Blog
Wat Moet Je Weten Voor De Aanschaf Van Je (Eerste) Bong?
3 min

Wat Moet Je Weten Voor De Aanschaf Van Je (Eerste) Bong?

3 min

Ben je het rollen van joints ook zo beu? Voldoet je vaporizer niet meer aan je eisen? Misschien is het tijd voor een bong! Maar waar moet je op letten bij de aanschaf ervan? Geen paniek! In deze handige gids vind je alles wat je moet weten. Zo kun je shoppen als een pro.

Je weg vinden in de wereld van de bongs kan lastig zijn. Er zijn zoveel verschillende merken, materialen, vormen, maten en types. Deze handleiding helpt je bij het kiezen van de juiste bong. Maar voordat we verdergaan, moet je eerst nadenken over hoe en wanneer je je bong wilt gebruiken. Wil je kruiden of concentraten roken? Is de bong uitsluitend voor thuisgebruik bedoeld? Wil je de bong dagelijks gebruiken of slechts af en toe? Het beantwoorden van deze vragen helpt je bepalen welke bong het beste bij je past!

Materiaal

Bong Materiaal

Wanneer je een lokale headshop bezoekt of op internet surft, bemerk je al snel dat bongs meestal gemaakt zijn van siliconen, glas of plastic. Dit zijn ongetwijfeld de populairste materialen. Daar is ook een goede reden voor. Ze zijn makkelijk schoon te maken en hebben een strak design. Bovendien geniet je van een prettige en zorgeloze rookervaring. Sommige mensen vinden glazen bongs erg breekbaar. Gelukkig kun je ook bongs kopen die gemaakt zijn van “scientific glass” (borosilicaatglas). Dit materiaal is veel sterker dan glas en kan tegen een stootje.

Gerelateerd artikel

Glas, Acryl, Siliconen Of Keramiek: Kies De Juiste Bong

Andere, minder gebruikelijke materialen voor bongs zijn keramiek en metaal. Metalen bongs staan erom bekend stevig te zijn, wat ze ideaal maakt voor degenen die graag onderweg willen roken. Sommigen zijn van mening dat metaal mogelijk de smaak van je kruid of concentraat beïnvloedt, in tegenstelling tot glas of keramiek.

Bongs die gemaakt zijn van één enkel materiaal hebben zeker hun plaats in de wereld van rookgerei hebben. Toch worden steeds meer pijpjes gemaakt van verschillende componenten. Een bedrijf dat prat gaat op het combineren van duurzaam geproduceerde materialen is Marley Natural. Het bedrijf wordt gerund door de directe familie van de overleden muzikant en cannabisicoon Bob Marley. De onderneming produceert bongs die gemaakt zijn van een combinatie van materialen, zoals hout, glas en metaal. Dit resulteert in zeer functionele waterpijpen die er geweldig uitzien en telkens weer zachte, smaakvolle trekken leveren.

De keuze van je bong en het soort materiaal hangt af van je rookgewoonten. Ben je van plan om je waterpijp mee op reis te nemen of blijft hij veilig thuis staan? Het materiaal is eigenlijk altijd van invloed op de draagbaarheid van je bong.

Formaat

Bong Formaat

Het is een eeuwenoude vraag: "Is de grootte belangrijk?" Voor wat betreft de aanschaf van je eerste bong, is het antwoord ja! Zodra je jouw gewenste materiaal hebt uitgekozen, is het tijd na te denken over de juiste maat. Maar hoe neem je een besluit? Nou, overweeg je wensen, zoals de draagbaarheid, maar ook hoe het formaat de rookervaring belemmert of verbetert.

Een grotere bong heeft een grotere kamer. Zo kun je diepere en koelere inhalaties nemen. Een kleinere bong is compacter. Het gevolg is een warmere, soms wat scherpe rookervaring. Vergelijk dit met het roken van een standaard pijpje. Voor veel rokers is ook discretie erg belangrijk. Zij prefereren een kleinere bong, die gemakkelijk mee te nemen is in tegenstelling tot een groot, opvallend exemplaar. Dat gezegd hebbende, soms is de bong uitsluitend bedoeld voor thuisgebruik. Dan staat een grote, opvallende, glazen bong natuurlijk prachtig in je kamer. Voor een eerste aankoop raden we een bong aan met een hoogte van 20-35cm.

