Blog
Verschil Tussen Een Bong En Een Dab Rig
5 min

Wat Is Het Verschil Tussen Een Bong En Een Dab Rig?

5 min

Bongs en dab rigs zien er op het eerste gezicht ongeveer hetzelfde uit; het zijn beiden waterpijpen, toch? Maar er zijn enkele belangrijke verschillen. Hoewel je met allebei op een geweldige manier van wiet kunt genieten, zijn ze ontwikkeld om aan verschillende voorkeuren te voldoen. Laten we eens kijken naar wat hen uniek maakt.

Als je nog weinig ervaring hebt met wiet denk je misschien dat een bong en een dab rig hetzelfde zijn. Er zijn echter een aantal verschillen. Maar maak je geen zorgen als je niet goed weet wat ze zijn; we moeten allemaal ergens beginnen! Heb je geen idee wat een bong bowl of een dab nail is, of waarom het ene apparaat een sterkere aansteker nodig heeft dan het andere? Lees verder, want we leggen je het allemaal uit.

Na het lezen van dit artikel ben je volledig op de hoogte en kun je goed geïnformeerd een aankoop doen!

De verschillen tussen een bong en een dab rig

De verschillen tussen een bong en een dab rig

Bongs en dab-rigs zijn oorspronkelijk gemaakt van glas. Je gebruikt ze om het roken en/of vapen van wiet (later meer over dit onderscheid) te vergemakkelijken. Het belangrijkste verschil tussen de twee is wat je ermee rookt.

Bongs worden oorspronkelijk gebruikt om gedroogde toppen te roken. Dab rigs daarentegen, ook wel oil rigs genoemd, worden gebruikt om concentraten, bekend als dabs, te verdampen. Dabs komen in de vorm van olie, wax en andere, meestal plakkerige stoffen. Bovendien zitten dabs niet in een conventionele bowl, maar in een zogeheten dab nail, wat een hittebestendige houder is.

Hoewel ze op het eerste gezicht op elkaar lijken, verschillen ze onder andere in ontwerp, functie, gebruik en kracht. Laten we met dat in gedachten eens kijken naar de verschillen tussen deze apparaten.

Gerelateerd artikel

Alles Wat Je Moet Weten Over Cannabisconcentraten

Droge toppen versus concentraten: kracht

Droge toppen versus concentraten: kracht

Voordat we de specifieke verschillen tussen bongs en dab rigs onderzoeken, is het belangrijk om een duidelijk onderscheid te maken voor wat betreft de kracht van droge toppen en concentraten. Concentraten zijn, zoals de naam al doet vermoeden, geconcentreerde cannabisproducten die aanzienlijk meer cannabinoïden bevatten.

Toppen van een krachtige soort bevatten ongeveer 25% THC. Bij een gemiddeld concentraat loopt dit op tot ongeveer 80%. Dat is dus een belangrijk onderscheid tussen een waterpijp en een dab rig, ook al heeft het niet met de apparaten zelf te maken.

Design

Verschil Tussen Een Bong En Een Dab Rig: Design

Zoals vermeld, is zowel een waterpijp als een dab rig meestal gemaakt van glas. Dit is echter niet het normale glas dat je in je keuken hebt. De laatste jaren wordt steeds vaker borosilicaat glas gebruikt. Dit temperatuur- en breukvast glas is zeer betrouwbaar gebleken.

Andere materialen, zoals siliconen, worden ook gebruikt om bongs en dab rigs van te maken. Toch blijft glas verreweg de meest populaire optie.

Bong

Bongs zijn meestal groter dan dab rigs en bevatten een belangrijk onderdeel die je niet op een dab rig vindt, namelijk een bowl.

Bongs zijn ook verkrijgbaar in diverse stijlen. Er zijn rechte modellen, beakers en apparaten met een ronde basis. Maar ook al verschillen ze qua design, de basisprincipes van de functies blijven grotendeels hetzelfde.

