Blog
Hoe Gebruik Je Een Bong?
6 min

Hoe Gebruik Je Een Bong?

6 min

Een bong ziet er misschien imponerend uit, maar het gebruik ervan is eigenlijk vrij eenvoudig (als het hoesten eenmaal voorbij is) Leer hier hoe je een bong gebruikt!

De meeste stoners hebben wel eens een bong gerookt. Sommige mensen vinden het maar niks, terwijl anderen er geen genoeg van krijgen.

In dit artikel zoomen we in op deze interessante rookaccessoires. We bespreken hoe je een bong gebruikt en daarnaast vind je wat handige tips, trucs en belangrijke omgangsvormen.

Wat is een bong precies?

Wat is een bong precies?

Een bong is een apparaat om wiet mee te roken. Het filtert de rook met behulp van water. Deze filtratie koelt de rook af en verwijdert tot op zekere hoogte de scherpte van de rook. Een bong wordt ook wel een waterpijp genoemd.

Dan zijn er ook nog bubblers, die op een vergelijkbare manier werken. Een bubbler heeft echter geen verwijderbare downstem/bowl. Dit maakt het rookproces iets anders, maar uiteindelijk komt het op hetzelfde neer.

Je kunt een bong in allerlei soorten en maten kopen. Ze worden van verschillende materialen gemaakt, zoals borosilicaatglas. Sommige modellen hebben soms extra filteronderdelen zoals percolators, terwijl anderen eenvoudiger zijn. Bongs kunnen variëren van betaalbaar en functioneel tot ongelooflijk duur en vol en met toeters en bellen, waarvan sommige stoners beweren dat ze absoluut noodzakelijk zijn.

Gerelateerd artikel

Waarom Bongs Verschillende Vormen Hebben

Hoe werkt een bong?

Hoe werkt een bong?

Gelukkig werkt een bong heel eenvoudig. Stop je wiet in de bowl, houd er een vlam tegen en adem in via het mondstuk. Terwijl je inademt, trekt dit de lucht door de bong, waardoor de vlam in de bowl wordt getrokken en de wiet verbrandt. De rook wordt vervolgens langs de downstem door de waterkamer naar beneden getrokken. Daar wordt de rook gefilterd en gekoeld, en komt het uiteindelijk vervolgens via de hals in je mond terecht.

Om de rook uit de bong naar je longen te trekken, moet je frisse lucht kunnen aanzuigen. Bij sommige bongs gaat dit via een extra gaatje (carb-gat) aan de zijkant. Dek het carb-gat af met een vinger terwijl je de rook naar binnen trekt, en laat vervolgens los wanneer je wilt inhaleren. Bij andere bongs kun je dit doen door de bowl/downstem eruit te trekken.

Verschillende onderdelen van een bong

Elke bong is weer iets anders, maar ze delen enkele basiskenmerken. Deze zijn:

 • Waterkamer
 • Hals
 • Mondstuk
 • Downstem
 • Bowl
 • Basis
 • Carb-gat (optioneel, maar heel gebruikelijk)

ANATOMY INFOGRAPHIC

ANATOMY INFOGRAPHIC

Hoe gebruik je een bong?

Hoe gebruik je een bong?

Oké, dus je hebt je bong en je favoriete wiet tevoorschijn gehaald en je bent klaar om te roken. Maar waar moet je nu beginnen? Maak je niet druk; we zijn allemaal ooit ergens begonnen. Ben je een beginner of lees je dit artikel om je geheugen op te frissen? Je ontdekt hier vast waardevolle informatie over hoe je succesvol een bong klaarmaakt. Het lijkt in het begin misschien een beetje spannend, maar met ons handige advies komt het helemaal goed.

1. Vul de bong met water

Vul je bong allereerst met vers water. Meestal giet je het er van bovenaf in door het mondstuk. Zorg ervoor dat het einde van de downstem ongeveer 2-3cm onder water staat.

Sommige uitgebreidere bongs zijn uitgerust met een percolator. Deze heeft de vorm van een schijf, spiraal, ronde koepel, etc. Je vindt deze in de kamer of bijbehorende onderdelen van de bong. Een percolator biedt extra filtering en koelt de rook sterker af. Vul deze ook met water en verzeker dat alle luchtgaten zijn afgedicht. Afhankelijk van hoe chique je bong is, is het soms handig de handleiding te lezen om dit correct te doen.

Optioneel: Vul je bong met ijs

Je kunt eventueel wat ijsblokjes aan het water toevoegen. Hierdoor koelt de rook nog meer af en is het minder belastend voor je longen. Sommige bongs hebben ook speciale compartimenten of inkepingen aan de binnenkant om de ijsblokjes in te bewaren.

