Blog
Waarom Bongs Verschillende Vormen Hebben
3 min

Waarom Bongs Verschillende Vormen Hebben

3 min

Heb je je ooit afgevraagd waarom er bongs in allerlei vormen zijn? Het blijkt dat er diverse voor- en nadelen kleven aan verschillende modellen. Of je nu een incidentele of regelmatige gebruiker bent, met geld smijt of zuinig aan doet, er is voor iedereen een bong.

Wie loopt er nou nooit eens een headshop binnen om zich te vergapen aan het assortiment bongs? Sommige zien eruit als buitenaardse voorwerpen, andere lijken thuis te horen in wetenschappelijke laboratoria. Terwijl je ze staat te bekijken, vraag je je misschien af: “Waarom zien ze er zo uit?”.

Creatieve expressie is uiteraard één factor. De vraag is echter of de ene vorm anders werkt dan de andere. En is de ene beter dan de ander? Wat is het doel ervan precies? Na wat onderzoek op dit gebied hebben we interessante inzichten verworven, die we graag met je delen. Voordat we echter alle voordelen uitleggen, behandelen we de bongs eerst afzonderlijk en bekijken we hoe ze werken.

VEELVOORKOMENDE VORMEN BONGS

Hier is een overzicht van de verschillende vormen bongs die je kunt tegenkomen.

RECHTE BUIS

Rechte Buis Cannabis Bong

Dit klinkt misschien simpel en dat is het ook. Het is een gestroomlijnde buis die onderaan is afgesloten, zodat hij rechtop kan staan. De bong heeft daarbij een steel met pijpkop aan de zijkant. Meer is het eigenlijk niet. Giet simpelweg genoeg water in de buis, zodat de steel onder water staat. Stop vervolgens je vermalen wiet in de pijpkop en steek hem aan, terwijl je langzaam een hijs neemt. Trek de kop eruit wanneer je klaar bent om te inhaleren. Zo simpel is het. Beginnende gebruikers kiezen dan ook vaak voor deze variant. Deze bongs zijn tevens gemakkelijk schoon te maken! Uitspoelen met schoon, heet water en boenen met wattenstaafjes volstaat meestal al.

BEKER

Beker Cannabis Bong

Misschien wel een van de meest iconische bong-modellen is de beker, die zeer vergelijkbaar werkt als de rechte buis. Het uiterlijke verschil zit hem uiteraard in de brede, bekervormige basis. Je hebt wel wat meer water nodig voor deze bong. Verder is het een betrouwbaar toestel voor regelmatig gebruik. De brede basis betekent dat hij op tafel kan staan, zonder groot risico dat je hem omstoot. Misschien is hij voor beginners nog wel beter, aangezien hij net zo eenvoudig werkt als een rechte buis. Daarbij is dit model veiliger, omdat mensen met een lage tolerantie al gauw te high en onhandig worden.

RONDE BASIS

Ronde Basis Cannabis Bong

Net als de eerste twee spreekt ook hier de naam van het model voor zich. Deze bong bevat dan ook een bolvormige onderkant. Qua stabiliteit valt hij tussen de rechte buis en het bekermodel in. Wat betreft het roken, functioneren ze hetzelfde. Een klein voordeel van de ronde basis is de draagbaarheid. Dit is echter ook weer niet zo verschillend met de beker of rechte buis.

MEERDERE KAMERS

Meerdere Kamers Cannabis Bong

Hier wordt het een stuk minder eenvoudig, hoewel de voordelen duidelijk zijn. De ontwerpen variëren hierbij soms. De bongs bevatten echter allemaal minstens twee afzonderlijke compartimenten, die verbonden zijn door middel van een centrale buis. Met behulp van een watercompartiment en een percolator doorloopt de rook twee filtratiefases. Zodra de rook jou bereikt, is het hijsje zachter dan wat je van de eerste drie bongs krijgt. Het klopt dat die simpele ontwerpen minder gedoe vergen en iconischer zijn. De liefhebbers onder de blowers zouden echter zeker eens een model met meerdere kamers moeten proberen. Wees wel gewaarschuwd dat ze duurder zijn dan de standaard modellen. Daarnaast is het schoonmaken een veel verfijnder en tijdrovender proces.