Prijs

bong Prijs

Mogelijk denk je dat je zoveel mogelijk geld moet uitgeven aan je eerste bong. Toch is dit niet het geval. Je kunt verschillende hoogwaardige bongs kopen voor een redelijke prijs. Maar het is wel belangrijk een budget vast te stellen. Zoals je wellicht verwacht, behoren acryl bongs tot de goedkoopste opties voor de beginnende gebruiker. Daarom kiezen starters vaak voor dit materiaal.

Voor een eerste bong raden we een budget van ongeveer 100 euro aan. Dit is genoeg voor een kwaliteitsartikel zonder pijn in je portemonnee. Zoek je naar een bong van glas, siliconen, keramiek of ander materiaal? Stel eerst je budget vast en ga dan shoppen.

Ontwerp

Bong Ontwerp

Op naar het leukste deel! Naast het materiaal, kan ook het ontwerp van je bong sterk variëren. Je vindt simpele, gestroomlijnde apparaten tot gigantische modellen met talloze kamers en percolators. De meest ongewone, bizar uitziende bongs trekken ongetwijfeld je aandacht bij het shoppen. Toch zijn deze minder geschikt voor beginners. Dat betekent natuurlijk niet dat je niet vast vooruit kunt plannen voor een toekomstige bong. Op de huidige markt vind je de meest verbluffende uitvoeringen. Voorbeelden zijn gasmaskers en aliën-bongs. Daarmee trek je zeker de aandacht van je rookkring.

Voor een eerste aankoop is het verstandig te kiezen voor een kleinere, simpele bong, die je eenvoudig vult met kruiden of concentraten. Er bestaan talloze strakke, eenvoudige modellen die uitgerust zijn met extra's. Denk bijvoorbeeld aan ice-catcher. Hiermee koel je de rook af voor een zijdezachte hit.

Een extra tip: Veel gebruikers zweren bij een henneplont in plaats van een traditionele aansteker. Dit materiaal brandt op een lagere temperatuur dan een aansteker. Steek de henneplont aan en geniet van de zachte smaken van je kruiden, in plaats van te focussen op het aansteken van de bowl.

Onderhoud

Bong Onderhoud

Het onderhoud van je bong is ontzettend belangrijk en verlengt de levensduur aanzienlijk, ongeacht welk model je kiest. Glazen bongs vragen het minste onderhoud. Bongs van siliconen zijn ook erg onderhoudsarm en kun je zelfs in de vaatwasser stoppen. Keramieken of metalen bongs vereisen wat meer aandacht. Vergeleken met andere types, moet je soms wat vaker onderdelen vervangen.

Gelukkig is hulp nabij. Je kunt talloze hulpmiddelen gebruiken om de levensduur van jouw bong te verlengen. Reinig je bong met alcoholdoekjes en wattenstaafje om razendsnel vuil te verwijderen. Voor hardnekkig vuil kun je gereedschap kopen van chirurgisch staal kopen. Hiermee poets je vervelende restjes weg en geniet je weer van een brandschone rookaccessoire.

Gerelateerd artikel

Hoe Maak Je Je Bong Schoon?

Welke bong kies jij?

Dit was alles. Houd rekening met bovenstaande factoren als je die allerbelangrijkste, eerste bong koopt. Waar wacht je nog op? Haal je gloednieuwe speeltje vandaag nog in huis! Een nieuwe wereld van cannabisgenot gaat voor je open.

Luke Sholl
Luke Sholl
Luke Sholl schrijft al meer dan tien jaar over cannabis, het gezondheidspotentieel van cannabinoïden en de positieve invloed van de natuur. Hij werkt voor diverse op cannabinoïden gerichte websites en publiceert gevarieerde digitale content, ondersteund door gedegen technische kennis en grondig onderzoek.
Headshop Producten
Zoeken in categorieën
of
Zoeken