Blog
Hoe Vaak Moet Je Het Water In Je Bong Vervangen?
4 min

Hoe Vaak Moet Je Het Water In Je Bong Vervangen?

4 min

Het is een vervelend klusje, maar het water in je bong regelmatig verversen, maakt een wereld van verschil bij het gebruik ervan. Je geniet namelijk van betere smaken en zijdezachte trekken. Bovendien gaat je bong langer mee. Lees verder en ontdek alles wat je moet weten over het verversen van het water in je bong.

Heb je ooit een trek van een bong genomen om vervolgens een muffe, smerige en ronduit nare smaak te proeven? Als het water in je bong in slootwater veranderd is, kan dit jouw perfect geplande rooksessie behoorlijk verwoesten. In dit artikel bekijken we hoe vaak je het water van je bong moet verversen om ervoor te zorgen dat je het meeste plezier uit je wiet haalt.

Waarom heeft een bong water nodig?

Waarom Heeft Een Bong Water Nodig?

Waarom zit er eigenlijk water in een bong? In principe fungeert het water als een filter voor de rook van je wiet; het verwijdert bepaalde schadelijke stoffen en voorkomt dat as in je mond en longen belandt. Wanneer wiet verbrandt, komen er namelijk honderden secundaire giftige en kankerverwekkende stofjes vrij, die bij het inhaleren in je longen kunnen belanden. Hoewel het water in je bong niet al deze schadelijke bijproducten eruit filtert, zorgt het in het algemeen wel voor een meer zuivere rook. Bovendien koelt het water de rook af voordat het je mond bereikt. Dat vergemakkelijkt het inhaleren en is minder irriterend voor je longen.

Hoelang kan het water in mijn bong blijven?

Er is geen definitief antwoord op deze vraag, omdat je water natuurlijk zolang in je bong kunt laten als je wilt. Uiteindelijk komt dit neer op persoonlijke voorkeur en hygiëne! Toch is het een goede gewoonte het water na elke sessie te vervangen. Je bong blijft schoner en bovendien geniet je van meer smakelijke trekken.

Wat zijn de voordelen van het verversen van het water in je bong?

Wat Zijn De Voordelen Van Het Verversen Van Het Water In Je Bong?

Als je het water in je bong met regelmaat vervangt, pluk je daar de vruchten van. Het verbetert namelijk de smaak van je wiet en voorkomt ziekteverwekkers. Je doet jezelf en je stash er geen plezier mee als je dit klusje uitstelt. We noemen een aantal redenen waarom je het water in je bong vaak moet verversen:

Betere smaak

Zonder de aanwezigheid van oud, smerig in je water in je bong kun je echt van alle nuances en fijne smaken van je favoriete soorten genieten. Fris water verwijdert talloze verontreinigingen zonder een negatieve impact op het bijzondere smaakprofiel van je wiet.

Geen bacteriën

Als je oud water in je bong laat zitten, ontstaat de perfecte voedingsbodem voor allerlei bacteriën. Het kan zelfs tot schimmelgroei leiden, waar niemand op zit te wachten! Niemand wil rook inademen, gefilterd door water vol bacteriën. Zelfs als je er niet ziek van wordt, is het nog steeds behoorlijk ranzig!

Het verlengt de levensduur van je bong

Door goed voor je bong te zorgen, zul je er langer mee doen. Als je het water vaak ververst, blijft je bong vrij van vlekken. Ook zal het schoonmaken en onderhoud over het algemeen veel gemakkelijker zijn.

Betere filtratie

Dit ligt voor de hand, maar schoon water filtert beter dan water waar as, plantaardig materiaal en verschillende giftige bijproducten in zitten.

De bong ziet er beter uit

Je glaswerk gaat niet alleen langer mee, maar ziet er ook een stuk aantrekkelijker uit. Met een bong zonder vlekken of rioolwater zullen jij en je vrienden de schoonheid van de bong en de inhoud ervan beter waarderen.

Gerelateerd artikel

Hoe Maak Je Je Bong Schoon?

Wanneer moet je het water van je bong verversen?

Wanneer Moet Je Het Water Van Je Bong Verversen?

