Blog
Bongs
6 min

Glas, Acryl, Siliconen Of Keramiek: Kies De Juiste Bong

6 min

Klein, groot, in de vorm van een draak - bongs hebben verschillende maten en vormen. Ze zijn kleurrijk, simpel of chique en soms zijn ze spotgoedkoop, maar er zijn ook peperdure exemplaren. Bongs zijn bovendien van uiteenlopende materialen vervaardigd en elk basismateriaal heeft zo z'n eigen voor- en nadelen.

WAT ZIJN DE BASISMATERIALEN VAN BONGS?

De vier basismaterialen voor bongs zijn acryl, siliconen, keramiek en glas. Wil je een bong aanschaffen? Dan is het handig de verschillen tussen deze materialen te kennen en wat ze te bieden hebben.

Gerelateerd artikel

Wat Zijn De Voordelen Van Een Bong?

1. ACRYL

acryl bong

Acryl bongs zijn verkrijgbaar in allerlei vormen en kleuren. Ze zijn lichtgewicht en duurzaam en breken dus niet zo snel. Het grootste voordeel van een acryl bong is dat deze in het lagere prijssegment valt. Dat komt dus goed uit als je geen cent te makken hebt.

Het vervelende nadeel van een acryl bong is de slechte smaak vergeleken met eentje van glas of keramiek. Continue en bovenmatige verhitting heeft tot gevolg dat het materiaal vreemde geurtjes afgeeft. Deze doen vaak afbreuk aan de rookervaring.

2. SILICONEN

Siliconen bongs

Siliconen bongs zijn sinds kort behoorlijk populair. Ze zijn gefabriceerd van hetzelfde weke en buigzame materiaal als harsdoosjes en in principe onverwoestbaar. Bovendien zijn ze lekker portable en fantastisch voor op reis. Een siliconen bong is ook bijzonder betaalbaar.

Siliconen bongs zijn zelden uitgerust met tierelantijntjes, zoals een percolator, omdat ze van zacht materiaal gemaakt zijn. Ook het uiterlijk is soms een factor. Een siliconen bong valt in het niet in vergelijking met de elegante, chique uitstraling van bongs van glas of keramiek.

3. KERAMIEK

Keramische bongs

Net als acryl bongs, zijn keramiek bongs verkrijgbaar is diverse vormen en maten. Ze zijn er daarbij in gevarieerde creatieve uitvoeringen. Denk aan de vorm van een paddenstoel, draak, tovenaar, vrucht of al het andere wat uit het brein van een ontwerper kan zijn ontsproten. Deze bongs zorgen voor geweldige gesprekken. En als ze uitgestald zijn, bijvoorbeeld op een boekenplank, trekken ze verder geen aandacht.

De rook van deze bongs smaakt daarbij beter dan van acryl bongs. Toch is keramiek niet zo duur. Hoewel een keramische bong ietwat duurzamer is dan een bong van glas, zijn deze bongs niet onverwoestbaar. Dat betekent dat als je ze hard laat vallen, ze naar alle waarschijnlijkheid breken.

4. GLAS

Glazen Bongs

Het staat buiten kijf dat een glazen bong superieur is bij deze rookmethode. Van alle verschillende types levert een glazen bong verreweg de zuiverste smaak en zachtste rook. Zelfs basic exemplaren zonder opsmuk kenmerken zich normalerwijze door een chique en luxueuze uitstraling.

Jammer genoeg zijn glazen bongs niet alleen de duurste die er zijn, maar vaak ook behoorlijk fragiel. Ze breken sneller dan een exemplaar van acryl en wegen soms ook nogal veel. De beste bongs op de markt zijn echter vaak gemaakt van superdik boriumsilicaat. Daarmee zijn ze soms in staat een val te overleven, terwijl een goedkope glazen bong in dat geval sowieso zou breken.

ACRYL, SILICONEN, KERAMIEK, GLAS - WAT JE DIENT TE WETEN

ACRYL, SILICONEN, KERAMIEK, GLAS - WAT JE DIENT TE WETEN

Nu we de uiterlijke kenmerken van elke soort bong hebben besproken, is het tijd ons te verdiepen in de specificaties van elk materiaal. Pas dan ben je in staat te beslissen welke bongs het best bij je levensstijl en budget passen.