2. Vermaal je wiet

Vermaal je wiet

Om je bowl te vullen, vermaal je eerst je toppen. Vul je grinder met je stash en vermaal het tot een gemiddeld-fijne consistentie. Heb je geen grinder? Het is ook mogelijk met je vingers of een schaar, maar het resultaat laat dan wel te wensen over.

3. Stop een screen in de bowl

Vaak heb je ook een screen nodig. Dit voorkomt namelijk dat stukjes gemalen wiet in de downstem vallen. Als je een bowl zonder screen gebruikt, kun je het beste grotere stukken gemalen toppen op de bodem leggen, net boven het gaatje. Dit helpt voorkomen dat die kleinere, fijnere stukjes er doorheen vallen.

4. Vul de bowl met wiet

Doe wat gemalen wiet in je hand en stop dit losjes in de bowl. Idealiter vul je de bowl bijna helemaal, maar wel zodanig dat het los genoeg ligt om comfortabel te kunnen inhaleren. Als je echt moet zuigen, heb je het te veel aangedrukt.

Soms is het handig de bowl te verwijderen om deze te vullen. Zodra hij klaar is voor gebruik, plaats je hem weer terug op de bong. Sommigen vullen de bowl echter liever direct. Dit mag je dan ook helemaal zelf bepalen.

5. Pak de bong op

Pak de kamer van je bong stevig vast met je niet-dominante hand. Zet de basis op een vlak oppervlak als je meer ondersteuning wenst. Heb je wat meer ervaring? Dan is het mogelijk de basis op je dij te laten rusten of tussen je benen als je zit. Als je dapper bent, kun je de bong ook gewoon in je hand houden zonder ondersteuning. Wees dan echter wel extra voorzichtig.

6. Bedek het carb-gat

Bedek het carb-gat

Heeft je bong een carb-gat? Bedek dit dan met je vinger. Als je dit niet doet, zuig je alleen lucht in de bong, geen rook.

7. Zet de bong aan je lippen en steek de bowl aan

Plaats je mond op het mondstuk van de bong. Oefen lichte druk uit, zodat je het mondstuk goed afdicht. Het is het beste als je je lippen een beetje tuit, alsof je een zoen geeft. Zorg voor een goede verzegeling om het inhaleren van de rook te vergemakkelijken.

Steek met je vrije hand een lucifer of aansteker aan. Houd de vlam bij de rand van de bowl en inhaleer tegelijkertijd. Zo trek je het vlammetje naar beneden, wat leidt tot ontbranding van je wiet.

Tip: Als je de hoeveelheid chemicaliën van het roken van wiet wilt verminderen, is het mogelijk een natuurlijke hemp wick te gebruiken in plaats van een aansteker. Gebruik deze lont om je bong aan te steken. Zo inhaleer je geen ongezonde stoffen, zoals butaan!

Gerelateerd artikel

Hoe (En Waarom) Moet Je Hemp Wick Gebruiken?

8. Haal de vlam weg

Je hoeft de vlam slechts een paar seconden bij je wiet te houden, terwijl je langzaam inhaleert. Als je wiet brandt, haal je het vlammetje weg. Blijf echter wel inhaleren. Je bowl brandt zolang je er lucht doorheen zuigt. Houd alles cool en ontspannen. Je hoeft niet te inhaleren tot je buiten adem bent om de bong met rook te vullen.

9. Laat het carb-gat los en inhaleer

Laat het carb-gat los en inhaleer

Haal nu je vinger van het carb-gat. Zit er geen gat in je bong? Verwijder dan de bowl, zodat je de rook kunt inhaleren.

10. Blaas de rook direct uit

Blaas uit. Je hoeft de rook niet in je longen vast te houden. Uit onderzoek blijkt dat je de actieve stoffen in wiet direct opneemt. Het vasthouden van de rook biedt dus geen voordeel, in tegenstelling tot wat stoners soms beweren.

11. Doorgeven die bong!

Voordat je de bong doorgeeft, moet je deze ontdoen van de oude rook die mogelijk in de kamer is achtergebleven. Vervolgens geef je de bong door of zet je deze weer op tafel.