Bong Anatomie

Dab rig

Dab rigs zijn oorspronkelijk kleiner dan bongs. Dit verbetert uiteraard de draagbaarheid. Daarnaast is er vanwege de kracht van de concentraten geen enorme kamer nodig om flinke trekken te krijgen. In plaats daarvan zitten alle benodigde onderdelen in de waterkamer. Aan de buitenkant wordt een dab nail, ook wel 'banger' genoemd, gebruikt om wax en andere concentraten vast te houden. Binnen in de dab rig vind je waarschijnlijk ook een percolator om de damp af te koelen.

Hoewel de termen vaak door elkaar worden gebruikt, is het belangrijkste verschil tussen een dab nail en een banger dat de eerste meestal is gemaakt van titanium en kleiner is in oppervlak. Een banger heeft een groter oppervlak en is gemaakt van glas, kwarts, titanium, of andere materialen. Bangers hebben ook de neiging om meer in prijs te variëren.

dab rig anatomie

Bovendien bestaan er naast de glazen dab rigs ook elektronische versies, oftewel 'e-rigs' of 'e-nails'. Deze werken op een batterij en je hebt geen aansteker nodig om ze te verhitten. Je kunt hiermee zelf een temperatuur kiezen die perfect is voor meer delicate concentraten.

Hoe werken ze?

Verschil Tussen Een Bong En Een Dab Rig: Hoe werken ze?

Zowel een dab rig als een waterpijp vertrouwt op water om de geproduceerde rook of damp af te koelen. Bij een bong draait het om de verbranding van droge toppen om rook te produceren. Een dab rig creëert damp door concentraten te verdampen op een verwarmde nail.

Bong

Het gebruik van een bong is ongelooflijk eenvoudig. Je hebt slechts wiet, water en een standaard aansteker nodig.

Vul de kamer met voldoende water om de downstem net onder te dompelen. Pak nu je gemalen wiet en vul de bowl. Eenmaal gevuld, steek je het aan en neem je kleine trekjes door het mondstuk om de rook in de bong te krijgen. Je zult zien dat de kamer zich vult met rook die door de downstem en het water is gegaan. Het resultaat is een soepele, koele trek die barst van de smaak.

Sommige bongs worden geleverd met ice catchers, zodat je ijsblokjes in de hals van de waterpijp kunt plaatsen. Zo koel je de rook verder af als deze naar het mondstuk stijgt. Deze eenvoud maakt bongs erg populair onder liefhebbers van wiet. Een bong is snel klaar voor gebruik en je kunt er moeiteloos van genieten.

Gerelateerd artikel

Wat Is Een Ice Bong?

Dab rig

Een dab rig werkt iets anders. Zoals vermeld, gebruiken ze allebei water om de trekken af te koelen. Maar een oil rig is bedoeld voor concentraten en niet voor droge wiet. Deze concentraten kun je thuis zelf maken met de verzamelde kief van je toppen. Afhankelijk van waar je woont, kun je ze ook kopen bij coffeeshops.

Om een dab rig te gebruiken, vul je deze met een beetje water zodat de percolator net onder water staat. Neem nu je torch-aansteker en verwarm de nail tot deze gloeiend heet is. Dab rigs hebben een krachtige vlam nodig. Je kunt de nail met een standaard aansteker niet goed verhitten. Als de nail roodgloeiend is, wacht je enkele seconden totdat deze een beetje is afgekoeld en wat van de oorspronkelijke kleur terugkrijgt.

Vervolgens pak je je dabber tool. Deze onmisbare accessoire gebruik je om kleine hoeveelheden plakkerig concentraat op te pakken en op de nail te plaatsen. Zo voorkom je dat het op je vingers of iets anders komt. Breng met je dabber wat concentraat aan op de nail en inhaleer de damp snel via het mondstuk.

Net als bij een bong, reist de damp door het water voordat het je longen bereikt. Dit zorgt voor een zachtere trek.