1. ACRYL BONGS: ALS DE PRIJS EN DUURZAAMHEID CRUCIAAL ZIJN

De meest cannabisrokers die pas met een bong beginnen of met een beperkt budget, kiezen voor een bong van acryl. Dit materiaal is een soort kunststofvezel. Dat betekent dat het met gemak massaal geproduceerd kan worden. En dat maakt deze bongs een stuk goedkoper dan, laten we zeggen, glazen exemplaren. Het acrylplastic is tevens relatief stevig. Je hoeft je dus niet al te veel zorgen te maken over dat je bong breekt als je reist of hem deelt met vrienden. Gaat ie toch stuk? Dan kost het bovendien maar een schijntje om een nieuw exemplaar te kopen.

Een ander bijkomend voordeel van een acryl bong, behalve de betaalbare aanschafprijs, zijn de coole vormen en kleuren. De bongs hebben vaak dezelfde snufjes als een bong van glas, zoals een percolator of een ijsbakje, maar dan tegen een fractie van de kosten. Omdat bongs van acryl meestal doorzichtig zijn, is het ook makkelijk te constateren wanneer het tijd is voor een reinigingsbeurt.

Acryl BongsAcryl Bongs bekijken

Het allergrootste probleem is dat een bong van acryl de allerslechtste smaak genereert. Dit varieert, maar vaak zorgen deze bongs ervoor dat je wiet scherp smaakt. Dat is nadelig voor de bongervaring, waarbij je onaangename geurtjes krijgt als je het plastic verhit. Als je bovendien een bong van acryl koopt via bijvoorbeeld Marktplaats, weet je niet of er in het basismateriaal schadelijke stoffen zitten.

Hier willen we echter niet mee zeggen dat deze bongs geen plaatsje hebben veroverd onder cannabisliefhebbers. Veel cannabisrokers hebben een fijne bong van glas, die ze voor thuisgebruik bewaren voor de beste smaak en rook en daarnaast eentje van acryl, die geschikter is om mee te nemen naar een feest om te delen. 

2. SILICONEN: VOOR STONERS DIE ALLES BREKEN

Siliconen gebruiken we al langere tijd voor bak- en koekjesvormen en inmiddels is het materiaal ook populair in het cannabiswereldje. Omdat er niets aan blijft plakken, zijn siliconen een excellent basismateriaal voor harsdoosjes, maar er zijn nu ook bongs van.

Behalve dat ze een non-stick materiaal zijn, bieden siliconen het voordeel dat ze zo goed als onverwoestbaar zijn. Omdat het materiaal week en buigzaam is, net als rubber, is het zelfs mogelijk te voetballen met een dergelijke bong, zonder dat ie breekt. Dat maakt siliconen een goede keuze als je onhandige vrienden hebt die de boel altijd slopen - dit zijn perfecte bongs voor feestjes.

Omdat ze slap, licht en onverwoestbaar zijn, zijn siliconen bongs tevens uitermate geschikt als reisgezelschap. Ze zijn flexibeler dan exemplaren van acryl, dus het is gewoon mogelijk ze zorgeloos in je bagage of rugzak te proppen.

Siliconen BongsSilicone Bongs bekijken

Een ander groot voordeel van een siliconen bong is dat deze de smaak niet veel aantast. De bongs zijn dan wel niet zo superieur als die van glas, maar ze benaderen die standaard behoorlijk. Ook veroorzaken ze geen scherpe rook en geven ze niet zo'n "plasticsmaak" als een bong van acryl. Dat kan echter ook haast niet anders. Hoogwaardige siliconen bongs zijn namelijk gemaakt van voedselveilige siliconen die je tevens in de keuken gebruikt.

Wat betreft het reinigen van een siliconen bong, zijn er zowel voor- als nadelen. In tegenstelling tot glazen of acryl bongs zijn deze niet transparant. Het is dus niet echt mogelijk vast te stellen of ze een schoonmaakbeurt vereisen. Gelukkig zijn ze wel supermakkelijk schoon te maken. Het is zelfs mogelijk ze in de vaatwasser te doen!

De andere tegenvaller van siliconen bongs is dat ze minder mooi zijn. In tegenstelling tot glazen bongs en soms zelfs exemplaren van acryl, slepen ze geen designprijs in de wacht. Met een siliconen bong draait het allemaal om functionaliteit en flexibiliteit - en niet zozeer om schoonheid. Tevens hebben de bongs vaak, vanwege het zachte materiaal, geen extra snufjes, zoals een percolator. Siliconen bongs zijn doorgaans basic en simplistisch.