Het belang van bong etiquette

Het belang van bong etiquette

Het is hartstikke leuk om een bong met vrienden te delen. Er zijn echter een paar omgangsvormen om de ervaring voor iedereen te verbeteren:

 • Houd de bong schoon: voordat je de bong aan de volgende persoon doorgeeft, is het wel zo beleefd het mondstuk even schoon te vegen. Niemand wil een klef mondstuk voelen als het hun beurt is voor een trekje.
 • Maak de bowl schoon: als je de bowl leeg hebt gemaakt, verwijder dan eerst de as voordat je hem doorgeeft. Als jij het niet doet, moet iemand anders je troep opruimen - niet cool.
 • Verbrand niet alle wiet: als je bowls deelt, probeer dan slechts één kant van de toppen aan te steken als je de vlam bij de bowl houdt. Als je alles direct verkoolt, geniet de persoon na jou van verbrande trekken.
 • Vul de waterkamer regelmatig bij: als je merkt dat de smaak wat smerig wordt, neem dan het initiatief om de kamer leeg te maken en opnieuw met vers water te vullen.

Gerelateerd artikel

Hoe Maak Je Je Bong Schoon?

Kun je ziek worden van een bong?

Vieze bongs smaken en ruiken echt verschrikkelijk. Als je een vieze bong gedurende meerdere sessies blijft roken, wordt je rookervaring er niet beter van.

Ten eerste moet je het water meerdere keren per sessie verversen, als dat mogelijk is. Als dit niet lukt, vervang het dan in ieder geval aan het begin van elke nieuwe sessie. Maak alle onderdelen regelmatig schoon, met warm water en bong cleaner. Gebruik een pijpenrager om de downstems te schrobben.

Het is ongebruikelijk dat je echt ziek wordt van een smerige bong, maar je kunt wel misselijk worden van die vreselijke smaak, soms met braken tot gevolg.

Tips & trucs voor het gebruik van een bong

Tips & trucs voor het gebruik van een bong

Hieronder vind je een aantal geweldige tips als je uit een bong wilt roken. Deze maken je leven makkelijker en je rookervaring een stuk prettiger.

Vervang het water in je bong regelmatig

Zoals (inmiddels meerdere keren) vermeld, moet je je bongwater zo vaak mogelijk vervangen. Dit is verreweg de gemakkelijkste manier om de rookervaring prettig te houden. Hoe vaker je het water ververst, hoe langer het duurt voordat de bong zelf vies wordt. Wanneer je dit regelmatig doet, bespaart het je op termijn meer werk!

Neem kleinere trekken

Het is verleidelijk om lange, diepe trekken te nemen, maar beter doe je dit niet. Een te intense stone is zo gebeurd, dus probeer dit te vermijden.

Met kleinere trekken zul je vast meer genieten en ze zijn sterk genoeg! Als je later meer wilt roken, kun je dat natuurlijk gewoon doen.

Probeer alternatieve vloeistoffen

Water is over het algemeen de beste vloeistof voor een bong. Toch zweren sommige mensen bij andere vloeistoffen. Sommigen houden van sap, anderen van sportdrankjes en weer andere waaghalzen gaan voor wijn! Experimenteer en ontdek wat jij lekker vindt smaken.

Houd wel rekening met het volgende. Suikerhoudende dranken maken je bong veel sneller vies. Koolstofhoudende drankjes laten gas vrijkomen als je de rook naar binnen trekt, waardoor het veel moeilijker wordt om goede trekken te nemen.

Kies de bong die bij je past

Kies de bong die bij je past

Het roken van een bong is leuk, maar is niet voor iedereen weggelegd. Als je 's avonds gewoon een milde, toegankelijke high wilt, is een ouderwetse joint of spliff nog steeds de beste optie. Bewaar die bong voor momenten waarop je echt zwaar stoned wilt worden.

Als je voor het eerst een bong koopt, begin dan met een goedkope bong van acryl. Deze zijn heel betaalbaar, vaak van degelijke kwaliteit en bijna onverwoestbaar. Als later blijkt dat het roken uit een bong niets voor jou is, heb je in elk geval geen maandsalaris uitgegeven. Veel plezier!

Steven Voser
Steven Voser
Steven Voser is een onafhankelijke cannabisjournalist met meer dan zes jaar ervaring in het schrijven over alles omtrent wiet: hoe je het kweekt, hoe je er optimaal van geniet, maar ook de groeiende industrie en het onduidelijke juridische landschap eromheen.
Bronnen
 • Huestis MA, Henningfield JE, & Cone EJ. (1992 Sep-Oct). Blood cannabinoids. I. Absorption of THC and formation of 11-OH-THC and THCCOOH during and after smoking marijuana. - PubMed - NCBI - https://www.ncbi.nlm.nih.gov
Headshop Producten
Zoeken in categorieën
of
Zoeken