je deze ontdoen van de oude rook die mogelijk in de kamer is achtergebleven. Vervolgens geef je de waterpijp door of zet je deze weer op tafel.

Goede Omgangsvormen

Goede Omgangsvormen

Deel je een bong met anderen? Dan is het beleefd om het mondstuk schoon te maken met een tissue of handdoek na elk trekje. Ook als je met vrienden rookt; ze zullen een klef mondstuk vast niet waarderen.

Steek niet de gehele bowl aan als het je beurt is, maar slechts een klein hoekje. Dit noemen we ook wel "cornering". Houd de vlam voorzichtig boven de rand van de bong, zodat slechts een klein beetje wiet het vlammetje raakt. Dit voorkomt onnodige verschroeiing en zo krijgt iedereen in de rookkring een vers deel van de wiet. Het in vuur en vlam zetten van alle cannabis, als een of andere Neanderthaler, is onbeschoft. Mogelijk ben je dan een persona non grata bij de volgende rooksessie.

Het is ook een goede gewoonte om de bong te reinigen als er uitsluitend as over is. In dit geval geef je de waterpijp niet aan de volgende gebruiker, maar aan de persoon die de volgende ronde voorbereidt.

Tips & Trucs

Gebruik Bong: Tips & Trucs

Bij het roken van een bong wordt het water snel bruin. Dit ruikt ook niet prettig. Voor de beste smaak, vervang je het water na zo'n 10 hijsjes. Dit maakt de bong ook makkelijker te reinigen als het moment daarvoor gekomen is. Er hoopt dan namelijk minder hars op.

Heb je altijd een hoestbui bij het inhaleren? De kans bestaat dan dat je te snel of te veel inhaleert. Probeer wat relaxter te werk te gaan. Inhaleer langzaam en blaas zorgvuldig uit of neem kleinere trekjes. Soms duurt het even voordat je went aan het roken van een bong, dus maak je geen zorgen. Het helpt ook als je ijswater gebruikt. Dit vermindert een ruw gevoel.

En wat te denken van variaties op het water in je bong? Sommige mensen voegen bijvoorbeeld citroenschillen toe. Anderen gebruiken thee, Gatorade of rode wijn met een laag alcoholpercentage om de ervaring meer smaak te geven. Houd er echter rekening mee dat niet alle alternatieven veilig of gezond zijn. Vervang je bongwater bijvoorbeeld niet door sterke alcoholische drank. Dit is slecht voor je gezondheid en mogelijk gevaarlijk. En als je suikerhoudende drank gebruikt, is het verstandig je bong grondig te reinigen voordat je hem weer gebruikt.

Gerelateerd artikel

Top 10 Alternatieven Voor Bongwater

Laat je niet intimideren door een bong. De verschijning ervan is misschien indrukwekkend, maar bongs verwennen je met een heerlijke en soepele rookervaring. Hoog tijd om zelf een bong te scoren!

Steven Voser
Steven Voser
Steven Voser is een onafhankelijke cannabisjournalist met meer dan zes jaar ervaring in het schrijven over alles omtrent wiet: hoe je het kweekt, hoe je er optimaal van geniet, maar ook de groeiende industrie en het onduidelijke juridische landschap eromheen.
Bronnen
  • Huestis MA, Henningfield JE, & Cone EJ. (1992 Sep-Oct). Blood cannabinoids. I. Absorption of THC and formation of 11-OH-THC and THCCOOH during and after smoking marijuana. - PubMed - NCBI - https://www.ncbi.nlm.nih.gov
Headshop Producten
Zoeken in categorieën
of
Zoeken