3. KERAMISCHE BONGS: VOOR ARTIESTEN EN GRAPJASSEN

Keramische bongs zijn fantastisch en heel leuk! Deze zijn er in de vormen van draken, schedels, marsmannetjes en alles wat je maar kunt bedenken. Wat dacht je van een paar lekkere hijsjes van een bong in de vorm van een gigantische penis? Of van het inhaleren van rook middels het achterste van een sexy vrouwenbeeldje? Oké, eventjes genoeg... We bedoelen alleen maar te zeggen dat je een hoop pret beleeft met zo'n bong. Lijkt je dat wat? Zet dan een keramisch stukje rookgerei bovenaan je boodschappenlijstje.

Keramische BongsKeramische Bongs bekijken

Veel keramische bongs zijn ware kunstwerkjes en staan mooi op de boekenplank of de schoorsteenmantel. De meeste zien eruit als een ornament of verzamelstuk. Toevallige voorbijgangers zien er meestal niet aan waar ze voor bedoeld zijn. Tenminste, niet direct.

Er zijn twee types keramische bongs. Het eerste type is uitgevoerd in dezelfde stijl als de meeste glazen en acryl exemplaren die je met water vult. Deze bongs zijn meestal voorzien van een downstem en bongkop die ook van keramiek zijn. Ze geven daarbij een behoorlijk aangename smaak en genereren boterzachte rook die bijna die van glazen bongs evenaart.

Gerelateerd artikel

Top 10 Alternatieven Voor Bongwater

Er zijn echter ook kleinere keramische bongs waar geen water in hoeft. Technisch beschouwd, zijn het eerder gewoon pijpen, waarmee je grotere hijsen neemt. Wees echter voorzichtig; de rook die deze kleine bongs genereren, is soms bijzonder heftig, maar ook behoorlijk heet.

Het nadeel van keramische bongs is hetzelfde als bij glazen bongs: naar alle waarschijnlijkheid breken ze als je ze te hard laat vallen. 

4. GLAZEN BONGS: VOOR DE WARE LIEFHEBBER

Tot slot zijn er de glazen bongs, die absoluut onovertrefbaar zijn! Laten we het er eens over hebben wat ze zo speciaal maakt en waarom het de moeite waard is er wat extra geld in te investeren.

Glas is een uniek materiaal dat mensen al eeuwenlang gebruiken. Wat het o.a. zo fantastisch maakt, is dat het niet-poreus is; bacteriën hebben weinig kans. Bovendien is het 100% reuk- en geur-neutraal. Daarmee is het niet alleen het beste materiaal voor voedsel, maar natuurlijk ook voor cannabis!

Glas voelt tevens glad aan en geleidt geen warmte, zoals metaal. Hoewel er een goede kans is dat je je lippen verbrandt aan een metalen pijp, gebeurt datzelfde niet zo snel met een glazen exemplaar.

Glazen BongsGlazen Bongs bekijken

Glas is in een reeks mooie modellen, vormen en structuren te verkrijgen. De unieke eigenschappen maken dat het te transformeren is tot dingen die niet mogelijk zouden zijn met andere materialen. In feite zien we glasblazers vaak als echte kunstenaars. En inderdaad, de beste glazen bongs worden met de hand gemaakt door een meesterglasblazer die z'n vak goed verstaat. Dit zijn geen bongs van massaproductie. Neem dus de volgende keer als je een kunstzinnig glazen exemplaar gebruikt, eventjes de tijd om het met vakmanschap verrijkte apparaat te waarderen.

Vanwege de benodigde expertise voor het maken van glazen bongs zijn ze tevens de duurste. En ondanks dat, breken ze makkelijk. Toch weten de meeste cannabisenthousiastelingen dat ze waar voor hun geld krijgen met een hoogwaardige bong van glas. Er is gewoonweg niets wat de zuivere smaak en algehele fantastische rookervaring evenaart. 

DE JUISTE BONG KIEZEN - WAT VOOR TYPE BEN JIJ?

DE JUISTE BONG KIEZEN

Glas, acryl, keramiek, siliconen - wat is de beste bong om te kopen? Meestal is de prijs de doorslaggevende factor. Vergeet echter niet dat goedkope acryl bongs soms slecht gemaakt zijn en dat de duurste exemplaren niet per se de beste zijn. Dus voordat je kiest, zou je wat productbeoordelingen moeten lezen en wellicht de mening van andere rokers moeten vragen.

Uiteindelijk komt het neer op welk consumententype je bent en wat je het meest waardeert. Geef je prioriteit aan de stijl, prijs, het prestige, de flexibiliteit of duurzaamheid? Gelukkig zijn er bongs voor elke smaak.

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
Headshop Producten
Zoeken in categorieën
of
Zoeken