Kwaliteit van de rook of damp

Verschil Tussen Een Bong En Een Dab Rig: Kwaliteit van de rook of damp

Omdat bongs rook produceren, zijn de trekken waarschijnlijk iets scherper dan die uit een dab rig. Concentraten in een dab rig worden blootgesteld aan hoge temperaturen, maar er vindt geen directe verbranding plaats. Daarom inhaleer je uitsluitend damp en geen rook. Hierdoor kan het wat zachter aanvoelen op de keel, ook al is dit niet altijd het geval.

Bong

Bongs koelen de geproduceerde rook af via het water in de kamer. Daarom is de rook minder scherp wanneer het in het mondstuk komt. Hoewel ze over het algemeen gebruikt worden met droge toppen, zal de gekozen soort en de algehele kwaliteit van je toppen ook de kwaliteit van de rook beïnvloeden. Bovendien versterken bongs met een ijsvanger dit verkoelende effect nog eens, zodat je misschien helemaal geen last van je longen hebt.

Dab rig

Dab rigs zijn geschikt voor veel soorten concentraten. Zodra de wax of shatter in contact komt met de hete nail, smelt het en ontstaat er damp. Om te voorkomen dat warmte en damp verloren gaan, worden sommige nails geleverd met een carb cap, ook bekend als dome. Zo ervaar je een optimale convectieverwarming van je dabs en geniet je van damp van de hoogste kwaliteit.

Prijs

Verschil Tussen Een Bong En Een Dab Rig: Prijs

Zoals met de meeste dingen in het leven, zullen prijs en budget ongetwijfeld een rol spelen bij je aankoopbeslissing. Gelukkig weten veel producenten van bongs dit ook en fabriceren ze producten in alle prijsklassen. Natuurlijk kun je het zo gek maken als je wilt en een sierlijke gouden waterpijp of hightech e-nail kopen, maar goedkopere glazen modellen werken vaak ook heel goed. Het hangt echt af van wat je uit je ervaring wilt halen.

Bong

Bongs zijn gemaakt van keramiek, metaal, siliconen, glas, acryl of andere materialen. Bovendien kunnen ze sterk in prijs variëren. Zo is acryl of siliconen goedkoper dan een waterpijp van borosilicaatglas. Om nog maar te zwijgen over het feit dat bepaalde bongs veel meer functies en extra's bevatten dan de gemiddelde waterpijp. Zo kun je kiezen voor meerdere percolators, kamers en ijsvangers, wat zich uiteraard vertaalt in een hogere prijs.

Dab rig

Een glazen dab rig is ongeveer even duur als een glazen waterpijp. Ook hier vind je variaties in materiaal, stijl en extra functies. Er zijn tal van opties voor verschillende budgetten, maar de meeste doorgewinterde dabbers kiezen voor een stevig glazen model dat tegen een stootje kan. Dat gezegd hebbende, worden e-rigs en/of e-nails tegenwoordig steeds populairder. Deze kun je namelijk onderweg gebruiken zonder een torch-aansteker nodig te hebben. Maar deze apparaten kunnen echter behoorlijk prijzig zijn.

Dab rig of bong: welke moet je kiezen?

Dab rig of bong: welke moet je kiezen?

Dus wat kies jij? Nou, die beslissing is aan jou. Ongeacht wat je kiest, is het belangrijk om een budget vast te stellen om vervolgens een bong of dab rig te vinden die aan je wensen voldoet. Er is echt voor elk wat wils, of je nu net begint of je routine eens wilt veranderen.

Gelukkig hoef je niet ver te zoeken voor de mooiste waterpijpen op de markt. Bezoek simpelweg de Zamnesia Headshop om ons aanbod te bekijken. Je vindt er gegarandeerd een model dat aan je behoeften voldoet.

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
Headshop Producten
Zoeken in categorieën
of
Zoeken