Blog
Borosilicaatglas: Een Uitstekende Keuze Voor Glazen Bongs
4 min

Borosilicaatglas: Een Uitstekende Keuze Voor Glazen Bongs

4 min

Borosilicaatglas is niet alleen geschikt voor kookgerei, maar heeft ook naam gemaakt in de wietwereld. Zo is het materiaal duurzaam en betrouwbaar, bestand tegen hoge temperaturen en kan het prima tegen een stootje. Bovendien vergt het weinig onderhoud. Ontdek hier alles over bongs van borosilicaatglas en hun populariteit.

Zoals je vast wel weet, zijn bongs er in verschillende vormen en maten en van diverse materialen, van keramiek tot siliconen. Maar één soort bong kom je veelvuldig tegen — bongs van borosilicaatglas. Dit is een betrouwbaar en stevig materiaal met diverse uitstekende eigenschappen. Laten we eens kijken waarom borosilicaatglas het beste materiaal is voor glazen bongs.

Wat is borosilicaatglas?

Wat zijn borosilicaatglas bongs?

Borosilicaatglas is oorspronkelijk ontworpen voor gebruik bij hoge temperaturen, bijvoorbeeld in laboratoria en in de keuken. Het bestaat daarbij voor het merendeel uit boortrioxide en silica. Hiermee is het een duurzaam, sterk en superieur soort glas dat bestand is tegen hoge temperaturen en een thermische schok. Borosilicaatglas is echter niet alleen ideaal voor bovengenoemde toepassingen, maar ook voor bongs.

De geschiedenis van borosilicaatglas

Borosilicaatglas werd in de 19e eeuw ontwikkeld door de Duitse glazenmaker Otto Schott. Het staat ook wel bekend als ‘wetenschappelijk glas’ en maakte in eerste instantie vooral naam doordat het merk Pyrex het op de markt bracht en produceerde. Het werd daarbij gebruikt als materiaal voor keukengerei, bekers en laboratoriumuitrusting. Na verloop van tijd werd borosilicaat een steeds algemener materiaal. Tegenwoordig kom je het dan ook tegen in veel alledaagse voorwerpen. Maar hoe weet je of je te maken hebt met hoogwaardig borosilicaat of met gewoon glas?

Hoe kun je borosilicaatglas herkennen?

Hoe Kun Je Borosilicaatglas bongs Herkennen?

Niet alles wat blinkt is goud en niet al het glas is borosilicaat. Maar er zijn wel een paar testjes om erachter te komen of je het echte spul in huis hebt. De test die onze voorkeur heeft, is het onderdompelen van een stukje borosilicaatglas in minerale olie, waardoor het zou moeten verdwijnen. Je kunt er ook voor kiezen om je bong een uur in de koelkast te zetten en er daarna kokend water in te gieten. Als het breekt, is het geen borosilicaat. Deze test moet je natuurlijk niet doen met een splinternieuwe glazen bong. Maar als je nieuwsgierig bent naar het verschil tussen gewoon glas en borosilicaatglas is het leuk om te weten hoe je dit kunt testen.

Hoe sterk is borosilicaatglas?

We raden niet aan om je glazen bong van borosilicaat door de kamer te gooien, maar het zal je verbazen hoe sterk het is in vergelijking met gewoon glas. Dat is ook precies de reden waarom het materiaal zo geliefd is. Borosilicaatglas kan tegen heel wat stoten, terwijl gewoon glas snel breekt. Of je het nu per ongeluk laat vallen of het omstoot, borosilicaatglas is bijna onbreekbaar.

Voordelen van borosilicaatglas voor glazen bongs

Voordelen Van Borosilicaatglas Voor Glazen Bongs

Met alles wat we hierboven hebben verteld over borosilicaatglas, zal het je niet verbazen dat het materiaal tegenwoordig vaak de voorkeur heeft wat betreft glazen bongs. Ook is het populair voor andere accessoires, zoals mondstukken en bangers. Kwartsglas is echter nog beter bestand tegen een thermische schok (grote temperatuurschommelingen). Dat materiaal is daarom nog betrouwbaarder voor dergelijke accessoires.

Zijn er nog meer redenen waarom borosilicaatglas zo populair is? Jazeker:

Makkelijk te reinigen

Een groot voordeel van borosilicaatglas is dat het veel makkelijker te reinigen en te onderhouden is dan gewoon glas. Dat komt doordat het zo glad en duurzaam is, waardoor je het zonder moeite kunt schoonmaken. Je kunt vlekken en verkleuringen makkelijk wegpoetsen zonder dat het apparaat minder bruikbaar wordt.

