Blog
Bongs
4 min

Zijn Bongs, Pijpjes En Concentraat-Potjes Van Siliconen Gebruiksveilig?

4 min

Siliconen pijpjes, bongs en concentraat-potjes zijn in opmars. Ze zijn goedkoop, praktisch onverwoestbaar en zien er cool uit. Glow-in-the-dark is ook in omloop. Maar met het ongezonde Bisfenol A in plastic vragen we ons af; hoe zit dat met siliconen? We brengen je op de hoogte!

Siliconen zijn een van de populairste nieuwe trends in de cannabisindustrie. Het materiaal is opvallend en licht, schier onverwoestbaar en je kunt er bijna alles van maken waar een cannabisconsument maar van kan dromen. Er bestaan zelfs glow-in-the-dark siliconen!

Maar zijn siliconen beter dan plastic? Is het materiaal alleen visueel veilig, terwijl er gevaarlijke chemicaliën, zoals Bisfenol A, op de loer liggen, wachtend op de juiste condities om eruit te lekken en risicovolle of zelfs dodelijke gezondheidsaandoeningen te veroorzaken? Blijf lezen en ontdek het.

SILICONEN: WAT IS DIT MATERIAAL PRECIES?

Siliconen: Wat Is Dit Materiaal Precies?

Siliconen zijn 100% synthetische polymeren. Dat betekent simpelweg dat het een door mensen gemaakt materiaal is, van diverse elementen. In het geval van siliconen zijn de materialen hoofdzakelijk natuurlijk. Het materiaal bestaat onder meer uit silicium, koolstof, zuurstof, waterstof en soms ook andere elementen.

Het daadwerkelijke productieproces is ietwat gecompliceerder. Om te beginnen, wordt kwartszand (silica) verhit tot het een temperatuur bereikt van omstreeks 1800°C. De hoge temperatuur transformeert het zand tot zuiver silicium. Vervolgens wordt dit tot een fijn poeder vermalen.

Dit siliciumpoeder wordt gemixt met chloormethaan en vervolgens weer verhit om een chemische reactie te creëren waardoor methyltrichloorsilaan ontstaat. Methyltrichloorsilaan bestaat overwegend uit dimethyldichloorsilaan, het belangrijkste ingrediënt om siliconen te maken.

Elke verbinding in methyltrichloorsilaan heeft een ander kookpunt. Op een wijze die lijkt op het scheiden van water uit alcohol als je sterkedrank maakt, is dit chemische product op een gecontroleerde manier te verhitten, zodat het elke verbinding individueel vrijgeeft. Zo wordt zuiver dimethyldichloorsilaan geëxtraheerd uit methyltrichloorsilaan.

Zuiver dimethyldichloorsilaan zal zich separeren tot zoutzuur en disilanol na de toevoeging van gewoon water. Dit creëert een ander chemisch proces, waarbij het zoutzuur de disilanol aanzet om te condenseren en polydimethylsiloxaan te vormen.

Technisch gezien, laat polydimethylsiloxaan de siloxaan verbinden, zodat het siliconen wordt. Er is echter nog één stap nodig om siliconen te creëren die bruikbaar zijn voor industriële producenten. Het wordt gecombineerd, of gepolymeriseerd, met ander natuurlijk materiaal om het de specifieke kenmerken te geven die het geschikt maken voor een bepaalde toepassing, zoals de vloeibare siliconenrubber voor injectiegietvormen voor keukengerei, schoonheidsproducten en siliconen bongs.

ZIJN SILICONEN VEILIG MET CANNABIS TE GEBRUIKEN?

Zijn Siliconen Veilig Met Cannabis Te Gebruiken?

Daar kunnen we volmondig "JA!" op antwoorden. Je zou echter wel je gezonde verstand moeten gebruiken. Hoogwaardige siliconen, gemaakt door een respectabel bedrijf, die ofwel voedselveilig zijn of in ziekenhuizen gebruikt worden, kun je met een gerust hart gebruiken. Het begint pas te smelten als je het verhit tot meer dan 315°C en als het zo heet wordt, komen er geen toxische dampen vrij. Niets zal je rook of damp vervuilen.

Er is echter ook goedkope meuk. Nu siliconen steeds populairder worden, raakt de markt overspoeld met minderwaardige producten. Als de prijs te mooi lijkt om waar te zijn, is het beter om verder te zoeken.

Iets wat je wellicht niet weet over siliconen bongs en pijpjes: de bowl of nail is altijd vervaardigd van glas, keramiek of een ander duurzaam materiaal. Anders smelten de siliconen, want zelfs een eenvoudige Clipper-aansteker genereert al een temperatuur van meer dan 315°C. Sommige siliconen bongs en pijpjes gaan echter nog een stapje verder. Deze fungeren net als een beschermhoes voor mobieltjes, maar dan voor een glazen bong; ze omhullen het glas ter voorkoming van breukschade. Het eindresultaat: je rook komt nooit in contact met de siliconen.

Gerelateerd artikel

Glas, Acryl, Siliconen Of Keramiek: Kies De Juiste Bong

DE VOORDELEN VAN SILICONEN BONGS

De Voordelen Van Siliconen Bongs

Bovenop de unieke, functionele schoonheid bieden siliconen bongs, pijpjes en concentraat-potjes veel voordelen vergeleken met glas of om het even welk ander materiaal. Hieronder een paar redenen waarom het beter is je breekbare glazen exemplaar veilig op je nachtkastje te laten staan en deze duurzame exemplaren te gebruiken voor je dagelijkse rooksessies.

