Blog
Een Diepgaande Analyse Van Hoe Waterpijpen Werken
5 min

De Percolator: Wat Is Het En Wat Kun Je Ermee?

5 min

"Percolator" is een term die veel gebruikt wordt in de cannabis parafernalia industrie. Je hebt waarschijnlijk wel eens een dergelijke waterpijp gezien bij een vriend of op Instagram. Laten we eens bespreken hoe een percolator je bong sessie kan verbeteren.

Wat is een percolator?

WAT IS EEN PERCOLATOR?

In lekentaal is een percolator een soort glazen bong. Het wordt beschreven als een apparaat waarbij de rook gedwongen wordt zich op te delen in kleinere stromen. De meeste percolator bongs hebben meerdere kamers langs de hoofdschacht, met meer water en kleinere gaten.

De rook heeft zo langer nodig om je mond te bereiken, wat leidt tot een meer soepele ervaring. Als de percolator ook meerdere waterkamers heeft, wordt meer rook gefilterd. Daardoor koelt het nog verder af.

DE WERKING EN HET GEBRUIK VAN EEN PERCOLATOR

DE WERKING EN HET GEBRUIK VAN EEN PERCOLATOR

Als je nog nooit een percolator bong gezien hebt; hier een lesje natuurkunde. Het apparaat dwingt de lucht uit de bowl door kleine gaatjes. Hierdoor wordt de rook opgebroken in kleine belletjes in het water. Omdat er meerdere kleine rookbellen zijn, in plaats van een paar grote, komt meer rook in contact met het water. Hierdoor daalt de temperatuur sneller.

In combinatie met de langere reistijd van de rook, zorgt dit voor een meer zuivere, fris smakende rook. De meeste mensen zijn groot fan van deze methode. Het is dus zeker niet het zoveelste nutteloze gevaarte.

HEEFT HET INVLOED OP DE HIGH?

HEEFT HET INVLOED OP DE HIGH?

Heel kort: nee. Het gebruik van een percolator zorgt niet voor een daling of stijging van cannabinoïden. Sommige mensen beweren dat de high sterker voelt, maar dit komt waarschijnlijk omdat het gemakkelijker is er grotere hijsjes mee te nemen. Als er überhaupt al iets gebeurt, dan is dat een licht verlies van THC door de extra filtering. Zelfs dit is echter onwaarschijnlijk omdat THC niet in water oplosbaar is.

Gerelateerd artikel

Top 10 Sterkste En Meest Potentiële Cannabis Soorten

WAT ZIJN DE VOORDELEN?

De voordelen zijn uiteraard berucht. Zodra je eenmaal met een percolator gerookt hebt, voldoet het roken uit een traditionele bong niet langer meer. De rookervaring is aanzienlijk beter. Daarbij is de rook zachter en lekkerder. Dankzij de lagere temperatuur, kan je tong de terpenen ook gemakkelijker identificeren. Buiten het feit dat een percolator duurder is, kunnen we eigenlijk geen negatieve kenmerken noemen.

Hoe maak je een percolator bong schoon?

Hoe maak je een percolator bong schoon?

Een percolator-waterpijp schoonmaken, is iets ingewikkelder dan een gewone waterpijp reinigen. Maar geen zorgen! Om te beginnen, heb je de volgende dingen nodig:

Je hoeft je waterpijp alleen maar in een alcohol- en zoutrijke oplossing te dompelen. De alcohol zal helpen om de hars te scheiden van de componenten, evenals het schurende effect van het zout.

Demonteer de waterpijp en doe de onderdelen in je ziplock-zak met een zout en alcohol-oplossing. Leg het hoofdcompartiment van de waterpijp in de teil, ook in deze oplossing. Zorg dat het zout en de alcohol zo goed mogelijk verdeeld zijn over de kamer en de percolators, ook als dit betekent dat je wat isopropyl in de hals van de bong moet gieten. Laat het zo minstens vijftien minuten staan.