Gerelateerd artikel

Hoe Maak Je Je Bong Schoon?

Bestand tegen extreme temperaturen en een thermische schok

Borosilicaat Bongs Bestand Tegen Extreme Temperaturen En Een Thermische Schok

Een gasbrander bij een bong van borosilicaatglas houden, is geen enkel probleem. Het glas is immers gemaakt voor blootstelling aan extreme temperaturen. Dat geldt ook bij het schoonmaken. Als je de bong schoonmaakt met heet water, breekt deze niet. Thermische expansie (dat materialen van vorm veranderen in reactie op hitte) is geen issue, wat vaak wel het geval is bij andere soorten glas.

Duurzaam en resistent tegen corrosie

Door je bong regelmatig schoon te maken, blijft hij er jarenlang als nieuw uitzien. Dat niet alleen, borosilicaatglas kan ook erg goed tegen corrosie in vergelijking met andere materialen. Mocht je sporen hiervan ontdekken, dan kun je dat bestrijden met schoonmaakalcohol en pijpenragers.

Bongs van borosilicaatglas vergeleken met andere bongs

Bongs Van Borosilicaatglas Vergeleken Met Andere Bongs

Zoals voor de meeste dingen omtrent wiet geldt, heeft iedereen zijn eigen voorkeuren ten aanzien van bongs, waterpijpen, dab rigs, etc. Door borosilicaat te vergelijken met andere materialen krijg je beter zicht op wat het best bij jou past.

Bongs van borosilicaatglas versus bongs van acryl

Bongs van acryl zijn lichtgewicht en sterk en vaak een populaire keus, omdat ze niet zo duur zijn. Voor mensen die krap bij kas zitten, is dit misschien een logische keuze, maar deze bongs kunnen wel sterk ruiken, wat de smaak kan beïnvloeden. Dat is zeker niet het geval met een bong van borosilicaat.

Gerelateerd artikel

Glas, Acryl, Siliconen Of Keramiek: Kies De Juiste Bong

Bongs van borosilicaatglas versus bongs van keramiek

Keramische bongs zijn verkrijgbaar in diverse coole, vreemde vormen en maten en zijn snel het onderwerp van gesprek onder vrienden. Ze zijn iets sterker dan gewone glazen bongs, maar niet veel. Als je de pech hebt dat je keramische bong valt, dan gaat ie daar waarschijnlijk stuk van.

Bongs van borosilicaatglas versus bongs van siliconen

Een groot pluspunt van siliconen bongs is dat ze eigenlijk niet stuk kunnen gaan. Het materiaal is vaak flexibel en zacht, waardoor er geen schade is als je de bong laat vallen of deze per ongeluk omvalt. Deze bongs zijn ook relatief goedkoop en hebben een design dat volgens sommigen speels en no-nonsense is.

Top 3 bongs van borosilicaatglas bij Zamnesia

Top 3 Bongs Van Borosilicaatglas Bij Zamnesia

Nu je het verschil weet tussen de verschillende soorten bongs, is hier een overzicht van de beste drie bongs van borosilicaat die momenteel verkrijgbaar zijn.

Mary Jane Intoxicator van Ehle

Met een hoogte van slechts 22cm, is de Mary Jane Intoxicator supergeschikt voor stiekem gebruik en zeer duurzaam. Deze bong heeft een klassieke bouw en bestaat uit twee delen borosilicaatglas, compleet met het rode logo van Ehle. Makkelijk in gebruik en je hoeft niet te prutsen met kleine onderdelen. Je kunt deze bong meteen gebruiken zodra je hem in huis hebt.

Glazen bong van Session Goods

Wil je een eersteklas bong van borosilicaatglas, kies dan voor Session Goods. Zij ontwikkelden een minimalistische, gestroomlijnde en onmiskenbaar stijlvolle bong waarmee je zeker de aandacht van je stoner-vrienden trekt. Hoewel we weten dat uiterlijk niet alles zegt, heeft dit apparaat ook alle functies die je wenst en nog veel meer. En dat allemaal gemaakt van borosilicaatglas, zodat hij optimaal functioneert en lang meegaat.

Rode glazen bong 3,2mm van ROOR

Het team van ROOR presenteert een rechte, buisvormige glazen bong van borosilicaat van 35cm hoog en met een dikte van 3,2mm. Er zitten niet veel extra functies op, zoals een carb hole of inkepingen voor ijs, maar vergis je niet. Dit apparaat is namelijk een schoolvoorbeeld van Duitse degelijkheid. Perfecte trekken uit een bong die sterk en duurzaam is.

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
Bronnen
Headshop Producten
Zoeken in categorieën
of
Zoeken