Blog
Siliconen Bongs
4 min

De 3 Beste Siliconen Bongs: Onbreekbaar & Makkelijk Schoon Te Maken

4 min

Siliconen bongs lijken wel wat op verschoppelingen, maar ze maken snel furore, net als glazen exemplaren. Ze zijn veilig te gebruiken, makkelijk te transporteren en bijna onverwoestbaar.

De bong behoort tot de meest iconische stukjes rookgerei. Deze cilindrische apparaten zijn dusdanig ontworpen dat de rook door een waterreservoir gaat, wat resulteert in zachtere hijsjes en een aangenamere rookervaring. Wat rookgerei betreft, beschouwen we glazen bongs als toppertje. Het robuuste, maar toch delicate materiaal ziet er namelijk gelikt uit en biedt een prettig handgevoel. Er zijn echter ook andere materialen die wedijveren met glas qua esthetiek en functionaliteit.

WAT ZIJN SILICONEN BONGS?

Wat Zijn Siliconen Bongs?

Siliconen bongs zijn aan een opmars bezig - ze zijn geproduceerd van uniek en veelzijdig materiaal. Zonder te veel uit te wijden over de scheikundige kant; siliconen zijn polymeren, stoffen die uit lange moleculen bestaan. De keten is hierbij gevormd door silicium- en zuurstofatomen. De moleculaire aard van het materiaal maakt het plooibaar, redelijk vuurvast en onbreekbaar.

Siliconen bongs hebben doorgaans schitterende kleuren, zijn niet al te groot en praktisch onverwoestbaar. Sommige mensen willen echter niet zo'n bong omdat ze denken dat het ongezond is om er een vlammetje bij te houden. De vraag is dan ook: zijn siliconen bongs nu werkelijk veilig?

ZIJN SILICONEN BONGS VEILIG?

Zijn Siliconen Bongs Veilig?

Om maar direct met de deur in huis te vallen: er is geen reden om je zorgen te maken. De meeste van deze bongs zijn gemaakt van voedselveilige siliconen. Dat wil zeggen dat het gebruikte materiaal veilig in contact kan komen met substanties die mensen consumeren. Denk bijvoorbeeld aan water. Dat is goed nieuws, want materialen die niet voldoen aan voedselveiligheidseisen kunnen nogal eens stoffen vrijgeven aan water en voedsel. Geen van de hieronder vermelde bongs vervuilen het water, waar de rook doorheen gaat.

Bovendien moeten voedselveilige producten aan bepaalde richtlijnen voldoen wat betreft vuurvastheid en bestendig zijn tegen omgevingsfactoren. Denk hierbij aan reiniging en ontsmetting.

WAAROM MOET JE VOOR EEN SILICONEN BONG OPTEREN?

Waarom Moet Je Voor Een Siliconen Bong Opteren?

Siliconen bongs bieden veel voordelen ten opzichte van exemplaren van glas en acrylplastic.

  • onbreekbaar

Het grootste verschil is dat ze praktisch onverwoestbaar zijn. Glazen bongs zien er beslist prachtig uit, vooral exemplaren die vervaardigd zijn door meesterglasblazers. Ondanks dat, blijft glas echter in principe een breekbaar materiaal. Als je flink onder invloed van THC bent, kan het zomaar gebeuren dat zo'n meesterwerk binnen no time aan gruzelementen ligt. Een bong van acrylplastic kan iets beter tegen een stootje, maar ook dit materiaal is onbuigzaam en kan wel degelijk breken als het ergens vanaf valt of tijdens transport.

Siliconen zijn een ander verhaal. De lange moleculaire ketens van silicium en zuurstof buigen als je er druk op uitoefent. Of die druk nu ontstaat door de grond of een onhandige vriend die erop gaat zitten, de ketens vervormen en schieten vrijwel direct weer terug in hun oorspronkelijke vorm.

  • perfect voor onderweg

Deze flexibiliteit is niet alleen een prima verdedigingsmechanisme tegen de zwaartekracht en klunzig gedrag, maar ook handig voor op reis. Een siliconen bong kun je gewoon opvouwen. Daarmee neem je hem bijzonder makkelijk met je mee en kun je hem gewoon in een tas proppen. Dat lukt niet met stugge materialen.

Gerelateerd artikel

Glas, Acryl, Siliconen Of Keramiek: Kies De Juiste Bong

  • discreet

Dit soort discretie is vooral populair onder cannabisgebruikers die graag onderweg roken. Als je in het openbaar naar je favoriete rookplekje gaat, met een glazen bong in je broekzak, krijg je het idee dat deze elk moment door je jeansstof kan prikken. En dat is niet echt handig en comfortabel. Dit in tegenstelling tot een siliconen bong die je simpelweg opvouwt; dat valt minder op en biedt gebruiksgemak.

  • makkelijk schoon te maken

Een ander groot voordeel van het roken met een siliconen bong is dat je deze eenvoudig kunt reinigen. Het roken van een bong is aanvankelijk dolle pret tijdens de eerste rooksessies, tot het moment dat het glas niet meer glashelder is en vol komt te zitten met zwarte en bruine aanslag. Ook als je regelmatig tussen je sessies door het bongwater ververst, ontkom je er niet aan dat je uiteindelijk rook- en harsaanslag moet wegpoetsen. Zelfs als je een ondoorzichtig siliconen exemplaar gebruikt, zodat je die aanslag niet ziet, wil dat niet zeggen dat hij schoon blijft. Kijk maar eens in het mondstuk!