Zoals vermeld, is het een goede gewoonte het water in je bong na elke rooksessie te verversen. Als dat niet lukt, zijn er een aantal duidelijke tekenen die aangeven dat de vloeistof een opfrisbeurt kan gebruiken. Ons advies is om het water in je bong te vervangen voordat je deze tekenen herkent. Maar hieronder zijn enkele aanwijzingen dat het hoog tijd is de handen uit de mouwen te steken.

Vieze geur

Vieze Geur

Oud water in je bong barst van de bacteriën. Het is dus geen verrassing dat dit tot een vieze geur leidt. Ruikt je bong naar een afvoerputje? Dan is het hoog tijd voor een grondige schoonmaakbeurt en fris water.

Ophoping van hars

Er zijn fanatiekelingen die de opgehoopte hars uit de bong schrapen om het te roken. Sla dat maar even over. Als je zwarte of bruine hars ziet in een deel van je bong, vooral in de waterkamer, is het tijd voor een flinke schoonmaakbeurt.

Schimmel

Schimmel

Stilstaand water ontwikkelt uiteindelijk schimmel. Daarom is het verstandig om snel te handelen en je rookwaar goed en grondig schoon te maken. Bacteriën en schimmels horen niet thuis in een bong die je vaak gebruikt en al helemaal niet in de longen en monden van jou en je vrienden.

Bruin water

Bruin water is het duidelijkste visuele teken. Het ziet er onaantrekkelijk uit en moet zo snel mogelijk aangepakt worden. Deze verkleuring wordt veroorzaakt door de hars en teer die in de rook van je wiet aanwezig zijn. Het maakt vlekken op je bong en bevordert de groei van allerlei ziekteverwekkers.

Kun je ziek worden van het water in je bong?

Kun Je Ziek Worden Van Het Water In Je Bong?

Absoluut! Smerig water in je bong bevat allerlei soorten bacteriën en andere narigheid. Dit wil je toch niet in je lichaam hebben? Het is dus heel verstandig je water vaak te vervangen. En dan hebben we het nog niet over het drinken van het water in je bong gehad! Vergelijk dit met het opeten van het filter van een opgerookte sigaret. Klinkt dat als een lekker hapje?

Tips om het meeste uit je ervaring te halen

We hebben verschillende redenen besproken waarom je het water in je bong vaak moet vervangen. Daarmee is het tijd om uit te vinden hoe je de rookervaring met een bong kunt optimaliseren. Hier zijn enkele suggesties om heerlijk gefilterde trekken te krijgen uit een schone rookaccessoire.

Gebruik Briljant Bong Water

Gebruik Briljant Bong Water

Dit handige product van het team van Zamnesia is ideaal om je bong in topconditie te houden. Voeg voor je volgende rooksessie een beetje Brilliant Bong Water toe aan je rig, en je hoeft je geen zorgen te maken over ophoping van hars of as! Na gebruik, giet je de vloeistof eruit en heb je een sprankelend schoon apparaat.

Gebruik een actief koolfilter

Je kunt altijd overwegen om een actief koolfilter aan je bong toe te voegen. Dit apparaat zit tussen de downstem en de bowl en fungeert als een extra filterlaag voordat de rook het water raakt. Perfect voor het verwijderen van bepaalde verontreinigingen.

Gebruik een pre-cooler

Gebruik Een Pre-Cooler

Een pre-cooler filtert de rook door een extra met water gevulde kamer. Dit betekent dat het grootste deel van het residu van de rook in de pre-cooler wordt opgeslagen, waardoor de hoofdkamer van je bong minder wordt aangetast.

Gebruik gedestilleerd water

Gebruik Gedestilleerd Water

Het gebruik van gedestilleerd water is ook een goede optie voor bongs. Dit zuivere water vermindert de hoeveelheid onzuiverheden en ongewenste stoffen in je bong. Hiermee geniet je aantoonbaar van schone en soepele trekken.

Houd je bong schoon en dan komt alles goed

Het is inmiddels vast wel duidelijk dat het belangrijk is je bong schoon te houden en het water regelmatig te verversen voor een bevredigende rookervaring. Als je het water laat staan, veroorzaakt dat alleen maar problemen. Investeer even wat tijd in een opfrisbeurt voor je rookapparatuur, zodat al je rooksessies zuiver en plezierig zijn!

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
Headshop Producten
Zoeken in categorieën
of
Zoeken