Maak met de keukenrol en de pijpenragers de moeilijk bereikbare plaatsen zo goed mogelijk schoon. Je kunt ook het mondstuk en de downstem afdekken en het geheel even schudden om het vuil los te maken, maar daarvoor heb je wel plasticfolie of speciale waterpijp-pluggen nodig. Weet wel: hoe meer moeite je er nu in stopt, hoe frisser je rook straks zal zijn!

Zoals alles wat met kleverige hars te maken heeft, zal vroeg handelen je leven veel makkelijker maken. Een regelmatige schoonmaakbeurt zal uiteindelijk minder moeite kosten dan wachten tot je bong helemaal verstopt zit en je hem nauwelijks meer schoon krijgt. Houd er ook rekening mee dat uitgebreidere percolators moeilijker schoon te maken zijn. Iets om op te letten bij je aankoop!

Welke soorten percolators zijn er?

Welke soorten percolators zijn er?

Hoewel percolators in wezen een eenvoudig concept zijn, zijn er verrassend veel verschillende soorten. Elke percolator vervult een gelijkwaardige functie, maar er zijn wel enkele kleine verschillen. Hieronder gaan we daar dieper op in.

Inline percolator

Dit is de meest voorkomende soort, en deze percolators zijn er in de vorm van op zichzelf staande features in eenvoudige bongs, maar ook als onderdeel van een breder netwerk van percolators in geavanceerdere modellen. Ze lopen van de onderkant van de downstem horizontaal richting de kamer van de bong. Deze percolators bevatten een heleboel gaatjes die de rook verspreiden wanneer die in het water komt, waarmee ze voor afkoeling en filtratie zorgen.

Boom-percolator

Hoewel dit kan variëren, hebben boompercolators meestal tussen de één en acht 'armen'. Kleinere modellen hebben vaak twee of drie, terwijl uitgebreide modellen er meestal acht hebben. Hoe meer armen, des te groter de complexiteit binnenin de waterpijp, en des te duurder het model. Het voordeel is dat het er niet alleen cool uitziet, maar dat je ook een heleboel diffusie krijgt.

Binnenin het hoofdcompartiment van de waterpijp bevindt zich een reeks 'takken', elk met meerdere gleuven, en deze hangen onder een baldakijnachtige koepel. Het is dit kenmerk waaraan deze percolators hun naam danken. Het nadeel van deze complexiteit is dat ze moeilijk schoon te maken zijn, dus het is belangrijk om ze niet te vuil te laten worden. Maar als je ze goed schoon houdt, kunnen ze geweldige diffusie bieden.

Showerhead percolator

Deze percolators hebben hun naam te danken aan hun vorm, en werken op vrijwel dezelfde manier als conventionele douchekoppen. De rook gaat door een buis naar boven, waar zich een schijf met vele gaatjes bevindt. De rook wordt hierdoorheen geperst, waardoor je hijs zachter en koeler wordt.

Deze percolators zijn populair, omdat ze doeltreffend, gemakkelijk te vervaardigen en eenvoudig schoon te maken zijn. Ze zijn daarbij makkelijk en tegen redelijke prijzen te vinden.

Matrix percolator

Deze coole naam is gegeven aan wat in feite een stapel showerhead percolators is. Door de ene op de andere te plaatsen, krijg je een vermenigvuldigde diffusie en ongelooflijk zachte hijsjes. Dit zijn misschien wel de beste die er zijn.

Het nadeel? Ze zijn moeilijk schoon te maken, dus het is de moeite waard om ervoor te zorgen dat ze niet met hars verstopt raken!

Downstem met diffuser

Hierbij zit de percolator in de downstem, in plaats van in de bong zelf. De rook wordt dus onmiddellijk verspreid, en komt daarna in de waterkamer terecht waar het verder wordt gefilterd en gekoeld.