MINDER SCHERVEN BESPAREN GELD

Dit is de hoofdreden om siliconen te kopen. Hoe vaak heb je niet op een glazen exemplaar geklopt, waarbij hij vervolgens barstte? Of eentje uit je klauwen laten vallen? Zelfs gehard borosilicaatglas is niet onverwoestbaar en gebroken glas is duur om te vervangen.

Siliconen zijn praktisch onverwoestbaar. Je kunt erop meppen, het laten vallen en er zelfs voetbal mee spelen. Er gebeurt niks. Hoogstens breek je de glazen bongkop, maar die is makkelijk en goedkoop te vervangen.

ZUIVERE ROOK, KEER OP KEER

Siliconen bongs zijn zo makkelijk te reinigen dat het lijkt alsof je tijdens elke rooksessie over een nieuwe beschikt. Rook en hars blijft niet aan het gladde oppervlak plakken, dus je hoeft het alleen maar een beetje af te spoelen. Bovendien absorberen siliconen geen geurtjes of smaakjes. Dat betekent dat je geen rook met een asbak-smaak binnenkrijgt.

Als je siliconen reinigt, klaart kraanwater de klus doorgaans. Gebruik zachte zeep als de bong bijzonder vies is. Kies nooit en te nimmer voor alcohol, ongeacht hoe vuil hij is. Dit is een van de weinige chemicaliën die soms tot gevolg hebben dat siliconen afbreken.

Gerelateerd artikel

De 3 Beste Siliconen Bongs: Onbreekbaar & Makkelijk Schoon Te Maken

COOLE ONTWERPEN VOOR EEN BETAALBARE PRIJS

Glas is verkrijgbaar in verbazingwekkende designs; sommige bongs zijn zelfs ware museumstukken. Aan die schoonheid hangt echter wel een prijskaartje. Bij siliconen bongs kan gebruikgemaakt worden van alle vormen en kleuren die je je maar kunt voorstellen. Van supersimpel tot freakachtig complex. En ze kosten minder dan vergelijkbare glazen rigs.

CONCENTRATEN BLIJVEN NIET AAN SILICONEN KLEVEN

Zelfs de kleverigste extracten glijden makkelijk uit een siliconen concentraat-potje. Dat betekent niet alleen dat je niet hard hoeft te werken om ze te reinigen; het vermindert ook verspilling. Dit maakt het tevens makkelijker om een dab-container opnieuw te gebruiken, waar voorheen een minder gewenst concentraat inzat en vervolgens een gewenster product, zonder de angst voor kruisbesmetting.

Siliconen Concentraat-potjebekijk Siliconen Concentraat-potje

HOELANG DOE JE MET EEN SILICONEN BONG?

Indien deugdelijk gereinigd en goed behandeld, zouden siliconen bongs, pijpjes en concentraat-potjes in theorie jaren mee moeten gaan. Realistisch beschouwd, mag je verwachten dat je er eentje vijf jaar lang kunt gebruiken. Het grootste risico is dat je het product domweg verliest.

TIPS INZAKE HET AANSCHAFFEN VAN SILICONENPRODUCTEN

Tips Inzake Het Aanschaffen Van Siliconenproducten

Ongelukkigerwijs worden niet alle siliconen bongs, pijpjes en oliepotjes hetzelfde gecreëerd. Gebruik deze tips zodat je een kwaliteitsexemplaar koopt.

  • Alleen voedselveilig. Kijk uit naar voedselveilig siliconen. Dat elimineert praktisch alle kans dat het Bisfenol A of andere vervuilende stoffen bevat.
  • Koop geen spotgoedkoop artikel. Je kunt ongelooflijk goedkope siliconen pijpjes vinden in de winkel op de hoek die een paar euro kosten. Als je hier echter voor gaat, verhoog je de kans dat je een inferieur product koopt. Bovendien zijn zelfs de beste siliconen nog altijd een stuk goedkoper dan glas. Wees dus niet te vrekkerig.
  • Geef prioriteit aan gemak. Sommige siliconen zijn antibacterieel en vaatwasserbestendig. Het is makkelijk om siliconen bongs te reinigen, maar als je extra-lui bent, kijk dan uit naar een exemplaar waaruit geen beestjes groeien als je hem minder schoonhoudt of eentje die je in de vaatwasser kunt doen als hij vies is, samen met je dinerborden.
  • Doe onderzoek. Let op productbeoordelingen, met name de negatieve. Als je online een siliconen bong bestelt, zal de keuze schier onbeperkt zijn, maar je bent niet in staat hem te bekijken en zelf de kwaliteit te beoordelen. Voer dus altijd onderzoek uit voordat je tot aankoop overgaat.
  • Overweeg een pijp of bong met een glazen interieur. Als je voor extra veiligheid wilt gaan, kijk dan uit naar een bong of pijp met een glazen binnenwerk, zodat je rook niet in contact komt met de siliconen. Deze bongs zijn altijd nog moeilijk te breken. Probeer ze alleen niet te pletten.

Siliconen BongsBEKIJK SILICONEN BONGS

DE WERELD VAN SILICONEN BONGS

De Wereld Van Siliconen Bongs

Als je overweegt een siliconen product te kopen, maar je zorgen hebt gemaakt over de duurzaamheid of de gebruiksveiligheid; je mag er nu van uitgaan dat deze bizarre bongs, pijpjes en concentraat-potjes jaren goed blijven zonder dat je er ziek van wordt. Ga voor een kwaliteitsproduct vervaardigd van voedselveilig siliconen, houd het schoon en geniet van de gemoedsrust, omdat je weet dat het praktisch onverwoestbaar is. Weet je niet welke kleur je moet kiezen? Met gifgroen zit je altijd gebakken. Een klassieker!

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
Facts Nieuws
Zoeken in categorieën
of
Zoeken