PERCOLATOR

Percolator Cannabis Bong

Je weet wat ze zeggen: het is de binnenkant die telt. Het komt daarbij maar zelden voor dat je het beste van binnen aan de buitenkant kunt zien. Toch is dat precies wat de percolator-bong biedt. Een percolator is het onderdeel in sommige bongs dat eruitziet als een abstracte kwal. Omdat het zo apart is, is dit tevens de naam geworden voor het complete toestel. Behalve dat het er kwalachtig uitziet, verspreidt de percolator de rook voordat deze het water raakt, waardoor een bubbelend effect ontstaat. Door dit proces koelt de rook sterk af en krijg je een heerlijk zacht hijsje.

Sommige bongs bevatten meerdere percolators en bieden zo een ultrapure en unieke rookervaring. Net zoals exemplaren met meerdere kamers, zijn deze toestellen duurder dan de eerste drie opties. Het reinigen is ook een delicate taak, waarvoor je zeker wel een dagdeel moet rekenen.

BUBBLER

Bubbler

Om weer terug te gaan naar de basis; de bubbler is waarschijnlijk de goedkoopste en gemakkelijkste manier om de voordelen van een bong te ervaren. Met het formaat van een pijp en de werking op water, net als bongs, geniet je van mildere trekjes dan van een reguliere pijp. De omvang is echter ook de reden dat hij nog niet zo gladjes rookt als een standaard bong. Aan de andere kant is het verschil niet gigantisch. Iedereen die een zachtere en draagbaardere manier om te roken zoekt, zou hiervoor moeten gaan. Het ligt er een beetje aan welke je kiest, maar bubblers zijn ook zeer goed schoon te maken! Dompel ze gewoonweg onder in heet water en reinig ze met wattenstaafjes.

SPECIALE ONTWERPEN (KERAMISCH)

Speciale Cannabis Bongs

Het overgrote deel van de bongs is gemaakt van glas of acryl. Dit zijn beide robuuste materialen die hitte aankunnen en dus logische opties zijn. Toch is ook keramiek een steeds prominentere keuze in bepaalde kringen. Aangezien met keramiek veel verschillende vormen mogelijk zijn, bevatten deze bongs vaak meer details en versieringen. Dat maakt het populaire pronkstukken. Of ze al dan niet een aangenamer trekje bieden, verschilt per toestel. Vanwege het materiaal en de subtiele designs zijn ze vaak wel een stuk prijziger.

WELKE BONG ZOU JE MOETEN KIEZEN?

Welke Cannabis Bong Zou Je Moeten Kiezen?

Nu we dit gehad hebben, resteert de vraag welke bong je zou moeten kiezen. Dit hangt volledig af van je budget en het soort blower dat je bent. Als je regelmatig high wilt worden, zijn rechte buizen, bekers, ronde basissen en bubblers geweldige keuzes. Glazen bongs leveren een fijner hijsje, maar acryl is robuuster, minder duur en veel handiger.

Bongs met meerdere kamers en percolators zijn fantastisch voor regelmatige blowers die willen genieten van de pure verwennerij die de apparaten kunnen bieden. Zoals we eerder al hebben gezegd, zul je hiervoor dieper in de buidel moeten tasten. Daarmee ben je echter wel gegarandeerd van een geweldige sfeerbrenger.

Voor degenen die een bong zoeken om onderweg te gebruiken, zijn bubblers of rechtvormige bongs die wel wat kunnen hebben ideaal. Wat je ook besluit te kiezen, je gaat sowieso een geweldige tijd beleven en we hopen dat je genoeg snacks voorhanden hebt!

Luke Sumpter
Luke Sumpter
Luke Sumpter heeft een diploma in de Klinische Gezondheidswetenschappen en een passie voor het kweken van planten. Inmiddels werkt hij al zeven jaar als professioneel journalist en schrijver op het gebied van cannabis en de wetenschap.
Headshop Producten
Zoeken in categorieën
of
Zoeken