Honeycomb percolator

Ook dit zijn supergoede percolators. Deze bieden ongelooflijk zachte rook en zien er tegelijkertijd prachtig uit. Misschien wel het neusje van de zalm. In tegenstelling tot andere geavanceerde percolators, zijn deze vrij eenvoudig: een honingraatvormige schijf zit in de kamer van de bong. De complexiteit zit 'm in het aantal en de dichtheid van de gaatjes. Een schijf kan wel honderd of meer gaatjes hebben, die een ongeëvenaarde diffusie bieden. Bovendien kun je meerdere honingraatpercolators op elkaar stapelen, waardoor de diffusiecapaciteit nog groter wordt.

Omdat de gaatjes zo klein zijn, raken ze gemakkelijk verstopt. En ze kunnen moeilijk schoon te maken zijn als dit eenmaal het geval is. Dus als je een honingraatpercolator gaat gebruiken, is het essentieel om deze regelmatig te reinigen!

'Fritted disc' percolator

Deze percolators zijn in wezen kant-en-klare gestapelde honeycomb percolators. Ze bieden een krachtige diffusie, maar kunnen moeilijk schoon te maken zijn als er veel hars in komt. Dus ook hier geldt: consequent schoonmaken is essentieel.

Turbine percolator

Dit zijn misschien wel de coolste percolators die er zijn.

Door hun vorm trekken ze het water langs de zijkanten omhoog en creëren ze een cycloon of draaikolk in het midden van de bong. Dit ziet er niet alleen episch uit, maar zorgt ook dat de rook maximaal wordt blootgesteld aan de koelende effecten van het water. Al met al een visueel spektakel en soepele hijsjes gegarandeerd!

Spiraal-percolator

Wat functionaliteit betreft, werken spiraalvormige percolators ongeveer net zoals boompercolators. Het belangrijkste verschil is de vorm. Zoals de naam al suggereert, zit er hierbij een spiraal in het hoofdcompartiment van de bong, als een slang die op het punt staat toe te slaan. Deze percolators bieden daarmee niet alleen geweldige diffusie, maar misschien ook wel de soepelste trekken ooit!

Faberge egg percolator

Deze percolators zijn zeldzaam, en er hangt een klein mysterie omheen. Deze 'faberge ei'-percolators, die vaak gaten bevatten in de vorm van Zwitserse kaas, fungeren in wezen als een waterpijp in een waterpijp, waarbij ze voorkomen dat de rook in contact komt met lucht, zodat de rook beter wordt gefilterd voordat deze je longen bereikt.

Faberge egg percolators werken meestal samen met andere soorten percolators, in plaats van op zichzelf te staan. Niettemin, als er eentje in je bong zit, zal iedereen onder de indruk van je rig zijn!

Percolators: wat zijn de voordelen?

Percolators: wat zijn de voordelen?

Als je nog nooit een waterpijp hebt gebruikt, vraag je je misschien af wat het nut is van al die verschillende soorten percolators. Je vraagt je wellicht zelfs af of een percolator überhaupt wel nodig is.

Hoewel ze zeker niet noodzakelijk zijn, zullen ze je rookervaring wel verbeteren. Vooral als je wiet en concentraten van topkwaliteit rookt of dabt. Hoe zachter je je hijs kunt krijgen, hoe meer je de talloze smaken van de terpenen van je rookwaar kunt ontketenen.

Wat betreft de verschillende soorten percolators: de beste manier om erachter te komen wat voor jou het beste is, is door ze uit te proberen. Als je nog niet eerder een waterpijp hebt gerookt, begin dan met een eenvoudige en goedkope optie, en neem er eentje die je gemakkelijk kunt schoonmaken. Wanneer je niet bereid bent om regelmatig schoon te maken, zullen de complexere percolators snel een teleurstelling vormen. Hoe dan ook, als je een waterpijp wilt roken, kan een percolator de ervaring heel veel beter maken!

Luke Sumpter
Luke Sumpter
Luke Sumpter heeft een diploma in de Klinische Gezondheidswetenschappen en een passie voor het kweken van planten. Inmiddels werkt hij al zeven jaar als professioneel journalist en schrijver op het gebied van cannabis en de wetenschap.
Headshop Producten
Zoeken in categorieën
of
Zoeken