Blog
Een Diepgaande Analyse Van Hoe Waterpijpen Werken
3 min

De Percolator: Wat Is Het En Wat Kun Je Ermee?

3 min

"Percolator" is een term die veel gebruikt wordt in de cannabis parafernalia industrie. Je hebt waarschijnlijk wel eens een dergelijke waterpijp gezien bij een vriend of op Instagram. Laten we eens bespreken hoe een percolator je bong sessie kan verbeteren.

WAT IS EEN PERCOLATOR?

In lekentaal is een percolator een soort glazen bong. Het wordt beschreven als een apparaat waarbij de rook gedwongen wordt zich op te delen in kleinere stromen. De meeste percolator bongs hebben meerdere kamers langs de hoofdschacht, met meer water en kleinere gaten.

De rook heeft zo langer nodig om je mond te bereiken, wat leidt tot een meer soepele ervaring. Als de percolator ook meerdere waterkamers heeft, wordt meer rook gefilterd. Daardoor koelt het nog verder af.

DE WERKING EN HET GEBRUIK VAN EEN PERCOLATOR

DE WERKING EN HET GEBRUIK VAN EEN PERCOLATOR

Als je nog nooit een percolator bong gezien hebt; hier een lesje natuurkunde. Het apparaat dwingt de lucht uit de bowl door kleine gaatjes. Hierdoor wordt de rook opgebroken in kleine belletjes in het water. Omdat er meerdere kleine rookbellen zijn, in plaats van een paar grote, komt meer rook in contact met het water. Hierdoor daalt de temperatuur sneller.

In combinatie met de langere reistijd van de rook, zorgt dit voor een meer zuivere, fris smakende rook. De meeste mensen zijn groot fan van deze methode. Het is dus zeker niet het zoveelste nutteloze gevaarte.

HEEFT HET INVLOED OP DE HIGH?

HEEFT HET INVLOED OP DE HIGH?

Heel kort: nee. Het gebruik van een percolator zorgt niet voor een daling of stijging van cannabinoïden. Sommige mensen beweren dat de high sterker voelt, maar dit komt waarschijnlijk omdat het gemakkelijker is er grotere hijsjes mee te nemen. Als er überhaupt al iets gebeurt, dan is dat een licht verlies van THC door de extra filtering. Zelfs dit is echter onwaarschijnlijk omdat THC niet in water oplosbaar is.

Gerelateerd artikel

Top 10 Sterkste En Meest Potentiële Cannabis Soorten

WAT ZIJN DE VOORDELEN?

De voordelen zijn uiteraard berucht. Zodra je eenmaal met een percolator gerookt hebt, voldoet het roken uit een traditionele bong niet langer meer. De rookervaring is aanzienlijk beter. Daarbij is de rook zachter en lekkerder. Dankzij de lagere temperatuur, kan je tong de terpenen ook gemakkelijker identificeren. Buiten het feit dat een percolator duurder is, kunnen we eigenlijk geen negatieve kenmerken noemen.

VERSCHILLENDE TYPES PERCOLATOREN

VERSCHILLENDE TYPES PERCOLATOREN

Percolatoren zijn er in meerdere vormen. Laten we beginnen met de klassieker: de percolator bong. Zoals we hierboven hebben beschreven, is dit een apparaat waarbij de kamer niet bestaat uit een dikke, open buis. Het heeft segmenten met water en kleinere buizen, die de rook dwingen zich op te delen in kleine belletjes. De percolator is geïntegreerd in de glazen bong en kan dus niet worden verwijderd of vervangen.

Een andere interessante percolator is de downpipe. Je kunt deze met een percolator bong combineren voor een maximaal effect. Een downpipe heeft veel kleine gaten in plaats van één grote opening. Ook deze dwingen de lucht zich op te splitsen in kleinere belletjes.

Een andere coole en handige upgrade voor de bong is de asvanger. Dit is een ander, extra onderdeel en plaats je tussen de downpipe en de bowl. De naam verraadt het al: een asvanger is in feite een verwijderbaar compartiment dat voornamelijk wordt gebruikt om de as op te vangen. Je bong en daarmee ook de rookervaring blijft dus schoner. De meeste asvangers worden echter geleverd met een ingebouwde percolator voor extra diffusie.

Percolatoren kunnen ook nog worden onderverdeeld in andere subcategorieën. Zo zijn er verschillende ontwerpen verkrijgbaar, die echter allemaal leiden tot het hetzelfde resultaat. Misschien ontdek je dat een bepaald ontwerp beter voor je werkt, maar er bestaat geen ultieme percolator. De meest voorkomende ontwerpen zijn boom-, inline-, turbine-, honingraat-, douchekop- en spiraalvormige percolatoren.

Gerelateerd artikel

Keuken Alchemie: De Kruidenpercolator

TOP 3 PERCOLATOREN

TOP 3 PERCOLATOREN

Uiteraard kunnen we geen artikel schrijven over percolatoren zonder een aantal van onze favorieten te vermelden. Hier vind je drie voorbeelden die in prijs variëren, zodat iedereen kan genieten van de percolator ervaring.

De eerste is van een beroemd Duits bedrijf dat rokersparafernalia produceert: Black Leaf. Deze Glass Herb And Oil Bong is een waar meesterwerk. Vanwege de goede prijs-kwaliteitsverhouding is dit apparaat ideaal voor beginners, terwijl ook de hijsjes extreem soepel zijn. Hij wordt geleverd met een downpipe en een zesarmige percolator in de kamer. Voor nog frissere hijsjes, biedt de bong ook plek voor ijsblokjes, dus doe er je voordeel mee.

Glazen Herb And Oil Bong Black Leaf

Bekijk Glazen Herb And Oil Bong Black Leaf

De tweede op onze lijst moest natuurlijk wel de Olie Rig Inline Diffuser van Blaze zijn. Deze bong is prachtig ontworpen en combineert extreme functionaliteit met finesse. De inline diffuser werkt extreem goed als het gaat om het percoleren van de rook en het leveren van vloeiende hijsjes.

Glazen Olie Rig Blaze Inline Diffuser

Bekijk Glazen Olie Rig Blaze Inline Diffuser

En last but not least is er de HoneyComb glazen pijp van Black Leaf. Deze bubbler heeft goed doordachte eigenschappen. Het grote afschroefbare deksel maakt vullen en reinigen eenvoudig en het toevoegen van ijs is ook super simpel. De grote opening bovenop kan tevens gebruikt worden als een groot ‘kick hole’ voor meer lucht. De honingraat diffuser zorgt voor een zachte inhalering en door de extra olie-pijpenkop te verbinden, verandert het in een dab rig. Gemaakt van 5mm dik boriumsilicaat glas, wat vrijwel onmogelijk kan barsten.

VP glass bong black leaf honeycomb lid

View 'black Leaf' Honeycomb

Luke Sumpter
Luke Sumpter
Luke Sumpter heeft een diploma in de Klinische Gezondheidswetenschappen en een passie voor het kweken van planten. Inmiddels werkt hij al zeven jaar als professioneel journalist en schrijver op het gebied van cannabis en de wetenschap.
Headshop Producten
Zoeken in categorieën
of
Zoeken