Bongs van onbuigzaam materiaal zijn vaak vervelend om te reinigen. Je loopt niet alleen het risico dat ze breken, maar omdat ze onbuigzaam zijn, is het ook lastig bepaalde delen te lijf te gaan met pijpenragers. Het is al met al een nauwgezet, geduldig en tijdrovend klusje.

Siliconen bongs zijn keimakkelijk te reinigen. Steek simpelweg een pijpenrager door het mondstuk en rag wat heen en weer. En omdat siliconen vuurvast en weerbarstig zijn, slinger je dergelijke bongs gewoon in de vaatwasser. Als je de vaatwasser na haar werk weer opent en er grote stoomwolken uitkomen, zul je zien dat je bong prachtig schoon is en klaar voor je volgende rooksessie.

DE BESTE SILICONEN BONGS

De Beste Siliconen Bongs

Siliconen zijn razend populair om bongs van te maken en dat is niet zo verwonderlijk, gelet op bovenvermelde voordelen. Zoals met alle facetten van de cannabisindustrie, zijn ook bongs van dit materiaal onderhevig aan snelle en inspirerende innovatie. Hieronder vind je enkele van de beste exemplaren die momenteel verkrijgbaar zijn. Ga er maar eens lekker voor zitten.

SILICONEN BONG BEAKER

De Siliconen Bong Beaker is een exemplaar voor avontuurlijke cannabisrokers die van de natuur houden. Thuis roken kan leuk zijn, maar een wandelingetje door velden en weelderige bossen staat garant voor een ongeëvenaarde ervaring. Dat kun je met een glazen bong wel vergeten. Het is immers te riskant om deze in een tas te transporteren. De Siliconen Bong Beaker kan dat echter wel aan. Dit exemplaar is helemaal van siliconen gemaakt en stuitert gewoon op de grond als je hem laat vallen. De bong is 22cm hoog en kun je eenvoudig transporteren als je gaat kamperen, wandelen of een festival bezoekt. Het apparaat heeft ook een intrigerend kleurenprofiel: gifgroen en zwart.

Siliconen Bong Beakerbekijk SILICONEn BONG BEAKER

PIECEMAKER KALI

De PieceMaker Kali is een opvallend en schattig stukje rookgerei dat 21,5cm hoog is en een diameter heeft van 8,9cm. De bong is bijzonder makkelijk mee te nemen in een tas of zelfs een grote broekzak. De Kali is voorzien van een schuin mondstuk, wat inhoudt dat je hem niet zo schuin hoeft te houden tijdens het roken. Daarnaast heeft de bongkop een waterdicht dekseltje, zodat er tijdens het transport geen water uit de downstem stroomt. Bovendien is de downstem voorzien van PieceMaker Hex-TEK, waardoor de rook meer gaat borrelen en beter koelt, wat resulteert in een boterzachte hijs.

PieceMaker Kali PIECEMAKER KALI bekijk

PIECEMAKER KERMIT

De Kermit is ook een meesterstuk van PieceMaker. De gifgroene esthetiek is emblematisch voor de huid van een beroemde kikker. De bong is ruwweg 27cm hoog, met een diameter van 4,8cm. Hij heeft bovendien een brede voet, waardoor hij niet zo snel omkukelt als je hem aanstoot. De Kermit is voornamelijk uit voedselveilige siliconen vervaardigd en derhalve veilig te gebruiken en moeilijk te breken. Wat deze bong zo uniek maakt, is de uitsparing voor een aansteker aan de onderkant. Deze is ontworpen voor een BIC-aansteker, maar je mag er ook gerust een Clipper-aansteker in steken. Deze functie is ongelofelijk handig, want iedereen is weleens geconfronteerd met als bij toverslag verdwijnende aanstekers tijdens rooksessies. De downstem is tevens van siliconen gefabriceerd en kan eraf, wat het reinigen makkelijker maakt.

Piecemaker Kermitbekijk PIECEMAKER KERMIT

GEBRUIKSAANWIJZING VOOR SILICONEN BONGS

Nu we je kennis hebben laten maken met enkele van de meest indrukwekkende siliconen bongs van de wereld, moet je natuurlijk nog wel weten hoe je zo'n stukje rookgerei gebruikt. Gelukkig is er bijna geen verschil met het gebruik van een bong van om het even welk ander materiaal. Je hoeft geen speciale technieken te leren of over clandestiene kennis te beschikken. Doe simpelweg water in de kamer, leg je wiet in de bongkop, houd er een vlam bij en inhaleren maar! Oh ja, vergeet niet uit te ademen.

Luke Sumpter
Luke Sumpter
Luke Sumpter heeft een diploma in de Klinische Gezondheidswetenschappen en een passie voor het kweken van planten. Inmiddels werkt hij al zeven jaar als professioneel journalist en schrijver op het gebied van cannabis en de wetenschap.
Headshop Producten
Zoeken in categorieën
of
Zoeken